Menu
Nepečené dezerty

Panna cotta se slaným karamelem

Panna cotta je skvělá sama o sobě, když ji ale spojíte se slaným karamelem, je to prostě bomba, nejen kalorická 🙂 Je to přesně ten typ dezertu, který se hodí jako sladká tečka po dobrém obědě. I když vychutnat si ji můžete samozřejmě i kdykoliv jindy. 

Abyste docílili více barevných vrstev, je potřeba přípravu rozdělit do dvou fází. Nejdříve udělat vrstvu karamelovou, která sama o sobě udělá dva odstíny. Tu nechat několik hodin ztuhnout, pak teprve připravit vrstvu světlou, vanilkovou. I tak je ale příprava rychlá a jednoduchá a výsledný chuťový zážitek dokonalý. Tedy za předpokladu, že jste jako já propadly sladkému karamelu 🙂

Panna cotta je díky smetaně poměrně sytá, takže ji stačí opravdu malá porce. Připravit ji můžete do malých skleniček, hrnečků nebo mističek. Já jsem použila plastové kelímky s víčkem, které jsou ideální pro převoz. 

Na 6 malých skleniček o objemu cca 120 ml si připravte:

Karamelová vrstva:

300 ml smetany ke šlehání

100 ml polotučného mléka

100 g cukru krupice

2 lžičky práškové želatiny 

karamelový sirup Monin (není nutné) 

mořská sůl 

Želatinu dejte do misky, zalijte malým množstvím vody a nechte nabobtnat. Smetanu a mléko společně ohřejte. 

Cukr dejte do kastrolu se silnějším dnem a při nižší teplotě utavte na karamel. Nemíchejte, v případě potřeby jen naklánějte kastrolem. Opatrně vlijte horkou smetanu s mlékem a promíchejte. Nechte chvilku povařit, až se rozpustí případné kousky karamelu. Přidejte sůl, podle chuti 1/2 až 1 lžičku. Dobře promíchejte a stáhněte z kamen. Nechte malinko zchladnout, pak nalijte trochu směsi na nabobtnalou želatinu a míchejte, až se rozpustí. Vlijte zpátky ke zbytku směsi a dobře zamíchejte. Mě se v tuhle chvíli zdála směs málo sladká, takže jsem přidala ještě lžíci karamelového sirupu Monin. 

Směs rozdělte do připravených skleniček, plňte jen do dvou třetin, aby se vešla ještě světlá vrstva. Dejte minimálně na 3 hodiny ztuhnout do lednice.



Vanilková vrstva:

150 ml smetany ke šlehání

100 ml polotučného mléka

25 g moučkového cukru + pár kapek vanilkového extraktu (nebo vanilkový sirup Monin)

1 lžička práškové želatiny

Želatinu dejte do misky, zalijte malým množstvím vody a nechte nabobtnat. Smetanu, mléko a cukr společně přiveďte k varu. Stáhněte z kamen, přidejte vanilkový extrakt a nechte trochu zchladnout. Vlijte trochu směsi do nabobtnalé želatiny, promíchejte a vraťte zpět. Dobře promíchejte, želatina musí být rozpuštěná. Já jsem cukr i vanilkový extrakt nahradila vanilkovým sirupem Monin. 

Směs nechte trochu zchladnout, pak nalijte na ztuhlou karamelovou vrstvu a dejte opět chladit do lednice. Minimálně na 3 – 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Před servírováním můžete posypat hoblinkami bílé čokolády. 

inspirace z webu http://www.manusmenu.com/

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

12 Komentáře

  • Anonymní
    11. 11. 2015 v 20:29

    Jůůůů, to je teda krása, MiLo! Já jsem ještě pořád do slaného karamelu nešla, ale chystám se…..a tohle mě asi popožene:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2015 v 6:00

      Děkuji 🙂 určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Madla
    12. 11. 2015 v 12:37

    Miluju panna cottu, miluju slaný karamel, takže úkol je jasný, koupit šlehačku, nebo se nevracet 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2015 v 12:50

      Jojo, je to skvělá kombinace :))

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 9. 2016 v 8:27

    Tak jsem vyzkoušela, myslím že na moji první panna cottu to šlo, všem chutnala jen já nebyla moc spokojená, nevěřila jsem totiž dávkování želatiny podle receptu tak jsem jí dala víc a bylo to moc 🙂 příště se budu držet receptu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2016 v 10:50

      Děkuji 🙂 no jo, ty seš prostě nevěřící Tomáš 🙂 mě by si snad ale věřit mohla 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 4. 2019 v 20:57

    Můžu se zeptat, jakou přesně želatinu používáte? Na práškové želatině totiž bývá v návodu, že se má vařit. Když jsem kdysi dělala podle Vás panna cottu s práškovou želatinou, tak se mi to celé srazilo s tímto postupem. Pak jsem zkoušela s plátkovou a už bylo vše ok, tak nevím, jestli jsem měla špatnou želatinu nebo jsem udělala něco špatně. Děkuji. Jinak všechny Vaše recepty jsou naprosto top! Moc Vám fandím 🙂 Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2019 v 13:50

      Lenko, používám práškovou želatinu od Dr. Oetkera, která se nechá jen nabobtnat. Pokud jste měla v návodu, že je potřeba vařit, tak jste zřejmě měla dortové želé a nikoliv želatinu 🙂 pozor, to jsou dvě rozdílné věci 🙂
      Můžete samozřejmě použít i plátkovou, jen má asi větší sílu a panna cotta bude více "tuhá" 🙂

      Odpovědět
  • Zuzka
    20. 4. 2023 v 20:49

    Dobrý den, mám takovou otázku. Zkoušela jsem panna cottu slany karamel a s lesním ovocem a nevím kde jsem udělala chybu, ale ani přes noc mě to neztuhlo je to takové, že když nahnu skleničku tak by se to vylilo. Měla jsem smetanu 33% ke šlehání a želatinu od Dr.Oetker z lidlu. Peču často a o dost těžší věci, ale na tomto jsem teda uplně pohořela 😀 Moc předem děkuji za radu. Zuzka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2023 v 10:30

      Chyba bude buď v použití nesprávné želatiny nebo v postupu. Zkuste se podívat na článek Jak používat želatinu tady na blogu, třeba tam najdete odpověď 🙂

      Odpovědět
      • Zuzka
        21. 4. 2023 v 17:42

        Dobrý den děkuji za odpoved. Už jsem na to došla nekoupila jsem želatinu ale želatinovy ztužovač. Děkuji za super článek. Zuzka

        Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ