Menu
Kynuté těsto

Pudinkoví šneci s rozinkami

Než jsem začala psát tento příspěvek, měla jsem velké dilema. Mám napsat „pudinkové šneky“ nebo „pudinkoví šneci“? 🙂 Na internetu kolují obě verze, z mého pohledu je správně ta druhá, i když zní trochu divně. Na druhou stranu je to asi úplně jedno, protože každý ví, o jaké dobrotě je řeč 🙂 

Šneci, alespoň ti moji, jsou z kynutého těsto, plněné vanilkovým pudinkem a rozinkami. Pro někoho neskutečná dobrota, pro mě tak trochu utrpení, protože nesnáším pudink 🙂 Na můj názor ale nehleďte, je to skvělá obměna typických náplní do kynutého těsta. Příprava není složitá a když odečtu dobu kynutí, máte za „chvilku“ voňavou dobrotu na stole. 

Pudinkoví šneci s rozinkami (ca. 16 kousků)


Kynuté těsto: 

250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou) 

125 ml mléka 

10 g čerstvého droždí 

50 g cukru krupice 

2 žloutky 

špetka soli 

citronová kůra nebo citronový olej

100 ml rostlinného oleje 

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. 

Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně. 

Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Mezitím si připravte vanilkový pudink. 

Vanilkový pudink:

300 ml mléka (tučné nebo polotučné)

1 vanilkový pudink

cukr dle chuti

vanilkový cukr/aroma

rum

Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu a za stálého míchání vlijte rozmíchaný pudink. Chvilku povařte. Přidejte cukr dle chuti, 2-3 lžíce by mohli stačit, a vanilku. 

Hotový pudink přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda. Nechte vychladnout. Před plněním pak pudink prošlehejte do krémova a přidejte trochu rumu. 

Příprava šneků

rozinky máčené v rumu

bílek na potření těsta

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník cca 40×30 cm a rovnoměrně na něj rozetřete pudink. Posypte rozinkami a po delší straně srolujte do rolády. 

Pomocí nitě (jako knedlíky) rozkrájejte na jednotlivé šneky, mě vyšlo přesně 16 kousků. Rozložte na plech a potřete bílkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-18 minut až jsou hezky do zlatova. 

Nechte vychladnout, před servírováním můžete pocukrovat. 

recept na kynuté těsto z kurzu OlaKala

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

46 Komentáře

  • Anonymní
    26. 2. 2018 v 21:57

    Milá Míšo, opět jste mě potěšila a to i výběrem tvaru.:-) Pudinkové šneky je opravdu paskvil, šnek je odjakživa veskrze milé, živé zviřátko s vlastním domem, rodu mužského a opravdu si zaslouží být skloňován jako mladí pání a ne jako mladé ženy.:-) Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2018 v 19:41

      Hanko, díky za podporu 🙂 tyhle šneci sice domeček nemají, ale domov Vám zase krásně provoní. Míša

      Odpovědět
      • Katka
        26. 11. 2022 v 20:06

        Ahoj Míšo. Šnečky byly výborné,přidala jsem marmeládu a ta kombinace s pudinkem byla top. Jen s těstem se mi dobře nepracovalo,hodně lepilo. Nevím v čem byla chyba.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          26. 11. 2022 v 21:34

          Díky, tohle těsto je super, používám i na koláče. Určitě dobře vypracovat a nechat nakynout. Je trochu mastnější, ale určitě ne lepivé …

          Odpovědět
        • Jaroslava
          28. 5. 2024 v 14:17

          Ahoj, mě se těsto také hodně lepilo, musela jsem přidat ještě dost mouky. Jarka

          Odpovědět
          • Míša Landová
            28. 5. 2024 v 16:16

            Je potřeba ho pořádně propracovat. Je mastnější, ale lepit by určitě nemělo.

  • Anonymní
    28. 2. 2018 v 7:24

    Ahoj Míšo, zrovna včera jsem je upekla, a hned z dvojté dávky. Dcera si tam místo rozinek dala čokoládové pecičky. Byl to luxus. Už nejsou :). Těším se na další recept. Monča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2018 v 13:02

      Mončo, tak to byla rychlost 🙂 super 🙂 věřím, že i s čokoládou můžou být fajn, tip pro ostatní 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 3. 2018 v 11:35

    Milá Míšo, kluci opět nadšení ze sladkostí, jak borůvkovo-citronove dorticky, tak šneci…. Za chvíli z nás budou otesanci:-)
    Děkujeme za recepty. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2018 v 15:23

      Hanko, díky 🙂 kluci to určitě vyběhají, děti mají neuvěřitelně velké množství energie 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 3. 2018 v 12:37

    Jedním slovem?Mňamka!Já zase nemám ráda rozinky tak jsem je nahradila sušenými brusinkami a potírala bílkem s cukrem..Přimlouvám se za více receptů "sladká snídaně"!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2018 v 15:24

      Díky 🙂 také dobrá obměna s brusinkami 🙂 také mám ráda sladké snídaně a na blogu je dost receptů – bábovky, muffiny, kynuté … vyberte a zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Petishee
    2. 3. 2018 v 15:53

    Správně jsou šneky, protože pečený šnek je neživotný. Kdybyste je nasbírala na zahrádce, tak by to byli šneci 🙂
    prirucka.ujc.cas.cz/?id=%C5%A1nek&dotaz=%C5%A1neky&ascii=0

    Tak či tak, vypadají velmi lákavě 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2018 v 9:19

      Milá Petishee, moc děkuji za vysvětlení, tak nějak podvědomě jsem si myslela, že to bude podobně jako uši a ucha 🙂 Každopádně nejsem moc přesvědčená ani o jedné variantě, obě znějí tak nějak divně 🙂 Ještě že na výslednou chuť to nemá vliv. Až budu dělat šneky příště, nazvu je správně česky. Pěkný víkend 🙂

      Odpovědět
  • IVA
    2. 3. 2018 v 18:42

    Mila Miso,opet vyborny,krehoucky mnamozni. ����Jsem uz zavisla na Vasich receptech a nemuzu se dockat az uverejnite dalsi,a ja se s chuti pustim do peceni.Vsem naramne chutná!!!Dekuji za Vase recepty a obzvlášť za velmi podrobne a srozumitelne postupy. Tesim se na pristi tyden.Hezky vikend,Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2018 v 9:21

      Ivo, moc děkuji za krásný komentář 🙂 ani nevíte, jak moc mě Vaše slova těší a dodávají sílu a chuť do dalšího pečení. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 4. 2018 v 6:52

    Tyhle šneky nás opravdu nadchly! Kdysi jsem zkoušela skořicové, ale ty děti moc neoslovily – těšily se na ně, ale skořicová příchuť jim prostě nesedla. Tak mě potěšilo, když se tady objevil tenhle recept, říkala jsem si, že tohle by mohlo být to pravé. A bylo! Všichni jsme si moc pochutnali a podruhé jsem dělala z dvojnásobné dávky. A dneska se na ně chystám zase, taky bude rovnou dvojnásobek:)) Díky, Míšo! Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2018 v 13:38

      Martino, tak to mě moc těší 🙂 myslím, že pro děti je to skvělá svačinka a puding je jim asi bližší, než skořice 🙂 díky

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 2. 2019 v 8:08

    Myslite, ze by to fungovalo bez vajíčka? Syn je alergicky a neznesie ani stopy vajec…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2019 v 14:25

      Zkuste kynuté těsto podle receptu na "Kynuté věnečky se skořicí", tam se vajíčko nedává 🙂

      Odpovědět
    • Helena
      11. 2. 2019 v 10:48

      dakujem! boli výborne!

      Odpovědět
  • Noemy
    7. 11. 2019 v 0:35

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
    • Noemy
      7. 11. 2019 v 0:39

      Výborný recept děkuji za mě jsou to pudinkový šneci stejně jako skořicový šneci vím zní to oboje prapodivně.

      7. listopadu 2019 1:35

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2019 v 19:55

      Noemy, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Honza
    28. 8. 2020 v 16:25

    Výborný recept, doporučuji! „zkušenější pekařky to zvládnou i ručně“, no já jsem sice muž, nicméně baví mě vaření a pečení, a zvládl jsem to taky. Všem doma moc chutnalo a hned bylo pryč.

    Odpovědět
  • Kateřina
    14. 11. 2020 v 16:27

    Dnes jsem je pekla a jsou vyborne. Jen jsem udelala o neco vic kremu. Super recept, kdyz chcete pect o vikendu neco trochu slozitejsiho 🙂

    Odpovědět
  • Martina
    1. 8. 2021 v 12:12

    Milá Míšo,opět super recept🙂.Včera jsem šneky pekla na vnučky oslavu ,všem moc chutnalo a to jsem napoprvé udělala hned dvě dávky.Nezbyl ani drobeček.Podle vašich receptů se peče jedná báseň,jen tak dál.Přeji krásný zbytek dne.

    Odpovědět
  • Markéta
    17. 10. 2021 v 15:46

    Dobrý den,
    Tento blog jsem neměla objevit! 🙂 Tak krasné recepty na jednom místě. Jen si vybrat, kterým začnu. A určitě neminu makronky, které jsou vaší specialitou. Zdravím!

    Odpovědět
  • Viki
    12. 4. 2022 v 11:59

    Dobý deň,

    recept vyzerá nádherne, už sa teším až ho vyskúšam. Mala by som ale dotaz, ak nechcem namáčať rozinky v rume, doporučujete ich aj tak namočiť do niečoho a keď tak do čoho?
    Ďakujem a prajem krásne Velikonoce 🙂

    Odpovědět
  • Šárka
    5. 5. 2022 v 12:53

    Skvělé jako ostatně vše od Vás! Moc děkuji, že se dělíte o své recepty a rady🙂

    Odpovědět
  • Renata
    6. 8. 2022 v 7:19

    Dobrý den Míšo
    Onehdy jste dělala skořicový šneky
    Nemůžu je nikde najit😕
    Byli v pŕíběhu asi na instagramu….
    Mám na ně takovou chuť😀🙏🙏
    Renata

    Odpovědět
  • Viki
    16. 10. 2022 v 12:16

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či pečiete na horkovzdušný program alebo tradičné pečenie? Poprípade nejak inak?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovědět
  • Jana
    26. 2. 2023 v 10:35

    Dobrý den Míšo,

    šneci jsou naprosto výborní 🙂 myslíte, že by šla udělat také bezlepková varianta?

    Děkuji Jana S.

    Odpovědět
  • Jirina
    3. 9. 2023 v 17:07

    Jsou to vlastne buchticky se sodo do ruky. Vyborne! Diky! 🙂

    Odpovědět
  • Eva
    23. 1. 2024 v 9:41

    Dobrý den,jde nahradit spaldova mouka za normální hladkou mouku?Už se na ně delší dobu chystám,tak je o víkendu zkusím.Diky za odpověď.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

4.5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ