Likérové špičky jsou ikonický dezert, který se u nás těší velké oblibě. Jejich příprava není složitá, ale málokdo má odvahu se do nich pustit. Proto jsem si pro vás připravila tuhle jednodušší variantu do skleniček. Nebude v ní chybět čokoládový krém, likérová náplň ani piškot, který se mazaně skrývá uvnitř. Pro dokonalý výsledek doporučuji použít domácí vaječný likér, recept na jeden takový najdete i tady u mě na blogu.
Na sestavení jsem použila skleničky na šampaňské, protože dodají dezertu eleganci a můžete je hrdě servírovat na slavnostní večeři. Malou nevýhodou vysokých sklenic je fakt, že musíte mezi jednotlivými vrstvami mrazit, aby rychleji zatuhly. Pokud ale použijete širší skleničky, např. na Martini, můžete udělat čokoládovou pěnu i likér jen v jedné vrstvě, příprava tak bude rychlejší.
Likérové špičky do skla (6 ks)
Piškoty:
- 1 vejce „M“
- 25 g cukru krupice
- 25 g hladké mouky
Bílek vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Žloutek prošlehejte a smíchejte se sněhem. Přidejte prosátou mouku a dobře promíchejte. Pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení malé piškoty a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C (horkovzduch) asi 15-20 minut. Nechte vychladnout.
Čokoládová pěna:
- 50 g mléka
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- 150 g hořké čokolády 55-60%
- 190 g smetany ke šlehání 33%
Mléko a 50 g smetany zahřejte a po částech nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Od středu vymíchejte do hladké emulze a nechte zchladnout na teplotu 40-45 stupňů. Následně vmíchejte smetanu (190 g) ušlehanou do měkkých špiček a výslednou pěnu přendejte do zdobícího sáčku. Do každé skleničky stříkněte část pěny a lehce vmáčkněte piškot. Dejte do mrazáku na 5-10 minut zatuhnout. Sáček se zbytkem pěny nechte mezitím při pokojové teplotě.
TIP – Pokud chcete mít vrstvy náplní stejně vysoké, odvažujte si je.
Likérový krém:
- 240 g vaječného likéru (tady je můj recept)
- 80 g smetany ke šlehání 33%
- 2,4 g plátkové želatiny 230-250 Bloom (Dr. Oetker nebo Ewald)
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní nabobtnalou a vymačkanou želatinu. Přilijte vaječný likér a dobře promíchejte. Část likérové náplně nalijte na ztuhlou čokoládovou pěnu a opět krátce zamrazte.
Poleva:
- 40 g hořké čokolády 55-60%
- 10 g kokosového (nebo rostlinného) oleje
Rozpusťte čokoládu a vmíchejte do ní kokosový olej. Nechte zchladnout, pak nalijte v tenké vrstvě na horní vrstvu ve skleničkách. Nechte krátce rozležet a servírujte.
TIP – Piškoty můžete klidně vynechat, získáte tak bezlepkovou variantu.
Recept vznikl před časem pro časopis Gurmet jako má cukrářská výzva. Autorem fotek je Marek Bartoš.
34 Komentáře
Mája
9. 12. 2023 v 18:21Dobrý den,
recept vypadá úžasně, na vaječňák podle Vás se určitě chystám, takže rovnou vyzkouším i toto. Zajímalo by mě, jestli jsou vrstvy dostatečně tuhé na to, abych to mohla připravit ve formě jednoho velkého mousse caku?
Děkuji za odpověď.
Mája
Míša Landová
9. 12. 2023 v 18:38Pěna i likér jsou nadýchané, nejsou vhodné jako dort.
Lucie
22. 12. 2023 v 20:47Dobrý den Míšo, máte je nádherné 🙂 dnes jsem je poprvé zkoušela a chuťově opravdu vynikající, s domácími piškoty a domácím vaječným likérem 🙂 nicméně chci se zeptat, použila jste veškerou čokoládovou pěnu do těch 6 skleniček? Vše jsem poctivě vážila, a rozhodně nemám tak pravidelné, skoro stejně silné proužky pěny a vaječného likéru. Té čoko pěny je ve skleničkách oproti vaječnému likéru až moc, dvojnásobek 😅. Proto se ptám, jestli vám něco zbylo nebo jste použila vše 🙂, skleničky mám asi trošku vyšší a užší než vy, tak bych to příště přizpůsobila skleničkám 🙂. Jinak děkuji za skvělý recept, čekala jsem na něj od té doby co byl v gurmetu a já bohužel zapomněla koupit, takže děkuji za skvělé předvánoční překvapení a za zveřejnění receptu 🙂
Míša Landová
23. 12. 2023 v 9:24Děkuji. Ano, použila jsem vše z receptu. Fotka možná klame, ale v dolní části skleničky je větší množství pěny a čoko pěny je určitě více než likéru 🙂
Tereza
26. 12. 2023 v 20:57Dobrý den, Míšo, do jaké doby se musí zkonzumovat? Neteř by je chtěla na svatbu, tak asi nejlépe udělat den předem, že?
Míša Landová
28. 12. 2023 v 8:39Myslím, že 1-2 dny bez problému vydrží.
Milena
5. 1. 2024 v 17:47Dobrý den Míšo. Poprosím Vás o radu ohledně použití želatiny. V popisu máte plátkovou želatinu, myslíte, že by šla nahradit práškovou želatinou a v jakém množství, prosím? Zároveň Vám přeji do nového roku vše nejlepší a těším se na Vás v televizním pečení :).
Děkuji předem za radu,
Milena
Míša Landová
6. 1. 2024 v 15:12Ano, klidně použijte i práškovou, jen by měla být zhruba stejnou želírující sílu 🙂 více info o želatině najdete v mém příspěvku Jak používat želatinu.
Petra
17. 1. 2024 v 12:15Dobrý den Míšo,
Prosím Vás o radu. Mohla bych ten likérový krém použít jako takový želé disk do dortu?
Předem děkuji za radu, s pozdravem Petra
Míša Landová
17. 1. 2024 v 12:36Není sice úplně pevný, ale v dortu by to vadit nemělo 🙂
Hedvika
25. 1. 2024 v 23:28Dobrý den Míšo,
Už roky mám doma nástavec na špičky a nikdy jsem se neodhodlala jej použít – a teď už asi ani nepoužiju, protože ty do skleničky jsou skvělé. Chutnaly jak tatínkovi, který má špičky hodně rád, tak mamince, která jinak sladké vůbec nejí. Moc děkuji za recept!
A pro další pekařky přidávám vlastní poznatek – piškot do čokoládové pěny zamáčkněte celý, já ho tam zamáčkla jen napůl a některé mi „vyplavaly“ do likérové části, tak abyste se nedivily jako já 🙂
S přáním všeho dobrého,
Hedvi
Míša Landová
26. 1. 2024 v 9:05Hedviko, moc děkuji a věřím, že i tu klasickou špičku někdy použijete 🙂
Anna
31. 1. 2024 v 19:21Míšo, mohu poprosit, v jakém množství vody se nechá želatina nabobtnat? Podle množství tekutiny na obalu,nebo jen minimální, aby byla ponořená? Děkuji, ještě jsem želatinu nepoužívala.
Míša Landová
1. 2. 2024 v 9:27U plátkové želatiny je to jedno, jen je potřeba, aby byla voda studená. Více o želatině najdete v mém příspěvku Jak používat želatinu 🙂
Nikola
6. 2. 2024 v 22:02Dobrý den Míšo, můžu se prosím zeptat, když je poleva tvořená čokoládou a olejem, není pak problém si skrz ní prorazit cestu k pěně? Nedala by se třeba lépe použít čokoládová ganache? Děkuji, Nikola
Míša Landová
8. 2. 2024 v 10:58Musíte dát tenkou vrstvu, aby lehce praskla, podobně jako na klasické špičce. Nicméně klidně použijte i ganache.
Hana
9. 2. 2024 v 12:23Dobrý den, chci se zeptat mám malý mrazák kam se mi skleničky nevejdou, stačí vychladit v lednici a přidávat další vrstvy? Díky za odpověď.
Míša Landová
9. 2. 2024 v 13:11Obávám se, že v lednici to bude tuhnout dlouho a zbytek náplně zatím ztuhne. Doporučuji tedy použít široké skleničky a dát čokoládovou pěnu i likér jen v jedné vrstvě.
terez
13. 4. 2024 v 12:57Dobrý den, postupovala jsem přesně dle receptu, dodržovala gramáž, teploty, vše by mělo být v pořádku.
Ale ani jeden z komplementů nenabyl správné konzistence. Vše bylo příliš tekuté…
Nenapadá mě, kdy by mohla být chyba..?
Míša Landová
14. 4. 2024 v 19:32Bylo to tekuté i po zachlazení? Pak jstě měla buď špatnou želatinu nebo jste ji nepoužila správně …
Dana
15. 2. 2024 v 12:17Vypadá to lákavě, určitě o víkendu vyzkouším. Napadá mě, místo piškotů použit makronky (ty moje některé nepovedené vypadají přesně jako tyto piškoty) a tím pádem to bude bezlepkové.
Míša Landová
16. 2. 2024 v 9:31Ano, můžete použít i makronky, jen se asi více rozmáčí a chuť bude jiná 🙂
Andrea
16. 3. 2024 v 17:10Dobrý den, někde se stala chyba. Vyšlehanou smetanu jsem smíchala s čokoládou a vše zřídlo, žádná pěna. Co s tím,kde jsem chyboval?
Míša Landová
17. 3. 2024 v 17:29Dodržela jste teplot čokolády?
Adela
13. 3. 2024 v 15:18Dobrý den, kolik gramů pěny a likérů jste prosím do jednotlivých skleniček dávala???
Míša Landová
14. 3. 2024 v 9:18Tak to už si bohužel nepamatuji, ale odvažovala jsem, aby bylo všude stejně 🙂 Ideální celou pěnu na začátku zvážit a rozpočítat podle sklenic.
Jana
19. 3. 2024 v 11:08Krasny den Miso, jaký objem má jedna skleničky prosím? Cca 250 ml?
Předem děkuji za odpověď
Míša Landová
23. 3. 2024 v 10:21Skleničky jsou ca. 200 ml.
Lucka
12. 4. 2024 v 16:37Dobry den Miso, prosim kolik jste do kazde sklenicky dala piskotu? S pozdravem Lucka
Míša Landová
14. 4. 2024 v 19:28Můžete si dát kolik chcete 🙂
Romana Závalová
2. 5. 2024 v 12:08Dobrý den Míšo, můžu použít kupovaný piškot z Lidlu, jsou větší a kupovaný vaječný koňak? děkuji
Míša Landová
3. 5. 2024 v 7:41Ano, můžete 🙂
Štěpánka
16. 10. 2024 v 18:16Dobrý den,mám dotaz zda mohu udělat do silikonových forem místo skleniček?Pokud ano mám přidat více želatiny nebo toto množství stačí,aby pěny udrželo?Likerový krém by byl jako střed dezertu.Moc děkuji za odpověď.Hezky večer.
Míša Landová
17. 10. 2024 v 9:06Pokud chcete špičky do silikonu, doporučuji spíše recept k tomu určený – BAILEYS likérové špičky. Krém v tomto receptu není příliš pevný.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5