Menu
Bábovky a chlebíčky

Citronový chlebíček

Vláčný a šťavnatý

Dlouho jsem toužila po dokonalém citronovém chlebíčku. Takovém, který bude vláčný, šťavnatý a bude po citronech nejen vonět, ale i chutnat. A myslím, že se mi konečně povedl 🙂

Jak už samotný název napovídá, základem chlebíčku jsou citrony. Vybírejte v bio kvalitě nebo ty, které nejsou chemicky ošetřené. Takové citrony mají přirozenější vůni a dle mé zkušenosti i chuťově lepší a výraznější šťávu. Najdete je dnes už ve většině supermarketů a nejsou o moc dražší, než ty běžné.

Strouhejte pouze žlutou část, ta bílá je hořká, a mohla by se promítnout do chuti těsta. Ideálním pomocníkem je struhadlo Microplane, které je skvělé nejen na citrusy, ale i parmazán nebo třeba zázvor či česnek. V mé kuchyní je stálicí už několik let.

Nehledejte v receptu nic speciálního, pro někoho to bude taková obyčejná bábovka jen s výraznější chutí citronu 🙂 Tu jsem ještě umocnila citronovým sirupem, kterým je chlebíček po vychladnutí prokapaný. Dodá mu nejen větší vláčnost, ale i výraznější chuť. Nicméně pokud nejste příznivci příliš „mokrých“ buchet, klidně sirup vynechte nebo zkuste některou z obměn, které najdete na konci receptu.

Recept na nejlepší Citronový chlebíček

Těsto na chlebíček

  • 3 vejce (velikost „M“)
  • 150 g cukru krupice
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 70 g rostlinného oleje
  • 200 g zakysané smetany 16%
  • 2-3 citrony, chemicky neošetřené

Do mísy dejte cukr a čerstvě nastrouhanou kůru ze 2-3 citronů. Prsty společně promněte, aby se uvolnily vonné silice z kůry. Přidejte vejce a vyšlehejte do pěny. Pozvolna přilejte olej, následně zakysanou smetanu, dobře promíchejte. Vmíchejte mouku smíchanou s jedlou sodou, a nakonec přilijte šťávu z poloviny citronu.

Těsto dobře promíchejte a vlijte do chlebíčkové formy 31×11 cm, kterou jste vyložili papírem na pečení (případně vymazali a vysypali moukou). Pečte pozvolna v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 40-50 minut, špejlí s ověřte propečenost. Nechte ve formě vychladnout.

Citronový sirup

  • 50 g cukru krupice
  • 50 g vody
  • 30-35 ml citronové šťávy

Vodu s cukrem promíchejte a přiveďte k varu. Stáhněte a přilijte citronovou šťávu. Nechte zcela vychladnout, pak pomocí mašlovačky nebo štětce prokapejte vychladlý chlebíček. Je na vás, zda použijete celý nálev nebo chlebíček jen tak lehce pokropíte 🙂

Jak můžete chlebíček obměnit?

Jak už jsem zmínila výše, citronový sirup můžete vynechat. I tak bude chlebíček dostatečně vláčný i další dny.

Pokud patříte mezi milovníky cukrové polevy, neváhejte ji na chlebíček použít. Díky polevě bude nejen lépe vypadat, ale citronová chuť se ještě umocní.

Citronová poleva: 100 g jemného práškového cukru, 20 g citronové šťávy

Cukr prosejte do misky a zalijte horkou citronovou šťávou. Vymíchejte do hladké konzistence a nalijte na vychladlý chlebíček, nechte zatuhnout.

A jestli chcete zkusit něco nového, vmíchejte na závěr do těsta dvě lžíce nemletého máku. Budou v chlebíčku krásně křupat a dodají mu zajímavý efekt na řezu.

No a pokud nemáte doma chlebíčkovou formu, můžete si ho připravit do menší bábovkové nebo pekáčku. Nebo ještě rychle využít slevu na týden s TESCOMOU 🙂

VIDEO k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

6 Komentáře

  • Lucie
    30. 1. 2025 v 20:52

    Naprosto luxusní a rychlá záležitost ☝️
    Tento recept je důkazem, jak málo stačí k tomu, aby člověk vykouzlil během chvilky velice chutný zákusek..
    Díky za Vaše recepty! 🙃

    Odpovědět
  • Martina
    27. 3. 2025 v 14:36

    Dobry den, myslite ze bych mohla udelat jako babovku kdyz nemam formu na chlebicek?

    Odpovědět
  • Silvia
    14. 12. 2025 v 11:35

    Milá pani Landová, veľmi pekne Vám ďakujem za tento fantastický recept, robila som ho už niekoľkokrát, chlebíček je veľmi lahodný a jemný a tá chuť a vôňa citrónov je neskutočná! Veľmi oceňujem, ako super ste popísali recept! Ja takmer vôbec nepečiem, tak si cením, že aj ja dokážem podľa dobrého postupu dačo upiecť 🙂 Vždy ho robím s citronovým sirupom a niekoľkokrát som ho robila aj makom. A dokonca som bola schopná improvizácie, zamenila som smotanu za vysokobielkovinový nízkotučný grécky jogurt a tiež to funguje. A tento chlebík si zamilovala rodina aj návštevy a váš recept už šírim ďalej. Inak, ten proces miešania citrónovej kôry s cukrom – to je čuchová slasť 🙂 A keďže je taký skvelý, tak som hneď po prvom pokuse kúpila ešte jednu formu a vždy ho pečiem v dvojnásobnej dávke 😄 Ešte raz vďaka a všetko dobré vám želám! ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 12. 2025 v 11:48

      Milá Silvia, moc děkuji za milý a zcela vyčerpávající komentář. Jsem ráda, že se u Vás chlebíček těší takové oblibě 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ