Menu
Cheesecaky

Citronový cheesecake

Jaro nám pomalu ťuká na dveře a vybízí tak nejen k jarnímu úklidu, ale i k nějakému lehčímu dezertu. A troufám si říct, že cheesecake k takovým určitě patří. Tento je navíc „vytuněný“ citronovým krémem, takže je nejen lehký, ale i svěží. A pokud si ho přizdobíte třeba čerstvou meduňkou nebo mátou, bude vypadat už vyloženě „jarně“ 🙂

Do cheesecaku jsem tentokrát zkusila přidat mascarpone a musím říct, že v malém množství to určitě není na škodu. Konečně jsem se také „dokopala“ a připravila pro vás recept, kde je dno tvořeno křehkým těstem, nikoliv sušenkami. Je to určitě příjemná změna, jak v chuti, tak konzistenci. Příprava není o nic složitější a výsledek je perfektní. Myslím, že sušenkám u nás doma asi odzvonilo 🙂

Pro ty, kteří budou péct cheesecake poprvé, přikládám několik rad:

– všechny suroviny si vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu

– sýrovou náplň nešlehejte příliš rychle, jen při nízkých otáčkách

– pečte jen na dolní a horní ohřev (bez ventilátoru a horkého vzduchu)

– pár minut po upečení ořízněte vnitřní stranu formy, aby koláč při chladnutí nepraskl

– cheesecake nechte ve formě zcela vychladnout, ideálně přes noc v lednici

– porce krájejte ostrým hladký nožem (můžete i nahřátým), po každém řezu ho otřete

– nenahrazujte sýr tvarohem, tohle je cheesecake (sýrový koláč), nikoliv tvarožník 🙂

Citronový cheesecake (průměr 23 cm)

 

Křehké těsto:

120 g hladké mouky

2 lžíce cukru krupice

60 g studeného másla

2 žloutky

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.

Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte žloutky a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto.

Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat.

Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi, a vyložte jím dno připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.

Mezitím si připravte sýrovou náplň.

Sýrová náplň:

700 g čerstvého sýra typu Philadelphia (použila jsem Cream cheese z Lidlu)

250 g mascarpone

200 g cukru krupice

2 lžíce hladké mouky

5 vajec

citronová kůra a šťáva (nebo citronový olej)

Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

V míse společně promíchejte sýr, mascarpone, cukr a mouku. Pak po jednom postupně přidejte vejce, každé dobře zašlehejte. Nakonec přidejte citronovou kůru (nebo pár kapek oleje) a trochu citronové šťávy (dle chuti). Směs míchejte (šlehejte) jen na nízké otáčky.

Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte péct do vyhřáté trouby. Doporučuji formu předem položit na plech a dát do trouby i s plechem.

Prvních 15 minut pečte na 180 stupňů, pak teplotu snižte na 120 stupňů a dopékejte dalších ca. 60 – 70 minut. Cheesecake můžete nechat chladnout ve vypnuté a otevřené troubě. Pár minut po dopečení ořízněte ostrým slabým nožem vnitřní stranu formy, aby se cheesecake „odlepil“ a při chladnutí nepraskl.

Koláč nechte zcela vychladnout ve formě při pokojové teplotě, pak ho přetáhněte folií a chlaďte přes noc. Vychlazený pak opatrně vyndejte z formy a ozdobte citronovým krémem.

Citronový krém (lemon curd)

Citronový krém si připravte podle receptu na blogu, stačit by měla 1 – 1,5 dávka. Jen doporučuji malou změnu ke konci přípravy. Máslo zapracujte do krému tyčovým mixérem, nikoliv šlehačem, jak je uvedeno. Díky tomu bude krém krásně nadýchaný a jemný.

Citronový krém nechte chvilku vychladit v lednici, teprve pak ho naneste na vychlazený cheesecake.

Vytisknout recept

11 komentářů

  • Ilona Ř.
    28. 2. 2019 v 18:22

    Já si korpus peču už dlouh😉Jen do dynoveho jdou lepší sušenky-karamelové.A mascarpone také jedno používám.U nás se pečou cheasecaky často, muž je ma nejraději😊Dokonce jsem si o nich koupila knizku.Pěkné dny!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2019 v 18:29

      Já už ho také pekla víckrát, ale nějak nebyl čas ho zveřejnit v receptu 🙂 díky za tip s dýňovým 🙂 Já mám cheesecake také moc ráda, ale pořád u mě vítězí ten klasický NY 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 2. 2019 v 20:04

    Dobrý večer Míšo, na ten se třesu, v sobotu jdu do něj;-)… Svěží citron, mascarpone, mňam:-) U nas doma cheesecake taky hodně frčí…Mockrát děkuji za úžasný recept a mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 3. 2019 v 7:36

      Skvělé, tak snad bude chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Miru
    3. 3. 2019 v 7:32

    Krasný den Míšo,já Vás fakt zbožňuju…. 🙂 Boží recepty, dokonalý popis. Mějte krásnou neděli. Miru

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2019 v 17:07

      Miru, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 4. 2019 v 15:22

    Vyzkoušela jsem poprvé Váš recept a povedlo se!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2019 v 16:18

      Tak to mě moc těší, že se to povedlo hned na poprvé 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 4. 2020 v 15:47

    Dobry den, dnes jsem zkoušela tento recept, chutove vynikající!!! Jen nemam strany tak krásně rovné jako Vy? Jsou různě nakrabacené, netušíte, čím by to, prosím, mohlo být?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2020 v 19:07

      V jaké formě jste pekla? Neměla jste na stranách formy pečicí papír?

      Odpovědět
  • Martina
    5. 11. 2020 v 17:13

    Dobry den Miso, nemate nejaky fígl, jak odstranit uz z upeceneho cheesecaku pecici papír a jak prenest na podlozku, aby neprasknul? Chci ho pect jako darek a mam obavu, aby predelani na podlozku vyslo.

    Odpovědět

Zanechte komentář