Jak velkou formu mám použít?
Také někdy váháte, jak velkou formu na bábovku či chlebíček použít? Aby těsta nebylo ve formě málo nebo naopak moc? Nebo máte oblíbený recept na bábovku, kterou byste chtěli letos upéct v podobě beránka a nevíte, zda se vám těsto do formy vejde? U formy pravidelného tvaru, ať už kulaté nebo hranaté, se to vypočítá snadno, ale jak si poradit tady? JEDNODUŠE, díky objemu 🙂
U bábovek či jinak nepravidelných forem se velikost uvádí obvykle v litrech, např. objem 1,4 litru. Tento údaj můžete najít jak u prodejců forem, tak i u receptů. Ano, i já to mám u některých receptů napsáno, abyste se měli tzv. čeho chytit 🙂 Objem formy změříte snadno pomocí vody. Odměřit ji můžete buď odměrkou nebo pomocí váhy. Voda má totiž stejný objem i hmotnost. To znamená, že pokud zvážíte litr vody, bude vážit jedno kilo (1000 gramů) 🙂


Jak změřit velikost formy
Já dávám přednost váze, protože je přesnější. Postavím si prázdnou formu na váhu (vynulovanou) a opatrně nalévám vodu až po okraj. Navážená hmotnost vody, například 1750 g, pak odpovídá objemu 1,75 litru. A s tímto údajem už se dá snadno pracovat. Pokud máte štěstí a vaše forma odpovídá velikosti v receptu, můžete se rovnou pustit do pečení. Pokud se vaše forma zásadně liší, bude potřeba si recept upravit.
Jak si upravit recept na jinou velikost
Tady nám pomůže jednoduchá matematika. Vezmeme objem naší formy a objem uvedený v receptu, a oba je mezi sebou porovnáme, tedy vydělíme. Vzniklým číslem (koeficientem) pak vynásobíme všechny suroviny v receptu. Pro někoho jasná věc, pro někoho trochu španělská vesnice, tak si to pojďme ukázat na dvou příkladech 🙂
Mám VĚTŠÍ formu, než je v receptu
PŘÍKLAD: Moje forma má objem 2,4 litru, v receptu je použita forma o objemu 1,7 litru. Výpočet = 2,4 : 1,7 = 1,4. Tímto číslem (koeficientem) vynásobíte všechny suroviny v receptu. Takže pokud je tam například 200 g mouky, použijete 280 g, protože 200 x 1,4 🙂 Vajíčka se obvykle zaokrouhlují na celé kusy, ale můžete i jedno rozklepnout a použít jen část.
Obecně platí, že pokud máte doma větší formu, než v receptu, musíte zákonitě použít větší množství surovin.
Mám MENŠÍ formu, než je v receptu
PŘÍKLAD: Moje forma má objem 1,5 litru, v receptu je použita forma o objemu 1,7 litru. Výpočet = 1,5 : 1,7 = 0,88. Tímto číslem (koeficientem) vynásobíte všechny suroviny v receptu. Takže pokud je tam například 150 g cukru, použijete jen 132 g, protože 150 x 0,88 🙂 Vajíčka se obvykle zaokrouhlují na celé kusy, ale můžete i jedno rozklepnout a použít jen část.
Obecně platí, že pokud máte doma menší formu, než v receptu, musíte zákonitě použít menší množství surovin.
Stejným způsobem si porovnáte třeba i vaše dvě formy, které máte doma. Takže až si budete chtít upéct beránka z těsta na vaši oblíbenou bábovku, budete už vědět, jestli se vám těsto do beránka vejde 🙂

Formy, které najdete na blogu
Aby byl příspěvek kompletní, máte níže uvedené formy, do kterých nejčastěji peču a recepty k nim najdete tady na blogu. U některých je to sice uvedeno, ale tady to budete mít hezky přehledně. Věřím, že je podle popisu určitě poznáte. Ke každé formě jsem rovnou připíchla i vhodné recepty.
Jak je ale patrné, tři moje formy mají stejný objem 1,7 litru (bábovka, chlebíček i beránek), takže si můžete klidně do beránka upéct jakoukoliv bábovku či chlebíček nebo naopak.
Oranžová forma na bábovku od Litináč – objem 2,3 litru
Hnědá forma na bábovku (hrnčířské trhy) – objem 1,7 litru

Keramická forma na beránka od Tescoma – objem 1,7 litru
Kovová chlebíčková forma od Tescoma – objem 1,7 litru
- Mandlový chlebíček s ořechy a ovocem
- Perníkový chlebíček s melasou
- Makový chlebíček s tvarohem a citronovou polevou

Zlatá forma Heritage od Nordic Ware – objem 1,4 litru
Zlatá forma Classic Fluted od Nordic Ware – objem 1,4 litru



Žádné komentáře