Některé recepty dělám celá léta stejně, jiné se zase snažím trochu „vylepšovat“. Podobně tomu bylo i u těchto borůvkových cupcakes. Na blogu hodně podobný recept už mám, tohle je takový jeho malý „update“. A mě přišlo škoda se s vámi o něj nepodělit. Krém možná působí svojí barvou trochu chemicky, ale věřte, je jen obarvený borůvkami 🙂
Na první pohled to není patrné, ale dortíky jsou „vytuněné“ i uvnitř. Jsou plněné směsí borůvek, zakysané smetany a špetky cukru. Tak si to oslavenec, moje dcera, objednal 🙂 A protože chce něco upéct jen velmi zřídka, splnila jsem požadavek do puntíku 🙂 Nicméně pokud by bylo na mě, dala bych dovnitř citronový krém.
Dortíky samozřejmě plnit nemusíte, budou skvěle chutnat i bez toho. Na druhou stranu je to příjemné překvapení, když se do dortíku zakousnete a uvnitř se skrývá náplň.
Vanilkové cupcakes (12 ks):
120 g hladké mouky
70 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
150 g cukru krupice
55 g změklého másla
1 velké vejce + 1 velký žloutek
55 g zakysané smetany
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
citronová kůra nebo citronový olej
80 ml mléka
Suroviny si vyndejte předem z lednice, aby měly všechny pokojovou teplotu. Připravte si formu na muffinky, vyložte papírovými košíčky a troubu předehřejte na 170 stupňů.
Do mísy dejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte metlou. Přidejte cukr a opět dobře promíchejte. Změklé máslo rozdělte na menší kousky a přidejte k moučné směsi. Pomocí šlehače nebo v kuchyňském robotu šlehejte při nízké rychlosti, až se vytvoří jemná, ale stále sypká „drobenka“.
V jiné míse si promíchejte společně vejce, žloutek, zakysanou smetanu, olej, vanilku a citron, hezky do hladka. Směs nalijte do moučno-máslové směsi a prošlehejte. Nakonec za pomalého šlehání přilijte mléko. Pomocí stěrky setřete těsto z boků a dna mísy a celé ještě krátce prošlehejte. Těsto by mělo být hladké a krémové.
Rozdělte ho do připravených 12 košíčků a dejte péct na 16 – 20 minut do vyhřáté trouby. Dortíky by měli lehce zezlátnout, pomocí špejle si ověřte, zda jsou upečené. Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Nechte zcela vychladnout.
Naplnění cupcakes
Zcela vychladlé dortíky můžete naplnit, jak už jsem zmínila výše. Nejdříve je potřeba udělat „díry“ pro náplň. Skvěle se na to hodí pomůcka od Tescomy, tzv. děrovač na muffiny, ale půjde to i lžičkou nebo nožem. Schovejte si malé „čepičky“, kterými náplň uzavřete, ostatní vydlabané kousky můžete sníst 🙂 takhle čerstvě upečené jsou nejlepší.
Dortíky naplňte směsí zakysané smetany, cukru a borůvek, můžete je lehce rozmačkat. Stačit vám bude jen malé množství, otvory nejsou zas tak veliké.
Pokud jste odvážnější, doporučuji naplnit citronovým krémem. Recept je samozřejmě na blogu – Citronový krém (lemon curd). Citron skvěle doplní vanilkový dortík a sladký borůvkový krém.
Dortíky můžete samozřejmě nechat i bez náplně, prostě jen nahoře nazdobit borůvkovým krémem. I tak budou určitě skvěle chutnat.
Borůvkový krém:
80 g lesních borůvek (použila jsem mražené)
1 lžíce cukru krupice
—————————————————————
200-220 ml smetany ke šlehání 33%
150 g mascarpone
2-3 lžíce cukru krupice
—————————————————————
čerstvé borůvky + lístky máty (meduňky) na ozdobu
Borůvky dejte do kastrůlku, přidejte cukr a pár kapek vody a společně svařte. Nechte zcela vychladnout.
K vychlazeným borůvkách přilijte smetanu a tyčovým mixérem promixujte do hladka. Udělejte z toho takový „borůvkový koktejl“. Přelijte ho do mísy, přidejte mascarpone a cukr dle chuti a společně vyšlehejte do krému. Pozor, v tomto kroku již šlehačem, nikoliv tyčákem 🙂
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte čerstvými borůvkami a lístky máty nebo meduňky.
inspirace na vanilkové cupcakes z webu http://www.christinamarsigliese.com/
Vytisknout recept |
58 Komentáře
Anonymní
24. 7. 2018 v 9:07Dobrý den Miso, teda, opět trefa… Nádhera… Určitě vyzkouším s citronovou náplní, protože ty citrónovo-kokosove dorticky nemají chybu;-), takže citron bude opět na scéně… Diky za dalši skvělý recept. Hanka
Víkendové pečení
25. 7. 2018 v 7:10Hanko, díky 🙂 tak to jsem ráda, že jsem se opět trefila :))
Anonymní
9. 8. 2018 v 10:16Vyzkoušeno na cukrožroutech 🙂 (což jsou moji milovaní kolegové) a nezklamalo – jako každý Váš recept. Mohu jedině doporučovat dále. Pěkný den, Verča
Víkendové pečení
9. 8. 2018 v 11:56Verčo, do třetice, moc děkuji za zpětnou vazbu, jsem moc ráda, že chutnalo :))
Michaela
9. 8. 2018 v 10:51Dobrý den Míšo, to je nádhera. Včera jsem je podle vašeho receptu upekla. Stala se mi nemilá věc. Krém jsem si připravila včera večer a chtěla jsem je nazdobit až dnes, ale krém mi trochu jakoby zvodovatěl. Dá se to ještě zachránit. Večer jdeme na návštěvu a chtěla jsem je vzít sebou. Ještě bych se chtěla zeptat, jestli když jsou už hotové je lepší je v lednici uchovávat v otevřené nebo uzavřené krabičce?
Děkuji a těším se na vaše dalším recepty. Michaela
Víkendové pečení
9. 8. 2018 v 12:00Míšo, zdravím, tak to mě mrzí. Nicméně krém je lepší hned po přípravě nastříkat na cupcakes, není moc vhodné dělat ho předem a skladovat. Zkuste ho trochu promíchat stěrkou, případně lehce našlehat ruční metličkou, mělo by to pomoct 🙂
Já cupcakes v lednici ničím nezakrývám, nechávám volně ležet na tácku 🙂
Michaela
9. 8. 2018 v 11:10ještě jsem se chtěla zeptat od jakého výrobce používáte zdobící trysky.
Děkuji Michaela
Víkendové pečení
9. 8. 2018 v 12:01Na zdobení používám nerezové profi špičky, výrobce vám ale neřeknu, kupuji v cukrářských prodejnách 🙂 koupíte např. na monacoint.cz nebo fialapraha.cz, je potřeba koupit opravdu velké špičky 🙂
Michaela
9. 8. 2018 v 19:06Děkuji za rady. Vše dobře dopadlo.
Anonymní
8. 9. 2018 v 9:06Dobrý den Míšo. Můžu s zeptat,jestli uvedené množství kremu stačí v pohodě na 12 ks cupcaku? Budu dělat dětem do školy,tak ať vím kolik násobit. Hezkou sobotu. Linda
Víkendové pečení
8. 9. 2018 v 16:06Lindo, zdravím, ano, krem by měl stačit na 12 a mozna i více kousků, ale hodně záleží jakou špičku použijete a jak hodně krému budete dávat 🙂
Ivana
13. 6. 2019 v 15:17Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jde místo borůvek použít jiné ovoce, maliny jahody? Po přečtení komentářů se ještě zeptám, jestli je tedy lepší připravit krém v den konzumace. Děkuji Ivana
Víkendové pečení
13. 6. 2019 v 16:00Ivano, jahody bych na krém nedoporučovala, obsahují hodně vody. Maliny by se použít daly, ale malinový krém jako takový mám u jiného receptu 🙂
Krém můžete připravit, ale zároveň i nastříkat den předem, je to možná lepší, protože krásně ztuhne. Není dobré krém pouze připravit a stříkat až následující den 🙂
Anonymní
7. 2. 2020 v 16:49Dobry den, stalo se mi u boruvkovych cupcake (testo jsem pouzila z receptu malinovych minicupcake), ze po nastrikani boruvkoveho kremu mi v casi, kdy se dotyka dortik kremu napln a dortik zezelenaly… ted vaham, zda je to testem (minule se mi u treneho testa nestalo) nebo tim, ze jsem zapomnela nechat vychladnout dortiky na mrizce. Stalo se Vam to taky? Vypadaj jak plesnivy… deti mi s oblibou olizaji jen napln a zbyde mi na povrchu zeleny dortik. Dekuji
Víkendové pečení
7. 2. 2020 v 19:37Neudělala jste nic špatně, je to přirozená reakce borůvek, už se mi to také stalo. Zřejmě kombinace "žlutého" těsta s modrým ovocem … 🙂
Klaranardelliova@seznam.cz
13. 10. 2023 v 14:31Dobry den, stalo se Vam, ze testo zezelenalo i kdyz jste ho delala podle receptu, ktery zde uvadite?
Dekuji,
Klara
Míša Landová
13. 10. 2023 v 16:17Samotné těsto určitě ne, ale v kombinaci s borůvkami je to přirozené 🙂
Dana
7. 3. 2020 v 19:49Vaše boruvkove cupcakes byly na mé svatbě (upekla mi je kamarádka pro 120 hostů) a byla to pecka! Byly nádherné a byly hned pryč, každý se ptal odkud je mám. Upekla jsem je nyní na velkou rodinnou oslavu (bez vnitřního plnění) a měly taky obrovský úspěch 🙂
Víkendové pečení
8. 3. 2020 v 15:34Tak to moc ráda slyším 🙂
Lucie
13. 3. 2024 v 1:33Paní Míšo, tyhle cupcake jdou u nás „na dračku“. Opakovaně si je žádá i manžel, který moc neholduje krémům. Dokonce mi teď nenápadně;) posouval, že bych je měla udělat na oslavu dcerám, i přesto že budu péct dva dorty, a to normálně „brble“, že se s tím moc dělám, že by stačilo kafe😂 Tak bude kompromis, jeden dort naplním tímto krémem a zakomponuji i lemon curd, to on také rád🙂
Takže, moc si pochutnáváme a opět moc děkujeme!🙂
Míša Landová
13. 3. 2024 v 8:16Milá Lucie, tak to je skvělé, že se u vás těší takové oblibě 🙂 moc děkuji.
Unknown
21. 5. 2020 v 12:00Pecka! Cupcaky jsou výborné 🙂 Lepší korpus snad ani neexistuje =)
Víkendové pečení
21. 5. 2020 v 20:04Děkuji 🙂
zaneta
25. 2. 2021 v 12:19Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda, bych do krému mohla dat místo borůvek černý rybíz? Děkuji Žaneta
Míša Landová
25. 2. 2021 v 18:57Ano, určitě můžete 🙂
Andrea
26. 2. 2021 v 16:38Dobrý den, pekla jsem již několikrát a vždy měly obrovský úspěch. Při pečení mi ale těsto udělá takové ,,nosy” takže pak vypadají skoro jako muffiny. Nejsou tak krásně rovné zároveň s košíčkem. Čím by to mohlo být? Dekuji 🙂
Míša Landová
26. 2. 2021 v 17:09Napadá mě jedině moc těsta v košíčcích nebo pečení na horkovzduch … 🙂
Zuzana
19. 5. 2021 v 12:02Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda můžu tento krém použít i jako náplň do dortu. Bude držet? Obmazávat ho budu bílkovo-máslovým krémem.
Děkuji
Míša Landová
19. 5. 2021 v 18:31Ano, můžete použít i do dortu.
Simona
21. 6. 2021 v 8:46Dobry den, kdybych chtela delat krem s jahodami, je treba jeste rozvarene prepasirovat kvuli zrnickum nebo mohu rovnou postupovat jako u boruvek? Dekuji.
Míša Landová
21. 6. 2021 v 19:07Nejsem si jistá, zda jsou jahody v tomto případě vhodná alternativa. Obsahují mnohem více vody než borůvky a obávám se, jestli krém bude držet 🙂
Michaela
26. 9. 2021 v 20:49Dobrý den,
mám moc ráda Vaše recepty. Když jsem pekla borůvkové cupcakes, nevyšel mi krém a musela jsem použít želatinu. Při druhém pokusu jsem dala 250g mascarpone místo uvedených 150. A krém se povedl. Tak nevím, jestli to je překlep, nebo nevím, ale s 250g to šlo 🙂
Míša Landová
26. 9. 2021 v 21:07Množství mascarpone je v pořádku, v krému je i 220 g smetany ke šlehání a krém je nutné dostatečně vyšlehat, želatina není potřeba 🙂
Tereza M
2. 1. 2023 v 14:30Dobrý den Míšo, udelala jsem podle Vás kakaový korpus a chtěla bych ho proložit lemon curd a ve všech vrstvách dat krém z mascarpone a slehacky a boruvkovy rozvar. Můj dotaz je, jestli místo boruvkoveho rozvaru a ještě krému na to, muzu na lemon curd dat rovnou tento krém a spojit přímo ovoce do krému a nedělat to zvlášť? Hodí se tsti kombinace? Moc děkuji za odpověď!
Míša Landová
2. 1. 2023 v 21:37Ano, určitě spojit můžete. Jen pozor, nedávejte lemon curdu příliš silnou vrstvu, smetanový krém na něm nebude dobře držet …
Anonym
25. 2. 2023 v 22:15Dobrý den,
recept je úžasný, jen bych se ráda zeptala pro příště na bod – borůvky svařte. Dle receptu jsem také použila mražené rovnou do rendlíku a pustily moc vody, je tedy třeba vyčkat až se veškerá voda vypaří? Stejný postup je např. Pro různá pyré do krémů z Vaší kuchařky? Děkuji 🙂
Míša Landová
26. 2. 2023 v 19:43Lesní borůvky obsahují dle mé zkušenosti jen velmi málo vody a stačí povařit jen krátce. Po vychlazení směs zhoustne. Jiné to samozřejmě bude, pokud použijete kanadské borůvky …
Pyré v kuchařkách jsou myšlena ta, která koupíte už hotová, je to uvedeno v úvodu černé knížky. Tato pyré jsou téměř bez cukru, jsou hustá a mnohem intenzivnější než tak domácí 🙂
Andrea
8. 6. 2023 v 9:50Dobrý den,
bohužel se mi poslední dobou stává, že se papírové košíčky po zchladnutí z cupcakes odloupnou. Nechávám je zchladnout ve formě, ale stejně se vždy svléknou. Může to být košíčky? Nebo jsou například hodně upečené?
děkuji
Míša Landová
9. 6. 2023 v 12:26Ano, na vině mohou být košíčky. Případně zkuste krátce po upečení vytáhnout z formy a nechat chladnout na mřížce.
Jitka
25. 8. 2023 v 20:21Dobrý den, také jsem teď s nadšením udělala a bohužel jsem dala silikonove košíčky a nedala jsem dovnitř papírové….při vyjmuti se mi odlouplo těsto….bohužel to musím nechat v těch sil. Košičkách…tak jen pro ostatní, není to tedy ideální jen v silikonových. Zítra dodělám krém a nechám den v lednici. Děkuji za recept. Jinak košíčky jsou pěkně rovné,dala jsem těsto lehce nad půlku do každého.
Míša Landová
26. 8. 2023 v 17:04Pokud pečete v silikonu, tak se to z nich obvykle vyndá a servíruje bez nich. Papírové se dávají spíše do kovových forem 🙂
Jitka
26. 8. 2023 v 12:13Dobry den, udelala jsem vyborne cupcake ale pri udelani kremu jsem asi neco zpletla…je desne ridky, je mozne ze v lednici ztuhne nebo radeji ztuzovac? Dekuji
Míša Landová
26. 8. 2023 v 17:05Musí se vyšlehat a tím zpevní. Nedala jste moc vody do borůvek na povaření?
Jana
7. 9. 2023 v 4:29Dobrý den Míšo, chystám se na tenhle boruvkovy krém, ale do mechoveho dortu. Bude mi krém držet, když je ve složení 400g smetany a 500g mascarpone? Děkuji moc za odpověď, Jana
Míša Landová
7. 9. 2023 v 7:10Máte víc mascarpone než smetany, bude držet určitě, jen bude hutnější.
Jana
7. 9. 2023 v 10:50Moc vám děkuji za odpověď 🙂, pěkný den
Jana
27. 5. 2024 v 18:59Dobrý den, mohu udělat večer den předem, vydrzi do rána?
Míša Landová
28. 5. 2024 v 10:46Ano, bez problému.
Petra
2. 7. 2024 v 20:25Dobrý večer,
Míšo prosím Vás, můžu si ty svařené borůvky do krému na cupcaky udělat den dopředu? S ostatní ingredience přidat až v den podávání
Děkuji za info
Petra
Míša Landová
3. 7. 2024 v 10:49Ano, můžete.
Lucie
11. 7. 2024 v 14:28Krásný den, Míšo, chystám se na vaše cupcakes akorát si nejsem jistá u krému. Mám čerstvé borůvky, můžu je svařit stejně jako mražené?
A podrží mascarpone ten borůvkový koktejl jak píšete? Zatím jsem vždy šlehala smetanu zvlášť a ovocný „rozvar“ přidávala pak. Moc děkuji za odpověď. Lucie
Míša Landová
12. 7. 2024 v 7:43Ano, klidně použijte čerstvé borůvku. Když je krém správně vyšlehaný, vydrží 🙂
Lucie
2. 8. 2024 v 13:15Dobrý den,
lze 1 velke vejce nahradit 2 vejci M?
Dekuji
Lucie
Míša Landová
2. 8. 2024 v 14:40Myslím, že můžete dát klidně jedno „M“.
Karolína
2. 9. 2024 v 16:21Dobrý den, paní Landová.
Chtěla bych se zeptat, jaký nástavec robota používáte na přípravu tohoto těsta? Mám robota teprve krátce a tak ještě nevím. Nebo je lepší v tomto případě použít ruční šlehač?
A ještě bych se chtěla zeptat, zdali je možné připravit základ krému den předem a druhý den ho vyšlehat a zdobit cupcakes, stejně jako se připravuje den předem základ na ganache?
Mockrát děkuji za odpovědi a přeji hezký den.
Míša Landová
3. 9. 2024 v 8:11Používám plochou nebo chcete-li pádlovou metlu. Ano, svařit borůvky si můžete určitě předem, ničemu to nevadí, ale šlehat až těsně před zdobením.
Andrea
9. 9. 2024 v 11:47Dobrý den, paní Landová, moc prosím poradila by jste mi kolik čeho přesně dát do náplně do dortíků. Kolik dát zakysané smetany, kolik borůvek a kolik cukru? Chtěla bych, aby se mi povedly. A borůvky dáváte prosím do náplně jaké? Velice Vám děkuji za odpověď.
Chtěla bych Vám i touto cestou moc poděkovat za úžasné recepty, které sem dáváte. Ať se Vám daří a moc děkuji.
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:29Náplň dělám od oka, stačí opravdu jen trochu, aby se zaplnily otvory, borůvky nejlépe lesní.
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5