Na začátek bych ráda zdůraznila, že nejsem perníkářka a perníčky peču zcela výjimečně 🙂 Obvykle jen na Vánoce a počítám se tak mezi začátečníky, čemuž odpovídá i mé kreativní provedení v této oblasti 🙂 Nicméně zkusit se má všechno a protože moji synovci milují perníčky, rozhodla jsem se jim připravit adventní kalendář z perníčků.
Základem je samozřejmě dobré těsto, které si udělejte klidně několik dní předem. Rozleží se, zvláční a bude se s ním dobře pracovat. Použijte čerstvé koření, ať už použijete hotovou směs nebo si namícháte své vlastní. Můžete přidat kakao, aby byly perníčky tmavší. Obvykle čím více je másla v těstě, perníčky jsou měkčí a nepotřebují tolik rozležet.
Každopádně důvodem, proč jsou perníčky tvrdé, může být i velké množství mouky, které přidáte během válení nebo dlouhá doba pečení. Perníčky je dobré vytáhnout z trouby včas jakmile se lehce rozvoní. Pro lesk se potírají hned po upečení rozšlehaným vajíčkem. A pokud do něj přidáte trošku barvy, budou pak barevné i perníčky 🙂
Na zdobení můžete použít domácí polevu z moučkového cukru nebo vsadit na ty hotové kupované. Já jsem vyzkoušela zdobicí tubičky od Dr. Oetkera a šlo to s nimi nad očekávání snadno 🙂 Ještě tak mít ten talent a trpělivost na zdobení 🙂 V každém případě nechte perníčky před zdobením trochu odležet, než se pustíte do zdobení, aby poleva dobře držela a nepraskala.
Perníkový adventní kalendář (velikost A4)
Těsto na perníčky:
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžíce Holandského kakaa Dr. Oetker
- 1 lžička Jedlé sody Dr. Oetker
- 2 vejce
- 60 g másla
- 3 lžíce medu
- 3-4 lžičky Perníkového koření Dr. Oetker
- vejce na potření
- Zdobicí tubičky Dr. Oetker
Máslo rozpusťte a přidejte med. Vejce vyšlehejte s cukrem, pak přidejte vlažné máslo s medem. Nakonec přisypte směs mouky, kakao, koření, jedlé sody a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte dostatečně odležet, ideálně několik dní.
Troubu předehřejte na 170 stupňů (horní/dolní ohřev), plechy vyložte papírem na pečení.
Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše a vykrojte obdélník o velikosti ca. A4, který bude tvořit základ kalendáře. Ze zbytku těsta vykrajujte menší perníčky, které budou tvořit jednotlivé dny kalendáře.
Pečte ve vyhřáté troubě ca. 8 minut podle velikosti kousků, větší obdélník o něco déle. Ihned po upečení potřete perníčky rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout.
Odleželé perníčky ozdobte dle vlastní fantazie cukrovou polevou pomocí tubiček. Pokud chcete, můžete perníčky očíslovat jako dny adventu. Obdélník také ozdobte cukrovou polevou a perníčky pomocí polevy přilepte.
Perníčky, které vám zbydou, můžete schovat na svátky nebo použít na jiné dekorace.
Video postup jak na perníkový kalendář najdete na mém Instagramu 🙂
12 Komentáře
Petra
26. 11. 2021 v 21:53Moc hezký nápad Míšo 👍🏻 Děkuji za inspiraci ☺️
Míša Landová
27. 11. 2021 v 9:42🙂 🙂 🙂
Klára
27. 11. 2021 v 17:03super napad a skvela inspirace
Míša Landová
27. 11. 2021 v 19:15Díky 🙂
Lucie
27. 11. 2021 v 21:46Kalendář je super a perníčky máte nazdobené krásně. Synovci budou určitě nadšení. Hezké dny Lucka
Míša Landová
28. 11. 2021 v 17:34Děkuji 🙂
Kateřina
2. 12. 2021 v 17:20Zkusila jsem a dopadlo to na výbornou.
Pekla jsem ještě bez kakaa, ale podle vašeho receptu jdou chuťově lepší 😊
Míša Landová
3. 12. 2021 v 8:06Děkuji 🙂
Hanka
24. 11. 2022 v 13:01Dobrý den, perníčky jsou vynikající, dětem tak chutnají, že budu muset udělat další várku. Děkuji moc za recepty.
Míša Landová
24. 11. 2022 v 19:24Děkuji 🙂
Marta Potůčková
24. 11. 2023 v 14:02Skvělé recepty, super podrobné návody, nádherné výrobky,prostě skvělá cukrářka😇
Míša Landová
24. 11. 2023 v 14:23Z celého srdce děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5