Dnes mám pro vás recept z rodinné kuchařky, na který se v návalu novinek tak trochu zapomnělo. Přitom je velmi jednoduchý a zároveň skvělý na chuť. Základem je placka z lineckého těsta, která se předpeče a následně dopéká s ořechovou nádivkou. Ještě teplá se musí rozkrájet na jednotlivé kousky, a pokud chcete, můžete si ji přizdobit čokoládovou polevou.
V zápisníku mám tohle cukroví nazvané ořechové čtverečky, ale doma se tomu říkalo jednoduše placka z lineckého s ořechovou náplní. Byla velmi oblíbená, protože se celá dávka těsta rozválela na plech a odpadlo tak vykrajování a následné plnění. Maminka to krájela od oka, takže výsledkem pak byly nejen čtverečky, ale i obdélníky a trojúhelníky. Prostě takové geometrické cukroví 🙂
Nenechte se prosím zmást fotografiemi placky na plechu, je to množství připravené z poloviční dávky 🙂
Ořechové čtverečky ( 60-70 ks)
Linecké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce „M“
- špetka soli
Mouku a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte sůl, na kousky nakrájené máslo a vejce. Pomocí ploché metly vypracujte hladké těsto. Mezi dvěma fóliemi nebo papíry rozválejte na obdélník asi 35×25 cm a zabalené dejte do lednice na několik hodin odležet (klidně i přes noc).
Vychlazené těsto dejte na plech vyložený papírem na pečení nebo perforovanou podložkou, propíchejte vidličkou a pečte v troubě vyhřáté na 170-180 stupňů (horní/dolní) asi 16-18 minut, až začne lehce zlátnout.
Ořechové těsto:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 120 g mletých vlašských ořechů
- rum
Máslo utřete s cukrem a rumem do hladka, pak přidejte ořechy a promíchejte. Směs rozetřete na předpečenou vychladlou lineckou placku a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až začne lehce hnědnout.
Ořechové těsto během pečení trochu steče po stranách z placky. Proto pokud byste měli doma plech či formu odpovídající velikosti placky, upečte to v ní. Ořechové těsto tak nebude mít kam utíkat 🙂
Ještě teplou placku rozkrájejte na požadovaný počet čtverečků či obdélníčků. Rozměr i tvar nechám na vás, tak aby to ladilo s velikostí všeho ostatního cukroví. Já je mám zhruba 3×3 cm a někde i 3×4 cm 🙂
A pokud máte rádi čokoládu, můžete kousky po vychladnutí lehce „pocákat“ čokoládovou polevou. V každém případě potřebuje cukroví alespoň týden rozležet.
9 Komentáře
Jana
1. 12. 2023 v 13:48Dobrý den, ráda čtu Vaše stránky a nacházím v nich inspiraci. Tento recept mě zaujal a chtěla bych ho vyzkoušet, ale nevím jak naložit s tím rumem v receptu. U nás se alokohol nevede, ani na pečení ho nepoužívám. Je možné ho nahradit nějakou trestí nebo něčím jiným?
Míša Landová
1. 12. 2023 v 19:21Taky je potřeba spíš krém trochu naředit, zkuste místo něj trochu smetany či mléka.
lunalinda
3. 12. 2023 v 8:26Kam, prosím, zmizely ty hvězdičky, co tu byly ještě tento týden?
Míša Landová
4. 12. 2023 v 9:38Žádné recepty nemizí, všechny zůstávají na blogu. Musíte si je vyhledat v seznamu receptů.
lunalinda
3. 12. 2023 v 8:31Už jsem je našla. Je to velice zvláštní, jsou z roku 2021, mě ovšem vyjely jako poslední příspěvek a novinka, zatímco tyto nové ořechové čtverečky jsem měla úplně jinde jako staré cukroví. Dnes je již vše správně srovnané dle datumu a já jsem z toho zmatená.
Julia
4. 12. 2023 v 22:08Dobry den,
Je mozne nahradit cukor+vlasske orechy marcipanom 54%, v ktorom je pomer cukor : orechy porovnatelny s vasim receptom? A preslahat ho potom s maslom a rumom?
Dakujem
Míša Landová
5. 12. 2023 v 8:38Ano, mohlo by to fungovat 🙂
Monika
12. 12. 2023 v 11:20Dobrý den,
a ten rozměr 35×25 rozváleného těsta je také z té poloviční dávky?
Děkuji.
Míša Landová
13. 12. 2023 v 20:03Recept je na celou dávku, tedy i postup a vše v něm.