Vždycky si říkám, že už mě nic nemůže překvapit, ale tohle cukroví to opět dokázalo 🙂 Jen několik základních surovin, snadná a poměrně rychlá příprava a máte na stole luxusní cukroví, které se hodí nejen na Vánoce. A víte co je na něm nejlepší? Je skvělé hned po upečení, kdy je lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se rozleží a zvláční. Věřte mi, že nezůstanete jen u jednoho nebo dvou kousků 🙂
V dnešní době je hodně nahrazováno tzv. šlehačkovým nebo vinným cukroví, ale tohle kynuté pod vodou je za mě mnohem lepší. A příprava není o nic náročnější, jen musíte těsto zalít studenou vodou a nechat dvě hodiny odpočinout v chladu. Díky tomu zřejmě vznikl jeho název, ale prý se mu říká i hastrmani nebo potápky 🙂 Ta čeština je v tomhle vážně kouzelná.
Droždí můžete v těstě použít samozřejmě i čerstvé, dává se ho obvykle třikrát více, než sušeného. Volnou ruku máte také pokud jde o tvary či velikost cukroví. Jen se snažte, aby na jednom plechu byly zhruba stejně silné a velké kousky. Cukroví se při pečení jakoby nafoukne, ale uvnitř zůstane krásně plné, nikoliv duté.
Každopádně je to cukroví, které určitě stojí za vyzkoušení a je jedno, jestli to bude na Vánoce, Velikonoce nebo prostě jen tak k nedělní kávě. A pokud si na něj netroufáte, tak mrkněte ke mě na IG, kde najdete k receptu i video 🙂
Vanilkové podvodnice
Kynuté těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička cukru krupice
- 1 balíček Sušeného droždí Dr. Oetker (7 g)
- 3 lžíce mléka
- špetka soli
Na obalení:
- 200 g moučkového cukru
- 2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker
Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo a vejce. Do vlažného mléka s cukrem nasypte droždí, nechte krátce nabobtnat, pak přidejte do mísy a vypracujte těsto. Dopracujte rukama na pracovní ploše a vložte do hlubší mísy. Těsto zalijte studenou vodou a dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice.
Následně těsto osušte a po částech rozválejte na lehce pomoučněné ploše na plát silný 4-5 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které pečte na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 7-8 minut.
Nechte krátce zchladnout, pak obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Doporučuji nechat pár dnů odležet.
Z výše uvedeného receptu připravíte zhruba 100-120 kousků.
36 Komentáře
Veronika
12. 12. 2022 v 20:48Děkuji za recept!
Vyzkousejte z těsta I žabí huby…
Bude to velké překvapení 😇
Míša Landová
13. 12. 2022 v 10:06Žabí huby neznám 🙂 nebo možná ano, ale říkáme tomu jinak 🙂
Pavla
15. 12. 2022 v 11:43Já to znám taky pod názvem “žabí huby”, pravděpodobně to bude stejné těsto, ale vykřikoval se jiný tvar.
Jdu hned zadělat.
Míša Landová
15. 12. 2022 v 19:53Někdo mi říkal, že žabí huby jsou plněné, tak nevím, nikdy jsem se s nimi nesetkala 🙂
Veronika
16. 12. 2022 v 14:25Žabí huby jsou plněné ořechy a jsou úplně z jiného těsta. Ne z droždí.
Moc děkuji za recept hned jdu zadělat podvodnice, myslím, že budou moooc chutnat ❤️
Míša Landová
17. 12. 2022 v 13:02Řekla bych, že něco takového jsme kdysi taky dělali a říkalo se tomu ořechové mušličky 🙂 podle mě by se klidně ale daly udělat i z tohoto těsta.
Lenka
16. 12. 2022 v 15:57U nás se žabí huby, vlastně malé taštičky, plněné buď povidly a nebo ořechovou náplní, dělaly z octového těsta.
Zuzana Dobiášová
13. 12. 2022 v 8:36Dobrý den,
U nás se každý rok také pečou podvodnice ale z čerstvého droždí. Je nějaký rozdíl mezi čerstvým a sušeným? A šlo by do receptu použít i čerstvé?
Děkuju moc za recept a předem i za odpověď.
Míša Landová
13. 12. 2022 v 10:09Klidně použijte i čerstvé droždí, je to v článku uvedeno. Zásadní rozdíl je v množství, které použijete, čerstvého se dává obvykle 3x více než sušeného.
Hana
13. 12. 2022 v 20:19Mamka je dělala,téměř stejný recept,pouze bez vejce.Nechají se udělat i na slano
Míša Landová
15. 12. 2022 v 19:50Ano, slaná varianta mě také překvapila 🙂
Lenka
16. 12. 2022 v 15:59Jj, manžel mi navrhl, ať zkusím slanou variantu. Takže udělám, když vidím, že to jde
Dáša
13. 12. 2022 v 21:09Tak jednoduché a přitom táák dobré :).
Míša Landová
15. 12. 2022 v 19:50Ano, ty jednoduché věci bývají občas nejlepší 🙂
Lenka
16. 12. 2022 v 15:56Upečeno, jednoduché, s těstem se dobře pracuje. Udělala jsem malinké tvary, mám jich hodně i z poloviční dávky. Letos peču jen podle vás a jsem nadšená.
Olga
17. 12. 2022 v 14:04Dobrý den,prosím jak na ty naslano Děkuji
Míša Landová
17. 12. 2022 v 19:15Já je nikdy nedělala, ale místo obalení v cukru přidáte koření, sýr nebo tak něco 🙂
Petra
18. 12. 2022 v 19:37Dobrý večer Míšo, delala jsem z čerstvého droždí a také výtečné ❤️ Moji favoriti vanilkové rohlicky získaly silnou konkurenci 😀
Mějte krásné Vánoce!
Míša Landová
19. 12. 2022 v 12:51Ano, je to velká konkurence k rohlíčkům 🙂 nicméně podvodnice si klidně můžete udělat i během roku.
Zuzana
22. 12. 2022 v 15:54Dobrý deň
Tiež sa chcem veľmi veľmi poďakovať za tento recept, koláčiky sú úžasné ….aj ja už pečiem iba podľa vašich receptov, ste naj cukrárka
Krásne a pokojné Vianoce
Míša Landová
23. 12. 2022 v 9:59Děkuji.
Radka
31. 12. 2022 v 6:41Dobry den,
chcela by som sa opytat, kedze to je z kysnuteho cesta, prosim Vas, ako dlho vydrzia cerstve? Dakujem
Míša Landová
31. 12. 2022 v 11:34Vláčné vydrží 1-2 týdny, možná i déle, ale nikdy nám tak dlouho nevydrží 🙂
Jiřina Štindlova
7. 1. 2023 v 20:33Zabihuby jsou plněné ořechovou nádivkou,nebo já skousela když mě došla plnit povidly jsou výborné
Kateřina
3. 3. 2023 v 12:52Vynikající. Moc ráda peču, ale nerada to potom jím. Ale jsou výjimky jako tyto podvodnice. Druhou várku jsem zkoušela obalovat v mandlovém cukru. Taky dobré, ale zůstanu u vanilky.
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:29Tak to mě moc těší 🙂
Zuzana
19. 3. 2023 v 14:20Dobrý den, zkoušela jsem recept loni na Vánoce, s těstem se dobře pracovalo, ale při kynutí mi vyplavalo na hladinu a bylo úplně rozmočené. Podařilo se mi alespoň kousek zachránit přidáním mouky, ale cukroví tím pádem nebylo tak krásně nadýchané. Nevíte, kde mohl být problém? Ráda bych to zkusila znovu, tak na co případně dávat pozor. Děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
20. 3. 2023 v 13:08Měla jste těsto při kynutí v lednici ve studené vodě? Lehce vyplavat může, to je přirozené, ale rozmáčené určitě není. Je potřeba před válením otřít papírovou utěrkou.
Použila jste vše podle receptu? Na IG mám k receptu video, můžete tak porovnat 🙂
Zuzana
5. 4. 2023 v 22:16Už mi to asi dává smysl. Je pravda, že jsem ho dala do studené vody, ale zjistila, že se mi mísa nevleze do lednice, takže skončila ve sklepě, kde asi nebyla dostatečná zima. Jasný příklad, že u pečení je vždy lepší se přesně držet receptu 😀 Zkusím teď na Velikonoce druhý pokus 🙂
Martina
1. 6. 2024 v 19:44Stalo se mi totéž přestože jsem měla těsto v lednici, celé ve vodě…
Míša Landová
3. 6. 2024 v 14:33Zřejmě jste měla příliš povolené máslo při přípravě těsta.
Vanda
8. 12. 2023 v 9:18Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kolik mám péct,pokud nemám horkovzduch. Předem děkuji ☺️
Míša Landová
8. 12. 2023 v 12:45Na horní a dolní ohřev pečte na stejnou teplotu.
Vanda
8. 12. 2023 v 14:00Děkuji moc☺️
Eva
11. 12. 2023 v 20:24Dobrý den Míšo, měla bych dotaz, jestli je možné hotové těsto, po 2 hodinách kynutí, zpracovat až druhý den (když bude v lednici) nebo jestli se musí zpracovat ihned. Děkuji Eva
Míša Landová
13. 12. 2023 v 19:59Není to klasické kynuté, je potřeba po max dvou hodinách zpracovat.
Průměrné hodnocení z 7 recenzí:
4.86