Menu
Cukroví

Lískooříšková kolečka

Vánoce se blíží a já jsem vám slíbila nějaké nové druhy vánočního cukroví. Přestože většina z nás neustále prahne po nových druzích a zkouší nové recepty, obvykle pak konstatujeme, že nejlepší jsou stejně vanilkové rohlíčky, linecké a vosí hnízda. Něco na tom asi bude 🙂 Na druhou stranu i mezi těmi novými se občas objeví něco výjimečného, které stojí za to zařadit mezi oblíbenou klasiku.

Jestli to budou i tahle oříšková kolečka těžko říct, každopádně u nás doma si své místo už našly. Lískové oříšky najdete nejen v těstě, ale i krému, kde jsou ve formě lískooříškové pasty (másla). Společně s čokoládou tak tvoří něco jako domácí nutelu, jen v mnohem lepší podobě a složení. Ořechové pasty (másla) dnes koupíte běžně na eshopech s ořechy nebo ve zdravé výživě. Vždy vybírejte ty 100% bez přídavku cukru a tuku.

Jak už to u „slepovaného“ cukroví bývá, korpusky si můžete upéct s předstihem (2-3 týdny), ale plnit doporučuji až pár dnů před konzumací. Naplněné cukroví pak skladujte v chladu v uzavřené krabici.

Lískooříšková kolečka (60-70 ks)

Oříškové těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 80 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 žloutky

Prosátou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a mletými oříšky, přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo a žloutky a vypracujte těsto. Můžete použít kuchyňského robota nebo svoje ruce. Těsto zabalte do fólie a dejte na několik hodin odležet do lednice.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Plechy vyložte pečícím papírem.

Vychlazené těsto rozválejte po částech na lehce pomoučněné ploše na slabší plát a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary o průměru ca. 3,5-4 cm. Pečte v předehřáté troubě 8-10 minut až lehce zezlátnou.

Pokud nebudete hned plnit, uložte cukroví do uzavíratelné krabice a skladujte v chladu.

Lískooříškový krém:

  • 100 g mléčné čokolády min. 40% (případně mix hořké a mléčné)
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 80 g lískooříškové pasty (másla) 100%
  • 20 g změklého másla

Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a zalijte teplou smetanou. Promíchejte, přidejte oříškovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přimixujte kousky másla. Zakryjte folií (položte ji přímo na krém) a nechte v chladnější místnosti několik hodin rozležet.

Před plněním krém stěrkou dostatečně propracujte, pokud je příliš tuhý, nechte ho chvíli povolit při pokojové teplotě. Pomocí sáčku a zdobicí špičky spojte jednotlivé kousky k sobě a nechte v lednici ztuhnout.

Čokoládová poleva:

  • 100-150 g hořké čokolády min. 55%
  • 10-20 g kakaového másla
  • sekané lískové oříšky na posypání

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a vymíchejte do hladka. Přidejte kakaové máslo a zbylou třetinu čokolády. Míchejte do úplného rozpuštění a zchladnutí čokolády.

Slepené kousky cukroví máčejte v polevě a ještě před zaschnutím posypte kousky lískových oříšků. Nechte v lednici dostatečně ztuhnout, pak uložte do krabice a nechte několik dní v chladu rozležet.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

21 Komentáře

  • Lenka
    2. 12. 2020 v 10:43

    Vypadají skvěle, můžete mi prosím poradit, kde se dá koupit lískooříšková pasta? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 12. 2020 v 12:23

      Je to uvedeno nahoře v textu 🙂

      Odpovědět
    • Eliška
      10. 12. 2020 v 10:36

      Dobrý den, mohla bych Vás požádát o radu? Jde do polevy místo kakaoveho másla použít kokosový tuk? Děkuji moc. S pozdravem Eliška

      Odpovědět
  • Katka
    2. 12. 2020 v 17:41

    Zdravím Míšo a přeji krásný advent, chci se prosím zeptat, zda by šla použít vyrobená lískooříšková pasta dle Vašeho receptu, nebyl by krém příliš řídký? děkuji, Katka

    Odpovědět
    • Michaela
      11. 12. 2020 v 16:02

      Já ji použila a konzistence je skvělá, jako ganache. ☺️

      Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 12. 2020 v 16:15

      Ano, použít by šla, ale krém bude chuťově sladší. Pasta 100% totiž neobsahuje cukr, pouze ořechy.

      Odpovědět
  • Lucka
    3. 12. 2020 v 9:18

    Dobrý den Míšo, kolečka vypadají skvěle, už se těším, až je na Vánoce vyzkouším :). Nedávno jsem pekla oříškové laskonky z Vaši knížky a byly luxusní 😊. Tentokrát na Vánoce bych chtěla vyzkoušet kokosové, ale chci se zeptat, jak moc dopředu se dají napéct a jak dlouho vydrží nenaplněné aby nezvlhly nebo naopak neztvrdly, když je budu plnit až kolem 23.12. Děkuji a přeji Vám krásný advent 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 12. 2020 v 16:16

      Pár dnů laskonky v uzavřené krabici při pokojové teplotě vydrží, ale dlouho dopředu bych určitě nepekla.

      Odpovědět
  • Michaela
    11. 12. 2020 v 15:59

    Dobrý den, množství krému opravdu vystačí na celou dávku těsta? Krém jsem před chviličkou udělala, ale přijde mi ho strašně málo na takové množství. 😁
    Dělala jsem v malém kastrůlku o průměru cca 18-20 cm a krému je tak tak 1,5 cm do výšky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 12. 2020 v 16:14

      Množství krému je vždy orientační, záleží, jak hodně plníte a kolik kousků jste udělala z várky těsta.

      Odpovědět
  • Barbora Sadílková
    18. 12. 2020 v 21:21

    Dobrý večer,chtěla bych se zeptat,čim lze nahradit kakaové máslo,nebo lze si jej vyrobit doma? Děkuji s pozdravem vaše fanynka Barča

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2020 v 20:01

      Kakaové máslo můžete nahradit kokosovým tukem, vyrobit doma nelze. Koupíte ho ve zdravé výživě nebo na cukrářských eshopech.

      Odpovědět
  • zaneta
    25. 11. 2021 v 8:43

    Dobrý den, bude moc vadit když nahradím lískooříškovou pastu za pastu z arašídu ? Nějak jsem to při objednávání popletla. Děkuji za odpověď Žaneta

    Odpovědět
  • Jana
    12. 12. 2021 v 22:18

    Dobry den,
    jaka je trvanlivost techto kolecek, prosim? Dekuji, Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2021 v 7:31

      Stejně jako ostatní plněné cukroví. Naplňte před svátky a vydrží celé Vánoce.

      Odpovědět
  • Monika
    4. 12. 2022 v 11:11

    Dobrý den paní Míšo, mám prosím dotaz, zda můžu místo lískáčů použít jiné ořechy. Mám mleté mandle nebo vlašáky. Do lískových se dostaly moli jsem dnes zjistila. Děkuji za odpověď. Zdravím a přeju krásnou adventní neděli. Monika

    Odpovědět
  • Eliška
    27. 11. 2023 v 12:08

    Hezký den Míšo, zajímal by mě váš názor na čokoládu na vaření z Lidlu (fin carré – cooking chocolate). Zda ji používáte nebo jestli by byla dostačující na polevu s kakaovým máslem. Děkuji za odpověď Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2023 v 7:49

      Pokud máte na mysli tu 200g ve zlatém obalu, tak je to určitě jedna z nejlepších z běžného obchodu. Klidně použijte.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ