Menu
Bezlepkové / Dorty

Makový dort s ovocem (bez mouky)

„Dort“ je možná trochu přehnané slovo, je to spíše takový menší dortík. To víte, jakmile testuji něco nového, je to obvykle v mini verzi, pro případ, že by se nezadařilo 🙂 Obavy však v tomto případě byly zbytečné, protože se dortík povedl na výbornou. I já sama jsem si ho musela pochválit, jak je dobrý :)) Vzhled není sice úplně dokonalý, ale v tomhle vedru byl zázrak, že vůbec držel pohromadě :))

Makový korpus mě lákal už dlouho, protože mák miluju ve všech jeho podobách. Nedávno jsem si dokonce pořídila makovou kuchařku, kde jsem se dočetla, že existují čtyři druhy máku – modrý, bílý, hnědý a šedý 🙂 O bílém jsem slyšela, ale ty další dva pro mě byly novinkou. Já jsem každopádně do tohoto dortíku použila ten modrý, u nás nejvíce rozšířený 🙂

Mák se hodně používá do bezlepkových dezertů, tak jsem to zkusila tentokrát také bez mouky. Nahradila jsem ji oblíbenou mandlovou. Korpus je sice hodně křehký, ale úžasně vláčný. Nicméně myslím, že pokud by se místo mandlové použila klasická „hladká“, bude to taky fajn. 

Jako náplň jsem samozřejmě na prvním místě zvažovala tvaroh, protože k máku tak nějak pěkně pasuje. Pak jsem ale zvolila kombinaci mascarpone, smetany a cream fraiche. Vše jsem doplnila spoustou čerstvého ovoce. Musím říct, že ve spojení s mákem to chutnalo překvapivě dobře 🙂 

Prostřední plát korpusu byl hodně slabý a tak trochu se „ztratil“ mezi krémem a ovocem, takže jsem pro vás recept upravila, aby pláty vyšly trošku vyšší 🙂

Makový korpus (forma průměr 16 cm):

4 vejce „M“, odděleně

110 g cukru krupice

80 g mletého máku

50 g mandlové mouky (mleté mandle)

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dno dortové formy (16 cm) vyložte pečícím papírem.

Z celkového množství cukru odeberte asi lžíci a společně se žloutky vyšlehejte do pěny.

Z bílků a zbylého cukru (většiny) ušlehejte pevný sníh. Zpočátku šlehejte samotné bílky při nižší rychlosti, až se vytvoří pěna pomalu zašlehejte cukr. Pak zvyšte otáčky na maximum a došlehejte do tuha.

Obě směsi opatrně stěrkou spojte, vmíchejte mletý mák a mandle. Přendejte do připravené formy a dejte péct asi na 30 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený.

Formu vyndejte z trouby, otočte dnem vzhůru a položte na plech. Korpus tak bude pomalu chladnout a zůstane vláčný. Po vychladnutí ořízněte boky formy a korpus opatrně vyklopte. 

Smetanový krém:

150 g mascarpone

150 g smetany ke šlehání 33%

200 g cream fraiche (nebo odkapané zakysané smetany)

cukr krupice dle chuti (měla by stačit 1-2 lžíce)

+ čerstvé ovoce – maliny, borůvky, ostružiny …..

Mascarpone, smetanu ke šlehání a cukr vyšlehejte do tuha. Pak opatrně už jen stěrkou vmíchejte cream fraiche (zakysanou smetanu).

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. Jednotlivé pláty korpusu promažte krémem a proložte kousky ovoce. Celý dort pak zvenku obmažte silnější vrstvou a ozdobte ovocem. Doporučuji nechat alespoň pár hodin rozležet, ideálně přes noc. 

Dort krájejte ostrým slabým nožem nahřátým v horké vodě. Po každém zakrojení nůž otřete. 

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

58 Komentáře

  • Anonymní
    3. 8. 2018 v 15:14

    Míšo, nádhera! Zrovna přemýšlím co o víkendu upecu, chystala jsem se na dortiky s banánem, ale asi pujdu do tohoto… Mohla bych vás v poprosit, jaké množství použít na formu 26cm? 2 davky? Mějte se krásně v tomto vedru a budu se těšit na další dobrotu:-) Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 8. 2018 v 16:11

      Hanko, děkuji 🙂 na formu 26 cm bych to viděla spíš na 2,5 dávky, tedy alespoň u korpusu. Případně udělejte ze dvou a nebude možná tak vysoký 🙂 jen pozor, je hodně křehký, ale moc dobrý 🙂 pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 8. 2018 v 17:16

    Tedy Míšo,jste statečná žena v tomhle vedru být u trouby.Dortík vypadá skvěle. Co je prosím na spodní fotce za obdélníčky. Krásný víkend. Linda

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 8. 2018 v 18:36

      Lindo, díky 🙂 tenhle jsem pekla, když ještě takové vedro nebylo 🙂 ale zřejmě tomu stejně neuniknu, protože horko nás jen tak asi nepoustí :)) ten druhý zákusek jsou oříškové řezy s maracujou, recept připravuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 8. 2018 v 13:03

    Fantastické recepty pečiem podĽa Vás ale sa chcem opýtať aké formi tortové používate na tak malé priemery ďakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 8. 2018 v 18:38

      Děkuji :)) tohle je klasická dortová s odnímatelným dnem, kupovala jsem kdysi v Lidlu. Nicméně v těchto menších velikostech se dají běžně na cukrářských eshopech koupit ráfky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 8. 2018 v 14:44

    Míšo, tak jsem upekla z 2,5 davky a super, jen jsem měla udělat alespoň 3,5 davky kremu, ale nevadí, vyšel z toho "nahý" dort…. Už se chladi… Korpus je vynikající!!! Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 8. 2018 v 18:39

      Hanko, díky za zprávu 🙂 to jsem ráda, že to vyšlo, alespoň u toho korpusu :)) ono se to někdy hůře odhaduje. Nicměně jako nahý bude možná ještě hezčí :))

      Odpovědět
    • Jana
      10. 3. 2022 v 9:22

      Dort mi vyšel nahý, i z jedné dávky. Trochu jsem bojovala se sněhem, asi jsem zašlehala cukr moc kách. Ale korpus vyšel, je výborný. A krém nemá chybu 🙂 Použila jsem vše přesně podle receptu, je to hodně rychlý dort 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 8. 2018 v 14:20

    Milá Míšo, říkám si, zda na Vás nemám nějakou tajnou linku. Plánovala jsem (po ochutnání skvělého makového dortu v Německu), že upeču svému drahému muži k narozeninám nějaký podobný. A jako vždy nejprve mrknu na Vaše skvělé stránky – a koukám na makový dortík jak z oné věhlasné cukrárny! Díky moc za "telepatii" a všechny Vaše recepty, ze kterých jsem už pěknou řádku ozkoušela a jsou báječné. Krásné léto. Dita

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 8. 2018 v 10:59

      Dito, zdravím vás 🙂 vidíte, telepatie funguje :)) nebo spíš náhoda, ale je pravda, že mák mám moc ráda a na podobný dort už jsem dlouho chystala. Snad i Vám bude chutnat 🙂 mějte se fajn a díky za přízeň. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 8. 2018 v 21:21

    Míšo,zdravím,peču taky makový dort,ale korpus nemám takový nadýchaný,tak určitě vyzkouším,vypadá vážně skvěle!Jste naše jednička!Mějte se krásně.Iva Ž.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 8. 2018 v 11:51

      Ivo, díky, určitě zkuste, je skvělý :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 8. 2018 v 14:37

    dobrý den, vyzkoušela jsem :-), korpus jsem bohužel mohla přeříznout jen jednou, ale to chuti neubralo. kolegové v práci si ho nemohli vynachválit. měl jen jednu vadu, bylo ho málo…., přeji hodně skvělých receptů. Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 8. 2018 v 12:23

      Ivano, díky 🙂 tak příště rovnou z dvojité dávky, aby to nemělo chybu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 8. 2018 v 9:25

    Dobrý den,

    také jsem vyzkoušela tento dortík. Bohužel jsem musela použít dovnitř mražené ovoce a na ozdobu čerstvé. Měla jsem tak trochu obavy, ale vše dopadlo dobře. Chutná.
    Děkuji za skvělé recepty, už přemýšlím co vyzkoušet příště. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 8. 2018 v 7:50

      Tak to je fajn, že chutná 🙂 a je dobré vědět, že to jde i s mraženým ovocem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 3. 2019 v 20:39

    Dnes jsem zkusila makovy dort podle tohoto receptu a přiznám se, že jsem byla zklamaná. Na můj vkus je v něm příliš moc máku, i když mám mák jinak ráda, ale to je asi o chutich každého. Jinak děkuji za ostatní recepty, peču podle Vás často a většinou je vše chuťově téměř dokonalé 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2019 v 18:56

      Děkuji 🙂 inu, je to makový dort, takže chuť máku dominuje. Ale je to trochu jiná chuť, než třeba maková náplň v koláči, ne každému zachutná.

      Odpovědět
  • hachi707
    19. 10. 2019 v 11:56

    Dobrý den, chtěla bych moc tento dort udělat babičce k narozeninám. Myslíte, že bych dovnitř místo čerstvých malin mohla dát malinové pyré? Nevím, zda to v kombinaci s mákem bude dobré.
    Dále jsem se chtěla zeptat, zda by chuťově zkazilo trochu podvadení s kypřícím práškem. Mandlovou mouku jsem použila do dortu jen jednou a bylo to poprvé, kdy mi těsto nevyběhlo a zůstala mi nízká tvrdší placka. A od té doby se takových korpusů bojím. Dekuju moc za rady i Vaše výborné stránky ;).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 10. 2019 v 20:22

      Zdravím, malinové pyré klidně použijte, případně můžete dát i mražené maliny, chuťově to k sobě dobře pasuje. Prášek do pečiva si pro klid duše klidně přidejte, ale pokud máte dobře vyšlehaný sníh, není potřeba 🙂

      Odpovědět
  • marci
    11. 11. 2019 v 14:00

    Dobrý den,
    na víkend jsem čekala velkou návštěvu a abych je překvapila upekla jsem makový dort podle Vašeho receptu. A mohu říct, že dle podrobného postupu se mi povedl dokonale. Všem moc chutnal a na to, že jsem ho dělala z dvojnásobné dávky byl ihned pryč, i drobečky se snědli :-). Moc děkuji za super recepty, co vyzkouším je luxusní.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2019 v 7:22

      Tak to je skvělé, že se podle mých receptů a postupů vše daří. Děkuji.

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 2. 2020 v 16:22

    Dobrý den, makový dort je úžasný, jen se mi stalo že v troubě při pečení krásně naběhl a pak se pomalu uprostřed propadl až jsem tam měla kráter… Čím to může být? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 2. 2020 v 18:36

      Bezlepkové korpusy se obvykle uprostřed trochu propadnou, to je normální. Nicméně pokud je to hodně, můžete být na vině šlehání bílků na příliš vysokou rychlost.

      Odpovědět
      • Inka
        8. 11. 2022 v 22:06

        Dobrý den, už 2x mi také propadl střed. Je to strašná škoda. U jiných piškotů se mi to nestává, a to bílky šlehám vždy stejně. Troubu neotevírám a ani s testem nebouchám. Moc prosím o radu!

        Odpovědět
        • Míša Landová
          9. 11. 2022 v 10:19

          Zkuste ca. 20 g máku nahradit kukuřičným škrobem, mohlo by to pomoct 🙂 každopádně i tak je potřeba vzít v úvahu, že je to korpus bez lepku, který se vždy chová jinak, než klasický.

          Odpovědět
  • Tereza M
    19. 12. 2020 v 18:23

    Milá Míšo,
    děkuji za tento recept, nemá naprosto chybu. Sama mám bezlepkovou dietu a nerada příliš sladké zákusky/dorty, které už je dneska možné sehnat i bez lepku. Dort jsem pekla již několikrát k různým příležitostem a všichni na něj pěli ódy. Jak jde vidět, jde to i bez lepku, kila cukru a nesmyslných přísad.
    Mějte se krásně a ať se daří! Tereza

    Odpovědět
  • Msgda
    26. 12. 2020 v 23:49

    Dobrý den, váš dort vypadá úchvatně. Pár dortů jsem už upekla a jediný problém, který vždy mám je tento: dort vždy obmažu krémem z mascarpone a co se nestane krém vždy okolí a popraská. Nevíte co dělám špatně. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 12. 2020 v 18:59

      Děkuji 🙂 To je u tohoto typu krému zcela přirozené. Je dobré obmazat na hrubo, nechat do druhého dne v lednici a pak dát ještě jednu vrstvu. Případně pokud potřebujete dokončit v jeden den, tak obmazat silnější vrstvou.

      Odpovědět
  • Magda
    26. 12. 2020 v 23:50

    *okorá*

    Odpovědět
  • Kateřina
    14. 3. 2021 v 12:35

    Dobrý den, pekla jsem už podruhé a pro milovníky máku geniální! Místo creme fraich jsem použila obyč zakysanou smetanu 18% a přidala tvaroh, a korpusy jednotlivě podmázla povidly. Vzniknul mi pak takový zimní dort, když nechci kupovat ovoce mimo sezonu.

    Odpovědět
  • Soňa
    24. 3. 2021 v 9:32

    Dobrý den,
    protože doma nemám výběr forem různých průměrů, tak se chystám si koupit v Tescomě nastavitelný ráfek 15-30 cm, jen se trochu bojím, nemám s tím zkušenosti – nevyteče to těsto ? Možná, než se dá na plech, tak obalit dno s pečícím papírem ještě i alobalem ?
    Taky se chci zeptat na tu smetanu, cream fraiche běžně neseženu, ale kupuju 16 % smetanu v Lidlu ( nebo je 18 %, teď nevím, spíš asi těch 16%). Ta by se nemusela nnechávat vykapat, ne ?
    Děkuji předem za odpovědi.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 3. 2021 v 11:12

      Ano, nastavitelný ráfek je dobrá volba. Je vhodná především na piškotové korpusy jako je tento, pak není třeba ani dělat dno a těsto nevyteče. Creme fraiche mají běžně v Tescu, Bille i Albertu 🙂 zakysanou smetanu můžete také použít, ale odkapanou, jak je uvedeno v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    25. 3. 2021 v 21:40

    Dobrý den, chci se zeptat, korpus mi krásně při pečení naběhl, ale po vyndání z formy se začal propadat, myslíte že je to tím, že jsem ho z formy vyndala ještě teplý?? Nemá se třeba nechat ve formě až úplně vychladne?? Děkuji za odpověď a za vase skvělé recepty 🤩

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 3. 2021 v 7:07

      Bezlepkové korpusy se při chladnutí vždy uprostřed propadnou, tedy alespoň to je moje zkušenost. Nicméně určitě není dobré vyndavat korpus z formy teplý. Doporučuji nechat zcela vychladnout, klidně do druhého dne, než budete plnit 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    21. 3. 2023 v 12:34

    Dobrý den,
    chtěla bych se s vámi poradit,ráda bych tento dort upekla na dvě patra, ale mám strach, že je příliš křehký.Jak jej nadstavit, tak aby vydržel…?Moc děkuji.Markéta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2023 v 19:45

      Ano, není moc pevný, ale můžete spodní patro vyztužit, pak by neměl být problém.

      Odpovědět
  • Lucie
    25. 3. 2023 v 9:58

    Dobrý den, Míšo, chtěla bych Vás poprosit o radu. Myslíte, že by se tento krém hodil i na Váš narozeninový dort? A pokud bych ještě chtěla ozdobit stékanou ganache nebylo už by to překombinované? Děkuji a přeji hezký víkend. Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 3. 2023 v 15:41

      Krémy a korpusy můžete mezi sebou libovolně kombinovat 🙂 Tento je lehce nakyslý díky zakysané smetaně, ale proč ne, klidně udělejte i drip 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    12. 6. 2023 v 12:22

    Dobrý den Míšo,
    tenhle dort je úžasný. Jako milovnice máku jsem už zkusila všechny vaše makové recepty a žádný nezklamal. 🙂 Vaše recepty jsou celkově úžasné. Z těch, co jsem zkusila, nebyl jediný bez pozitivní zpětné vazby od strávníků. Moc Vám děkuji.
    Tenhle úžasný dortík bych chtěla zkusit znova. Napadlo mě si tentokrát půjčit krém z jiného Vašeho receptu, a to konkrétně smetanový citronový krém z citrónového stékaného dortu. Schválila byste mi to? 😀 Tenhle dort měl velký úspěch, tak mu nechci uškodit, ale ty vaše kyselé kombinace z mákem mám prostě nejraději. 🙂
    Děkuji za odpověď a přeji krásný den,
    Kaťa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 6. 2023 v 9:37

      Milá Káťo, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂 také mám ráda mák ve všech jeho podobách a určitě nic nezkazíte tím, že si krémy nakombinujete. K máku se skvěle hodí citron, višně, švestky, ale třeba i meruňky nebo exotická marakuja. Jediné, k čemu zatím nemám odvahu, je kombinace máku a čokolády 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    19. 6. 2023 v 10:06

    Dobrý den, recept vypadá krásně. Chtěla bych ho zkusit, mohu mandlovou mouku nahradit klasickou polohrubou moukou? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 6. 2023 v 8:19

      Pokud nepotřebujete bezlepkovou variantu, klidně můžete, jen bych dala spíše hladkou.

      Odpovědět
  • Lála
    24. 8. 2023 v 11:33

    Dobrý den Míšo, dortík vypadá nádherně, dals by se mandlová mouka zaměnit za normální hladkou? Poradíte popřípadě gramáž prosím 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 8. 2023 v 12:27

      Ano, pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, dejte ve stejném množství hladkou mouku.

      Odpovědět
  • Lenka
    24. 8. 2023 v 12:37

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli můžu nechat korpus zabalený ve folii i dvě noci.
    Neuškodí mu to?
    Děkuji

    Lenka

    Odpovědět
  • Petra
    12. 10. 2023 v 12:26

    Zdravím Miso,
    pecu podle Vás už dlouho. Vše se mi většinou povede ale tenhle makový vezlepkac mi děla vrásky na čele.
    Vždycky mi uprostřed spadne tak okolo 25minuty 😁 a já nevím proč 🤷‍♀️
    Dělala jsem ho už 3x a pokaždé stejny problém… uvnitř je ale hotovy. Otočím ho na plech dnem vzhůru podle Vaši rady a spadne mi zadruhé strany. Jak přesýpací hodiny 🤷‍♀️🤦‍♀️
    Budu rada, když mi poradíte 🙏
    Dekuji a až Vám to krasne peče 🫶

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 10. 2023 v 16:14

      Prostě tam ten lepek chybí, to je naprosto přirozené 🙂 zkuste 30 g máku nahradit kukuřičným škrobem, měl by tomu trochu pomoci.

      Odpovědět
  • Romana
    8. 3. 2024 v 12:29

    Dobrý den, moc děkuji za recept. Dnes upečeno na přání syna k jeho narozeninám. Místo mandlové mouky hladká, korpus je opravdu hodně křehoučký, jen krému by bylo potřeba víc, i když jsem dělala 16 cm. 😊

    Odpovědět
  • Eva
    1. 8. 2024 v 14:46

    Dobrý den, Míšo. Pekla jsem makový korpus na dort z Vašeho receptu. Měla jsem průměr formy 24cm a tak jsem tedy udělala dvojitou dávku. Pekla jsem na 180 stupnů. Korpus se mi však začal při pečení propadat. Nevíte, čím by to mohlo být, v čem by mohla být chyba? Moc děkuji za Vaši odpověď. Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 8. 2024 v 14:55

      Je to bezlepkový korpus a ten se vždy chová jinak, než klasický. Mírné propadnutí je přirozené. Můžete tomu zabránit, když část máku nahradíte kukuřičným škrobem.

      Odpovědět
      • Eva
        1. 8. 2024 v 17:06

        Moc děkuji za radu, příště zkusím takto☺️

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

4.5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ