Roláda ve stylu Harlekýn nebo taky Pařížská roláda se šlehačkou. Ať už roládě budu říkat jakkoliv, nic to nemění na faktu, že je skvělá. Naprosto dokonalý kakaový korpus a kombinace pařížské a klasické šlehačky, která intenzivní čokoládovou chuť krásně zjemní. Že už se vám taky sbíhají sliny? Pokud patříte k milovníkům čokolády, tak se ani nedivím 🙂
Znovu se budu opakovat, ale roláda je v dnešní době stále opomíjený dezert. A je to velká škoda, protože je nejen rychle připravená, ale dá se servírovat na různé způsoby. Roládový plát totiž nemusíte jen stočit do rolády, ale můžete z něj sestavit řezy, rolovaný dort nebo udělat mini zákusky. Já jsem v tomhle případě zvolila tu nejjednodušší variantu, kdy jsem stočenou roláda rozkrájela na jednotlivé porce a ozdobila šlehačkou. Vypadá to efektně a zároveň roláda neokorá na řezu 🙂
Pro roládu jsem zvolila jemný kakaový korpus, který je hodně tenký, zároveň ale vláčný a měkký. Pečení se mi opět osvědčilo na silikonové podložce Tapis od Silikomartu, díky které je vrstva těsta rovnoměrná a má pravidelný tvar. Jen pozor, než si podložku pořídíte, ověřte si, zda se vám vejde do trouby. V nabídce je více rozměrů a tahle větší, kterou jsem použila, už je pro některé trouby trochu na hraně 🙂
Přestože do Harlekýnu patří tzv. lehká paříž, jen z kakaa, cukru a smetany, já tam vrazila tu těžkou, která se připravuje ze smetany a čokolády. Prostě mi chutná víc a je stabilnější 🙂 Příprava je velmi jednoduchá, jen na ni musíte myslet předem, protože potřebuje dostatečně rozležet před šleháním. A protože opakování je matka moudrosti, tak připomínám, že šlehačkové krémy je potřeba šlehat pozvolna, při nižší rychlosti, abychom je nepřešlehali 🙂
Roláda Harlekýn (10-11 ks)
Kakaový roládový plát:
- 35 g žloutků
- 100 g celých vajec
- 60 g bílků
- 80 g cukru krupice
- 20 g invertního cukru
- 45 g hladké mouky
- 30 g přírodního kakaa
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, pak postupně přidejte celá vejce. Šlehejte při střední rychlosti do husté pěny.
Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a invertním cukrem do sněhu.
Obě hmoty stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřete po celé ploše silikonové podložky Tapis o rozměru 42×35 cm nebo na plech vyložený papírem na pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 8 minut. Po upečení otočte plát i s podložkou (papírem) na lehce pomoučněný čistý arch pečícího papíru a nechte vychladnout. Teprve po vychladnutí podložku (papír) z plátu velmi opatrně sloupněte. Pozor, plát je velmi tenký.
Pařížská šlehačka:
- 300 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g hořké čokolády Belcolade 55%
Smetanu zahřejte, nalijte na čokoládu a promíchejte do rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice minimálně na 8 hodin vychladit (ideálně přes noc).
Řádně vychlazený základ pozvolna při nižší rychlosti vyšlehejte a rozetřete na připravený piškotový plát (na tu stranu, ze které jste sloupli papír/podložku). Pomocí pečícího papíru roládu zaviňte a utáhněte. Dejte v papíru do lednice na několik hodin rozležet, nejlépe přes noc.
Dokončení:
- 150-200 g smetany ke šlehání 35-40%
- dekorace dle vlastního výběru
Vychlazenou šlehačku pozvolna vyšlehejte a přendejte si ji do sáčku s řezanou špičkou Wilton 1M.
Roládu rozkrájejte nahřátým vroubkovaným nožem na jednotlivé porce, položte řeznou stranou na tácky a sáčkem naneste šlehačku. Ozdobte dle vlastní fantazie.
28 Komentáře
Petra
19. 8. 2023 v 8:52Vypadá úžasně, mňam….
Míša Landová
19. 8. 2023 v 10:58A ještě lépe chutná 🙂
Kateřina Nedbálková
21. 8. 2023 v 22:25Dobrý večer můžu se zeptat kde koupím zdobici špičky takové jako používáte. Děkuji
Míša Landová
22. 8. 2023 v 7:23Nejčastěji používám špičky Martellato a Wilton, kupuji na LK store 🙂
Pavla
16. 6. 2024 v 16:57Luxusní 🍀
Míša Landová
17. 6. 2024 v 7:33Děkuji.
Petra
19. 8. 2023 v 9:03Míšo, také mě zaujala silikonová podložka…. můžete se podělit o své zkušenosti s ní, jestli se na ní peče lépe než na pečícím papíru nebo je to obdobné? Děkuji a přeji pohodový víkend. PK
Míša Landová
19. 8. 2023 v 10:57Jak píšu nahoře v příspěvku, hlavní výhodou je fakt, že díky „rantlíku“ rozetřete těsto hezky rovně po celé ploše a zároveň máte pravidelný tvar 🙂 zvláště pokud potřebujete těsto tenké jako třeba v tomto případě. Papír obvykle rychle vlhne a těsto se na něm hůře roztírá, ale neznamená, že by to na něm nešlo 🙂 Nevýhodou silikonové podložky může být její velikost, ta menší je čtverec a tahle větší se zase nemusí vejít do každé trouby 🙂
JANA PETERKOVA
19. 8. 2023 v 20:33Roládky vypadají skvělé. Ale Prosím co je invertní cukr.děkuji
Míša Landová
20. 8. 2023 v 10:10Invertní cukr má mnoho výhod, je výborně rozpustný ve vodě, podporuje kynutí, zvyšuje měkkost a vláčnost těsta, zabraňuje krystalizaci ve zmrzlině, krémech … nahoře jsem záměrně dala odkaz, kde můžete koupit. Lze nahradit medem.
zdena
20. 8. 2023 v 14:47Silikonovou podložku dáváte na plech a s ním vkládáte do trouby, nebo je možné na ní péct bez plechu, na roštu trouby. Děkuji
Míša Landová
20. 8. 2023 v 21:51Ano, obvykle na plech, ale můžete i na mřížku 🙂
Anežka
21. 8. 2023 v 22:16Nádhera, vyzkouším s medem… jen prosím na kolik cm +- jste krajela?
Takhle ty rolady mají opravdový šmrnc. 🙂
Míša Landová
22. 8. 2023 v 7:21Děkuji 🙂
Jana
23. 8. 2023 v 10:59Dobrý den Míšo,
když bych nepoužila invertní cukr a nahradila jej např. cukr krupice, kolik gramů použít?
Děkuji
Jana
Míša Landová
23. 8. 2023 v 13:29Nahrazovat invertní cukr tím klasickým nemá význam, použijte med nebo raději vynechte 🙂
Veronika
24. 8. 2023 v 11:37To je nádhera! Musím o víkendu zkusit na synovy narozeniny. Poradíte mi jen, prosím, jak nejlépe roládu utáhnout? Někde jsem viděla Vaše video, ale nemohu ho najít 🙁
Míša Landová
24. 8. 2023 v 12:30Jak snadno utáhnout roládu pomocí pečicího papíru najdete na mém IG profilu např. u video receptu na Kakaovou roládu s oříškovým krémem nebo na Makovou roládu 🙂
Veronika
26. 8. 2023 v 11:36Moc děkuji za odpověď! A ještě jsem se chtěla zeptat, je lepší si roladu udělat den předem a pak už jen krájet, nebo ten den?
Míša Landová
26. 8. 2023 v 17:04Doporučuji naplnit a srolovat den předem, následující den rozkrájet, ozdobit šlehačkou a servírovat 🙂
Veronika
26. 8. 2023 v 21:51Moc děkuji
Petra
25. 8. 2023 v 12:30Dobrý den,
prosím jaké sáčky na zdobení používáte na šlehačku ???? Děkuji Petra
Míša Landová
25. 8. 2023 v 18:25Sáčky používám od firmy Martellato, koupíte na cukrářských eshopech 🙂
Libuše
28. 8. 2023 v 10:59Určitě vyzkouším dceři k narozeninám. Dekuji
Iva
2. 10. 2023 v 18:03Dobrý den, prosím kde sezenu jedlé květy na zákusky? Dekuji Iva
Míša Landová
2. 10. 2023 v 18:24Určitě jsou specializované obchody, v nabídce má i Makro, já si pěstuji doma vlastní 🙂
Bronislava
26. 1. 2024 v 13:03Dnes jsem dělala je naprosto luxusní .
Broňa
Míša Landová
26. 1. 2024 v 14:11Díky 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5