Jeden recept na velikonoční mazanec už na blogu mám a jsem na něj pyšná. Nicméně mazanci nebo vánočce mé maminky se prostě nevyrovná. Nevím jestli je to receptem, ruční zaděláním nebo prostě dlouholetými zkušenostmi. Každopádně mazanec je úžasný a peče se u nás doma už celé roky.
Je to ten typ hutnějšího, pevnějšího těsta, které vydrží několik dní vláčné. Do těsta se dává poměrně málo droždí a je potřeba ho nechat dlouho kynout. Výsledek ale stojí za to. Tenhle mazanec chutná sám o sobě úžasně a několik dní. Dokonce bych řekla, že čím je starší, tím je lepší. Máslo ani marmeládu na něj potřebovat nebudete.
Podobně jako před časem u receptu na Škvarkové placky jsem i v tom případě byla jen fotograf, zapisovatel a asistent. Celá příprava, zadělání těsta i pečení je práce mé maminky. Jo vlastně jsem byla ještě hlavní ochutnávač. I když teda nevím, jestli se snědení skoro půlky mazance dá považovat za ochutnání :))
Mazance na fotografiích jsou trochu menší, protože bylo zaděláno z 1,5 dávky a mamka z toho vykoulela 4 bochánky.
Velikonoční mazanec (2 vetší kousky):
750 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
200 g cukru krupice
300 g másla
50 g čerstvého droždí
300 ml mléka (tučné, polotučné)
6 žloutků (může být i více)
sůl, citronová kůra, vanilka
mandle, rozinky máčené v rumu
vejce na potření
Do vlažného mléka odeberte asi dvě lžíce cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte zbytek cukru, sůl a citronovou kůru. Můžete přidat vanilkový cukr, extrakt nebo semínka z lusku.
Do mísy s moukou přidejte kvásek, žloutky, zchladlé máslo, rozinky a nasekané mandle (část si nechte na posypání). Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Já tuhle práci svěřuji robotu, moje mamka vařečce a následně vlastním rukám.
Těsto nechte kynout v chladné místnosti ideálně přes noc nebo alespoň několik hodin. Během kynutí můžete 1-2 propracovat.
Z vykynutého těsta udělejte dva bochánky a nechte je asi hodinu kynout na plechu v teple. Doporučuji dát každý bochánek na samostatný plech, jsou dost velké.
Mezitím si rozehřejte troubu na 200 stupňů.
Vykynuté bochánky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Můžete nahoře nastřihnout do kříže.
Pečte prvních 10 minut při 200 stupních, potom snižte teplotu na 160 stupňů a dalších 40-50 minut dopékejte. Propečenost si ověřte špejlí.
Mazance nechte vychladnout, pak můžete pocukrovat.
Vytisknout recept |
37 Komentáře
Unknown
17. 4. 2019 v 22:01Míšo prosím tou studenou místností na kynutí myslite co? Třeba lednici? Děkuji 😋
Víkendové pečení
18. 4. 2019 v 12:39Lednice je už dost studená 🙂 my jsme nechali kynout v chodbě, kde se netopí.
Unknown
18. 4. 2019 v 16:01Mìšo,o co dělat s tím druhým mazancem, než se ten první upeče? Děkuji Petra
Víkendové pečení
18. 4. 2019 v 19:58Vypracujte do bochánku a dejte kynout do tepla, až kdy dáte péct ten první. Mezitím nechat v chladu 🙂
Anonymní
21. 4. 2019 v 20:15Krásné Velikonoce Míšo, mazanec je famózní, i já, která nema tento typ pečiva ráda, musim uznat, ze je výborný…. Díky a užívejte slunečné dny. Hanka
Víkendové pečení
22. 4. 2019 v 10:08Hanko, děkuji 🙂 hezké velikonoce 🙂
KaTu
22. 3. 2021 v 19:41Ahoj Míši, pár mazancu už jsem napekla a stále jsem hledala ten pravý. Jupiii, vypadá to, že jsem ho našla a je to právě tento od tvé maminky. 💜 Děkuji a přeji Ti spoustu, ať máme co péci. 😊
Míša Landová
22. 3. 2021 v 20:16Kači, mnohokrát děkuji 🙂 jsem ráda, že náš rodinný klenot chutná i jinde 🙂
Vendula
30. 3. 2021 v 21:48Moc Vás zdravím Míšo. Je to můj druhý recept, který jsem od vás vyzkoušela (první byl Beránek) a opět musím říct, že lepší mazanec jsem nejedla. Jsem ráda, že mi kamarádka ukázala vaši webovou stránku 😍 Už se těším, až vyzkouším další váš recept.
Míša Landová
31. 3. 2021 v 8:03Tak to moc ráda slyším a děkuji 🙂 věřím, že i další recepty se budou líbit 🙂 a pozdravujte kamarádku 🙂
Martina
2. 4. 2021 v 11:55Výborný mazanec
Míša Landová
3. 4. 2021 v 8:06Děkuji 🙂
Lucie
3. 4. 2021 v 10:53Zdravím Míšo…upekla jsem mazanec…chuťově je výborný. .co se týče kynutí,o moc se objem nezvedl,ale to je asi normální u takových těžkých buchet…nicméně,když ho jíme,tak je hodně mazlavý,jako bychom jedli žvýkačku..a cítili chuť syrového těsta?ale na povrchu byl hnědý,pekla jsem dohromady 50minut?Těsto se nezdá,že by bylo nedopečené…má nebo nemá tato konzistence a chuť být?Děkuji.L.
Míša Landová
3. 4. 2021 v 11:23Těsto by mělo určitě dostatečně nakynout, je potřeba mu dát čas. Pokud Vám nenakynulo, na vině mohou být špatné kvasnice nebo krátká doba kynutí. Zřejmě to mělo vliv i na výsledek. Mazanec určitě není mazlavý, je krásně vláčný a jemný.
Lucie
3. 4. 2021 v 12:07Děkuji Míšo 👍
Lucie
3. 4. 2021 v 12:37Míšo ještě jedna věc…kam dát těsto kynout jinam,když nemám chladnou místnost a lednice je už moc?Měla jsem to na kachlové podlaze u dveří,ale i tak bylo asi teplo…Děkuji.
Míša Landová
4. 4. 2021 v 8:53Já dávám kynout do chodby, kde se netopí, teplota ideálně 10-15 stupňů, aby to kynulo pozvolna. Lednice už je moc studená.
Iveta
11. 4. 2021 v 9:27Mišo, ten tedy je…. Ani nestihnul pořádně vychladnout a půlka byla pryč. Děkuji Vám. Máte úžasné recepty, jsou vždy sázka na jistotu
Míša Landová
11. 4. 2021 v 9:48Tak to mě moc těší, mnohokrát děkuji 🙂
Hanka
16. 3. 2022 v 6:40Milá paní Landová, moc Vám děkuji za tento recept, přesně takový mazanec dělávala moje babička. Na Vánoce jsem pekla cukroví podle vašeho blogu, máte skvělé recepty. Moc děkuji a ať se Vám daří.
Míša Landová
16. 3. 2022 v 11:40Hanko, to mě moc těší, děkuji.
Petra
11. 4. 2022 v 21:37Dobrý večer. Míšo mazanec je skvělý, pekla jsem ho již minulý rok a letos je to jasná volba. 🙂
Jen mám dotaz, dají se mazance péct v konvektomatu? Budu jich péct víc a mám tuto možnost, jen nevím co udělá horkovzduch.🤔 Děkuji moc.🌼
Míša Landová
12. 4. 2022 v 16:35Určitě dají, jen bude potřeba tu teplotu vychytat, asi bych pekla na nižší stupeň 🙂
Katka
13. 4. 2022 v 14:14Paní Míšo,opět super recept. Prostě pravý domací mazanec. Povedl se,byl vynikající 💗👍
Míša Landová
13. 4. 2022 v 17:37Děkuji 🙂
Karolína
16. 4. 2022 v 10:00Dobrý den Míšo, tak jsem vašich rodinných mazanců nakonec upekla pro celou rodinu ( celkem 4 kousky). Jsem nadšená, těsto je jako peřinka a i druhý den je neskutečný. Do jednoho jsem použila pomerančovou kůru a ten je také vynikající. Děkuju mnohokrát a recept si ukládám.
S přáním krásných Velikonoc Karolína.
Míša Landová
16. 4. 2022 v 11:09Karolíno, moc děkuji, jsem ráda, že Vás nás rodinný recept tak oslovil 🙂
Kateřina
16. 12. 2022 v 8:49Dobrý den, když budu péct vánočku, jak dlouho bych ji měla péct, když udělám z celé dávky jednu? Moc vám děkuji.
Míša Landová
16. 12. 2022 v 8:59Propečenost ověřuji špejlí, doba se nedá přesně určit.
Šárka
9. 4. 2023 v 10:39Dobrý den. Recept je chutný, zlákal mě po 25 letech zkusit jiný, než můj osvědčený. Jen je asi na mne moc mastný, čímž se i krapet rozbředl do stran. Lépe se tedy upekl a je pravda, že díky vyššímu podílu tuku, vydrží déle „vláčný“.
Míša Landová
10. 4. 2023 v 21:03Ano, obsahuje větší množství másla, je tužší, ale krásně vláčný, u nás doma vede 🙂 příště můžete zkusit tento recept Velikonoční mazanec
Jitka
9. 12. 2023 v 11:29Dobrý den, chci se zeptat zda by byl nějaký zásadní rozdíl v tom, kdybych nechala těsto kynout při pokojové teplotě a ne v chladu. Těsto by nemuselo kynout tak dlouho…..?
Děkuji za odpověď
Míša Landová
9. 12. 2023 v 14:20Ano, v teple bude kynout rychleji. Nicméně pomalé kynutí je pro těsto mnohem lepší 🙂
Romana
22. 12. 2023 v 14:58Mazanec je výborný!!
Jako vše od vás 😉
Míša Landová
23. 12. 2023 v 9:25Děkuji 🙂
Renata
7. 4. 2024 v 19:34Dobrý den, Míšo. Mazanec je skvělý, luxusní, určitě ho budu péct.
Jen připomínka k tisku – dala jsem si recept vytisknout přes ikonu tiskárny pod receptem.
V tištěném receptu chybí vejce. Zřejmě nějakým formátováním stránky vypadla vajíčka. A ta jsou důležitá 🙂
Míša Landová
8. 4. 2024 v 8:58Děkuji 🙂 zkusila jsem vytisknout a je to v pořádku, žloutky jsou na seznamu … 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
4.67