Menu
Makronky

Sněhuláčci na tyčce

Podobně jako dortová lízátka nebo cupcakes, tak i makronky se dají přizpůsobit vánoční či zimní tématice. Pokud trochu sledujete „módní“ trendy, tak to co někteří cukráři s makronkami dovedou, je opravdu úžasné. Mě to samozřejmě také nedalo a zkusila jsem makronky v podobě sněhuláčků. Na první pokus to myslím není tak zlé, ale budu muset trénovat, aby příští rok byly dokonalé 🙂

Základem sněhuláčků jsou klasické makronky, jen nastříkané na plechu těsně vedle sebe, aby se těsto lehce spojilo. Následně jsou slepené krémem a nazdobené barvami a kousky fondánu. Pro zpestření jsem do makronky vsunula tyčku a vytvořila tak makronkové „lízátko“. Myslím, že sněhuláčci by se skvěle hodily třeba do mikulášské nadílky.

Makronky jsem pekla podle receptu, který už na blogu mám. Najdete ho u příspěvku Makronky se slaným karamelem. Jen jedna malá změna, makronky připravené s cukrovým rozvarem nemusíte před pečením sušit. Jakmile je nastříkáte na plech, šup s nimi do trouby 🙂 A ano, opravdu to funguje.

Krém do těchto sněhuláčků je lepší nějaký pevnější, aby na tyčce dobře držely. Doporučovala bych nějaký s podílem másla nebo pevnější čokoládovou ganache. Já jsem si vybrala typicky vánoční zázvoro-skořicovou. Ale protože by mohla být pro děti příliš aromatická, některé jsem naplnila žloutkovým krémem s vanilkou. Je na vás, který krém si vyberete 🙂

Zázvorovo-skořicový krém:

200 g kvalitní bílé čokolády

100 g smetany ke šlehání 40%

1/2 lžičky mleté skořice

2 lžičky mletého zázvoru

V horké smetaně rozmíchejte koření a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Můžete promixovat tyčovým mixérem.

Krém přikryjte folií (položte přímo na krém) a dejte chladit do lednice alespoň na několik hodin (klidně i přes noc).

Žloutkový krém s vanilkou:

150 ml mléka

2 žloutky

30 g kukuřičného škrobu

30-40 g cukru krupice

1/2 vanilkového lusku

150 g másla

Mléko dejte do rendlíku, přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a přiveďte k varu.

V misce mezitím prošlehejte žloutky, cukr a škrob. Jakmile se mléko začne vařit za stálého šlehání ho pomalu přilévejte do žloutkové směsi. Promíchejte, vlijte zpět do kastrůlku a za stálého míchání při nižší teplotě chvilku provařte. Je potřeba pořádně míchat, aby nezůstaly v krému hrudky.

Směs nalijte do misky, přikryjte folií (přímo na krém) a nechte při pokojové teplotě zchladnout.

K vychladlé směsi pak po částech zašlehejte změklé máslo. Podle chuti můžete přisladit moučkovým cukrem. Jen berte v úvahu, že makronky jsou sami o sobě dost sladké, a proto krém moc sladký být nemusí. Měla by vyniknout hlavně chuť vanilky.

Dokončení sněhuláčků

krémy na plnění

tyčky

gelové potravinářské barvy

černý fondán

stuhy

Vybraný krém si přendejte do sáčku s menší trubičkou a nastříhejte na polovinu sněhuláčkových makronek. Do každého sněhuláčka vpíchněte opatrně tyčku a makronky slepte. Dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.

Malým štětečkem můžete pomocí gelových barev nakreslit sněhuláčkům šály a mrkvičky. Z černého fondánu si vyválejte malé kuličky a vytvořte z nich oči a knoflíky 🙂 Fondán lehce přichytíte vodou nebo potravinářských lepidlem. Pusu jsem nakreslila jedlou černou fixou.

Můžete samozřejmě nakreslit černou barvou i knoflíky nebo naopak vše vymodelovat z fondánu či marcipánu. Je to jen na vaší fantazii :))

Nicméně pokud se nechcete „piplat“ se sněhuláčky, připravte si klasické makronky s výše uvedenými krémy. Oba jsou skvělé a oba se hodí na Vánoce.

Vytisknout recept

21 Comments

  • Marie
    2. 12. 2018 v 19:13

    Prosím tady u tohoto receptu píšete že není třeba sušit makronky dělané z cukrovým rozvaren,ale u těchmakronek kde je odkaz sušíte tak teď jsem úplně mimo jak je to možné že jste nesušila a hned dala do trouby a přesto nejsou popraskané ty makronky jsou fakt alchimie to vám povím ,ale máte je krásné 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2018 v 19:29

      Ano, po letech sušení jsem zjistila, že makronky připravené s cukrovým rozvarem se sušit nemusí 🙂 samozřejmě se tím nic nezkazí, ale je to ztráta času. Ve starých receptech je sušení uvedeno, protože v té době jsem tuhle informaci neměla 🙂 takže pokud děláte s rozvarem, sušit opravdu nemusíte. Pokud Vám makronky praskají, je to obvykle vysokou teplotou. Nicméně pokud Vám prasknou dvě tři a ostatní jsou v pohodě, tak to je troubou a nic s tím neuděláte 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    2. 12. 2018 v 20:18

    děkují moc zaodpověď moc si vašich rad vážím a makronky jsem dělala s rozvarem aspoň teď vím že sušit nemusím jste takový náš cukrářský anděl 🙂

    Odpovědět
  • Unknown
    2. 12. 2018 v 23:25

    Kde prosím kupujete tyčky na sněhuláky a dortová lízátka Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2018 v 10:42

      Lenko, na Váš dotaz ohledně lízátek jsem Vám odpovídala už včera u příspěvku na lízátka 🙂 kupuji u fialapraha.cz

      Odpovědět
    • Unknown
      3. 12. 2018 v 12:30

      Omlouvám se, dotaz odešel nějakým nedopatřením dvakrát.Jinak moc děkuji za odpověď, mrknu v nějakém e-shopu. Miluju Vaše stránky se super recepty a skvělým popisem. Ještě jednou díky a omluvu.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 12. 2018 v 0:03

    Co chcete do příštího roku vylepšovat, Míšo, vždyť sněhuláci jsou luxusní! Krásné předvánoční dny Vám přeje Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2018 v 10:42

      Mileno, moc Vás zdravím a děkuji 🙂 krásný advent.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 12. 2018 v 13:51

    Dobry den, mohla bych se zeptat, jak delate ty makronky "smrcnute" tou cervenou barvickou? dekuji, Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2018 v 17:21

      Ivano, zdravím, pokud chcete barvy jen trochu, tak stačí lehce máznout na pár místech vnitřní stranu sáčku, než do něj nalijete těsto. Dělá se to stejně třeba u sněhových pusinek. Pokud chcete dvoubarevné, tak si dáte dvě barvy těsta do dvou sáčků a ty pak společně teprve do jednoho se špičkou 🙂

      Odpovědět
  • Aďka
    5. 12. 2018 v 12:35

    Nádhera!!!

    Odpovědět
  • Anonymní
    3. 1. 2019 v 18:18

    Ahoj Míšo,může být vanilkový extrakt místo lusku?Děkuji a pěkný večer.Iva Ž.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2019 v 18:24

      Určitě 🙂

      Odpovědět
  • Ivuška07
    18. 1. 2019 v 20:23

    Ahoj Míšo,dnes ještě jeden dotaz,myslíš,že do toho žloutkového krému můžu dát perníkové koření?A ještě mě zajímá náplň s Bailey's,které bych asi přidala po vychlazení,co říkáš?Děkuji.Iva Ž.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2019 v 6:13

      Ahoj Ivo, koření klidně přidej, i když já bych ho si radši přidala do těsta na makronky 🙂 dávala jsem takto pumpkin pie spice a bylo to fajn.
      Baileys náplň dělám z mléčné čokolády a smetany, do žloutkového krému ale dávám rum nebo vaječný koňak a zašlehávám při pokojové teplotě, a klidně dřív, než přidáš máslo.

      Odpovědět
  • Lucie
    24. 9. 2021 v 18:12

    Dobrý den, Míšo. Už poněkolikáté zkouším makronky podle vašeho receptu. Sice bez většího úspěchu, ale nevzdávám se😂pokaždé je něco špatně. Minulé krásný tvar, uvnitř duté. Tentokrát první plech na teflonu super, další na papíru nic moc a další na silikonu hrůza…Většina byla popraskaná, bez nožky…První plech neschnul, ostatní čekaly, takže schly…A třetí věc, první plech jsem stříkala a těsto se dle mého hodně rozjíždělo, tak jsem pak těsto ještě chvíli míchala a zbylé plechy stříkala tím…Kde může být chyba? Podložka/schnutí/míchání? Nebo všechno? Doufám, že jim jednou přijdu na kloub🤷předem děkuji za rady🙂

    Odpovědět
  • Veronika
    27. 10. 2021 v 20:16

    Dobry vecer, Miso, rada bych se zeptala, zda pecete v troube na horni/dolni ohrev nebo horkym vzduchem? Makronky, i po zaschnuti, mi na krajich plechu popraskaly. A jaky prumer ma kulata spicka, co s ni makronky strikate na plech ☺️? Zatim se mi uplne nedari “vychytat” teplotu a dobu :). A jeste, prosim, jaky mate nazor na silokonove podlozky – forma na tvar makronek? Moc Vam dekuji za Vas cas a odpoved ;).

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 10. 2021 v 20:21

      Pokud je to možné, peču raději na horkovzduch, ale jde to i na horní a dolní ohřev 🙂 špička ideálně průměr 9 mm a silikon já osobně nepoužívám, nemám s ním dobré zkušenosti 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    29. 11. 2022 v 18:01

    Milá Míšo, moc si Vaší práce a receptů vážím. Chci za němoc poděkovat. Jste mi takovou inspiraci. Neustále od Vás neco zkouším, hlavně cukroví a makronky- v těch stále pokulhávám, ale miluji je!!Do sněhuláčků se také chystám pustit. Vypadají přenádherně!!
    Děkuji

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ