Miluju čokoládu a miluju čokoládové bonbóny, ale k čokoládě mám obrovský respekt a do výroby pralinek se rozhodně pouštět nebudu. To si raději občas nějakou dobrou koupím 🙂 Mám tedy na mysli pralinky odlévané do forem, různých tvarů, dekorované barvami či obarveným kakaovým máslem. Ty, které mají krásně tenkou skořápku, při skousnutí lehce křupnou a uvnitř se skrývá lahodná polotuhá náplň. Úplně se mi při tom psaní zbíhají sliny 🙂
Nicméně čokoládové bonbóny se dají vyrobit i trochu jednodušeji bez použití forem. Nejsou tedy obvykle tak pěkné na pohled, ale chuťově určitě nezaostávají. Jednou z možností jsou třeba čokoládové lanýže, které se tvarují do kuličky jen rukama a obalují v kakau či jiné sypké směsi. Čokoládovou hmotu si můžete také nastříkat pomocí sáčku, nechat ztuhnout a pak potáhnout čokoládou. Nebo si připravit tzv. řezané či krájené bonbóny jako já.
Potřebovat na ně budete kromě pár drobností jen hořkou a bílou čokoládu, přírodní kakao na obalení a nějakou menší mističku nebo tácek. Z obou čokolád se připraví ganache, která se nalije postupně do tácku, nechá ztuhnout a následně rozkrájí na jednotlivé kousky. Ty pak obalíte v kakau a můžete servírovat. Kromě vanilky jsem nechala čokolády ve své přirozené podobě (chuti), ale klidně si je ochuťte dle libosti. Základem je ovšem kvalitní a chuťově příjemná čokoláda 🙂
A pokud vám obalení v kakau přijde moc obyčejné, doporučuji rozkrájené lanýže potáhnout hořkou čokoládu. Dodá jim to tu zmíněnou tenkou skořápku, kdy lanýž při skousnutí krásně křupne. A pokud je necháte chvíli před konzumací při pokojové teplotě, náplň bude příjemně vláčná.
Dvoubarevné čokoládové lanýže (28 ks)
Vrstva z hořké čokolády:
- 100 g hořké čokolády 70%
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 20 g medu (invertního cukru)
- 15 g másla
Smetanu, med a máslo zahřejte a nalijte po částech na rozpuštěnou hořkou čokoládu. Promíchejte a promixujeme tyčovým mixérem. Nalijte do menší hranaté krabičky, tácku nebo misky (klidně i papírové) o velikosti ca. 11×17 cm, kterou jsme si vyložili potravinářskou fólií. Dejte ztuhnout do lednice.
Vrstva z bílé čokolády:
- 150 g bílé čokolády min. 30% (použila jsem Callebaut Velvet)
- 45 g smetany ke šlehání 33%
- 20 g medu (invertního cukru)
- 30 g másla
- 2 lžičky Vanilková Pasta Dr. Oetker (vanilkový lusk, extrakt)
Smetanu, med a máslo zahřejte a nalijte po částech na rozpuštěnou bílou čokoládu. Promíchejte, přidejte vanilkovou pastu a promixujeme tyčovým mixérem. Nalijte na ztuhlou vrstvu z hořké čokolády a dejte do lednice ztuhnout, minimálně do druhého dne.
Dokončení
- přírodní kakao Dr. Oetker
Dostatečně ztuhlou čokoládu rozkrájejte nahřátým nožem na jednotlivé kousky a obalte v kakau. Jednotlivé pralinky nebo i celý blok si můžete před krájením či obalováním dát na chvíli do mrazáku.
A pokud chcete lanýže posunout ještě o úroveň výš, místo obalení v kakau je potáhněte hořkou čokoládou.
Video postup na čokoládové lanýže najdete na mém IG a FB profilu.
2 Komentáře
Alena
23. 8. 2022 v 14:29Dokonalé, na sváteční dny není nic lepšího, a přitom docela jednoduché
Míša Landová
24. 8. 2022 v 21:28Díky 🙂