Menu
Dorty

Čokoládový dort s malinami

Láska na první pohled

Troufám si říct, že do tohoto dortu se zamilujete už od pohledu. A co teprve až ochutnáte 🙂 Kombinace malin a čokolády je nesmrtelná a asi bych našla jen pár jedinců, kterým nechutná. Základem dortíku je měkoučký kakaový piškot řádně prokapaný čokoládovým likérem Baileys, na něm pak čokoládová pěna a nakonec lehká malinová pěna proložená malinami. Zdobení je čistě na vás, já zvolila trochu rustikální, tedy jen lehce poházené čerstvé maliny a hoblinky z ruby čokolády 🙂

Do dortu ale bez obav použijte maliny mražené. Malinová pěna je zpevněna želatinou a zajistí tak, že maliny zůstanou pěkně pohromadě, nebudou rozmáčené ani rozteklé. Malinové pyré koupíte dnes už hotové (odkaz máte níže v receptu) nebo si ho můžete vyrobit jednoduše doma propasírováním malin.

K sestavení dortu se skvěle hodí pásková fólie, kterou můžete použít samostatně nebo v kombinaci s ráfkem. Pokud ji použijete samostatně, doporučuji dobře utáhnout a kouskem lepenky zajistit, aby zůstala na svém místě. Páskovou fólie se vyrábí v několika výškách, je na opakované použití a koupíte ji na cukrářských eshopech.

Příprava dortu se dá zvládnout v rámci jednoho dne, protože je poměrně malý a jednotlivé vrstvy celkem rychle tuhnou. Vůbec ale ničemu nevadí, pokud si to rozložíte do více dnů. Osobně doporučuji dort před sloupnutím fólie a samotným krájením dát na chvíli do mrazáku. Fólie půjde snadno sloupnout a dort se bude dobře krájet. Před servírováním nechte krátce povolit při pokojové teplotě, čokoládě to vždy prospěje 🙂

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

RECEPT – Čokoládový dort s malinami (6-8 porcí)

Kakaový korpus

  • 2 vejce „M“ (100 g)
  • 60 g cukru krupice
  • 45 g hladké mouky
  • 12 g přírodního kakaa
  • 8 g másla

Vejce a cukr společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 50 °C, následně vyšlehejte do husté pěny. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku s kakaem a rozpuštěné zchladlé máslo.

Těsto nalijte do formy o průměru 18 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní) asi 15 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak opatrně vyřízněte z formy.

Před použitím seřízněte vrchní krustu korpusu (krém lépe přilne) a omotejte kolem páskovou fólii (výška 6 cm) nebo dejte ráfek. Korpus prokapejte čokoládový likérem Baileys.

Čokoládová pěna

  • 100 g hořké čokolády 55% (použila jsem Callebaut 811)
  • 30 g čokoládového likéru BAILEYS, vol. 15,7%
  • 40 g tučného mléka nebo 12% smetany
  • 130 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu rozpusťte a po částech zalijte teplým mlékem smíchaným s likérem. Vymíchejte do hladké emulze. Při teplotě kolem 40 stupňů vmíchejte stěrkou šlehačku vyšlehanou do měkkých špiček. Pěnu nalijte na připravený korpus, uhlaďte do roviny a dejte ztuhnout.

Malinová pěna

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Pyré zahřejte na ca. 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Nechte zchladnout na 30 stupňů a vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček.

Na čokoládovou pěnu rozložte mražené maliny a zalijte připravenou malinovou pěnou. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí opatrně sloupněte fólii (nebo odřízněte ráfek) a celý dort zasypte čerstvými malinami a čoko hoblinkami.

Pokud máte místo v mrazáku, doporučuji před krájením nechat dort krátce zamrazit. Krájejte nožem nahřátým v horké vodě a po každém řezu si nezapomeňte nůž otřít 🙂

TISK receptu a VIDEO postup

VIDEO postup najdete na mém INSTAGRAMU.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

14 Komentáře

  • Lenka
    4. 2. 2025 v 13:38

    Vypadá skvěle, hned o víkendu se do něho pustím, jen bych chtěla poprosit o radu, o kolik zvýšit množství všeho na dortovou formu 26 cm? Děkuji moc

    Odpovědět
  • Lenka
    7. 2. 2025 v 9:54

    vypadá báječně, když použiji jiné pyré např. mangové pyré, předpokládám, že postup je stejný a žádné úskalí mě nečeká :-)? děkuji

    Odpovědět
  • Petra
    7. 2. 2025 v 17:15

    Pěkný den, MÍŠO,
    zkoušela jsem dortík a je úplně boží, chtěla jsem se zeptat, zda by se z dortíku dala použít jen ta malinová pěna s těmi malinami a dát do menších forem na minidortíky, zamrazit a pak polít celé čokoládou? Něco jakou mousse desert? Moc děkuji za Váš názor. Petra

    Odpovědět
  • Ondrej
    8. 2. 2025 v 9:45

    Dobrý deň,

    Rád by som sa Vás opýtal, aké kvety ste použila na záverečné zdobenie (viď. fotky).

    Ďakujem za odpoveď!

    Váš fanúšik Ondrej (pistáciová roláda s malinovým želé je TOP-ka).

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2025 v 9:33

      Květy jsou jen jako dekorace kolem dortu, nejsou jedlé, je to sušená hortenzie.

      Odpovědět
  • M
    9. 2. 2025 v 10:30

    Dobrý den,
    můj dotaz byl po prvním zběžném prohlédnutí receptu stejný jako má Ondra – Co to asi jsou za nádherné květy? Hortenzií jsem si všimla, ale vrtaly mi hlavou ty na dortu. Teprve po důkladném přečtení celého postupu jsem pochopila, že se nejedná o květy, ale hoblinky. Zdobení nenáročné, přesto krásné a milé.
    Možná fotky Ondra vnímal stejně, proto jsem si tento svůj postřeh dovolila napsat i ostatním.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2025 v 12:16

      Maruško, děkuji. Vidíte, to mě nenapadlo, nicméně v receptu je uvedeno, že jsem zdobila čokoládovými hoblinkami 🙂

      Odpovědět
  • Kristýna
    10. 2. 2025 v 15:05

    Dobrý den, dortík vypadá skvěle, chci se do něj tento týden pustit. Ale mám dotaz, půjde místo malinového pyré použít pyré z lesního ovoce? Mražené ovoce povařím, rozmixuji a vezmu přes síto? Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 2. 2025 v 16:26

      Díky 🙂 ano, malinové pyré můžete nahradit jiným ovocem, přesně jak píšete.

      Odpovědět
  • Andrea
    11. 2. 2025 v 7:59

    Dobrý den paní Landová,

    opravdu nádherný dort! Jste tak šikovná, skutečně překrásná práce. Moc ráda podle Vašich receptů peču a vlastně už peču moučníky jen podle Vás. 🙂 Jsou prostě úžasné a máte tolik perfektních receptů, které bych chtěla vyzkoušet a je jich tu tolik, že nevím, který upéct a vyzkoušet dříve. 🙂
    Paní Landová, chtěla jsem Vás moc moc poprosit, jestli by jste mi prosím napsala, jak si připravit doma z mražených malin, malinové pyré do tohoto receptu. Moc prosím napsala by jste mi poměr surovin? Byla by jste opravdu moc hodná. A prosím přidáváte do malinového pyré cukr při přípravě?

    Moc děkuji a přeji krásný den a ať se Vám moc daří.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 2. 2025 v 19:19

      Milá Andreo, děkuji 🙂 Malinové pyré připravíte jednoduše propasírováním malin. Já obvykle ty mražené lehce zahřeju v rendlíku, můžete přidat lžičku cukru a teplé propasírovat. Množství malin bude určitě potřeba větší, než je množství pyré v receptu. Přesně Vám ale neřeknu, protože to závisí na kvalitě malin a jak moc budete vytrvalá v pasírování 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ