Máte rádi pařížskou šlehačku? A víte, že se rozlišuje tzv. lehká a těžká paříž? Lehká varianta se připravuje ze smetany, kakaa a cukru, tedy žádná čokoláda. Po našlehání má lehkou, nadýchanou konzistenci a jemnou chuť. Ta těžká, jak už samotný název napovídá, je hutnější, protože je tam místo kakaa pořádná dávka čokolády. Má výraznou čokoládovou chuť, je pevnější, stabilnější a také trvanlivější.
Obě varianty je potřeba připravit den předem, nechat řádně vychladit a teprve pak našlehat. Tím získají objem a pevnost. Těžká paříž se dá připravit z jakékoliv čokolády (myšleno bílá, mléčná, ruby…), nemusí být jen hořká, otázkou ale zůstává, zda je to potom ještě paříž? 🙂 Nicméně v moderní cukrařině se u této varianty setkáte také s názvem šlehaná ganache.
A která z nich vlastně patří do harlekýnu? Správně ta lehká, ale určitě nic nezkazíte tou čokoládovou variantou. Protože tu jsem v tomto případě použila do chlebíčku i já. Mimochodem, chlebíček je jen trochu jiná podoba dortu. Ale pokud chcete zkusit klasiku, tak na blogu najdete recept na dort Harlekýn s lehkou pařížskou. Kromě pařížské patří do harlekýnu také klasická bílá šlehačka, vše v kombinaci s lehkým kakaovým korpusem.
Harlekýn chlebíček (9 ks)
Kakaový korpus:
- 4 vejce, velikost „M“
- 140 g cukru krupice
- 130 g hladké mouky
- 20 g Přírodního kakaa Dr. Oetker
- 35 g rostlinného oleje
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání dvou třetin cukru do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte se zbylou třetinou cukru do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Obě směsi stěrkou zlehka spojte a postupně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem.
Těsto dejte do chlebíčkové formy o velikosti 31×11 cm, jejíž dno jste si vyložili papírem na pečení, a uhlaďte do roviny. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 25-30 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený.
Ihned po vytažení z trouby otočte korpus i s formou na teplý plech vyložený papírem na pečení a lehce poprášený hladkou moukou. Nechte takto vychladnout, pak opatrně vykrojte z formy.
Pařížská šlehačka:
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- 80 g hořké čokolády 60% (Belcolade, Callebaut)
Čokoládu zalijte horkou smetanou, promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice přes noc odležet. Pozor, i po odležení je pořád tekutá, zhoustne až nášlehem, viz. postup níže 🙂
Dokončení:
- 250 g smetany ke šlehání 35-40%
- 1 sáček Vanilkový cukr Dr. Oetker
- Čokoládová srdíčka a Srdíčka z lásky Dr. Oetker
Piškotový chlebíček rozkrájejte na 15 mm tenké plátky, celkem tedy 18 kousků.
Vychlazenou pařížskou šlehačku pozvolna vyšlehejte do pevna a pomocí sáčku s řezanou špičkou (Wilton 1M) nastříkejte na polovinu piškotových plátků. Přiklopte zbývajícími plátky korpusu a lehce přimáčkněte.
Smetanu pozvolna vyšlehejte a sáčkem s řezanou špičkou (Wilton 1M) nastříkejte na chlebíčky. Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila srdíčkové dekorace od Dr. Oetkera, a nechte krátce odležet v chladu.
VIDEO POSTUP k celému receptu najdete na mém IG profilu.
Žádné komentáře