Na letní jablíčka si ještě chvilku počkáme, ale pokud vám doma zbylo několik starších a nevzhledných, které už stejně nikdo nechce jíst, upečte si tento skvělý chlebíček. Je krásně vláčný, voňavý a plný jablek. Perfektně se hodí ke snídani, což je má oblíbená varianta, ale určitě vás okouzlí i k odpolední kávě.
Příprava je rychlá a jednoduchá, dokonce jsem původní záměr oddělené šlehání bílků a žloutků zavrhla a šoupla všechno do jedné mísy. Jablka těsto příjemně osladí a hlavně zvláční. Já jsem měla poměrně sladká, ale hodit se budou určitě i ta kyselejší. Množství cukru si případně upravte. Kromě ořechů, které jsou v receptu uvedeny, můžete přidat i rozinky.
Vláčný jablečný chlebíček (menší forma ca. 25×10 cm):
3 menší vejce
80 g třtinového cukru
50 g rostlinného oleje
135 g polohrubé mouky
65 g hladké celozrnné mouky (špaldové, pšeničné)
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
špetka soli
300 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
50 g vlašských ořechů (hrubě mleté či nasekané)
Troubu předehřejte na 170 stupňů, menší formu na chlebíček (ca. 25x10cm) vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak pomalu zašlehejte olej.
Mouky smíchejte se sodou, skořicí a špetkou soli. Přisypte do vaječné pěny a dobře promíchejte. Přidejte nastrouhaná jablka a nakonec vlašské ořechy. Těsto dobře promíchejte a přendejte do připravené formy.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, špejlí si ověřte, že je chlebíček propečený. Nechte zčásti vychladnout ve formě, teprve pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
Před servírováním můžete lehce pocukrovat, ale není to nutné. Skvěle chutná s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Vláčný vydrží několik dní.
Vytisknout recept |
21 Komentáře
Anonymní
24. 6. 2018 v 17:36Dobrý den Míšo, tak jsem ještě dneska k rohlíčkům přidala tento chlebíček a musím říct, že za mě super, mám ráda ořechy… Děkujeme za skvělý recept. Hanka
Víkendové pečení
24. 6. 2018 v 18:49Hanko, tak jste to sladkým pěkně vyrovnala 🙂 já ořechy miluju, kdyby to šlo, cpala bych je do všeho 🙂 mejte se fajn a díky za přízeň 🙂 Misa
Lenka/Lilienka
28. 6. 2018 v 10:24Tak my jsme snědli chlebíček ještě za tepla s vanilkovou zmrzlinou. A určitě bude opakování. Moc, Míšo, děkuji za báječnou rychlovku. Lenka
Víkendové pečení
29. 6. 2018 v 10:19Lenko, díky 🙂 zmrzlina zní skvěle, já mám k němu ráda jogurt nebo zakysanou smetanu 🙂
Unknown
22. 10. 2018 v 4:29Dobrý den Míšo, včera upekla dcera tento báječně vláčný chlebíček a dnes ho dojídáme ke snídani. Je skvělý. Děkujeme Jitka
Víkendové pečení
22. 10. 2018 v 20:29Jitko, díky 🙂 také ho mám ráda k snídani 🙂
Unknown
18. 11. 2018 v 7:26Super recept i pro chlapa, vůbec hodně dobrých receptů, žádné náhražky, máslo a vajíčka se ničím nenahradí, dneska jdu na žloutkové řezy, tak uvidím. Honza
Víkendové pečení
19. 11. 2018 v 6:03Honzo, díky 🙂
Anonymní
6. 3. 2019 v 9:37Dělám ho tuto zimu často a je výborný. Děti ho zbožňují 🙂 Jen tedy nedávám ořechy, ty moc nemusíme.
Víkendové pečení
7. 3. 2019 v 6:51Děkuji 🙂 ořechy klidně vynechte. Já je zbožňuju, takže je zase přidávám do všeho 🙂
Anonymní
29. 2. 2020 v 12:21Dlouho jsem tento chlebíček přecházela – obyčejná buchta – ale je výborný. Zařazuji mezi oblíbené.
Víkendové pečení
1. 3. 2020 v 14:19Obyčejné věci bývají obvykle nejlepší 🙂 děkuji.
ELIŠKA D.
27. 10. 2020 v 22:21Už dlouho jsem měla chuť na něco jablečného a teď jsem nasbírala úžasná voňavá podzimní jablíčka, taková ta pikantní, rozpékací. Takže byla pravá chvíle vyzkoušet tento recept. Ještě jsem trošku zaimprovizovala – olej jsem měla kokosový, krom skořice jsem přidala i muškátový oříšek a také jsem dala navíc trošičku medu, miluju ho ve všem, kde jsou oříšky, tak nějak se mi k nim hodí. No a dopadlo to moc dobře. Chlebíček je opravdu vláčný a krásně voní. A také je příjemně akorát sladký. Používám stejnou formu, jako Vy a jsem nadšená, jak recept úplně akorát sedí na tento objem. Určitě jsem nepekla naposled. Vlastně možná udělám další hned zítra. 🙂
Martina
30. 10. 2020 v 8:04Je vynikající 😋. Ještě jsem přidala kousky čokolády 😊. Myslím, že bude patřit mezi naše oblíbené recepty 😊
Míša Landová
30. 10. 2020 v 10:09Tak to moc ráda slyším :))
Šárka
10. 5. 2022 v 18:21Dobrý den, za mě super, ne moc sladký a mandle v něm jsou super🙂Ze zvědavosti, proč jedlá soda a ne kypřící prášek? Jablka jsou tak kyselá, že se hodí víc soda? Děkuji 🙂
Míša Landová
11. 5. 2022 v 18:03Díky 🙂 dal by se použít i prášek, samozřejmě v jiném poměru.
Lenka
12. 5. 2022 v 21:45Skvělý chlebíček, moc nám chutnal!
Míša Landová
13. 5. 2022 v 6:28Díky.
Lucie
7. 2. 2024 v 10:22Opravdu moc dobrý chlebíček – vláčný, provoněný skořicí! Doporučuji a děkuji za prima rychlý recept 🙂
Míša Landová
8. 2. 2024 v 10:58Lucie, velké díky 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5