Když se řekne vánoční cukroví, jako první se mi vybaví vanilkové rohlíčky. Nemůžu si pomoct, ale bez nich si Vánoce ani neumím představit. Receptů na ty „zaručeně nejlepší“ rohlíčky je samozřejmě velká spousta a těžko soudit, který z nich je lepší. Já se dnes s Vámi podělím o náš rodinný recept.
Vanilkové rohlíčky podle něj pečeme už desítky let a obvykle „zmizí“ jako první. Do „našich“ rohlíčků dáváme mleté neloupané mandle, velmi malé množství cukru a samozřejmě pravou vanilku. Letos jsem udělala jednu várku trochu jinak, mandle jsem nahradila mletými burskými oříšky. A musím říct, že je to docela příjemná změna, chutnají také skvěle. Takže pokud se nebojíte experimentovat, klidně to zkuste 🙂
Nejen rohlíčky, ale i ostatní cukroví, které se hned po upečení obaluje v moučkovém cukru, je potřeba nechat trochu vychladnout a obalovat až vlažné. Pokud ho totiž obalíte horké hned po upečení, cukr se začne rozpouštět, udělá žmolky a cukroví nebude vypadat příliš lákavě.
Na vanilkové rohlíčky si připravte (asi 80-90 ks):
210 g másla
70 g moučkového cukru
280 g hladké mouky
100 g mletých neloupaných mandlí (nebo zkuste mleté burské oříšky)
1 lžíce vanilkového cukru nebo špetka mleté vanilky
2 lžíce rumu
na obalení – moučkový cukr smíchaný se špetkou mleté vanilky nebo vanilkovým cukrem
Ze všech surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc).
Troubu rozehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. Připravte si do misky moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Z těsta tvarujte malé rohlíčky, které klaďte na plech. Tvar i velikost záleží jen na Vás. Pokud chcete mít rohlíčky stejně veliké, kousky těsta si můžete odvažovat. Nebo si těsto rozdělte na několik menších částí a z každé udělejte stejný počet rohlíčků.
Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 10 minut, až lehce zrůžoví. Rohlíčky nechte chvilku vychladnout, vlažné (ne horké) pak obalte v moučkovém cukru. Až zcela vychladnou, dejte do uzavřené krabice a nechte rozležet.
Vytisknout recept |
34 Komentáře
Anonymní
13. 12. 2015 v 18:05jménem svoji mamky děkuju za vanilkové rohlíčky,již jsem dělala 3 dávku , jsou výborné i s vlašskými oříšky + maminka si připadala jako ve Vídní/má 82let -vzpomínka na dětsví/Moooc děkuji
Víkendové pečení
13. 12. 2015 v 19:32Tak to mě moc těší a velmi si toho vážím 🙂 maminku pozdravujte, krásné svátky. Mila
Anonymní
27. 11. 2016 v 15:24Dobrý den Míšo, kolik času potřebují rohlíčky na rozležení? Letos zkusím vaše linecké, pochopila jsem, že na rozležení mic nepotřebuje, tak mám čas, že. A ještě jedna prosba, kde kupujete vanilkový extrakt.
Děkuji a přeji krásnou neděli.
Marcela
Víkendové pečení
27. 11. 2016 v 19:52Dobrý večer, Marcelo, rohlíčky pečeme obvykle 2 týdny před svátky a jsou pak krásně křehké 🙂 Linecké je podle ohlasů opravdu skvělé a pokud použijete postup přípravy těsta v receptu, jsou měkké hned druhý den, takže se dají připravit i na poslední chvíli 🙂
Vanilkový extrakt i vanilkové lusky kupuji na vanilkove-lusky.cz/eshop/vanilkovy-extrakt/, ale určitě seženete i jinde. Místo extraktu můžete použít vanilkový cukr nebo semínka vanilkového lusku, záleží na použití.
Krásný advent. Míša
Anonymní
5. 12. 2016 v 5:09Dobry den,do testa nepatri zadny zlotek(vejce),dekuji za idpoved:-)
Eva
Víkendové pečení
5. 12. 2016 v 11:07Evo, zdravím, ano je to správně, do těsta se vejce nedává 🙂
Marcela
13. 12. 2016 v 18:44Míšo jsou naprosto skvostné, půlka zmizela ještě nebyly ani vychladlé 🙂
Krásné svátky
Marcela
Víkendové pečení
13. 12. 2016 v 20:19Marcelo, moc děkuji 🙂 to jsem moc ráda, zřejmě budete muset upéct ještě jednu dávku, aby Vám zbylo na svátky :))
Anonymní
6. 12. 2018 v 12:04Dobrý den,
mohu použít místo mandlí vlašské ořechy?
Děkuji za odpověď.
Moc mě baví vaše stránky, peču už jen podle vás. Krásné svátky, kéž by manžela napadlo obdarovat mě vaším kurzem 🙂
Jana H.
Víkendové pečení
8. 12. 2018 v 13:17Jano, zdravím, klidně použijte vlašské ořechy, i tak budou skvělé 🙂
Pokud manžela správně nasměrujete 🙂 tak se třeba na kurzu potkáme 🙂 krásné svátky.
Veronika
9. 12. 2018 v 19:34Dobrý večer, právě jsem rohlíčky dopekla a musím rict, že jsou naprosto skvěle. Bezkonkurenční recept z kterého se rohlíčky dělají samy 🙂 děkuji za něj.
Víkendové pečení
10. 12. 2018 v 9:07Veroniko, moc děkuji, je to náš rodinný recept a jsem moc ráda, že má úspěch i u Vás 🙂
Brožínek
1. 12. 2019 v 19:12Co takhle z povoleného těsta udělat váleček a nakrájet kráječem na knedlíky – není nutné nic odvažovat
Víkendové pečení
4. 12. 2019 v 20:16Taky možnost 🙂 za předpokladu že máte kráječ na knedlíky 🙂
Brožínek
6. 12. 2019 v 19:28O.K. dá se koupit, protože se báječně krájí např. i bramborové knedle
Petra
3. 12. 2021 v 13:22Hezký den Míši, zkoušela jste nahradit mandle treba kešu? Díky za odpověď :))
Míša Landová
3. 12. 2021 v 16:20Tyhle rohlíčky jsem zkoušela arašídové a byly super. Z kešu mouky mám na blogu recept na Dukátky z kešu ořechů 🙂
Lucie
10. 12. 2021 v 11:37Chuťově jsou opravdu výborné.👍jen mně tedy bohužel nedržely tvar, jsou z nich takové nevzhledné placky😔
Míša Landová
10. 12. 2021 v 12:04Problém bude v zadělání těsta, příliš propracované nebo s teplým máslem. Případně málo rozleželé těsto ….
Lucie
10. 12. 2021 v 12:34Tak možná moc propracované 🤔a máslo dáváte povolené z lednice? Já ho nechala v pokojové teplotě 🤷a těsto bylo v lednici 2 dny🙂
Míša Landová
11. 12. 2021 v 18:27Máslo nesmí být moc povolené, jinak ho pohltí mouka a můžete to způsobit Vámi zmíněné problémy 🙂
Lucie
16. 12. 2021 v 11:55Tak to byla asi ta chyba, moc povolené máslo😔👍moc děkuji za rady🤗
Šárka
3. 12. 2022 v 17:00Zdravím. Tak mě zlákal nový recept na vanilkové rohlíčky. Ale nevím kde se stala výrobní chyba. Ale všechny rohlíčky se mi slily v jedno těsto na plechu. Chuťově vynikající, ale nepoužitelné. Děkuji za odpověď
Míša Landová
5. 12. 2022 v 7:35Troufám si říct, že to snad ani není možné … málo vychlazené těsto, nesprávně zadělané těsto, nízká teplota pečení, mixované mandlo … chyba může být kdekoliv, takto na dálku těžko říct.
Pavla
6. 12. 2022 v 12:54Právě jsem dopekla, s lískovými oříšky a Legendariem, jelikož tuzemak nemáme 😅 ta vůně je neskutečná!! 🥰 S těstem se výborně pracovalo a chutnají báječně. Díky za recept!
Míša Landová
6. 12. 2022 v 16:39Taky zrovna chladím těsto v lednici a už se na tu vůni těším, díky 🙂
Petra
7. 11. 2023 v 22:45Dobrý večer Míšo, muzu použit mandlovou mouku z Diany abych nemusela mixovat mandle? Děkuji Petra
Míša Landová
8. 11. 2023 v 20:52Ano, můžete, jen to bez slupky nebude chuťově tak výrazné 🙂 A pozor, mandle ani ořechy se nemixují, ale melou nebo strouhají.
Kateřina Repková
6. 12. 2023 v 21:12Dobrý večer, Je možné vynechat oříšky a ničím je nenahrazovat?
Předem dekuji za odpověď 🙂
Míša Landová
7. 12. 2023 v 12:53Obávám se, že to nebude fungovat. Pokud potřebujete recept ořechů zkuste raději Vanilkové podvodnice nebo třeba Máslové sušenky Melting moments 🙂
Veronika
19. 12. 2023 v 22:28Právě jsem.dopekla vanilkové rohlíčky.Misto másla jsem dala máslo veganské a vlašské ořechy.Rohlicky se krásně upekly
, mizí mi pod rukama .Opravdu moc výborně,děkuji za Váš recept
Míša Landová
20. 12. 2023 v 8:18Děkuji 🙂
Michaela
20. 11. 2024 v 16:43Dobrý deň, môžem prosím vynechať rum
a namiesto mandlí použiť vlašské orechy? Ak tu už bola taká otázka, tak sa ospravedlňujem.
Ďakujem pekne za radu 💚
Míša Landová
20. 11. 2024 v 19:52Ano, můžete vynechat rum a použít ořechy.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5