Menu
Cukroví

Vanilkové podvodnice

Vždycky si říkám, že už mě nic nemůže překvapit, ale tohle cukroví to opět dokázalo 🙂 Jen několik základních surovin, snadná a poměrně rychlá příprava a máte na stole luxusní cukroví, které se hodí nejen na Vánoce. A víte co je na něm nejlepší? Je skvělé hned po upečení, kdy je lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se rozleží a zvláční. Věřte mi, že nezůstanete jen u jednoho nebo dvou kousků 🙂

V dnešní době je hodně nahrazováno tzv. šlehačkovým nebo vinným cukroví, ale tohle kynuté pod vodou je za mě mnohem lepší. A příprava není o nic náročnější, jen musíte těsto zalít studenou vodou a nechat dvě hodiny odpočinout v chladu. Díky tomu zřejmě vznikl jeho název, ale prý se mu říká i hastrmani nebo potápky 🙂 Ta čeština je v tomhle vážně kouzelná.

Droždí můžete v těstě použít samozřejmě i čerstvé, dává se ho obvykle třikrát více, než sušeného. Volnou ruku máte také pokud jde o tvary či velikost cukroví. Jen se snažte, aby na jednom plechu byly zhruba stejně silné a velké kousky. Cukroví se při pečení jakoby nafoukne, ale uvnitř zůstane krásně plné, nikoliv duté.

Každopádně je to cukroví, které určitě stojí za vyzkoušení a je jedno, jestli to bude na Vánoce, Velikonoce nebo prostě jen tak k nedělní kávě. A pokud si na něj netroufáte, tak mrkněte ke mě na IG, kde najdete k receptu i video 🙂

Vanilkové podvodnice

Kynuté těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 balíček Sušeného droždí Dr. Oetker (7 g)
  • 3 lžíce mléka
  • špetka soli

Na obalení:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker

Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo a vejce. Do vlažného mléka s cukrem nasypte droždí, nechte krátce nabobtnat, pak přidejte do mísy a vypracujte těsto. Dopracujte rukama na pracovní ploše a vložte do hlubší mísy. Těsto zalijte studenou vodou a dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice.

Následně těsto osušte a po částech rozválejte na lehce pomoučněné ploše na plát silný 4-5 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které pečte na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 7-8 minut.

Nechte krátce zchladnout, pak obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Doporučuji nechat pár dnů odležet.

Z výše uvedeného receptu připravíte zhruba 100-120 kousků.

Máte rádi tento typ jednoduchého cukroví? Tak zkuste třeba Vanilkové hvězdičky nebo Máslová kolečka s rumem a skořicí 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

36 Komentáře

  • Veronika
    12. 12. 2022 v 20:48

    Děkuji za recept!
    Vyzkousejte z těsta I žabí huby…
    Bude to velké překvapení 😇

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2022 v 10:06

      Žabí huby neznám 🙂 nebo možná ano, ale říkáme tomu jinak 🙂

      Odpovědět
      • Pavla
        15. 12. 2022 v 11:43

        Já to znám taky pod názvem “žabí huby”, pravděpodobně to bude stejné těsto, ale vykřikoval se jiný tvar.
        Jdu hned zadělat.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          15. 12. 2022 v 19:53

          Někdo mi říkal, že žabí huby jsou plněné, tak nevím, nikdy jsem se s nimi nesetkala 🙂

          Odpovědět
          • Veronika
            16. 12. 2022 v 14:25

            Žabí huby jsou plněné ořechy a jsou úplně z jiného těsta. Ne z droždí.
            Moc děkuji za recept hned jdu zadělat podvodnice, myslím, že budou moooc chutnat ❤️

          • Míša Landová
            17. 12. 2022 v 13:02

            Řekla bych, že něco takového jsme kdysi taky dělali a říkalo se tomu ořechové mušličky 🙂 podle mě by se klidně ale daly udělat i z tohoto těsta.

      • Lenka
        16. 12. 2022 v 15:57

        U nás se žabí huby, vlastně malé taštičky, plněné buď povidly a nebo ořechovou náplní, dělaly z octového těsta.

        Odpovědět
  • Zuzana Dobiášová
    13. 12. 2022 v 8:36

    Dobrý den,
    U nás se každý rok také pečou podvodnice ale z čerstvého droždí. Je nějaký rozdíl mezi čerstvým a sušeným? A šlo by do receptu použít i čerstvé?
    Děkuju moc za recept a předem i za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2022 v 10:09

      Klidně použijte i čerstvé droždí, je to v článku uvedeno. Zásadní rozdíl je v množství, které použijete, čerstvého se dává obvykle 3x více než sušeného.

      Odpovědět
  • Hana
    13. 12. 2022 v 20:19

    Mamka je dělala,téměř stejný recept,pouze bez vejce.Nechají se udělat i na slano

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 12. 2022 v 19:50

      Ano, slaná varianta mě také překvapila 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        16. 12. 2022 v 15:59

        Jj, manžel mi navrhl, ať zkusím slanou variantu. Takže udělám, když vidím, že to jde

        Odpovědět
  • Dáša
    13. 12. 2022 v 21:09

    Tak jednoduché a přitom táák dobré :).

    Odpovědět
  • Lenka
    16. 12. 2022 v 15:56

    Upečeno, jednoduché, s těstem se dobře pracuje. Udělala jsem malinké tvary, mám jich hodně i z poloviční dávky. Letos peču jen podle vás a jsem nadšená.

    Odpovědět
  • Olga
    17. 12. 2022 v 14:04

    Dobrý den,prosím jak na ty naslano Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2022 v 19:15

      Já je nikdy nedělala, ale místo obalení v cukru přidáte koření, sýr nebo tak něco 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    18. 12. 2022 v 19:37

    Dobrý večer Míšo, delala jsem z čerstvého droždí a také výtečné ❤️ Moji favoriti vanilkové rohlicky získaly silnou konkurenci 😀
    Mějte krásné Vánoce!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2022 v 12:51

      Ano, je to velká konkurence k rohlíčkům 🙂 nicméně podvodnice si klidně můžete udělat i během roku.

      Odpovědět
  • Zuzana
    22. 12. 2022 v 15:54

    Dobrý deň
    Tiež sa chcem veľmi veľmi poďakovať za tento recept, koláčiky sú úžasné ….aj ja už pečiem iba podľa vašich receptov, ste naj cukrárka
    Krásne a pokojné Vianoce

    Odpovědět
  • Radka
    31. 12. 2022 v 6:41

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, kedze to je z kysnuteho cesta, prosim Vas, ako dlho vydrzia cerstve? Dakujem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 12. 2022 v 11:34

      Vláčné vydrží 1-2 týdny, možná i déle, ale nikdy nám tak dlouho nevydrží 🙂

      Odpovědět
  • Jiřina Štindlova
    7. 1. 2023 v 20:33

    Zabihuby jsou plněné ořechovou nádivkou,nebo já skousela když mě došla plnit povidly jsou výborné

    Odpovědět
  • Kateřina
    3. 3. 2023 v 12:52

    Vynikající. Moc ráda peču, ale nerada to potom jím. Ale jsou výjimky jako tyto podvodnice. Druhou várku jsem zkoušela obalovat v mandlovém cukru. Taky dobré, ale zůstanu u vanilky.

    Odpovědět
  • Zuzana
    19. 3. 2023 v 14:20

    Dobrý den, zkoušela jsem recept loni na Vánoce, s těstem se dobře pracovalo, ale při kynutí mi vyplavalo na hladinu a bylo úplně rozmočené. Podařilo se mi alespoň kousek zachránit přidáním mouky, ale cukroví tím pádem nebylo tak krásně nadýchané. Nevíte, kde mohl být problém? Ráda bych to zkusila znovu, tak na co případně dávat pozor. Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2023 v 13:08

      Měla jste těsto při kynutí v lednici ve studené vodě? Lehce vyplavat může, to je přirozené, ale rozmáčené určitě není. Je potřeba před válením otřít papírovou utěrkou.
      Použila jste vše podle receptu? Na IG mám k receptu video, můžete tak porovnat 🙂

      Odpovědět
      • Zuzana
        5. 4. 2023 v 22:16

        Už mi to asi dává smysl. Je pravda, že jsem ho dala do studené vody, ale zjistila, že se mi mísa nevleze do lednice, takže skončila ve sklepě, kde asi nebyla dostatečná zima. Jasný příklad, že u pečení je vždy lepší se přesně držet receptu 😀 Zkusím teď na Velikonoce druhý pokus 🙂

        Odpovědět
        • Martina
          1. 6. 2024 v 19:44

          Stalo se mi totéž přestože jsem měla těsto v lednici, celé ve vodě…

          Odpovědět
          • Míša Landová
            3. 6. 2024 v 14:33

            Zřejmě jste měla příliš povolené máslo při přípravě těsta.

  • Vanda
    8. 12. 2023 v 9:18

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kolik mám péct,pokud nemám horkovzduch. Předem děkuji ☺️

    Odpovědět
  • Eva
    11. 12. 2023 v 20:24

    Dobrý den Míšo, měla bych dotaz, jestli je možné hotové těsto, po 2 hodinách kynutí, zpracovat až druhý den (když bude v lednici) nebo jestli se musí zpracovat ihned. Děkuji Eva

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 7 recenzí:

4.86

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ