Menu
Cheesecaky

Mini cheesecakes s ovocnou šlehačkou

Dortíčky nejen pro zamilované

Malé cheesecaky pečené ve formě na muffiny z mého blogu už znáte. Dají se připravit v různých obměnách, příchutích a pokud je trochu přizdobíte, vypadají velmi lákavě. Jejich příprava a hlavně pečení je na rozdíl od velkého cheesecaku poměrně rychlá a troufám si říct, že je zvládnou připravit i méně zdatní jedinci. Takže pokud chcete pánové překvapit na Valentýna své protějšky, směle do toho 🙂

Základem je sušenková vrstva, zalitá vysokou dávkou sýrové náplně. Zapomeňte na tvaroh a sáhněte po čerstvém sýru. Většina řetězců ho prodává pod názvem „cream cheese“ pod svou privátní značkou, ale použít můžete třeba Lučinu, Palouček nebo originál Philadelphii. Jen prosím nebrat nízkotučné varianty 🙂

Na dekoraci vychladlých dortíků jsem použila ovocnou šlehačku, která je jednodušší, než si myslíte. Stačí vyšlehat smetanu a ke konci k ní přišlehat nějakou fakt dobrou (ideálně domácí) marmeládu. Množství je na vás, čím více jí dáte, chuť bude více ovocná a barva šlehačky výraznější po ovoci. Já miluju višně, takže volba byla jasná. Jen bych doporučila použít marmeládu bez kousků nebo ji propasírovat. Na chuti by to nevadilo, ale kousky vám pak budou ucpávat zdobící špičku 🙂

Formu na muffiny můžete použít klasickou kovovou i silikonovou. Obě doporučuji vyložit papírovými košíčky. Pozor, velikost forem i košíčků se může v závislosti na výrobci nepatrně lišit. Já používám košíčky o průměru dna 5 cm s minimální výškou 3 cm. Skvělé mají třeba na LKstore nebo v DM drogerii.

RECEPT – Mini cheesecakes s ovocnou šlehačkou (12 ks)

Sušenkový základ

  • 100 g sušenek typu Bebe rodinné
  • 60 g rozpuštěného másla

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky (průměr dna 5 cm, výška 3 cm) a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí menší skleničky nebo lžíce směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.

Sýrová náplň

  • 450 g čerstvého sýra (cream cheese)
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce „M“
  • 120 g zakysané smetany 16%
  • 1 lžíce Vanilkové pasty Dr. Oetker

Sýr a cukr dobře promíchejte, pak přidejte po jednom vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkovou pastu. Náplň rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, formou lehce poklepejte. Pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 20 minut. Středy dortíků nemusí být úplně pevné.

Nechte ve formě zcela vychladnout (klidně i přes noc v lednici), pak opatrně vyjměte z formy.

Ovocná šlehačka

  • 200 ml smetany ke šlehání 40%
  • oblíbená marmeláda (višeň, malina, jahoda)
  • čerstvé maliny, borůvky
  • čokoládová srdíčka a cukrové dekorace Dr. Oetker

Smetanu pozvolna vyšlehejte, ke konci přidejte po částech marmeládu. Množství dle chuti. Pomocí sáčku a zdobicí špičky (použila jsem Wilton 1M) nastříkejte na vychladlé dortíky a ozdobte ovocem a dekoracemi.

TISK receptu a VIDEO postup

VIDEO postup k receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ