Nepatřím zrovna k příznivcům svátku Sv. Valentýna, ale tahle malinová srdíčka k němu tak nějak pasují. Přestože to vůbec nebyl záměr a prvně jsem je připravovala na Vánoce 🙂 Nicméně svým tvarem, ale i barvou a příchutí působí víc zamilovaně, než vánočně. A čokoláda a maliny jsou už roky osvědčená kombinace, jak se ukázalo i v tomto případě.
Základem je linecké kakaové těsto, do kterého přidávám přírodní kakao. Oblíbila jsem si ho pro jeho plnou, ale zároveň jemnou chuť i vůni. Při pečení už vlastně klasické holandské nepoužívám. V běžném obchodě má přírodní kakao v nabídce třeba Dr. Oetker. Nicméně klidně můžete v receptu použít i holandské, jen budou srdíčka tmavší a mnohem více kakaová.
Krém, jak už název napovídá, je malinový. Dodá srdíčkům příjemnou, lehce nakyslou chuť a zajímavou barvu. Potřebovat na nějak budete malinové pyré, cukr a máslo. Nemám vlastní zahrádku s malinami, takže používám pyré už hotové. Oproti tomu doma vyrobenému má mnohem intenzivnější chuť, je hustší a výraznější. Pořídíte ho na cukrářských obchodech, na Diana svět ořechů nebo třeba v Makru.
Na dokončení vám pak bude stačit jen Ruby čokoláda a lyofilizované maliny 🙂
Malinová srdíčka (28-30 ks)
Kakaové těsto:
- 210 g hladké mouky
- 30 g přírodního kakaa
- 75 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 30 g vajec
Prosátou mouku smíchejte s cukrem a kakaem, dobře promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené jen lehce povolené máslo, vejce a pomocí ploché metly vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte do chladu do druhého dne odležet.
Na lehce pomoučněné ploše rozválejte odleželé těsto na sílu 4 mm a vykrojte srdíčka o velikosti 5,5 cm (použila jsem toto vykrajovátko od Tescoma). Poskládejte je na plech vyložený papírem na pečení nebo perforovanou podložkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 8-9 minut. Nechte vychladnout.
TIP – Pokud chcete mít perforovaný vzorek z obou stran, pečte srdíčka „přiklopená“ druhou perforovanou podložkou. Více o podložkách si můžeš přečíst tady.
Ovocný krém:
- 100 g malinového pyré
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla
Pyré a cukr dejte do rendlíku a společně svařte na teplotu 105 stupňů. Přelijte do misky a za občasného míchání nechte trochu zchladnout. Pak přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vyšlehejte do nadýchaného krému.
Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martelatto BF314 nebo Wilton 4B) naplňte cukroví a dejte ztuhnout.
TIP – Po otevření doporučuji malinové pyré zamrazit, aby se nezkazilo.
Ruby poleva:
- 200 g Ruby čokolády (použila jsem od firmy Crea)
- 20-30 g kakaového másla
- lyofilizované maliny
Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo rozpusťte (jak rozpustit čokoládu), přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Nechte polevu zchladnout, pak v ní postupně máčejte jednu stranu slepených kousků. Ještě před zatuhnutím posypte lyo malinami.
Hotová srdíčka nechte alespoň 1-2 dny rozležet v chladnější místnosti.
TIP – Proč kakaové máslo a jak ho použít najdeš v článku Jak použít čokoládu na cukroví.
8 Komentáře
Martina Černá
12. 2. 2024 v 16:22Paní Míšo,vypadají krásně.Chci je vyzkoušet.Jen se zeptám to malinové pyré kupujete kde?děkuji,Martina
Míša Landová
12. 2. 2024 v 18:12Máte to napsané nahoře včetně odkazu, kde koupit 🙂
Irena
18. 3. 2024 v 13:54Srdíčka byla vynikající (v mém případě kytičky), děkuji za recept 🙂
Jen jsem narazila na jedno „úskalí“, a to při přípravě ovocného krému. Prosím, co je „trochu“ zchladnout? Děkuji (Moje trochu to totiž asi nebude, krém se po přidání másla vyšlehat nedal. Povedlo se až po té, co jsem nechala celou směs víc jak hodinu v ledničce. )
Míša Landová
23. 3. 2024 v 10:15Já nechávám zchladnout zhruba na 50 stupňů a pak přidám studené máslo. Nicméně někdy je potřeba to nechat zchladit a znovu našlehat. Je to přirozené 🙂
Petra
17. 9. 2024 v 12:18Dobrý den, je prosím možné místo malinoveho pyré použít malinovou pastu? Děkuji moc za odpověď. Petra
Míša Landová
17. 9. 2024 v 14:21V tomto krému určitě ne, pasta je obvykle ochucovací a používá se spíše k ochucení hotového krému. Tento krém je založený na reálném ovoci.
Hana
25. 9. 2024 v 12:28Dobrý den, jakou má toto cukroví trvanlivost? Děkuji
Míša Landová
26. 9. 2024 v 19:39Jako většina, 1-2 týdny v chladu.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5