Menu
Dorty / Koláče

Jablíčkový dort se zakysanou smetanou

Dort lehký jako peříčko s chutí jablek, přestože v něm žádná nejsou. I tak bych mohla tento zákusek nazvat. Nakonec jsem ale zvolila název „jablíčkový“, protože chuť mu dodává horká čokoláda Whittard s příchutí jablečného štrůdlu. V kombinaci s nadýchaným piškotovým korpusem a zakysanou smetanou je to takové podzimní nebe v hubě.

Recepty s horkými čokolády Whittard ode mě už znáte, a tak když mi ukázali letošní novinku s chutí jablečného štrůdlu, okamžitě jsem si vzpomněla na „pudinkovou buchtu“, kterou milovala v dětství moje dcera. Pekla jsem ji v kakaové i skořicové variantě, ale já sama ji nikdy moc nemusela. Až doteď 🙂

Dort nebo chcete-li koláč je specifický v tom, že se na syrové těsto před pečením nalije horký pudink a peče se současně. Já ale pudink nemám v oblibě, proto jsem si svařila jen mléko se škrobem a ochutila zmíněnou horkou čokoládou. Ta mu dodá zajímavou jablečnou chuť a zároveň ho i osladí. Při přípravě je potřeba pracovat rychle a ideálně chystat současně těsto na korpus i krém, aby těsto příliš dlouho nestálo.

Po upečení pak přijde navrch dortu vrstva zakysané smetany. Můžete ji dát na teplý, ale i zcela vychladlý korpus, vyzkoušené mám obě varianty. Jediné, co se nedá přesně určit, kolik bude té smetany potřeba 🙂 Záleží totiž, jak se korpus upeče, respektive jaké v něm nahoře budou krátery a prohlubně po upečení. Někdy mi tedy stačí smetany dvě, jindy jsou pomalu tři málo 🙂

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.

Jablíčkový dort se zakysanou smetanou

Piškotové těsto:

  • 3 vejce, velikost „M“
  • 120 g cukru krupice
  • 50 g oleje
  • 60 g vody
  • 120 g hladké mouky
  • 6 g (2 lžičky) prášku do pečiva

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pozvolna zašlehejte olej. Vmíchejte vodu a následně prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku ušlehejte sníh a po částech opatrně vmíchejte do těsta.

Kulatou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení (nebo použijte odlučovací olej) a těsto do ni nalijte.

Jablíčkový krém:

V troše mléka rozmíchejte škrob, zbytek mléka zahřejte v rendlíku. Vmíchejte rozpuštěný škrob a za stálého míchání přiveďte k varu, zhruba 1-2 minuty provařte. Stáhněte ze sporáku, přidejte horkou čokoládu a promíchejte. Ihned nalijte cik cak na syrové těsto ve formě.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 30 minut. Špejlí si ověřte propečenost.

Smetanová vrstva:

  • 500-600 g zakysané smetany 16-18%
  • cukr krupice dle chuti (lze i vynechat)
  • skořice

Zakysanou smetanu promíchejte a dle chuti oslaďte. Rovnoměrně rozetřete na teplou buchtu (ve formě) a dejte do lednice vychladit.

Vychlazenou buchtu odřízněte od formy a opatrně vyjměte. Vršek posypte rovnoměrně skořicí, můžete ozdobit sušenými jablíčky.

TIP – V týdnu od 7.10. do 13.10.2024 můžete využít SLEVU 15% na celý nezlevněný sortiment značky Whittard, kde pořídíte kromě jiného i horkou čokoládu, stačí při objednávce zadat slevový kód MISA15.

Žádné komentáře

    Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

    5

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ