Recept na tyhle nepečené kuličky jsem objevila před lety, když jsem se tak trochu zajímala o zdravou výživu. Ale zapomeňte na předsudky, že co je zdravé, není dobré. U těchto kuliček to neplatí. Jsou krásně křupavé, plné oříšků a semínek, slazené rozinkami a medem. Zajímavou chuť jim dodává sezamová pasta tahini, která je ve spojení s medem úžasná a perfektně funguje jako pojidlo.
Pro ty, kteří neznají, tahini je sezamová pasta vyrobená z čerstvě opražených a rozemletých sezamových semínek. Vyrábí se z loupaného i neloupaného sezamu, proto se může lišit barvou. Některé možná trochu připomínají bláto 🙂 Tahini je nedílnou součástí pomazánky hummus a cukrovinky chalva, ale můžete ji použít i do salátového dresinku, při grilování masa nebo jako náhradu másla. Koupíte ji v prodejnách zdravé výživy i ve velkých supermarketech. V nabídce je varianta se solí i bez, já osobně používám tu neslanou.
Recept na kuličky je od Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a autorky Biokuchařky a Bioabecedáře, mimochodem obě knížky mám doma a jsou úžasné. Tento recept ale v knihách nenajdete, vyšel v jednom ze starších čísel časopisu Apetit jako tip na zdravé vánoční cukroví. Jen mějte prosím na paměti, že zdravé, neznamená dietní 🙂
Příprava kuliček je rychlá a jednoduchá, zapojit do ní můžete i děti.
Na cca 20 kuliček si připravte:
50 g vlašských ořechů
50 g slunečnicových semínek
50 g rozinek (namočených v rumu)
50 g strouhaného kokosu
3 lžíce tahini (sezamová pasta)
3 lžíce medu
špetka skořice
mleté oříšky nebo kokos na obalení
* ořechy, semínka i sezamovou pastu tahini koupíte např. tady
Ořechy nasuchu opražte na pánvi a ještě teplé nasekejte na hrubo. Stejně opražte i slunečnicová semínka a nechte vychladnout. Rozinky namočte do rumu, nejlépe pár hodin předem.
V míse smíchejte tahini s medem a skořicí a postupně přidejte sekané ořechy, semínka, rozinky a kokos. Ke konci je dobré zpracovat hmotu rukama. Aby se těsto nelepilo na ruce, můžete použít gumové rukavice.
Z těsta tvarujte kuličky, které obalte v mletých oříšcích nebo kokosu. Pokud chcete mít kuličky všechny stejně veliké, hmotu si odvažujte. Když nebudete během koulení ujídat, tak jako já, připravíte z této dávky asi 20 kuliček. Kuličky můžete uložit do malých papírových košíčků, hezky to vypadá a dobře se to servíruje. Košíčky koupíte např. tady.
Vytisknout recept |
12 Komentáře
Anonymní
19. 10. 2015 v 22:20Jojo, s takovou alternativou zdravé výživy klidně souhlasím – oříšky všech druhů miluji a strkám, kam jen to trošku jde. Dobrý nápad a krásné provedení. Milena:-)
Víkendové pečení
20. 10. 2015 v 5:47Mileno, tak to jsem ráda 🙂 ořechy jsou taky má oblíbený surovina :))
Nela Procházková
20. 10. 2015 v 15:38Mňam.. Vypadají skvěle! Podobné kuličky dělám také 🙂
Nela z Beauty Charm
GIVEAWAY – O krásné šperky
Víkendové pečení
20. 10. 2015 v 21:09Děkuji 🙂
Unknown
26. 1. 2017 v 15:42Děkuji za sdílení receptu. Vynikající!!!
Víkendové pečení
26. 1. 2017 v 18:34Děkuji 🙂
Iva
23. 11. 2023 v 12:18Dobrý den, udělala jsem tyto kuličky a jsou vynikající. Doporučuju nechat namíchanou směs přes noc v chladu, kokos nasaje přebytečnou tekutinu a další den se směs téměř nelepí na ruce a kuličky se dobře tvarují. Iva T.
Míša Landová
23. 11. 2023 v 15:33Ivo, moc díky za tip 🙂
Mili
20. 2. 2024 v 13:02Dobrý den, mohu použít i jiné ořechy? (V tomto případě lískové?) Nebo se sem opravdu chutí hodí jen vlašské?
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
20. 2. 2024 v 16:17Myslím, že můžete klidně zaměnit.
Mili
22. 2. 2024 v 16:25Tedy Míšo, to je bomba! Zkusila jsem variantu s lískovými i vlašskými ořechy a nevím, zda z nich stihnu vůbec vyrobit kuličky než je sním 🙂 S vašimi recepty je ten půst hned snesitelnější, kéž by bylo více tak chutných a zdravých receptů! Přeji hezký den.
Míša Landová
23. 2. 2024 v 9:39Ano, tyhle kuličky jsou skvělé ve všech podobách 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5