Menu
Cupcaky a muffiny

Mini cheesecakes s citronovým krémem

V tomhle horku se moc péct nedá, přesto se koná spousta oslav a všechny „honí“ mlsná 🙂 Tyhle mini cheesecakes se naštěstí pečou při nižší teplotě a jen pár minut, takže se to dá vydržet. Jsou vylepšené citronovým krémem, díky němuž jsou krásně osvěžující. Ozdobit můžete čerstvým ovocem nebo podávat jen tak.

Upéct je ale musíte alespoň den předem, aby se stihly pořádně vychladit. To je asi jediná nevýhoda cheesecaku, nedá se jíst hned po upečení 🙂 No, asi by se dal, ale nebylo by to ono 🙂 Citronový krém naneste na dortíky až po jejich vychlazení. Můžete si ho připravit předem a nazdobit až chvilku před servírováním.

Jak už jsem několikrát zmiňovala, na cheesecake se mi velmi osvědčil krémový sýr Cream cheese classic z Lidlu. Pokud ho jako já kupujete pravidelně, určitě jste před časem zaznamenali změnu obalu. Sýr je nyní nově ve stříbrno-šedé krabičce 🙂 Nicméně klidně použijte i jiný druhý sýra, který máte vyzkoušený. Jen prosím nezaměňujte za tvaroh 🙂 

Mini cheesecakes s citronovým krémem (12 ks)

Sušenkový základ:

110 g rozemletých sušenek (typu Bebe rodinné)

60 g rozpuštěného másla 

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným zchladlým máslem.

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Já používám silikonovou formu, ze které jdou dortíky pak lehce vyndat. Pokud používáte plechovou formu, nastříhejte si malé proužky z pečícího papíru (cca 15 x 2 cm) a vložte je do každého otvoru na dortík (pod košíček). 

Sušenkovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.

Sýrová náplň: 

450 g čerstvého sýra typu Philadelphida, Lučina, Buko …. Cream cheese classic z Lidlu 🙂

130 g cukru krupice

2 velká vejce

1 lžička vanilkového extraktu

1/2 lžičky citronové kůru nebo 2 kapky citronového oleje

120 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 150 stupňů.

V míse prošlehejte při nízkých otáčkách sýr a cukr, pak přidejte vejce, jedno po druhém. Nakonec vanilkový extrakt, citron a zakysanou smetanu. Po celou dobu šlehejte pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. Základem úspěchu je také stejná pokojová teplota všech surovin, proto si je předem včas vyndejte z lednice.

Sýrovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků na připravený sušenkový základ. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut na střední příčku. 

Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folií nebo alobalem a dejte do lednice, nejlépe přes noc.

Pokud byste dávali dortíky do lednice ještě teplé, pak nezakrývejte folií, srazila by se pod ní voda a dortíky by zvlhly. Druhý den dortíky pomocí pásku z pečícího papíru lehce vyndejte z formy a ozdobte citronovým krémem.

Citronový krém:

3 velké žloutky

60 ml citronové šťávy

60 g cukru krupice

citronová kůra nebo citronový olej

65 g másla

Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Teplota směsi by měla dosáhnout ca. 70-72 stupňů. To je teplota, při které dochází k tepelné úpravě vajec.

Sundejte misku z páry a nechte krém zchladnout zhruba na 50-55 stupňů. Pak pomocí tyčového mixéru po kouskách zašlehejte lehce změklé máslo. Celý krém pak ještě chvilku promixujte, až je hezky nadýchaný a krémový. 

Vychlazené dortíky vyndejte z formy a naneste na ně citronový krém (nesmí být moc teplý). Dobře to jde lžící. Můžete ozdobit kousky čerstvého ovoce. 

Množství citronového krému je orientační. Hodně záleží, jak velké použijete košíčky a jak velkou máte formu. Nepatrně se mezi s sebou totiž liší 🙂

recept na cheesecake z webu www.joyofbaking.com

Vytisknout recept

46 Comments

  • Anonymní
    14. 8. 2018 v 21:17

    Že máte, Míšo, bezva recepty, samé dobrůtky a prima nápady, to už všichni víme a radujeme se. Ale já vždycky znovu a znovu obdivuji ty Vaše perfektní návody, popisy a hlavně neuvěřitelně krásné fotky, fakt! To je vždycky taková krása a já se na každý další příspěvek těším, jako malá holka, jupííí! Moc děkuji, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 8. 2018 v 12:08

      Mileno, moc děkuji 🙂 podobně jako se Vy těšíte na moje recepty, tak se já těším na Vaše komentáře 🙂 nikdy nezklamete. Děkuji a mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 8. 2018 v 14:00

    Dobrý den, chtěla bych tyto mini cheesecakes s citronovým krémem připravit na rodinou oslavu. proto bych se ráda zeptala jak dlouho dopředu je možné upéct dortíky a uchovat je v lednici a jak dlouho dopředu lze vymíchat citrónový krém na dozdobení?
    Velice děkuji za odpověď, B.K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 8. 2018 v 12:10

      Zdravím, dortíky můžete upéct 2-3 dny předem, nicméně při delším skladování určitě zabalit nebo zavřít, jinak mají tendenci vysychat. Citronový krém si můžete udělat také předem a pak jen trochu našlehat a nanést na dortíky. Případně ho udělat čerstvý, nechat zchladnout a zdobit 🙂

      Odpovědět
      • Kateřina
        4. 8. 2023 v 17:01

        Dobrý den,
        řeším stejný problém, ale před oslavou nebudu mít čas. Mohu dát minicheescaky zamrazit a pak v lednici před akcí nechat povolit?

        Odpovědět
  • V3ronika♥
    15. 8. 2018 v 16:29

    děkuju za tip! 🙂 budu je dělat v pátek akorát bez toho citronu, jen vanilkové
    V3ronika life

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 8. 2018 v 12:11

      I vanilkové jsou fajn 🙂 tohle už je taková jejich vylepšená verze 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 8. 2018 v 6:04

    Dobrý den Míšo, dokonalost sama…už běžím nakupovat suroviny;-) musím naprosto souhlasit s prvním komentářem od paní Mileny, protože se úplně stejně těším jako malá holka na každý nový recept. Děkuju za něj. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 8. 2018 v 12:12

      Hanko, moc děkuji za komentář 🙂 tyhle Vaše komentáře jsou pro mě odměnou a dodávají mi sílu a chuť do dalšího pečení. Moc za ně děkuji 🙂 a dortíky určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 8. 2018 v 11:50

    Dobrý den, Míšo. NÁDHERA!!! Vaše stránky obdivuji už dlouho a párkrát už jsem i pečení dle Vás zkoušela, byla to lahoda. Klobouk dolů, jste úžasná 🙂 Cheescake mám moc ráda a chtěla bych, nejlépe teď hned :-), vyzkoušet tento recept na mini cheescake. Prosím, mám jen horkovzdušnou troubu, je možné tuto dobrotu upéct i v horkém vzduchu? Děkuji za odpověď. Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 8. 2018 v 12:14

      Katko, zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že se stránky líbí a pečení se podle nich daří 🙂 s horkým vzduchem je to horší, ale kdysi jsem pekla i velký cheesecake v podobné troubě a šlo to. Nicméně obvykle se tam teplota snižuje o 20 stupňů oproti klasické 🙂 dejte vědět, jak to dopadlo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 8. 2018 v 21:14

    Míšo, doteď jsem si myslela, že mám nejlepší recept na cheesecake….. tak nemám….ty vaše jsou famózní!!!!! Všichni si doma pomlaskávali. Takže potvrzuji velký úspěch;-) Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 8. 2018 v 12:09

      Hanko, moc a moc děkuji 🙂 Váš recept je určitě také skvělý, ale jsem ráda, že i tento vám doma tak chutnal :)) myslím, že velkou zásluhu na tom má citronový krém :)) který je sám o sobě famózní :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 8. 2018 v 19:40

    Dnes jsem děLala a jsou luxusní!!! Nedávno jsem dělala se smetanový mi krédem a teď nevíněkdo kterém jsou lepší…Děkuji za skvělé recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 8. 2018 v 12:09

      Skvělé, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutná :))

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 10. 2018 v 10:18

    Nevíte,čím by to mohlo být,že po vyndani z trouby se během chladnuti dortiky smrsknou a orosi?Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 10. 2018 v 20:05

      Jaký používáte sýr? Nešleháte náplň příliš dlouho a na vysoké otáčky? Rosí se Vám při pokojové teplotě nebo v lednici? 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      25. 10. 2018 v 12:44

      Používám cream cheese z Lidlu.Sleham na nejnižší otáčky a smrsknou se hned při chlazení pri pokojové teplotě krátce po tom,co je vydělám z trouby…v ledničce se orosi i když je nezakrývám.Nepomohlo by přidat do krémů trosku skrobu nebo mouky?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2018 v 13:41

      Tak to je záhada 🙂 nepoužíváte ten sýr nízkotučný? Přidat lžičku škrobu nebo mouky můžete, ale nevím, zda to pomůže.

      Odpovědět
    • Noemy
      5. 5. 2020 v 12:56

      Dělá to i vyšší teplota či delší pečení je potře brát v potaz jak Vám peče trouba a tomu to uzpůsobit, Za mě jsou top zbožňuji Vaše recepty Míšo :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 4. 2019 v 15:40

    Dobrý den, mini cheesecakes jsou luxusní. Všichni je jen chválili. Děkuji za výborný recept.
    Chtěla jsem se s vámi poradit. Dal by se dolů dát upečený piškotový korpus, místo nadrcených sušenek? Mám teď péct na oslavu, kde moc sušenky nemusí, ale cheesecakes chtějí. Děkuji za radu a přeji krásné Velikonoce.
    Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2019 v 10:02

      Katko, děkuji 🙂 hotový korpus bych moc nedoporučovala, ale muzete předpéct trochu těsta a pak přidat sýrovou vrstvu. Stejně jako to mám třeba u mrkvového cheesecaku, jen to udělat v mini verzi 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 8. 2019 v 18:57

      Za posledních 14 dní jsem dle Vás pekla již 4 x a vše výborné!!! Těším se na nové recepty!!

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2019 v 8:20

      To moc ráda slyším, děkuji.

      Odpovědět
  • Monika
    10. 5. 2020 v 15:57

    Míšo, ten citronový krém ztuhne nebo se musí cheessecake jíst z košíčku?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 5. 2020 v 17:48

      Je takový polotekutý, ale já tyhle dortíky servíruji výhradně v košíčku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 6. 2020 v 14:03

    Dobrý den, lze si udělat dávku dříve bez citronového krému a uložit na mrazák a pak na poslední chvíli dodělat? Můžou se dát na mrazák? Stejný dotaz na mrazák a eclairs? Díky za rychlou odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2020 v 20:15

      Mini cheesecakes jsem nikdy nemrazila, mám obavu, že papírové košíčky zvlhnou, takže v tom Vám bohužel neporadím. Odpalované těsto můžete zamrazit nenaplněné, to je v pohodě.

      Odpovědět
  • navia
    14. 12. 2020 v 7:24

    Ječ normální, že ten citronový krém je stále tekutý? Dávala jsem ho na vychladlé dortíky, ale i při servírování o několik hodina později tekl…

    Odpovědět
  • Nelly
    24. 2. 2021 v 20:27

    Dobrý den Míšo,
    Cheesecaky se povedli a jsou super! Ale krém se mi nepovedl, dělala jsem ho přesně podle Vašeho návodu, ale krém nezhoustl, jen vajíčka se srazila a směs se nespojila. Kde jsem udělala chybu?
    Děkuji za odpověd a za Vaše recepty! 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 2. 2021 v 20:30

      Dělala jste krém ve vodní lázni (páře)? Hlídala jste si teplotu? Zřejmě jste ho uvařila 🙁 voda nesmí vařit a dno misky se nesmí dotýkat vody …

      Odpovědět
      • Nelly
        25. 2. 2021 v 18:10

        Tak to bude tím, že se miska dotýkala vody. Děkuji za rychlou odpověd 🙂 příště už to dám 💪
        Hezký večer

        Odpovědět
  • Ivana
    15. 6. 2021 v 19:42

    Dobrý den Míšo,
    prosím, je možné použít na náplň i mascarpone?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2021 v 20:55

      Mascarpone není vhodná alternativa, má jiné složení a hlavně nemá typicky sýrovou chuť 🙂

      Odpovědět
  • Helena
    2. 7. 2021 v 11:06

    Dobrý den, chtěla jsem použít taky mascarpone jelikož ho používám do nepečenýho cheesecake . A je v hodná varianta ricotta ?Děkuji za odpoved

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 7. 2021 v 11:15

      Mascarpone nemá typicky sýrovou chuť a má jiné vlastnosti než sýr. Ricotta má zase velmi malý podíl tuku, obsahuje hodně vody a není tak do pečeného cheesecaku vhodná.

      Odpovědět
  • Jindřiška
    26. 7. 2021 v 13:23

    Dobrý den, Míšo, nemáte prosím zkušenost, jak bude citronový krém vypadat na dortíkách druhý den? Budu je péct na svatbu kamarádce, odevzdat je musím den předem, tak váhám mezi klasickým smetanovým krémem a tímto citronovým. Víc se mi líbí citronový, ale mám strach, aby třeba neosychal. Děkuji za radu. Hezky den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 7. 2021 v 19:25

      Už si bohužel nepamatuji, jestli jsem je někdy dělala den předem … nicméně pokud budou uzavřené v krabici, tak by krém okorat neměl.

      Odpovědět
  • Marian
    5. 6. 2022 v 17:34

    Dobrý den, paní Landová,
    už jsem vyzkoušel mnoho Vašich receptů. Máte je napsané tak dobře, že se mi vždy povedly napoprvé. A mám s nimi v rodině velký úspěch. Tak jsem Vám chtěl poděkovat.
    Marian

    Odpovědět
  • Irena
    11. 4. 2023 v 11:22

    Míšo prosím lze použít cream spreadem z lidlu nebo raději palouček ten Goldessa stříbrný se už neprodává? či je opravdu nejlepší Philadelphida? děkuji Irena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2023 v 14:35

      Lepší je cream cheese, Lidl má myslím nyní v modré krabičce. Palouček je také možný, jen za mě obsahuje více vody.

      Odpovědět
  • Irena
    26. 5. 2023 v 19:41

    Míšo v knížce ještě přidáváte lžíci mouky? je tam potřeba?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ