Tak jsem neodolala a koupila jahody ještě na jeden dort, můj oblíbený „fraisier“. Tenhle dort mi učaroval hlavně svým vzhledem, protože je to dle mého názoru nejlepší způsob, jak použít jahody do dortu. Fraisier je francouzské slovo a v překladu znamená jahoda, takže název je zcela výstižný 🙂
Jako u většiny populárních dortů i tady se recepty celkem liší. Nejen v krému, korpusu, ale i v celkovém dokončení. Na zakrytí vršku dortu se obvykle používá marcipán nebo ovocné želé. Některé dorty jsou ale jen jednoduše posypané moučkovým cukrem. Myslím, že je na každém, aby si dort připravil podle sebe. Takže, …. tohle je moje verze 🙂
Vanilkový korpus (průměr 19 cm):
2 velká vejce, bílky a žloutky odděleně
50 g cukru krupice
70 g hladké mouky
lžička vanilkového cukru
citronová kůra/citronový olej
1 lžíce rostlinného oleje
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 19 cm vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum.
Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty stěrkou lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec opatrně vmíchejte olej.
Těsto naplňte do dortové formy o průměru 19 cm a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut. Pomocí špejle si ověřte, zda je korpus propečený.
Korpus nechte chladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
Po úplném vychladnutí korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva slabší pláty.
Vanilkový krém:
300 ml mléka
2 žloutky
1 sáček vanilkového pudingu
40 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu (ne aroma)
30 g másla
+
125 g smetany ke šlehání 30%
6 g práškové želatiny + 30 ml studené vody
Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.
Odstavte, vmíchejte cukr a vanilku, následně i máslo a dobře promícháme. Směs by měla být hustá a bez žmolků. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice, pro urychlení možno i do mrazáku. Můžete připravit i den předem.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Smetanu vyšlehejte, ne úplně do tuha. Vychlazený pudingový základ našlehejte do krémova.
Želatinu nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, stačí jen pár sekund na nižší výkon. Pozor, nesmí se vařit. K želatině přidejte trochu pudingu a promíchejte, tím želatinu ochladíte. Přidejte ke zbytku pudingu a dobře promíchejte. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Podle chuti případně přislaďte. Krém ihned použijte do dortu.
Dokončení dortu
čerstvé jahody, ca. 500 g
pravý marcipán (min. 30% podíl mandlí), ca. 100 g
dortový ráfek, pásková folie
Dortový ráfek odpovídající velikosti (případně nastavitelný) položte na tácek a z vnitřní strany vyložte páskovou folií. Do ráfku vložte jeden plát dortového korpusu a lehce pomažte krémem. Kolem celého obvodu poskládejte půlky jahod, řeznou stranou k ráfku. Jahody lehce přimáčkněte. Snažte se vybrat jahody podobné velikosti. Jahody rozložte i doprostřed ráfku, celé nebo kousky.
Připravený krém si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte do všech mezer mezi jahody. Postupně celé zakryjte a nahoře pak nožem nebo lžící uhlaďte do roviny. Přiklopte druhým plátem korpusu a lehce přimáčkněte. Pomažte slabší vrstvou krému a dejte do lednice na několik hodin vychladit.
Marcipán si rozválejte, můžete mezi dvěma foliemi nebo si lehce podsypte škrobem či moučkovým cukrem. Vyřízněte kruh stejné velikosti, jako máte připravený dort.
Z vychlazeného dortu opatrně sundejte ráfek i páskovou folii a na vršek dortu opatrně přeneste připravený marcipán. Uhlaďte a ozdobte kousky jahod.
Vytisknout recept |
37 Komentáře
Anonymní
4. 7. 2017 v 10:44Mňam,odpoledne jdu na to!Už jsem dělala Vaše jahodové dortíky a byly skvělé.Zdravím a přeji krásné svátky.Iva
Víkendové pečení
4. 7. 2017 v 19:40Ivo, zdravím a děkuji 🙂 tento dort je hodně podobný jen trochu větší 😉
Anonymní
5. 7. 2017 v 13:56Dobrý den,
já jsem již vyzkoušela a právě kontrolovala v lednici, jak je na tom s tuhostí. Dopoledne jsem pekla a zdobila, za chvíli budeme testovat. Tak se snad povedl. Vypadá, jako ten Váš z obrázku. Napíšu později, jak jsem s úspěšností dopadla. Děkuji za recept. J.
Víkendové pečení
7. 7. 2017 v 7:25Zdravím, tak to mě těší, že se povedl 🙂 snad bude i chutnat 😉
Anonymní
16. 7. 2017 v 13:52Ten budu muset taky vyzkoušet 🙂 Vypadá velice lákavě a nenáročně. Děkuji Mílo za super inspirace.
Víkendové pečení
16. 7. 2017 v 21:19Díky 🙂 určitě stojí za zkoušku, složitý není 😉 jen ty jahody se teď už hůře shánějí 🙂
Unknown
22. 8. 2017 v 19:05To je nadhera, jste neskutecne sikovna. Zdravi Aneta
Víkendové pečení
23. 8. 2017 v 7:45Aneto, díky 🙂
Unknown
15. 9. 2017 v 12:37Prosim o radu, mohu tento dort potahnut cely marcipanem? Mam strach, ze marcipan potece, kdyz je tam slahacka. Mate popr.nejaky tip, abych ho mohla potahnout cely? Moc dekuji 😉 Pavla
Víkendové pečení
15. 9. 2017 v 17:54Pavlo, tento dort bych určitě nedoporučovala celý potahovat. Jahody jsou poměrně vlhké a po stranách by marcipán rozmáčely. Krém dovnitř dortu by nebyl problém, nicméně zvenku je pak potřeba obmazat něčím máslovým 🙂 to v podstatě platí obecně pro všechny krémy 🙂
Gabriela S.
2. 4. 2018 v 0:39Nádherná práce. Sbírám odvahu se na dort vrhnout. Jen bych nahoru nechtěla dávat marcipán. Myslíte, ze to bude i tak možné? Děkuji
Víkendové pečení
2. 4. 2018 v 7:24Gabrielo, děkuji 🙂 osobně bych doporučila ještě chvilku počkat, až budou naše české jahody 🙂 jsou chuťově mnohem lepší, než ty z dovozu. Marcipán nahoře můžete vynechat, dort můžete jen pomazat krémem, polít čokoládou nebo ozdobit jahodovým pyré, fantazii se meze nekladou 🙂
Gabriela S.
2. 4. 2018 v 20:11Děkuji moc za odpoved. Teď jsem dopekla Vaše věnečky. Ta Vase stránka je návyková. Já jsem v USA a my máme zrovna sezónu jahod, tak premyslim, jak je vyuzit.
Unknown
13. 6. 2019 v 12:28Dobrý den, Vaše recepty jsou úžasné. Potřebovala bych poradit u tohoto receptu, jsem naprostý laik. Ale peču si vše sama a nikde nekupuji. Ale tato kombinace krému se mi vždy pokazí. Již jsem ji viděla v jiném receptu a krém byl naprosto řídký. Včera jsem pekla znova a opět pudink s želatinou udělal hrudky a šlehačka s pudinkem mi tak zridla. Že krém vytekl z dortu. Vůbec nevím kde dělám chybu, jela jsem podle receptu. Moc děkuji za radu Petra
Víkendové pečení
13. 6. 2019 v 16:04Petro, to mě mrzí, že se krém nepovedl, práce s želatinou není úplně jednoduchá, ale dá se zvládnout. Je potřeba použít želatinu, nikoliv dortové želé nebo želatinové ztužovače za studena …
Pokud se Vám v krému udělali hrudky, tak jste zřejmě teplou želatinu zamíchala do většího množství studeného krému, želatina v chladu rychle tuhne a pokud není dobře promíchaná udělá zmiňované hrudky. Pokud Vám krém z dortu vytekl, tak želatina nefungovala. Krém můžete být při zpracování tekutější, ale právě díky želatině v chladu ztuhne … Těžko radit takto na dálku, ale osobně vidím problém v použití želatiny.
Iveta
22. 1. 2021 v 15:08Dobrý den Míšo, budu používat mražené jahody, mám nechat před použitím rozmrazit nebo ne!
Míša Landová
22. 1. 2021 v 17:47Iveto, obávám se že, že do tohoto typu dortu nejsou mražené jahody vhodné.
Kira
22. 2. 2021 v 21:06Zdravím, dort jsem udělala a měl velký úspěch 🙂 Použila jsem místo práškové želatiny (kterou jsem nikde u nás v miniměstečku nemohla sehnat) balení želatiny v plátcích a krém ztuhl krásně 🙂 Moc se těším, až vyzkouším Vaše další recepty!
Míša Landová
23. 2. 2021 v 9:48Tak to je skvělé 🙂 děkuji 🙂
Alena
6. 5. 2021 v 19:36Prosím aké množstvo platkovej želatíny nahradí uvedené množstvo práškovej?
Míša Landová
7. 5. 2021 v 7:01Záleží jaký druh želatiny použijete, jak silnou má želírující schopnost, protože jednotlivé druhy se mohou lišit.
Veronika
20. 4. 2021 v 12:26Dobrý den, chtěla bych se zeptat, ten krém se tedy maže trošku i na vršek dortu? Není to pak problém s tím marcipánem, že bude dělat neplechu?
Míša Landová
20. 4. 2021 v 13:16Ano, tenkou vrstvou, aby marcipán dobře přilnul.
Veronika
21. 4. 2021 v 21:47Děkuji za rychlou odpověď, dortík už se chladí v ledničce, už se na něj těšíme. Mohu se ještě zeptat, myslíte, že by byl ten krém dostatečně tuhý i kdyby se ten pudinkový krém vyšlehal se 40 % šlehačkou, tedy bez použití želatiny?
Míša Landová
22. 4. 2021 v 12:14Pokud by se přidalo trochu víc máslo do základu, tak ano. Někde na blogu určitě takový recept mám 🙂
Veronika
22. 4. 2021 v 18:13Super, podívám se, děkuji!
Michaela Masárová
20. 4. 2021 v 22:15Dobrý den Míšo, myslíte, že půjde z formy i bez té pásky? Nějaké tipy ? 🙂 díky Míša
Míša Landová
21. 4. 2021 v 7:26Půjde to hůře, protože se jahody i krém budou k formě lepit … můžete klidně použít i nějakou silnější fólii, nemusí to být přímo ta dortová páska. Možná by šel i pečicí papír, ale ten natáhne hodně vlhkost a bude se podle mě trhat …
Michaela Masárová
21. 4. 2021 v 22:48Díky za odpověď 🙂
Ivana
13. 6. 2021 v 13:43dobry den, mam rada Vase recepty. dnes jsem vyzkousela jahodovy dortik. bojovala jsem se zelatinou, ale „boj“ jsem nevyhrala. nevadi, krem mi pekne drzi i bez ni a ke kavicke supr. skoda, ze se neda prilozit fotografie, mam ho krasne zlutoucky od domacich vajicek. nedavno jsem si koupila Vasi kucharku, tak se tesim na dalsi dobrutky podle ni vytvorene. jenom poznamecka na vyse uvedeny komentar, pouzila jsem po obvodu pecici papir a uplne supr, krasne se dal stahnout a neroztrhl se.
Míša Landová
13. 6. 2021 v 19:51Tak to ráda slyším, že se to povedlo i bez želatiny 🙂 Fotku můžete příště sdílet před FB nebo IG, moc ráda se podívám. Děkuji za nákup kuchařky, snad se z ní bude také dobře péct. A díky i za tip s papírem, určitě se bude někomu hodit 🙂
Eva
30. 5. 2023 v 8:56Dobrý den Míšo,myslíte,že bych mohla použít do tohoto dortu kém z mascarpone a šlehačky???děkuji
Míša Landová
30. 5. 2023 v 15:21Myslím, že ano.
JANA
22. 1. 2024 v 8:02úžasná ženská tahle Míša 🙂 díky za trpělivost s vytvářením přehledných receptů
Míša Landová
25. 1. 2024 v 9:30Velké díky, Jano 🙂
Kristýna
20. 3. 2024 v 16:45Dobry den, chystam se take na tento dortik.
Napadlo mne, zda by fungovalo smichat marcipan s trochu prasku z lyofilizovanych jahod pro barvu a dodani jeste vice chuti jahod. Nemate s tim prosim zkusenost,jestli je to vubec technicky mozne a vysledek by bude koukatelny?
Moc dekuji 😊
Míša Landová
23. 3. 2024 v 10:26Ano, to by mohlo fungovat 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5