Když jsem před lety poprvé ochutnala slaný karamel, byla to láska na první pohled. A protože se blíží svátek zamilovaných, připravila jsem si pro vás ve spolupráci s firmou Whittard recept, do kterého se zamilujete na první kousnutí. Na pohled možná obyčejné, ale přitom hříšně dobré cupcakes.
Vláčné čokoládové těsto má díky přidané horké čokoládě slaný karamel nezaměnitelnou chuť, a šlehaná karamelová ganache se špetkou soli ho naprosto skvěle doplňuje. Věřte mi, že jeden dortík vám stačit nebude.
Pro ty, kteří netuší, tak horká čokoláda je sypká směs na přípravu horkého nápoje, něco jako kakao. Není to tedy čokoláda jako taková. Já si pro svůj recept vybrala tu s příchutí slaný karamel a použila jsem ji do těsta. A když už máme ten slaný karamel v „buchtě“, použila jsem na krém karamelovou čokoládu se špetkou soli. Je od německé značky Schokinag a musím říct, že mě svou chutí příjemně překvapila.
TIP – V týdnu od 29.1. do 4.2.2024 můžete využít SLEVU 15% na celý nezlevněný sortiment značky Whittard, kde pořídíte kromě jiného i horkou čokoládu, stačí při objednávce zadat slevový kód MISA15.
Cupcakes se slaným karamelem (12-13 ks)
Čokoládové těsto:
- 100 g másla
- 50 g hořké čokolády 70% (použila jsem Belcolade)
- 2 vejce „M“
- 140 g cukru krupice
- 110 g hladké mouky
- 40 g horké čokolády Whittard slaný karamel
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 120 g mléka
Máslo a čokoládu společně opatrně rozpusťte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a horkou čokoládou.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo s čokoládou a střídavě přidávejte moučnou směs a vlažné mléko. Promíchejte a těsto rozdělte do košíčků na cupcakes. Použila jsem průměr 5 cm, výška 3 cm.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní) asi 15-18 minut. Špejlí si ověřte propečenost.
TIP – Formy na cupcakes se mohou nepatrně lišit svou velikostí (otvory). Košíček by měl do otvoru krásně celý zapadnout a neměl by se v otvoru krčit. Pokud tomu tak je, raději těsto rozdělte do více než 12 košíčků, aby vám v troubě nepřeteklo.
Šlehaná karamelová ganache:
- 300 g smetany ke šlehání 33%
- 110 g karamelové čokolády se solí Schokinag
- 20 g glukózového sirupu
- 2 g plátkové želatiny Dr. Oetker nebo Ewald
Želatinu namočte do studené vody a nechte 5-10 minut nabobtnat.
Polovinu smetany a glukózu zahřejte téměř k bodu varu, přidejte nabobtnalou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Nalijte na čokoládu, promíchejte a emulzujte tyčovým mixérem. Přilijte zbylou část studené smetany a znovu promixujte. Přikryjte kontaktně fólií a nechte v lednici přes noc odležet.
TIP – Do šlehané ganache jsem přidala želatinu a glukózu, díky nimž je krém stabilní, drží dobře tvar a v lednici neokorá (ani po několika dnech). Nicméně jde to udělat a vyšlehat i bez nich.
Odleželou ganache pozvolna při nižší rychlosti vyšlehejte. Zpočátku se mohou tvořit drobné hrudky, postupně ale zmizí. Krémem naplňte sáček se zdobící špičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na cupcaky do tvaru točené zmrzliny 🙂
VIDEO POSTUP K RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTAGRAMU.
18 Komentáře
Lenka Jarkovská
30. 1. 2024 v 16:28Dobrý den Míšo,ta šlehaná ganage vypadá úžasně,jde prosím použít dovnitř dortu nebo na makronky? Moc děkuji
Míša Landová
31. 1. 2024 v 8:02Ano, do dortu či rolády úplně v pohodě, jen do klasickým makronek to vhodné není.
Pavla
30. 1. 2024 v 18:40Dobrý den Míšo, nemám otázku k receptu, ale spíš obecně. Jak se stavíte k tomu, když někdo šíří Vaše recepty dál? Nemám na mysli někde v diskuzi, když někdo zmíní, že např. krém dělá podle Vás, tedy „tak a tak“. Ale když skutečně někdo vezme Váš text a obrázky a uveřejní to na webu celé, „sakumprásk“, dokonce pod svým jménem? (Na první pohled to vypadá, že dotyčná je autorkou. Trklo mě to až po chvíli.)
Já jen, že tady Lucka (https://www.nejrecept.cz/uzivatel/2) (https://www.facebook.com/lucka.antusova) i z Vás mj. pěkně těží, tak doufám, že k tomu má povolení. Ona vzala i Vaše fotky a dala na ně vodoznak toho webu. K nahlédnutí např. zde: https://www.nejrecept.cz/recept/makova-rolada-s-tvarohem-a-povidly-r4364 Jestli je to povolené, ok, ale mě to tedy naštvalo a bylo za Vás líto.
P.S.: Jste skvělá, chodím k Vám na web prokrastinovat … a občas i péct podle Vás 🙂
Míša Landová
31. 1. 2024 v 8:09Dobrý den, Pavlo, dnešní doba bohužel nahrává kopírování a krádeži nejen fotek, ale i receptů. U toho nejreceptu si nejsem jistá, kdysi v minulosti jsem pár receptů nějaké takové platformě poskytla. Ale spoléhám na to, že mí věrní fanoušci moje recepty poznají, stejně jako Vy, a udělají si sami obrázek 🙂
Díky za přízeň, krásné dny. Míša
Marie
30. 1. 2024 v 19:30dobrý večer Míšo ,prosím je možno takto připravit ganache z bílé čokolády s přidáním želatiny? vypadá to super akorád naše rodinka je rozdělená na dvě části a to karamel a klasika .Děkují moc Marie
Míša Landová
31. 1. 2024 v 8:10Ano, bílá čokoláda bude mít podobné složení, takže klidně zkuste.
Michaela
1. 3. 2024 v 9:30Krásný den, paní Landová. Budu péct cupcakes na svatbu a tak se mi hodí, že krém vydrží déle čerstvý – ale – kde seženu kromě internetu glukózový sirup? Nebo je nějaká alternativa? Kukuřičný sirup? Moc děkuji a přeji krásný den.
Míša Landová
1. 3. 2024 v 16:52Ano, krém je opravdu skvělý, jak na chuť, tak i vzhled. Vhodná alternativa není, zkuste možná zdravou výživu … Ale pokud ještě nemáte karamelovou čokoládu, pořídíte na stejném eshopu i glukozu.
Michaela
13. 3. 2024 v 22:42Dobry vecer, da se prosim slehana karamelova ganache udelat hezky pevna i bez čokolády? Lze do karamelu dat zelatinu a vyslehat se šlehačkou? Děkuji Michaela
Míša Landová
14. 3. 2024 v 9:19Bez čokolády už to nebude ganache. Můžete udělat karamelovou šlehačku, ale poměr želatiny si musíte upravit. Ale krém bude pořád lehčí (konzistenčně), než s čokoládou.
Milena
15. 3. 2024 v 1:40Dobrý den Míšo zítra se chci pustit do vašich karamelovych cupceku a mám jeden dotaz ohledně krému vpodstate je tam na vyšlehani 300 ml šlehačky, žádné mascarpone ani sýr tak mě zajímá jestli to bude stačit na ozdobeni cupcaku nebo jestli si tam můžu mascarpone přidat když se mi to bude zdát málo? Děkuji Milena
Míša Landová
15. 3. 2024 v 10:17Kromě smetany je tam ale také dost čokolády 🙂 je to šlehaná ganache a na 12 cupcakes je krému až dost. Mascarpone je naprosto zbytečné :(((
Milena
15. 3. 2024 v 13:16Moc děkuji za info. Miluji vaše cupcaky u nás obzvlášť oblíbené mrkvove s javorovým sirupem, peču že stejného těsta i beránka a bábovku. Už jsem zkoušela i větrníčky a jsou úplně skvělý. Děkuji za skvělou inspiraci na pečení
Míša Landová
15. 3. 2024 v 17:55Mileno, moc děkuji 🙂
Barbora
14. 6. 2024 v 13:37Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda by tento krém mohl být použit i na obmaz dortu? Líbí se mi právě ta funkce glukôzového sirupu, kdy neokorá a nepopraská.. takový krém by se mi na dort zdál idealni. Předem děkuji za odpověď.
Míša Landová
15. 6. 2024 v 13:57Ano, určitě můžete použít i na obmaz, nicméně neztuhne jako máslový krém 🙂
Kristýna
25. 10. 2024 v 8:16Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho vydrží krém ?
A kdy popřípadě udělat .
Zda by se měli dělat nějak víc dopředu třeba den dopředu před oslavou nebo bude nejlepší ten den ráno ?
Děkuji za odpověď
Míša Landová
25. 10. 2024 v 9:03Krém je potřeba udělat alespoň den předem, jak je uvedeno v receptu 🙂 Nicméně můžete udělat i 2-3 dny dopředu. Našlehat ho až v okamžiku zdobení a opět nejlépe den před servírováním.
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5