Menu
Tipy a triky

Šlehaná čokoládová ganache

Troufám si říct, že kdo se trochu zajímá o pečení, s pojmem ganache (čti ganáž) už se určitě setkal. Přesto si dovolím to pro začátek trochu shrnout, protože ganache není jen jedna, neexistuje na ni jeden jediný recept a dá se použít mnoha způsoby. Ať už je to poleva na dort, náplň do makronek či tartaletek nebo třeba šlehaná ganache. Z mého pohledu je slovo ganache obecné označení pro druh náplně či krému.

Ganache je vždy spojení čokolády a nějaké tekutiny, přičemž nejčastěji tou tekutinou bývá smetana. Nicméně v některých případech můžete smetanu nahradit nějakou rostlinnou alternativou jako třeba ovocné pyré nebo kokosová smetana. S tím se setkáte např. u náplní do makronek či tartaletek. Podle toho jaký druh ganache chcete, se může lišit její příprava, a také poměr čokolády a smetany. Velkou roli hraje také použitý druh čokolády, protože každá má jiný obsah tuku.

Jak vyplývá z výše uvedeného, druhů i receptů na ganache je mnoho, a proto si dovolím zaměřit se na mou nejoblíbenější ganache, a tou je ta šlehaná. Jak už samotný název napovídá, ganache se po odležení šlehá. Obsahuje větší množství smetany, než třeba ganache do makronek, protože díky smetaně a nášlehu získá větší objem. Takovou šlehanou ganaží je třeba nám všem dobře známá pařížská šlehačka připravená z čokolády (nikoliv z kakaa).

Já jsem se se šlehanou ganaží poprvé setkala už před mnoha lety, kdy jsem ještě nepsala ani blog. Ale okamžitě jsem si ji zamilovala. Nejen pro její chuť, ale i snadnou přípravu a sametovou konzistenci. Od té doby se pomalu dostala do povědomí širší veřejnosti a objevily se také nepatrně odlišné způsoby její přípravy, které najdete i v mých receptech tady na blogu či v kuchařkách.

Nejčastěji se setkáte s variantou, kdy se horká smetana nalije na nerozpuštěnou čokoládu, promíchá do rozpuštění a promixuje. Novější verze uvádí, že je lepší zahřát jen část smetany, ve které rozpustíte čokoládu, a zbytek přidat již studený. Další prameny uvádí, že je vhodné čokoládu předem samotnou rozpustit a teplou smetanu pak přidávat v několika krocích. Neřekla bych, že je některý postup špatný nebo dobrý, sama jsem si vyzkoušela asi všechny a fungují.

Pro dokonalou šlehanou ganache je vždy důležité:
  • smetanu s čokoládou po rozpuštění promixovat tyčovým mixérem do emulze, aby se dobře spojil tuk v čokoládě s tekutinou
  • směs nechat před šleháním dobře vychladit a odležet, tzv. stabilizovat, několik hodin v lednici, ideálně přes noc (možno i několik dní)
  • použít čokoládu vhodnou pro další zpracování, obecně nejsou moc vhodné běžné tabulkové čokolády z obchodu, protože jsou obvykle hodně sladké, hůře se rozpouští a mají nižší obsah tuku
  • smetana ke šlehání je nejlepší s obsahem tuku 33% (nikoliv 30%), naopak ta 40% je naprosto zbytečná, protože tuk a s tím spojenou pevnost dodá ganáži čokoláda
  • vychlazenou směs šlehat pozvolna a při nižší rychlosti, během šlehání kontrolovat, aby se nepřešlehala
  • použít ihned po našlehání, nešlehat si ji třeba den předem
Šlehaná ganache s želatinou a glukózovým sirupem

A protože i v cukrařině se trendy neustále vyvíjí, setkáte se i s variantou, kdy se do ganache přidává želatina a glukózový sirup. Díky nim je krém stabilní, drží dobře tvar a v lednici neokorá (ani po několika dnech). Z mojí zkušenosti je krém i nepatrně pevnější a je u něj menší riziko přešlehání. Tahle varianta je skvělá třeba na cupcakes nebo zdobení špičkou, ale můžete ji použít i do dortu. Nemusíte mít strach, želatina není v krému vůbec cítit, protože její množství je poměrně malé.

Já jsem si tuhle variantu moc oblíbila, právě díky stabilitě, proto ji uvádím i v receptu níže. Nicméně bez obav můžete glukózu i želatinu v receptu vynechat, bude i tak dobře držet.

Čokolády používám belgické od firmy Belcolade, Callebaut nebo Cacao Berry, které pořídíte v peckách na cukrářských eshopech. V receptu záměrně uvádím rozmezí množství i procent, aby byl krém více variabilní. Jednoduše řečeno, čím vyšší procento čokoláda má (např. bílá 34%), tím méně ji do receptu použijete a naopak. Recept si pak můžete upravovat i dle vlastní potřeby. Čím méně čokolády je v krému, tím bude nadýchanější, ale méně pevný. Pokud naopak dáte čokolády více, bude hutnější a s menším nášlehem. Samozřejmě vždy s ohledem na procenta u daného druhu.

ŠLEHANÁ ČOKOLÁDOVÁ GANACHE – základní recept

  • 250 g smetany ke šlehání 33%
  • 15 g glukózového sirupu*
  • 1,6 g plátkové želatiny (1 plátek) Dr. Oetker nebo Ewald*
  • čokoláda dle výběru:
    • A) 80-90 g hořké čokolády 55-60%
    • B) 90-100 g mléčné čokolády 40-42%
    • C) 100-110 g bílé čokolády 32-34%

Želatinu namočte do studené vody a nechte 5-10 minut nabobtnat.

Polovinu smetany a glukózu zahřejte téměř k bodu varu, přidejte nabobtnalou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Nalijte na čokoládu dle výběru (A, B nebo C), promíchejte a emulzujte tyčovým mixérem. Přilijte zbylou část studené smetany a znovu promixujte. Přikryjte kontaktně fólií (položte přímo na tekutinu) a nechte v lednici přes noc odležet.

Odleželou ganache pozvolna při nižší rychlosti vyšlehejte a ihned použijte. Pozor, před vyšleháním je stále tekutá!

* Jak uvádím výše, glukóza i želatina dodá krému stabilitu a pevnost, ale bude to fungovat i bez nich.

TIP – Ganache můžete vylepšit přidáním koření jako třeba skořice, kávou nebo ořechovými pastami. Doporučuji přidávat vždy při přípravě před mixováním a chlazením.

Spousta konkrétních receptů je i na mém blogu, jen nebudou s největší pravděpodobností nazvané šlehaná ganache. Pistáciovou ganache najdete třeba u receptu Pistáciové roládky s malinovým želé, karamelovou u receptu Cupcakes se slaným karamelem a kávovou třeba u receptu Oříškové řezy s kávovým krémem 🙂

9 Comments

  • Katerina
    18. 9. 2024 v 19:32

    Dobry den ,pro jistotu se zeptám píšete vhodná jako poleva na dort je to myšleno jak na obmaz dortu tak i dovnitř? Ptám se spíše kvůli obmazu ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 9. 2024 v 18:52

      Jako poleva na dort je myšlena klasická ganache, tak jak píšu v úvodu, ne tato šlehaná, na kterou je zde recept. Je potřeba ty ganache rozlišovat:) A je to myšleno opravdu jako poleva, která se na dort nalije, nikoliv na obmaz. Tuto ganache polevu najdete u většiny mých dortů s čokoládou, např. Čokoládový dort s tvarohovým krémem 🙂
      Každopádně šlehanou ganache můžete použít i na odmaz, ale nikdy neztuhne, je tam velký podíl smetany.

      Odpovědět
  • Eva
    18. 9. 2024 v 21:16

    Dobrý večer,chtěla by jsem se zeptat,zda je možné s ní plnit i cukrovi,např.orechy nebo rohlíčky?Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 9. 2024 v 18:53

      Šlehaná ganache není trvanlivá, je určena k okamžité spotřebě. Do cukroví tedy vhodná není.

      Odpovědět
  • Bronislava Slaná
    18. 9. 2024 v 23:38

    Dobrý den Míšo,

    zajímaly by mě řezy na druhém obrázku. Máte na ně někde recept na Vašich stránkách? Děkuji, Broňa

    Odpovědět
  • Lucie K
    19. 9. 2024 v 9:25

    Dobrý den Míšo, moc díky za tento článek, kde je vše krásně a jasně vysvětleno. Teď už se to pokaždé povede!
    Osobně mám tyto krémy mnohem radši než třeba ty máslové, které jsem dříve používala kvůli pevnosti. To teď nebude potřeba – zkusím fintu se sirupem a želatinou. Nedávno jsem dělala vaši pstáciovou střechu, kde mi trochu vadil ten máslový krém – myslíte, že by se zde dala použít pistáciová šlehaná ganáž?
    Hezký den a pečení zdar! Lucie K.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 9. 2024 v 18:55

      Ano, můžete použít ganache i do střechy, jen bude potřeba ji před krájením nechat dlouho vychladit, případně i trochu přimrazit 🙂

      Odpovědět
  • Tereza
    19. 9. 2024 v 21:11

    Zdravím Míšo,

    nezkusila jste něky ganache z bílé Lindt čokolády? V sobotu bych potřebovala udělat ganache na rychlo-dort a do té doby se ke Callebaut atd. nedostanu
    Děkuji 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ