Recept na koblihy jsem vám už dlouho slibovala, tak tady je. I když mám pocit, že se nijak zásadně neliší od všech ostatních. Osobně si myslím, že je důležité nechat dobře nakynout těsto a hlídat si teplotu oleje při smažení. Většina koblih se dnes plní až po usmažení, čímž odpadá riziko, že by náplň vytekla 🙂
Já jsem pro tentokrát vybrala náplň čokoládovou, kterou si připravíte ze žloutkového krému a fakt dobré čokolády 🙂 Než koblihy dosmažíte, stihne se vychladit a můžete hned plnit. No a co si budeme povídat, koblihy jsou nejlepší čerstvé. Takže si nechte místo v žaludku, protože věřím, že jen u jedné nezůstanete 🙂
Koblihy s čokoládovým krémem (10-12 ks)
Kynuté těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 sáček Sušené droždí Dr. Oetker
- 150-160 ml mléka
- 45 g cukru krupice
- 40 g másla
- 3 žloutky
- sůl
- 2 lžíce rumu
Prosátou mouku smíchejte se solí a sušeným droždím. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky a společně s vlažným mlékem a rumem přidejte do mouky. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte náplň.
Čokoládová náplň:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 40 g cukru krupice
- 30 g jemný kukuřičný škrob Gustin Dr. Oetker
- 100 hořké čokolády 60-70%
Žloutky prošlehejte s cukrem, pak přidejte škrob a trochu studeného mléka, dobře promíchejte.
Mléko zahřejte a pozvolna nalijte na žloutky. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a celou směs za stálého míchání asi 2-3 minuty povařte.
Hned nalijte na čokoládu a míchejte do rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte fólií (přímo na krém) a dejte do lednice vychladit.
Dokončení:
- rostlinný olej na smažení
- 1 sáček Třtinového cukru s rumovou příchutí Dr. Oetker
- 1-2 lžíce cukru krupice
Vykynuté těsto rozdělte na stejné kousky (50-60 g) a vyválejte do bochánků. Zakryté utěrkou nechte ještě nakynout.
Olej nalijte ve vyšší vrstvě do pánve či kastrolu se silným dnem a pozvolna zahřejte na teplotu 170 °C.
Koblihy vkládejte do oleje horní stranou, zpočátku můžete krátce zakrýt poklicí. Smažte z každé strany zhruba 1-2 minuty. Nechte okapat na papírovém ubrousku.
Třtinový cukr s rumovou příchutí smíchejte v misce s krupicovým cukrem a koblihy v této směsi obalte.
Vychlazený čokoládový krém promíchejte stěrkou do hladka a přendejte si ho do sáčku. Do vychladlých koblih udělejte špičatým nožem ze strany otvor a pomocí sáčku naplňte. Servírujte ihned po naplnění.
Krátký video postup najdete opět na mém IG i FB profilu.
27 Komentáře
Jiří
20. 5. 2022 v 13:04Zdravím,
kolik cca té soli?
Míša Landová
20. 5. 2022 v 15:14ca. 3 gramy
Magda
25. 3. 2024 v 9:34Včera jsem vyzkoušela a jsou luxusní.
Míša Landová
25. 3. 2024 v 11:11Díky 🙂
Laura
11. 7. 2022 v 21:03Môžem nechať cesto kynúť aj cez noc?
Míša Landová
11. 7. 2022 v 21:48Pokud bude v chladu, tak asi ano, ale nikdy nejsem nezkoušela.
Erika
27. 8. 2022 v 19:15Dobry den, je mozne suche drozdi nahradit cerstvym drozdim? Moc dekuji
Míša Landová
28. 8. 2022 v 17:13Samozřejmě, dává se ho ca. 3x více než sušeného.
Lenka
14. 10. 2022 v 21:57Dekuji za vyborny recept. Naplnila jsem koblihy pecenymi jablky se skorici. Povrch jsem potrela rumovym maslem a obalila ve skoricovem cukru. Takova podzimni varianta.
Míša Landová
16. 10. 2022 v 22:06To zní naprosto božsky :))
Jana
8. 12. 2022 v 18:25Dobry den Miso, muzu tento cokoladovy krem dat do venecku z odpalovaneho testa?
Dekuji
Míša Landová
9. 12. 2022 v 10:24Obávám se, že nebude moc pevný …
Stepanka
5. 2. 2023 v 0:16Zdravim,jak dlouho nechat testo kynout?
90 min. bude v poho?Pak z testa udelat kulicky a ty nechat dalsich 30 min. kynout a pote smazit?
Míša Landová
5. 2. 2023 v 13:37Kynutí se nedá určitě čase, záleží na teplotě v místnosti, může to být hodinu, ale také dvě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Sam
12. 2. 2023 v 1:00Zdravím, v některých receptech na koblihy se těsto rozválí a vykrajují se kolečka..má tento rozdíl (oproti bochníkům) podle Vás nějaký vliv na výsledek?
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:32Je to jen jiný způsob přípravy.
Marketa
4. 11. 2023 v 11:58Dnes koblížky dělané a luxus ❤️
Míša Landová
4. 11. 2023 v 18:03Děkuji 🙂
Veronika
23. 5. 2024 v 14:05Dobrý den , mohou zůstat prázdné ? A k nim jahodový sníh ? Nemáte prosím na něj recept ? Moc děkuji za radu 🙏🏻
Míša Landová
24. 5. 2024 v 17:21Nemusíte plnit. Jahodový sníh bych udělala stejně jako italský do kremrolí, jen bych polovinu bílků nahradila jahodovým pyré 🙂
Jarmila
8. 8. 2024 v 8:55Dobrý den Míšo, kdybych přidala místo tmavé čokolády – bílou, nebo pistáciovou pastu – je to možná varianta? Bude hustota krému stejná ? Jestli dobře chápu, základem je žloutkový krém – i ten by stačil jako samotný ? Díky.Jarka
Míša Landová
8. 8. 2024 v 10:37Ano, krém si můžete upravit dle potřeby, jen se bude měnit hustota krému. V případě bílé čokolády bude také o dost sladší, ubrala bych možná cukr z krému 🙂
Kateřina
27. 9. 2024 v 12:48Výborný recept! První, podle kterého se mi koblihy povedly a jsou opravdu jako obláček ☺️🌸 moc děkuji.
Měla bych na vás paní Mišo ještě jeden dotaz. Nevíte prosím, nebo nemáte tady někde na blogu recept na takový ten liskoořískový krém, kterým jsou plněné například croissanty a i kupované koblihy? Marně se už delší dobu snažím najít recept a furt nic. Přijde mi to jako nuttela s něčím, ale je tekutější, lehčí, nuttela je hodně hutná, ale zase to není tento jakoby pudinkový. Nevíte prosím jak se podobný krém dělá? Moc děkuji a přeji krásný den ☺️
Míša Landová
28. 9. 2024 v 21:46Jeden lískooříškový na blogu mám, je to tzv. praline. Dá se koupit i hotové a to je za mě lepší. Ale nevím, zda právě tento krém máte na mysli 🙂
Kateřina
3. 10. 2024 v 14:45Ten už jsem také dělala a je také výborný ☺️🌸 myslela jsem ale takový ten jakoby čokoládový, jako když si koupíte croissant s nugátovou náplní 😀 ale budu hledat a zkoušet a třeba jednou objevim. ☺️
Míša Landová
3. 10. 2024 v 16:38Tak pak bych to viděla na klasickou čokoládou ganache, která se dává třeba do makronek 🙂 takovou luxusní „nutelu“ najdete třeba u receptu Lískooříšková kolečka 🙂
Kateřina
3. 10. 2024 v 17:58Moc děkuji. Vyzkouším!❤️
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5