Oblíbené šneky na slano
Pečivo v podobě šneků se připravuje z různých druhů těst, ať už je to kynuté, listové nebo třeba plundrové. Asi nejznámějším zástupcem sladké varianty jsou určitě šneky skořicové, kterým nikdy neodolám. Ve slané variantě, alespoň tedy u nás doma, obsazují pomyslnou první příčku šneky z listového těsta, nejčastěji plněné šunkou a sýrem. Taková jednoduchá rychlovka, kterou připrapravoval určitě už každý 🙂
Na blogu pár šneků také samozřejmě mám, ale zatím jen sladké. Vyzkoušet tak můžete Šneky povidlové s ořechy a skořicí, Pudingové šneky nebo také Tvarohového beránka, který je vlastně ze šneků sestavený 🙂
Abych to skóre trochu vyvážila, mám pro vás tentokrát slanou variantu. Šneky z kynutého těsta plněné špenátovou nádivkou se sýrem a česnekem. Skvělá chuťovka na odpolední svačinku nebo na cesty. Díky špenátu jsou šneky hezky barevné a ladí tak k nadcházejícím Velikonocům. Tak co, zkusíte je letos místo oblíbené nádivky? Nebo si střihnete oboje? 🙂


RECEPT na Špenátové šneky (16 ks)
Kynuté těsto
- 350 g hladké mouky
- 1 sáček (7 g) Sušeného droždí Dr. Oetker nebo 20 g čerstvého
- 170 ml mléka
- 70 g rostlinného oleje
- 2 žloutky
- 7 g soli
Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte sušené droždí a dobře promíchejte. Do vlažného mléka přidejte žloutky a olej, promíchejte a vlijte do mouky. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zakryjte fólií a nechte na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravte náplň.
Špenátová náplň
- 150 g mraženého listového špenátu
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček)
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl, pepř
Na malém množství tuku (olej, máslo, sádlo) orestujte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte špenát, promíchejte a chvilku restujte. Nechte vychladnout. Pak přidejte oba sýry, ochuťte solí a pepřem a promíchejte do hladkého krému.


Dokončení
- vejce na potření
- 25 g másla
- stroužek česneku
Vykynuté těsto rozválejte na plát o rozměru ca. 45×40 cm a potřete připravenou špenátovou náplní. Po delší straně stočte do rolády, konec dobře přimáčkněte a lehce poválejte. Vroubkovaným nožem rozkrájejte na zhruba 3 cm široké kousky a rozložte řeznou stranou nahoru na dva plechy vyložené papírem na pečení.
Každý kousek lehce zmáčkněte, aby byl šnek placatější, dobře to jde kouskem pečicího papíru, a potřete rozšlehaným vajíčkem. Nechte na plechu ještě vykynout, až zvětší svůj objem. Pak pečte v troubě vyhřáté na 190-200 stupňů (horní/spodní ohřev) asi 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova.
Ihned po vytažení z trouby můžete horké šneky potřít rozpuštěným máslem smíchaným s prolisovaným česnekem a špetkou soli. Nechte vychladnout a ihned podávejte.

TISK receptu a video
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.
Žádné komentáře