Jsem moc ráda, když mohu někomu udělat radost narozeninovým dortem. Nadšení je o to větší, když se jedná o dětský dort a mám při jeho přípravě volnou ruku. A teď nemám na mysli jen vzhled, ale i kombinaci chutí. Podobně tomu bylo i v tomto případě. Jediným požadavkem byl „světlý“ korpus a přání, aby byl dort hezký 🙂
Většina dětí má rádo ovoce, takže jsem vsadila na borůvky a pro trochu pikantnosti přidala špetku citronového krému. Vše doplnil smetanový krém a již zmíněný vanilkový korpus. Myslím, že kombinace vcelku povedená, malá oslavenkyně byla spokojená 🙂
Jako u většiny dortů doporučuji rozdělit přípravu alespoň do dvou dnů nebo rozfázovat v rámci celého dne. Jako první je potřeba upéct korpus, připravit borůvkovou náplň a citronový krém.
Protože dort tak trochu cestoval, volila jsem na obmazání sněhový máslový krém. Je pevný, hezky drží a makronky se na něm do druhého dne nerozmáčí. Nicméně pokud si dort děláte jen doma pro sebe, klidně si ho obmažte stejným krémem, kterým budete plnit, jen ho budete potřebovat o něco více.
Vanilkový korpus (průměr 16 cm):
3 bílky
4 žloutky
90 g cukru krupice
100 g hladké mouky
1 lžička vanilkového cukru
citronová kůra/citronový olej
25 g rostlinného oleje
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 16 cm (výška 8 cm) vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech vyložený papírem.
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty stěrkou lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem.
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 25-30 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.
Borůvková náplň:
150 g mražených lesních borůvek
1-2 lžičky cukru krupice
Borůvky dejte do kastrůlku, přidejte cukr a pár kapek vody. Společně krátce povařte. Můžete případně zahustit trochou kukuřičného škrobu. Dejte do lednice vychladit.
Smetanový krém:
250 g mascarpone
250-300 g smetany ke šlehání 33%
ca. 50 g cukru krupice (případně více či méně podle chuti)
Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Podle chuti případně doslaďte.
Sestavení a dokončení dortu:
citronový krém (lemon curd) –recept zde
sněhový máslový krém – recept zde
Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. První plát položte na tác a pomažte citronovým krémem. Naneste smetanový krém a rozetřete. Na krém rozložte polovinu borůvek i se šťávou. Přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte a postup opakujte.
Celý dort nakonec jen lehce obmažte a dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně přes noc.
Připravte si sněhový máslový krém podle receptu na blogu.
Krém naneste v silnější vrstvě nožem nebo sáčkem po celém obvodu dortu. Dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou krém uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. Naneste krém i na vršek dortu a nožem uhlaďte do roviny. Doporučuji uhlazovat od kraje ke středu.
Množství krému je orientační, záleží, jak silnou vrstvu na dort dáte. Zbytek krému můžete použít na naplnění makronek, lze i zamrazit.
Dort ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila své oblíbené makronky a sněhové pusinky.
recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka
Vytisknout recept |
101 Komentáře
Unknown
22. 2. 2019 v 17:17Famózní. Opravdu nádherná kombinace barev paní Míšo. Jste MISTR. Jste pro mne velkou inspirací. Moc ráda zkouším Vaše recepty. Děkuji a těším se na další Vaše skvosty. 👍👍🙏🙏
Unknown
22. 2. 2019 v 17:28Ještě si dovolím dotaz. Pečete také CHOUX a Religieuse? Já tomu zcela propadla..je to závislost 😂🙏
Víkendové pečení
24. 2. 2019 v 10:56Zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že Vás moje práce inspiruje, jen tak dál 🙂
Odpalované těsto peču, ale obvykle jen věnečky nebo větrníčky. Mě osobně hodně fascinují éclair, ale zatím se mi nedaří tak pěkně rovné a dokonalé 🙂 Religieuse je výzva i pro zkušené cukráře, uvidím, třeba taky někdy zkusím 🙂
Unknown
24. 2. 2019 v 18:30Zkuste, je to příjemné pečení a prý dle ohlasu mých "koštérů" vynikající. Má to mnoho variant náplní a to je to, co mě baví. Přeji Vám hodně zdaru do další práce a těším se na nové receptíky.
Anonymní
24. 2. 2019 v 5:47Dobrý den,
dort vypadá úžasně, takže jej musím určitě vyzkoušet. Ráda bych se zeptala, zda mi na jeden dort bude stačit citrónový krém v takovém množství, jaký je v receptu. Dále se chci zeptat, u tohoto krému máte napsáno, že skladovat v lednici asi týden. Chápu tedy dobře, že bych jej neměla použít hned?
Děkuju za odpověď a přeji krásný den.
Káťa
Víkendové pečení
24. 2. 2019 v 10:59Káťo, zdravím a děkuji. Citronového krému budete na tento dort potřebovat jen trochu, takže jedna dávka je určitě dostatečná, ještě Vám zbyde 🙂 Krém je určitě dobré nechat dostatečně vychladit, ale stačí pár hodin, skladováním je myšlena spíše trvanlivost krému jako takového 🙂
Unknown
24. 2. 2019 v 9:24Dobrý den Míšo, dort vypadá jako vždy úžasně, moc obdivuji Vaše korpusy, prosím poraďte mi, jak to děláte, že je máte tak krásně rovné, často se mi stane, že mi vyběhne vršek a musím ho potom upravovat. Předem diky za tip 😉 Míša
Víkendové pečení
24. 2. 2019 v 11:02Míšo, zdravím a moc děkuji 🙂 také mi vršek vyběhne do kopečku, ale během chladnutí trochu spadne a při překlopení na chladicí mřížku se obvykle vyrovná. Případně můžete zkusit hned po upečení obrátit dnem vzhůru na horký plech a nechat chladnout takto 🙂
Anonymní
26. 2. 2019 v 12:26Míšo, ten dort je nádherný!!! Přesně podle mých představ! Borůvky a citron – úžasné. Jste vážně třída ����. Hanka
Víkendové pečení
27. 2. 2019 v 16:56Hanko, moc děkuji 🙂
Unknown
27. 2. 2019 v 11:30Děkuji za úžasný blog s recepty, všechno, co jsem podle Vás pekla, se mi povedlo a všem moc chutnalo. O víkendu se chystám na dort a zaujal mě tento recept. Chtěla bych se zeptat, proč dovnitř dortu dáváte smetanový krém a navrch sněhový máslový? Nestačil by jen jeden? Děkuji za odpověď, Iva.
Víkendové pečení
27. 2. 2019 v 16:58Ivo, děkuji, jsem moc ráda, že blog plní svůj účel 🙂 určitě by stačil jen jeden krém, ale nahoře v příspěvku píši, proč jsou dva 🙂
Elen
6. 3. 2019 v 20:06Dobrý večer Míšo, jak děláte srdíčkové makronky?já jsem ráda ,když se mi podaří všechny jakžtakž stejně velké a vy je máte překrásné.
Víkendové pečení
7. 3. 2019 v 6:54Elen, zdravím Vás, srdíčková makronka na tomto dortu je dělaná jen sáčkem od oka a překvapivě se povedla :)) nicméně mám i silikonovou podložku přímo na srdíčka. Jen se mi na ní moc dobře nepeče, makronky se pečou déle a jsou pak dost vysušené až tvrdé. Takže za mě lepší varianta dělat to jen od ruky klasicky na papír nebo folii 🙂
Anonymní
16. 4. 2019 v 5:53Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet tento Váš nádherný dort, mám ale formu o průměru 22 cm. O kolik bych měla navýšit poměr surovin na náplň? děkuji
Víkendové pečení
17. 4. 2019 v 18:04Dobrý den, myslím, že můžete udělat z 1,5 – 2 dávky, podle toho, jak chcete dort vysoký. Každopádně je potřeba navýšit i suroviny na korpus 🙂
Unknown
27. 5. 2019 v 21:15Dobrý večer, moc děkuju za tento blog, který je pro mě velkou inspirací 😉. Vanilkový korpus jsem dělala už několikrát a vždy byl výborný, ale teď bych chtěla zkusit minidortiky, šel by korpus upéct i na plechu jako placka a pak vykrajet kolečka? Máte s tím prosím zkušenost? Moc děkuju
Víkendové pečení
1. 6. 2019 v 7:32Tak to mě těší, že je můj blog pro Vás inspirací 🙂 když dělám minidortíky, tak si obvykle upeču klasický korpus do formy, pak ho prokrojím na pláty a z nich pak vykrajuji kolečka. Někdy pro urychlení peču roládový plát 🙂
Anonymní
30. 9. 2019 v 10:30Dobry den sel by tento krem pouzitvi pod potahovou hmotu?
Víkendové pečení
7. 10. 2019 v 8:34Ten sněhový máslový ano.
Lucie
17. 9. 2022 v 11:51Dobrý den, Míšo, mohu prosím složit dort den předem a nechat ho čekat v lednici? Neudělají borůvky a krem vevnitř nějakou „neplechu“?
Díky🙂
Míša Landová
17. 9. 2022 v 20:25Ano, také sestavuji dort min. den předem 🙂
Anonymní
1. 10. 2019 v 21:26Dobrý den, ráda bych upekla tento dort ke kulatým narozeninám (s pecenim podle vás mám zatím samé skvělé zkušenosti). Ráda bych se zeptala, zda myslíte, že mi dort bude držet i když upeču dvojnásobné množství korous (do širší formy, 22 či 26cm) či už bude dort příliš vysoký a nebude držet? A pokud bych obmazavala dort kremem co je uvnitř dortu mela bych to udělat den předem či az v den servirovani? Ráda bych udělala naked cake a nevím, zda by mi krém neoschl, případně zda si mohu trochu nechat do druhého dne v misce a obmazat až pak (Zzda krém nezatuhne/nezridne přes noc v misce). Předem dekuju moc za radu. 🙂
Víkendové pečení
7. 10. 2019 v 8:37Dort klidně můžete upéct větší, jen už nebude vypadat tak roztomile, jako tento malý 🙂 Můžete obmazat i krémem uvnitř, ale spíše silnější vrstvou, aby neokoral. Pokud chcete polonahý dort, tak mázněte až v den servírování. Krém by měl vydržet i do druhého dne, jen ho trochu před nanášením promíchejte nebo ručně prošlehejte.
Anonymní
4. 6. 2020 v 19:27Dnes som upiekla tortu podľa tohto receptu, chuť zaujímavá, aj tá kombinácia, mňam vydaril sa 🙂 lemon curd sa k čučoriedkam a krému hodil, ďakujem za recept. Nabudúce vyskúšam tartaletky 🙂
Víkendové pečení
5. 6. 2020 v 10:30Skvělé 🙂
Jana
10. 10. 2020 v 20:03Dobrý večer paní Míšo,
Váš borůvkovo-citronový dort je luxusní spojení chutí a všem vřele doporučuji ho vyzkoušet.
Děkuji za recept a hezký zbytek dne 🙂
Míša Landová
11. 10. 2020 v 9:45Moc děkuji 🙂
Tereza
3. 12. 2020 v 20:53Dobrý den, poprvé se chystam použít rafek na pečení
Mohu se zeptat čím a jak vyložit dno ráfku?
🙂
Míša Landová
4. 12. 2020 v 17:32Ráfek se obvykle jen pokládá na plech s pečícím papírem. Nicméně záleží na typu těsta, pokud je řidší, je lepší dno ráfku obalit papírem.
Miroslava
10. 1. 2021 v 17:18Dobrý deň, môžem korpus upiecť priemerov väčší a spojiť dva na seba,? Ďakujem
Míša Landová
10. 1. 2021 v 19:04Ano, samozřejmě můžete upéct ve větší formě a prokrojit jen jednou. Doba pečení bude nepatrně kratší, je potřeba hlídat.
Magdaléna
14. 3. 2021 v 16:20Dobrý den,chtěla bych se zeptat a zároven poprosit o radu.. Zkoušela jsem Váš recept na sněhový máslový krém, byl výborný,ale měla jsem ho takový lehce nažloutlý, vy ho máte na fotce krásně bílý, přidáváte do něj bílou barvičku? Chtěla bych péct dceři dort, ona si vybrala takový čistě bílý jenom s menší dekorací. Poradila byste mi prosím aby byl čistě bílý? Zkoušela jsem i mascarpone krém, ale ten mi trochu popraskal. Jinak máte nádherné stránky plné dobrot, ráda od Vás čerpám inspirace i jsem si zakoupila kurz na pistáciové řezy, opravdu super. Moc Vás zdravím Nečasová
Míša Landová
14. 3. 2021 v 19:57Obávám se, že fotka asi trochu zkresluje 🙂 krém je zcela bez přídavku barvy a ve skutečnosti je taky trochu nažloutlý. Můžete samozřejmě přidat bělobu, ale já mám pocit, že je to pak trochu cítit na chuti. Já používám obvykle mascarpone se šlehačkou, to je hezky bílé. Aby dort nepopraskal, je potřeba ho obmazat na dvakrát v několika hodinových odstupech a finální vrstva musí být silnější.
PS – doporučuji vyzkoušet i druhý dortík v on-line kurzu 🙂
Magdaléna
14. 3. 2021 v 23:25Dobrý večer,moc děkuji za rychlou odpověd. Tento týden budu péct dceři dort tak vyzkouším tedy ten mascarpone se šlehačkou krém a udělám to na dvakrát jak píšete, snad se mi to povede.Ještě jednou moc děkuji.
Míša Landová
15. 3. 2021 v 8:40Rádo se stalo 🙂
Michaela
15. 4. 2021 v 11:23Dobrý den, dneska jsem zkoušela upect korpus a testo vubec nevybehlo, korpus by snad nesel ani jednou prekrojit 🙁 troubu mam na program horky vzduch, bilky byly doststecne vyslehane, formu mam velikostne stejnou jako v receptu, nenapada me nic, co by mohlo byt spatne.. na druhy pokus to dopadlo stejne. Posim o radu, kde by mohl byt problem?
Míša Landová
16. 4. 2021 v 7:18Problém může být na více místech … přešlehaný sníh nebo šlehaný při hodně vysoké rychlosti, přemíchané těsto … vmíchala jste mouku jen stěrkou? Péct je lepší jen na horní a spodní ohřev … Základem piškotového korpusu je dobře ušlehaný sníh, díky kterému pak korpus vyběhne, zkuste se tedy zaměřit na tento krok. Mouku pak vmíchat velmi opatrně po částech a jen stěrkou.
Hutrová
15. 5. 2021 v 12:27Dobrý den, děkuji za inspirace je to nádhera. Mám bohužel problém s výškou korpusu, vždy nádherné vyběhne, ale jakmile vypnu troubu nebo zapíchnu špejli splaskne dolů. Trouba na vrchní a spodní ohřev. Nemám třeba moc citrónové kůry dávám na dvojkou dávku z jednoho velkého citrónu. Děkuji Hutrová
Míša Landová
15. 5. 2021 v 17:56Nešleháte bílky příliš rychle již od počátku? Nemáte přešlehaný sníh? Vmícháváte mouku ručně jen stěrkou? Nemyslím, že by to bylo citronem, ale můžete zkusit ubrat 🙂
Anna
16. 11. 2023 v 15:25Dobrý den, jak tedy dlouho cca bílky slehat? Aby nebyly prešlehané? Také mi totiž nevyběhl korpus a to jsem delala vše podle postupu😒
Míša Landová
17. 11. 2023 v 18:08Pevnost sněhu se nedá určit časem, protože každý robot či šlehač je jinak výkonný. Je lepší šlehat pozvolna při střední rychlosti do pevného sněhu.
Monika
29. 5. 2021 v 11:28Konečně jsem měla možno tento dortík vyzkoušet na jednu oslavu. A je naprosto famózní. Ta kombinace chutí je naprosto dokonalá a určitě jsem ho nedělal naposled 🙂 všechny recepty, co jsem zatím od vás vyzkoušela, byly luxusní. Díky za tyto stránky i za knížku 👏👏
Míša Landová
29. 5. 2021 v 11:55Děkuji 🙂
Denisa
9. 6. 2021 v 14:48Dobrý den, Míšo,
již delší dobu sleduji Váš blog, peču podle Vás a vše, co jsem dosud udělala (a nebylo toho málo) bylo skvělé a mělo to velký úspěch…Děkuji za Vaše podrobné recepty.
Teď bych ovšem potřebovala poradit…chtěla bych udělat tento dort dceři k narozeninám, ale zadání mám na duhový dort… Ale nic duhového jsem ještě nedělala. Pak další věc je, že dcerkám Bílkovo-máslový krém chutná asi ze všech krémů nejméně. Myslíte, že bych mohla obarvit a obmazat dort tím smetanovým krémem? Nebo co byste navrhovala?
Děkuji za radu 😃
Denisa
Míša Landová
9. 6. 2021 v 15:37Deniso, děkuji, jsem ráda, že se moje recepty osvědčily 🙂 Chápu, já osobně máslový krém do dortu taky nemusím, ale na obmaz ho ještě snesu, protože ho není tolik. Já většinou obmazávám dorty jen mascarpone se šlehačkou, ale čistě v přírodní podobě. Zkoušela jsem kdysi barvit a když se přidá barva až ke konci a jen lehce, tak to zvládne i tento krém. Nicméně se s ním hůře pracuje, nedá se tak pěkně uhladit a pracovat se s ním opakovaně, na to je ten máslový prostě lepší 🙂
Denisa
10. 6. 2021 v 7:16Děkuji za odpověď, asi si nejdříve zkusím ještě dort nanečisto upéct a krém nabarvit, abych věděla, jak se mi s tím bude pracovat. Dcera miluje víly a chce prostě duhový dort s vílou 😃
Míša Landová
10. 6. 2021 v 10:46Dobrá volba 🙂
Renata
28. 7. 2021 v 13:16Dobrý den, právě jsem objevila Vaše stránky a jsem nadšená. Ráda bych zkusila tento dort jen bohužel nevím kde sehnat borůvky. Bylo by možné i z marmelády? Děkuji za odpověď
Renata
Míša Landová
28. 7. 2021 v 16:24Teď je sezona borůvek, takže by to neměl být problém. Použít se dají samozřejmě i mražené. Nicméně klidně použijte i marmeládu, pokud Vám do dortu chutná 🙂
Petra
2. 8. 2021 v 23:33Dobrý den Míšo,
už dlouho navštěvuji vaše stránky a velice ráda peču podle vašich receptů. Zatím vše, co jsem podle vás upekla, bylo úžasné a chuťově vyladěné. Dnes jsem vyzkoušela tento dort a byl naprosto luxusní.
Díky za tyto stránky. Už se těším na další pečení podle vás.
Petra
Míša Landová
3. 8. 2021 v 8:33Petro, děkuji, to mě moc těší 🙂
Petra
7. 4. 2022 v 23:33Dobrý den,
Zkusela jsem péct tento dort, ale s větší formou průměr 27. Podle vašeho návodu jsem navýšila všechny inkredience. A skutečně mám tedy použít 8 bílků a 11 zloutku? Zdálo se mi to nějak moc. Každopádně dort vůbec nevyrostl. Budu to zkoušet znovu. Jen jsem se chtěla zeptat, zda mám suroviny nastavené správně. Děkuji
Míša Landová
8. 4. 2022 v 16:38Ano, suroviny jste si přepočítala dobře 🙂 je to téměř trojitá dávka, protože 27 cm je už opravdu hodně velký dort. Pokud Vám nevyběhl, bude problém někde v případě … málo vyšlehaný sníh, nešetrně zamíchané těsto, … těžko říct, ale tohle bývají nejčastější chyby …
Hana
14. 5. 2022 v 9:02Dobrý den, Míšo, chtěl jsem se zeptat.. Kupujete klasickou červenou šlehačku na šlehání 33% v obchodě a nebo kupujete takové co nabízejí cukrářské e-shopy třeba za 99,-/1l? A používáte slazené či neslazené? Díky za odpověď. Jinak nádherný dort 👍 chystám se udělat. 😊
Míša Landová
15. 5. 2022 v 15:50Ano, obvykle používám čerstvou smetanu 33% z běžného obchodu. Slazené jsou pokud vím rostlinné a ty teda v žádném případě 🙂
Hana
16. 6. 2022 v 19:05Dobrý den dnes jsem pekla ale moc nevybehl a to jsem si opravdu dávala pozor.Muzu se zeptat jak má být cca vysoký po upečení.Mam strach ze budu mít moc krému.Dekujo Hanča
Míša Landová
16. 6. 2022 v 21:21Výška korpusu by měla být min. 6-7 cm, tak by šel dvakrát prokrojit.
Andrea
22. 6. 2022 v 8:58Dobrý den,
prosím chtěla bych upéct tento dort na víkend a vzhledem k datu, kdy jsou dostupné i borůvky čerstvé, myslíte, že můžu použít je? Ale pak už se asi nerozvařují s cukrem, že?
A potom, pokud bych chtěla dort krémem i trošičku ozdobit (zdobící špičkou), je k tomu vhodný i ten mascarpone krém? Jde mi o to, zda z něj jdou vytvořit hezké špičky zdobičkou anebo se to slije? Máslový určitě jde předpokládám, ale ten zase v takovém větším množství nebude chutný asi.. ? Děkuji
Míša Landová
22. 6. 2022 v 11:10Borůvky můžete použít i čerstvé, určitě lesní, ty velké kanadské vhodné nejsou. Povařila by i tak, aby byly v dortu šťavnatější. Mascarpone krémem se dá i zdobit, jde to dobře.
Andrea
23. 6. 2022 v 7:26Děkuji, je pravda, že čerstvé lesní zase asi ještě neseženu. Zkusím kouknout po těch mražených a kdybych náhodou nesehnala (mám na to jeden celý den :)), tak šly by použít maliny? Ty mám případně i mražené i čerstvé jsou k sehnání momentálně.
Míša Landová
23. 6. 2022 v 7:30ano, maliny můžete …
Zuzana
26. 8. 2022 v 8:17Dobrý den, Míšo, vaše dorty jsou top, nezkouším péct jiné, ale mám dotaz ohledně smetanového krému, potřebovala bych ho obarvit na růžovo. Ale přidáním gelové barvy krém zřídne? Jde to nějak? Děkuji mockrát
Míša Landová
26. 8. 2022 v 9:17Když přidáte malé množství až ke konci šlehání, neměl by být problém. Případně můžete obarvit malinovým pyré 🙂
Káťa
19. 9. 2022 v 9:51Dobrý den Míšo,
dort je úžasný! Už několikrát jsem jej dělala a vždy měl obrovský úspěch. <3 Ač jsem se kombinace citrónu a borůvek poprvé hrozně bála, tak teď ji vřele doporučuji.
Musím Vám znovu moc poděkovat za celý váš blog.
Zároveň mám prosbu. Nedávno mě kolega poprosil, zda bych udělala borůvkový dort pro jeho synka, avšak má intoleranci na laktózu. A tak nemůžu použít smetanový krém. Mají ale vyzkoušené, že tvaroh snese… myslíte, že by šel tento dort udělat s tvarohovou verzí krému? Poradila byste mi prosím případně krém z tvarohu, který by šel použít?
Moc Vám děkuji za radu i Váš čas.
S přáním krásného dne
Káťa
Míša Landová
19. 9. 2022 v 12:28Káťo, tak to mě moc těší, že jste si dort tak oblíbila 🙂 Pokud má oslavenec jen alergii na laktózu, mohla byste použít výrobky bez laktózy. Dnes už se vyrábí běžně smetana, mascarpone i máslo … zkuste ale raději předem prověřit. Tvarohový krém by určitě taky šel, ale samotný tvaroh není tak jemný, proto ho kombinuji se šlehačkou. Inspiraci na tvarohové krémy najdete třeba u receptu na Pruhovaný Míša dort nebo Čokoládový dort s tvarohovým krémem 🙂
Ráďa
16. 12. 2022 v 10:41Děkuji za tento recept. Dělám podle něj bezlepkovou variantu ze žluté a fialové adveni a vyběhl nádherně.
Míša Landová
16. 12. 2022 v 13:46Rádo se stalo.
Eva
20. 2. 2023 v 21:52Dobrý den,
chystám se upéct synovi k narozeninám dort a přesně na kombinaci citronu a borůvek jsem myslela, takže když jsem našla tento Váš recept, volba byla jasná 🙂
Chtěla bych se ale zeptat – syn by chtěl „vesmírný“ dort, takže zvažuji, že bych ho přelila zrcadlovou polevou. Myslíte, že to bude možné? Budu moci dát dort do mrazáku, aniž by krémy na něm nějak utrpěly?
Předem děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne
Eva
Míša Landová
22. 2. 2023 v 17:22Já myslím, že zrcadlovka se dá aplikovat i jen na dobře vychlazený dort, není třeba aby byl zamražený … ale zkušenost bohužel nemám ani s jedním.
Bára
4. 5. 2023 v 7:59Dobrý den, kolik porcí bude z tohoto dortu? Chystám se ho připravit na narozeniny a bude nás celkem asi 16. Případně jak upravit velikost. Můžu přidat patro z dalšího korpusu nebo je lepší větší průměr?
Děkuji moc za odpověď a krásný den.
Míša Landová
4. 5. 2023 v 19:34Velikost porce je individuální, ale tento dortík je poměrně malý, takže tak 8-10 porcí. Obě možnosti zvětšení jsou možné. Jak si upravit recept najdete v příspěvku Jak si upravit recept na velikost vaší formy
Alžběta
10. 8. 2023 v 12:15Jak dlouho dopředu mohu mít upečeny dort, aby se to nerozmočilo ?
Mohu čtvrtek večer,když potřebuju na sobotu odpoledne?
Děkuji 🙏
Míša Landová
11. 8. 2023 v 10:48Jestli myslíte jen korpus, tak ten můžete upéct klidně 2-3 dny předem a uchovat ve fólii. Pokud máte na mysli celý sestavený dort, tak ano, můžete připravit dva dny předem.
Andrea
25. 9. 2023 v 14:55Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze smetanový krém rozdělit na dvě části a do jedné z nich vmíchat kakao, abych měla dvoubarevnou variantu a mohla tak udělat na dortu ombré efekt? V jaké fázi vmíchat do krému kakao, aby krém zůstal nadýchaný? Až úplně nakonec, když už bude vyšlehaný? Moc děkuji. Andrea
Míša Landová
27. 9. 2023 v 8:33V tomto případě bych volila raději jiný druh krému, šlehačkový krém není vhodný. Zkuste třeba Sněhový máslový krém 🙂
Anna Rajdlová
16. 11. 2023 v 21:37Dobrý den Míšo, korpus mi také nevybehl, i když myslím, že jsem delala vsechno dle postupu. Jak dlouho prosim cca slehate bílky než k nim přidáte cukr a jak dlouho pak s cukrem? Dekuji za odpověď 😊
Míša Landová
17. 11. 2023 v 18:11Tohle se nedá určitě časem, protože každý robot je jinak výkonný. Samotné bílky jen do lehké pěny, tak zašlehat cukr. Šlehat pozvolna při střední rychlosti do pevného sněhu.
Dominila
8. 3. 2024 v 13:58Dobrý den,
moc ráda podle Vás peču. Vše se vždy podaří a chuťově výborné. Chci se zeptat na ten krém s mascarpone..šleháte vše tedy najednou a šleháte rovnou z lednice nebo šlehačku a mascarpone vyndáte a šleháte až když mají pokojovou teplotu? Několikrát se mi stalo, že se mi krém srazil a nevím proč. Děkuji moc za odpověď.
Míša Landová
8. 3. 2024 v 18:13Ano, šlehám vše současně a vždy řádně vychlazené. Pokud se krém srazil, na vině může být přešlehání nebo nebyl suroviny dost vychlazené.
Ludmila
21. 3. 2024 v 10:42Zdravím Míšo 🙂
Chci se zeptat kdybych do korpusu dala mražené borůvky? Šlo by to?
Míša Landová
23. 3. 2024 v 10:28Tohle není úplně vhodný typy korpusu na přídavek ovoce…
Ludmila
23. 3. 2024 v 21:07Dobrá děkuji ☺️
Ludmila
23. 3. 2024 v 21:09Moc děkuji ☺️ a máte nějaký lepší?
Míša Landová
24. 3. 2024 v 9:28Ovoce se dává spíše do bábovkových či bublaninových těst, která nejsou zase moc vhodná na dorty 🙂 Za mě je tento korpus na dorty top i bez borůvek.
Ludmila
25. 3. 2024 v 7:59Dobrá děkuji ☺️ moc
Klara
27. 3. 2024 v 8:45Dobrý den, dort je úžasný. Nyni jsem ho delala po druhé, ale do druhého dne mi jak kdyby sesednul. Po stranách mám pěkné vlnobití. Není hezky zahlazený jako byl. Nenapadá Vás prosím čím by to mohlo být? Napadá mě akorát málo vyšlehaný krém který ,,neudrží” korpus?
Děkuji
Míša Landová
27. 3. 2024 v 18:40Ano, krém mohl být volnější a možná jste dort více „nacpala“ krémem 🙂 je také dobré ho promazat a nechat zachladit a pak teprve obmazat na čisto.
Dáša
16. 4. 2024 v 0:25Paní Míšo, dort jsem upekla pro svá dvouletá dvojčátka.
A nedá mi Vám sem nenapsat.
Dort byl naprosto úžasný! U všech měl ohromný úspěch.
Svěží, šťavnatý, vláčný. Kombinace borůvek a citronu je vážně skvělá.
Měla jsem trochu strach, aby nebyl suchý, když ho ničím neprokapu. Absolutně zbytečné obavy!
Dort jsem obmazala bílkovo-máslovým krémem a potahovala fondánem. Všechno klaplo:).
Díky za recept. Žádný od vás mě ještě nezklamal.
D.
Míša Landová
16. 4. 2024 v 9:03Milá Dášo, moc děkuji za krásný komentář a jsem moc ráda, že se vše povedlo a hlavně chutnalo.
Ivana
29. 5. 2024 v 14:10Dobrý den, Míšo,
chystám se už po několikáté péct tento úžasný dort, ale nově jsem si pořídila ráfek o výšce 14,5cm a chtěla bych péct průměr 22cm o kolik zhruba mám navýšit dávku a mohu pak celé množství těsta nalít do ráfku? Nepropadne se korpus při takovém množství a výšce?
Míša Landová
29. 5. 2024 v 14:23Na blogu je tabulka na přepočet receptu podle formy – Jak si upravit recept na velikost vaší formy Ve vysokém ráfku jsem pekla, ale těsto jsem neměla úplně do výšky. Je potřeba počítat s delší dobou pečení …
Andrea
10. 6. 2024 v 8:19Dobrý den, prosím, podařilo se mi kupodivu v Lidlu koupit velmi výhodně (doprodej) pár balení Philadelphie. Myslíte, že v tomto případě jej lze použít do krému místo mascarpone anebo se hodí spíše do cheesecaků? Děkuji za info.
Míša Landová
10. 6. 2024 v 9:21Můžete použít i do krému místo mascarpone, jen bude nepatrně odlišná chuť 🙂
Markéta
12. 6. 2024 v 12:01Výtečný dort, všem moc chutnal! Udělala jsem patrový z trojité dávky a snědlo by se i víc :-). Místo borůvek jsem použila maliny.
Míša Landová
15. 6. 2024 v 13:52Skvělé, díky za vyzkoušení.
Svatka
4. 8. 2024 v 12:18Moc Vám děkuji za recept a všechny návody, díky Vám měla dcera nádherný dort na první narozeniny, dokonce jsem zvládla i dvě patra.
Míša Landová
5. 8. 2024 v 20:24Rádo se stalo 🙂
Viktorie
29. 8. 2024 v 21:00Dobrý den, mám dotaz obecně k pečení dortů. Zvažuji koupi posuvné formy na pečení dortů, abych mohla upéct tento krásný dortík, a byl i stejně tak hezky vysoký. Nemám s ní ale žádné zkušenosti, je horší než ta klasická otevíratelná s dnem? Děkuji moc.
Míša Landová
30. 8. 2024 v 7:54Vše o formách najdete v mém příspěvku Formy na pečení 🙂
Viktorie
30. 8. 2024 v 8:53Moje chyba, článku jsem si nevšimla, teď už je mi vše víc než jasné 🙂děkuji moc
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5