Přestože to na první pohled nevypadá, tenhle dort je doslova nabitý ovocem. Ve dvou vrstvách se skrývá spousta malin a černého rybízu. A protože se blíží doba, kdy tohle ovoce dozrává na našich zahrádkách, tak by bylo škoda ho nevyužít. Ovoce je v dortu použito ve formě ovocného pyré, které si připravíte snadno jeho propasírováním. A pokud nemáte doma černý rybíz, klidně použijte ten červený nebo třeba ostružiny.
Já bohužel na své zahrádce příliš ovoce nemám, proto používám pyré hotová. Usnadní mi čas i peníze, protože kupovat ovoce a dělat si doma své vlastní pyré se nevyplatí. Ovocná pyré se dají koupit na cukrářských eshopech, v nabídce je má třeba Diana svět ořechů nebo je najdete v makru. Za sebe musím říct, že jsou vážně skvělá.
Ale teď už pojďme na dort 🙂
Letní ovocný dort (10-12 porcí)
Mandlový korpus (průměr 23 cm):
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 60 g másla
- 25 ml mléka
- 3 g prášku do pečiva
- citronová kůra
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Máslo rozpusťte, přidejte mléko a kůru asi z poloviny citronu. Promíchejte a stěrkou vmíchejte do vyšlehaných vajec.
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s mandlovou moukou postupně přidejte do vaječné hmoty. Stěrkou dobře promíchejte a vlijte do dortové formy o průměru 23 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení.
Pečete v troubě vyhřáté na 175 °C (horní/dolní ohřev) asi 20-25 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout ve formě, pak odkrojte od formy a opatrně vyjměte. Korpus seřízněte do roviny a vložte do kulatého ráfku (nejlépe nastavitelného), jehož vnitřní stranu vyložte páskovou fólií.
Ruby pěna s černým rybízem:
- 120 g růžové ruby čokolády
- 120 g pyré z černého rybízu
- 120 g smetany ke šlehání 33%
- 3,6 g plátkové želatiny Dr. Oetker
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni.
Rybízové pyré zahřejte na ca. 50 stupňů, přidejte plátky změklé a vymačkané želatiny a promíchejte do úplného rozpuštění. Nalijte na rozpouštěnou čokoládu a vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a nechte zchladnout na ca. 40 stupňů. Pak do ní stěrkou vmíchejte smetanu vyšlehanou do měkkých špiček.
Pěnu rovnoměrně rozetřete po celé ploše na připravený korpus v ráfku. Dejte do lednice ztuhnout.
Malinová pěna:
- 200 g malinového pyré
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 6,4 g plátkové želatiny Dr. Oetker
- hrst malin, mohou být i mražené
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu pyré zahřejte na ca. 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Přidejte zbylou polovinu studeného pyré a vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček.
Na ztuhlou rybízovou pěnu rozložte mražené maliny a zalijte připravenou malinovou pěnou. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí opatrně sejměte z dortu ráfek, sloupněte fólii a celý dort zasype čerstvými malinami či rybízem.
MŮJ TIP – Aby šla fólie z dortu dobře sundat, dejte dort na chvíli zamrazit.
Autorem nádherných fotek je Marek Bartoš a recept vznikl pro časopis Gurmet, kde vyšel v rámci mé cukrářské výzvy v roce 2022.
25 Komentáře
Martina
24. 6. 2023 v 11:38Míšo, děkuji, ten musím vyzkoušet
Míša Landová
5. 7. 2023 v 16:41Budu moc ráda 🙂
Natali
26. 6. 2023 v 15:45Dobrý den, dal by se místo želatiny použít agar (jsem vegetarián) nebo něco jiného? Děkuji
Míša Landová
26. 6. 2023 v 16:33Teoreticky asi ano, ale musíte si upravit podle svých zkušeností, já s agarem nepracuji. Nicméně asi nikdy nedosáhnete takové jemné krémové konzistence jako se želatinou.
Dáša
29. 6. 2023 v 19:40Právě teď vychutnávám první kousek tohoto dortu. Je skvělý. Spousta ovoce a jemně nasládlý korpus. Příjemně osvěží v horkých letních dnech. Díky za recept, Míšo!!!!
Míša Landová
30. 6. 2023 v 9:10Dášo, díky moc 🙂
Magda
1. 7. 2023 v 22:24Upečeno, snědeno rychlostí blesku. Fantastický dort. Jen jsem místo malin dala jahody. Míšo, děkuji za báječný recept 👍. Určitě se u nás bude dělat pravidelně.
Míša Landová
5. 7. 2023 v 9:05Magdo, děkuji 🙂
Iva
2. 7. 2023 v 12:46Opět dokonalý a do detailů vymazlený recept, včetně velice užitečných rad, které velice usnadňují pečení. Díky za to, že se o ně s námi dělíte 🙂
Míša Landová
5. 7. 2023 v 9:06Rádo se stalo 🙂
Kristýna
3. 7. 2023 v 10:05Příští týden se na něj chystám… jen se zeptám, je ten ráfek nutný a nebo to jde zvládnout v původní formě? Děkuji za informaci 🙂
Míša Landová
5. 7. 2023 v 9:07Korpus se proti původní formě trochu stáhne, ale pokud Vám nevadí, že krém do mezery lehce proteče, dá se to zvládnout i v ní 🙂
Lucie
17. 7. 2023 v 1:31Dobrý den, zítra se na něj vrhnu a už teď se těším:-) Prosím o radu, mám 35procentní šlehačku, nebudou s ní pěny hutné, mohu použít? Děkuji za informaci 🙂
Míša Landová
19. 7. 2023 v 9:54Důležité je šlehačku vyšlehat jen do měkkých špiček, pak by to nemělo vadit.
Jana
21. 9. 2024 v 12:00Dobrý den, mohla bych se zeptat, co to znamená „do měkkých špiček“? Děkuji.
Míša Landová
23. 9. 2024 v 7:19Nesmí být ušleháno příliš do pevna, jen měkké ohebné špičky, když vytáhnete metlu …
Alena Landová
17. 8. 2023 v 22:04Dobrý večer Míšo, přemýšlela jsem co mám zítra upéct rodičům pro radost a tenhle dort byl jasná volba. Korpus se chladí na okně a rozvar jsem udělala z lesních šumavských borůvek, doufám, že všechno vyjde a moc díky za recept 💙
Míša Landová
18. 8. 2023 v 14:02Určitě se povede a bude skvělý 🙂
Kateřina
26. 8. 2023 v 18:15Dobrý den, dort byl fantastický. Všichni se oblizovali. Napadlo mě zda by šlo udělat z manga a maracuji ? Dekuji
Míša Landová
26. 8. 2023 v 19:00Tak to mě moc těší, děkuji 🙂 ovoce by šlo určitě zaměnit, jen nevím jak bude chutnat to spojení Ruby a manga … 🙂
Petra
12. 1. 2024 v 15:41Dobrý den Míšo, dortík vypadá fantasticky. Mohu prosím použít jinou čokoládu než Ruby? Moc nám doma nejede…děkuji za radu.
Míša Landová
12. 1. 2024 v 16:27Samozřejmě můžete, ale Ruby je tu záměrně, protože dobře ladí s ovocem a nemá typicky čokoládovou chuť. Dost dobře si to nedovedu představit s jinou a hlavně si budete muset upravit recept.
Petra
13. 1. 2024 v 9:15Děkuji. Zkusím to s Ruby…
Monika
21. 8. 2024 v 6:07Úúúžasný , lahodný, výborný dort- díky za recept a hezký popis postupu- díky Vám jsem byla za hvězdu😊
Míša Landová
21. 8. 2024 v 8:24Skvělé 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5