Roláda ve stylu Harlekýn nebo taky Pařížská roláda se šlehačkou. Ať už roládě budu říkat jakkoliv, nic to nemění na faktu, že je skvělá. Naprosto dokonalý kakaový korpus a kombinace pařížské a klasické šlehačky, která intenzivní čokoládovou chuť krásně zjemní. Že už se vám taky sbíhají sliny? Pokud patříte k milovníkům čokolády, tak se ani nedivím 🙂
Znovu se budu opakovat, ale roláda je v dnešní době stále opomíjený dezert. A je to velká škoda, protože je nejen rychle připravená, ale dá se servírovat na různé způsoby. Roládový plát totiž nemusíte jen stočit do rolády, ale můžete z něj sestavit řezy, rolovaný dort nebo udělat mini zákusky. Já jsem v tomhle případě zvolila tu nejjednodušší variantu, kdy jsem stočenou roláda rozkrájela na jednotlivé porce a ozdobila šlehačkou. Vypadá to efektně a zároveň roláda neokorá na řezu 🙂


Pro roládu jsem zvolila jemný kakaový korpus, který je hodně tenký, zároveň ale vláčný a měkký. Pečení se mi opět osvědčilo na silikonové podložce Tapis od Silikomartu, díky které je vrstva těsta rovnoměrná a má pravidelný tvar. Jen pozor, než si podložku pořídíte, ověřte si, zda se vám vejde do trouby. V nabídce je více rozměrů a tahle větší, kterou jsem použila, už je pro některé trouby trochu na hraně 🙂
Přestože do Harlekýnu patří tzv. lehká paříž, jen z kakaa, cukru a smetany, já tam vrazila tu těžkou, která se připravuje ze smetany a čokolády. Prostě mi chutná víc a je stabilnější 🙂 Příprava je velmi jednoduchá, jen na ni musíte myslet předem, protože potřebuje dostatečně rozležet před šleháním. A protože opakování je matka moudrosti, tak připomínám, že šlehačkové krémy je potřeba šlehat pozvolna, při nižší rychlosti, abychom je nepřešlehali 🙂

Roláda Harlekýn (10-11 ks)
Kakaový roládový plát:
- 35 g žloutků
- 100 g celých vajec
- 60 g bílků
- 80 g cukru krupice
- 20 g invertního cukru
- 45 g hladké mouky
- 30 g přírodního kakaa
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, pak postupně přidejte celá vejce. Šlehejte při střední rychlosti do husté pěny.
Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a invertním cukrem do sněhu.
Obě hmoty stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřete po celé ploše silikonové podložky Tapis o rozměru 42×35 cm nebo na plech vyložený papírem na pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 8 minut. Po upečení otočte plát i s podložkou (papírem) na lehce pomoučněný čistý arch pečícího papíru a nechte vychladnout. Teprve po vychladnutí podložku (papír) z plátu velmi opatrně sloupněte. Pozor, plát je velmi tenký.


Pařížská šlehačka:
- 300 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g hořké čokolády Belcolade 55%
Smetanu zahřejte, nalijte na čokoládu a promíchejte do rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice minimálně na 8 hodin vychladit (ideálně přes noc).
Řádně vychlazený základ pozvolna při nižší rychlosti vyšlehejte a rozetřete na připravený piškotový plát (na tu stranu, ze které jste sloupli papír/podložku). Pomocí pečícího papíru roládu zaviňte a utáhněte. Dejte v papíru do lednice na několik hodin rozležet, nejlépe přes noc.
Dokončení:
- 150-200 g smetany ke šlehání 35-40%
- dekorace dle vlastního výběru
Vychlazenou šlehačku pozvolna vyšlehejte a přendejte si ji do sáčku s řezanou špičkou Wilton 1M.
Roládu rozkrájejte nahřátým vroubkovaným nožem na jednotlivé porce, položte řeznou stranou na tácky a sáčkem naneste šlehačku. Ozdobte dle vlastní fantazie.


30 Komentáře
Petra
19. 8. 2023 v 8:52Vypadá úžasně, mňam….
Míša Landová
19. 8. 2023 v 10:58A ještě lépe chutná 🙂
Kateřina Nedbálková
21. 8. 2023 v 22:25Dobrý večer můžu se zeptat kde koupím zdobici špičky takové jako používáte. Děkuji
Míša Landová
22. 8. 2023 v 7:23Nejčastěji používám špičky Martellato a Wilton, kupuji na LK store 🙂
Pavla
16. 6. 2024 v 16:57Luxusní 🍀
Míša Landová
17. 6. 2024 v 7:33Děkuji.
Petra
19. 8. 2023 v 9:03Míšo, také mě zaujala silikonová podložka…. můžete se podělit o své zkušenosti s ní, jestli se na ní peče lépe než na pečícím papíru nebo je to obdobné? Děkuji a přeji pohodový víkend. PK
Míša Landová
19. 8. 2023 v 10:57Jak píšu nahoře v příspěvku, hlavní výhodou je fakt, že díky „rantlíku“ rozetřete těsto hezky rovně po celé ploše a zároveň máte pravidelný tvar 🙂 zvláště pokud potřebujete těsto tenké jako třeba v tomto případě. Papír obvykle rychle vlhne a těsto se na něm hůře roztírá, ale neznamená, že by to na něm nešlo 🙂 Nevýhodou silikonové podložky může být její velikost, ta menší je čtverec a tahle větší se zase nemusí vejít do každé trouby 🙂
JANA PETERKOVA
19. 8. 2023 v 20:33Roládky vypadají skvělé. Ale Prosím co je invertní cukr.děkuji
Míša Landová
20. 8. 2023 v 10:10Invertní cukr má mnoho výhod, je výborně rozpustný ve vodě, podporuje kynutí, zvyšuje měkkost a vláčnost těsta, zabraňuje krystalizaci ve zmrzlině, krémech … nahoře jsem záměrně dala odkaz, kde můžete koupit. Lze nahradit medem.
zdena
20. 8. 2023 v 14:47Silikonovou podložku dáváte na plech a s ním vkládáte do trouby, nebo je možné na ní péct bez plechu, na roštu trouby. Děkuji
Míša Landová
20. 8. 2023 v 21:51Ano, obvykle na plech, ale můžete i na mřížku 🙂
Anežka
21. 8. 2023 v 22:16Nádhera, vyzkouším s medem… jen prosím na kolik cm +- jste krajela?
Takhle ty rolady mají opravdový šmrnc. 🙂
Míša Landová
22. 8. 2023 v 7:21Děkuji 🙂
Jana
23. 8. 2023 v 10:59Dobrý den Míšo,
když bych nepoužila invertní cukr a nahradila jej např. cukr krupice, kolik gramů použít?
Děkuji
Jana
Míša Landová
23. 8. 2023 v 13:29Nahrazovat invertní cukr tím klasickým nemá význam, použijte med nebo raději vynechte 🙂
Veronika
24. 8. 2023 v 11:37To je nádhera! Musím o víkendu zkusit na synovy narozeniny. Poradíte mi jen, prosím, jak nejlépe roládu utáhnout? Někde jsem viděla Vaše video, ale nemohu ho najít 🙁
Míša Landová
24. 8. 2023 v 12:30Jak snadno utáhnout roládu pomocí pečicího papíru najdete na mém IG profilu např. u video receptu na Kakaovou roládu s oříškovým krémem nebo na Makovou roládu 🙂
Veronika
26. 8. 2023 v 11:36Moc děkuji za odpověď! A ještě jsem se chtěla zeptat, je lepší si roladu udělat den předem a pak už jen krájet, nebo ten den?
Míša Landová
26. 8. 2023 v 17:04Doporučuji naplnit a srolovat den předem, následující den rozkrájet, ozdobit šlehačkou a servírovat 🙂
Veronika
26. 8. 2023 v 21:51Moc děkuji
Petra
25. 8. 2023 v 12:30Dobrý den,
prosím jaké sáčky na zdobení používáte na šlehačku ???? Děkuji Petra
Míša Landová
25. 8. 2023 v 18:25Sáčky používám od firmy Martellato, koupíte na cukrářských eshopech 🙂
Libuše
28. 8. 2023 v 10:59Určitě vyzkouším dceři k narozeninám. Dekuji
Iva
2. 10. 2023 v 18:03Dobrý den, prosím kde sezenu jedlé květy na zákusky? Dekuji Iva
Míša Landová
2. 10. 2023 v 18:24Určitě jsou specializované obchody, v nabídce má i Makro, já si pěstuji doma vlastní 🙂
Bronislava
26. 1. 2024 v 13:03Dnes jsem dělala je naprosto luxusní .
Broňa
Míša Landová
26. 1. 2024 v 14:11Díky 🙂
Iva Jandová
15. 6. 2025 v 22:45Dobrý večer,
Roláda a recept, jako vždy úžasný.
Ale chtěla bych Vás požádat o informaci ohledně pečícího plech na kterém máte položenou silikonovou podložku. Mám stejnou, ale mám problém ji umístit na rovný podklad.
Děkuji Iva
Míša Landová
16. 6. 2025 v 7:55Díky, Ivo. Na fotce je perforovaný plech od Electrolux, který jsem si přikoupila ke své troubě. Nicméně častěji pokládám tuto silikonovou podložku na rovný plech bez okrajů od Tescoma nebo na obrácený klasický plech.
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5