Také vás občas honí mlsná? Musím přiznat, že mě teda dost často, a proto mám ráda po ruce něco malého, co si mohu uzobnout, když to na mě přijde 🙂 Dost často je to tedy čokoláda, ale pokud mám čas, připravím obvykle nějaký druh cukroví nebo sušenek. Tyhle čokoládové tyčinky, ale dalo by se jim klidně říkat i kolečka, jsem dělala na Velikonoce a měly velký úspěch, podobně jako v loňském roce ta Čokoládová kolečka s kokosem, které už na blogu jsou 🙂
Základem je kakaové linecké těsto, jsou spojené marcipánovým krémem a celé obalené v čokoládové polevě. Nahoře jsou pak ještě sypané drcenými kakaovými boby, takže chuť je opravdu intenzivně kakaová. Krém je velmi jednoduchý, jde vlastně jen spojení pravého marcipánu s máslem a kapkou alkoholu. Marcipán by měl mít alespoň 40-50% podíl mandlí, aby vynikla jeho chuť a nebyla to jen sladká hmota.
Čokoládu na cukroví obvykle ředím kakaovým máslem, které mi ji pomůže zároveň i vytemperovat. Ale tentokrát jsem zvolila jednodušší a pro některé možná i dostupnější variantu. Nakombinovala jsem hořkou čokoládu s hotovou čokoládovou polevou. Zachová se příjemná chuť a čokoláda krásně ztuhne i při pokojové teplotě. Nicméně pokud máte doma kakaové máslo, klidně polevu vynechte 🙂
A poslední neméně důležitá věc, hotové tyčinky potřebují alespoň 2-3 dny rozležet, aby zvláčněly, změkly a chuť byla opravdu dokonalá. Tak vydržte 🙂
Čokoládové tyčinky s marcipánem (30 ks)
Kakaové linecké těsto:
- 195 g hladké mouky
- 30 g Holandské kakao Dr. Oetker
- 75 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 3 žloutky
Lehce změklé máslo utřete společně s cukrem a žloutky. Přisypte prosátou mouku smíchanou s kakaem a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto.
Hmotu přesuňte na potravinářskou fólii a dotvarujte. Těsto zabalte a nechte do druhého dne odležet v chladu.
Na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma fóliemi těsto rozválejte na sílu ca. 4 mm a pomocí tvořítka nebo jen podle pravítka vykrajujte obdélníčky či jiné tvary. Rozložte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 10 minut. Nechte vychladnout.
Marcipánový krém:
- 100 g Marcipán Dr. Oetker (min.% podíl mandlí)
- 100 g másla
- rum či likér
Marcipán roztrhejte na menší kousky, přidejte změklé máslo, rum a utřete do hladkého krému. Skvěle to jde v robotu pomocí ploché (pádlové) metly.
Krém si přendejte do sáčku s hladkou špičkou, nastříkejte na polovinu upečených kousků a spojte. Dejte do lednice ztuhnout.
Čokoládová poleva:
- 1 balení Poleva hořká Dr. Oetker
- 150 g hořké čokolády 50-60%
- Kakaové boby Dr. Oetker
Polevu rozpusťte podle návodu na obalu (stačí jen namočit sáček do horké vody) a smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. V polevě máčejte jednotlivé kousky, posypte kakaovými boby a nechte na papíru zaschnout.
V uzavřené dóze nechte alespoň 2-3 dny v chladu rozležet, před konzumací nechte kousky chvíli při pokojové teplotě.
Video postup k receptu naleznete na mém IG a FB profilu.
8 Komentáře
Klára
3. 6. 2022 v 12:12Dobrý den, vypadá to krásně. Jakou trvanlivost asi cukroví má? Chci péct na svatbu. Děkuji
Míša Landová
3. 6. 2022 v 15:43Podobně jako vánoční cukroví, tedy 1-2 týdny v chladu.
Klára
17. 6. 2022 v 21:24Děkuji, už jsem je udělala a jsou vynikající. Zdobila jsem marcipánovými kytičkami.
Míša Landová
20. 6. 2022 v 8:29Děkuji 🙂
Milada
3. 11. 2023 v 23:48Dobry den, lze vynechat alkohol, prosim? Mate tip, cim ho nahradit? Napada me treba cerstva stava z pomerance? Dekuji moc
Míša Landová
4. 11. 2023 v 18:02Ano, můžete zcela vynechat. Ovocná šťáva mi k tomu chuťově moc nesedí…
Martina
10. 3. 2024 v 18:23Dobrý den,mohu marcipán nahradit fondánem?
Děkuji 🙂
Míša Landová
11. 3. 2024 v 12:06V tomto případě není fondán vhodná náhrada, jen to jen cukr …
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5