Menu
Dorty

Čokoládový dort s malinami

Láska na první pohled

Troufám si říct, že do tohoto dortu se zamilujete už od pohledu. A co teprve až ochutnáte 🙂 Kombinace malin a čokolády je nesmrtelná a asi bych našla jen pár jedinců, kterým nechutná. Základem dortíku je měkoučký kakaový piškot řádně prokapaný čokoládovým likérem Baileys, na něm pak čokoládová pěna a nakonec lehká malinová pěna proložená malinami. Zdobení je čistě na vás, já zvolila trochu rustikální, tedy jen lehce poházené čerstvé maliny a hoblinky z ruby čokolády 🙂

Do dortu ale bez obav použijte maliny mražené. Malinová pěna je zpevněna želatinou a zajistí tak, že maliny zůstanou pěkně pohromadě, nebudou rozmáčené ani rozteklé. Malinové pyré koupíte dnes už hotové (odkaz máte níže v receptu) nebo si ho můžete vyrobit jednoduše doma propasírováním malin.

K sestavení dortu se skvěle hodí pásková fólie, kterou můžete použít samostatně nebo v kombinaci s ráfkem. Pokud ji použijete samostatně, doporučuji dobře utáhnout a kouskem lepenky zajistit, aby zůstala na svém místě. Páskovou fólie se vyrábí v několika výškách, je na opakované použití a koupíte ji na cukrářských eshopech.

Příprava dortu se dá zvládnout v rámci jednoho dne, protože je poměrně malý a jednotlivé vrstvy celkem rychle tuhnou. Vůbec ale ničemu nevadí, pokud si to rozložíte do více dnů. Osobně doporučuji dort před sloupnutím fólie a samotným krájením dát na chvíli do mrazáku. Fólie půjde snadno sloupnout a dort se bude dobře krájet. Před servírováním nechte krátce povolit při pokojové teplotě, čokoládě to vždy prospěje 🙂

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

RECEPT – Čokoládový dort s malinami (6-8 porcí)

Kakaový korpus

  • 2 vejce „M“ (100 g)
  • 60 g cukru krupice
  • 45 g hladké mouky
  • 12 g přírodního kakaa
  • 8 g másla

Vejce a cukr společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 50 °C, následně vyšlehejte do husté pěny. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku s kakaem a rozpuštěné zchladlé máslo.

Těsto nalijte do formy o průměru 18 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní) asi 15 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak opatrně vyřízněte z formy.

Před použitím seřízněte vrchní krustu korpusu (krém lépe přilne) a omotejte kolem páskovou fólii (výška 6 cm) nebo dejte ráfek. Korpus prokapejte čokoládový likérem Baileys.

Čokoládová pěna

  • 100 g hořké čokolády 55% (použila jsem Callebaut 811)
  • 30 g čokoládového likéru BAILEYS, vol. 15,7%
  • 40 g tučného mléka nebo 12% smetany
  • 130 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu rozpusťte a po částech zalijte teplým mlékem smíchaným s likérem. Vymíchejte do hladké emulze. Při teplotě kolem 40 stupňů vmíchejte stěrkou šlehačku vyšlehanou do měkkých špiček. Pěnu nalijte na připravený korpus, uhlaďte do roviny a dejte ztuhnout.

Malinová pěna

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Pyré zahřejte na ca. 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Nechte zchladnout na 30 stupňů a vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček.

Na čokoládovou pěnu rozložte mražené maliny a zalijte připravenou malinovou pěnou. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí opatrně sloupněte fólii (nebo odřízněte ráfek) a celý dort zasypte čerstvými malinami a čoko hoblinkami.

Pokud máte místo v mrazáku, doporučuji před krájením nechat dort krátce zamrazit. Krájejte nožem nahřátým v horké vodě a po každém řezu si nezapomeňte nůž otřít 🙂

TISK receptu a VIDEO postup

VIDEO postup najdete na mém INSTAGRAMU.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

42 Komentáře

  • Lenka
    4. 2. 2025 v 13:38

    Vypadá skvěle, hned o víkendu se do něho pustím, jen bych chtěla poprosit o radu, o kolik zvýšit množství všeho na dortovou formu 26 cm? Děkuji moc

    Odpovědět
  • Lenka
    7. 2. 2025 v 9:54

    vypadá báječně, když použiji jiné pyré např. mangové pyré, předpokládám, že postup je stejný a žádné úskalí mě nečeká :-)? děkuji

    Odpovědět
  • Petra
    7. 2. 2025 v 17:15

    Pěkný den, MÍŠO,
    zkoušela jsem dortík a je úplně boží, chtěla jsem se zeptat, zda by se z dortíku dala použít jen ta malinová pěna s těmi malinami a dát do menších forem na minidortíky, zamrazit a pak polít celé čokoládou? Něco jakou mousse desert? Moc děkuji za Váš názor. Petra

    Odpovědět
  • Ondrej
    8. 2. 2025 v 9:45

    Dobrý deň,

    Rád by som sa Vás opýtal, aké kvety ste použila na záverečné zdobenie (viď. fotky).

    Ďakujem za odpoveď!

    Váš fanúšik Ondrej (pistáciová roláda s malinovým želé je TOP-ka).

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2025 v 9:33

      Květy jsou jen jako dekorace kolem dortu, nejsou jedlé, je to sušená hortenzie.

      Odpovědět
  • M
    9. 2. 2025 v 10:30

    Dobrý den,
    můj dotaz byl po prvním zběžném prohlédnutí receptu stejný jako má Ondra – Co to asi jsou za nádherné květy? Hortenzií jsem si všimla, ale vrtaly mi hlavou ty na dortu. Teprve po důkladném přečtení celého postupu jsem pochopila, že se nejedná o květy, ale hoblinky. Zdobení nenáročné, přesto krásné a milé.
    Možná fotky Ondra vnímal stejně, proto jsem si tento svůj postřeh dovolila napsat i ostatním.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2025 v 12:16

      Maruško, děkuji. Vidíte, to mě nenapadlo, nicméně v receptu je uvedeno, že jsem zdobila čokoládovými hoblinkami 🙂

      Odpovědět
  • Kristýna
    10. 2. 2025 v 15:05

    Dobrý den, dortík vypadá skvěle, chci se do něj tento týden pustit. Ale mám dotaz, půjde místo malinového pyré použít pyré z lesního ovoce? Mražené ovoce povařím, rozmixuji a vezmu přes síto? Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 2. 2025 v 16:26

      Díky 🙂 ano, malinové pyré můžete nahradit jiným ovocem, přesně jak píšete.

      Odpovědět
  • Andrea
    11. 2. 2025 v 7:59

    Dobrý den paní Landová,

    opravdu nádherný dort! Jste tak šikovná, skutečně překrásná práce. Moc ráda podle Vašich receptů peču a vlastně už peču moučníky jen podle Vás. 🙂 Jsou prostě úžasné a máte tolik perfektních receptů, které bych chtěla vyzkoušet a je jich tu tolik, že nevím, který upéct a vyzkoušet dříve. 🙂
    Paní Landová, chtěla jsem Vás moc moc poprosit, jestli by jste mi prosím napsala, jak si připravit doma z mražených malin, malinové pyré do tohoto receptu. Moc prosím napsala by jste mi poměr surovin? Byla by jste opravdu moc hodná. A prosím přidáváte do malinového pyré cukr při přípravě?

    Moc děkuji a přeji krásný den a ať se Vám moc daří.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 2. 2025 v 19:19

      Milá Andreo, děkuji 🙂 Malinové pyré připravíte jednoduše propasírováním malin. Já obvykle ty mražené lehce zahřeju v rendlíku, můžete přidat lžičku cukru a teplé propasírovat. Množství malin bude určitě potřeba větší, než je množství pyré v receptu. Přesně Vám ale neřeknu, protože to závisí na kvalitě malin a jak moc budete vytrvalá v pasírování 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    12. 2. 2025 v 9:14

    Dobrý den, dort jsem upekla s mangovým pyré a byl naprosto luxusní. Všem moc chutnal. Další bude jahodový 🙂 moc děkuji za recepty, podle Vás se peče jedna radost!

    Odpovědět
  • Tereza
    13. 2. 2025 v 18:27

    Hezký den, Míšo,
    tedy tenhle dortík, ten mě potrápil! Nevyběhl mi korpus, spálila jsem čokoládu na pěnu a použila jsem příliš kyselé mražené maliny. Ale nakonec to dopadlo myslím si docela obstojně. Jenom se zeptám v receptu máte uvedena celá vejce ale na Instagramu ve videu píšete bilky to mě trochu zmátlo.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2025 v 18:48

      Tak to mě mrzí, platí samozřejmě celá vejce, jak je psané v receptu pod videem i tady na blogu. Chybička se vloudila a zatím si toho nikdo nevšiml 🙂 Pokud korpus nevyběhl, tak nejspíš málo vyšlehaná vejce nebo nešetrně vmíchané sypké suroviny. Na čokoládu pozor, na blogu najdete návod Jak rozpouštět čokoládu.

      Odpovědět
  • Lucie
    13. 2. 2025 v 19:37

    Dobrý den, paní Míšo, opět úchvatné😋 Dcera má v neděli narozeniny, vždy peču něco drobného, třeba cupcake, a dort dělám až na rodinnou oslavu. Letos bych určitě nadšeně vyměnila cupcake za tento dort, dcera miluje maliny a čokoládu. Ale bude mít teprve tři, tak se mi tam nehodí(bohužel) ten alkohol. V pěně projde teplem, to by asi šlo🤔 Ale co to prokapání? Prosím, mám vynechat nebo nahradit třeba šťávou?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2025 v 19:47

      Děkuji, Lucie. Alkohol na prokapání můžete vynechat nebo prokapat třeba malinovým pyré. Můžete ho nahradit i v pěně, jednoduše tekutou smetanou 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        13. 2. 2025 v 20:21

        To my děkujeme, že si díky vám vždy tak pochutnáme. A mě s vašimi recepty děsně baví tvořit🙂 Přeji krásný zbytek večera🙂

        Odpovědět
      • Lucie
        10. 3. 2025 v 15:32

        Opět dobrý den, jsem nekonečná studnice dotazů😁 Moc prosím, v kokosových laskonkách z knihy je rýžový škrob, vůbec jsem si ho předtím nevšimla🙈 chtěla bych dnes plnit, už ho neseženu, mohu dát jiný škrob?

        Odpovědět
  • Radka
    13. 2. 2025 v 20:30

    Dobrý den, chci se zeptat mohu zaměnit místo tmavé čokolády na bílou ?

    Odpovědět
  • Jana
    17. 2. 2025 v 20:36

    Dobry den Miso,
    dekuji za recept na skvělý dortík! Krasne zafungoval k Valentynu. Kvituji relativní snadnost, no a pokud bude jeste někdo peci, tak doporučuji dodržet teploty pro praci s čokoládou. Navzdory veškeré péči se mi trochu srazila, mrška. 😁 Ale zachráněno.

    Odpovědět
  • Jana
    21. 2. 2025 v 22:31

    Dobrý den, Míšo. Dort je opravdu úžasný. Udělala jsem větší velikost, i tak byl za den s prominutím sežrán. Jak už tu psalo mnoho žen přede mnou, Vaše recepty jsou skvělé!

    Odpovědět
  • Martina
    19. 3. 2025 v 20:54

    Dobrý den, Míšo, strašně rada peču podle Vašich receptu. Dorty k narozeninám pro celou rodinu mají vždy obrovský úspěch. Už se těším, až mamce k narozeninám upeču tuto novinku. Jen jsem se chtěla zeptat, když bych chtěla dělat ozdoby z ruby čokolády (klasika do formiček), jak ji mám temperovat? Všude je návod na hořkou, bílou a mléčnou, ale nikde jsem nenašla, při jaké teplotě temperovat ruby? Bude to temperovani, kdy část čokolády zahřeji a přidám tam zbytek. Popřípadě, které z těch běžných čokolád se ruby co nejvíce podobá, ze bych to udělala na stejnou teplotu? Moc dekuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2025 v 10:35

      Ano, i Ruby čokoládu je potřeba vytemperovat. Pokud máte originál od Callebaut, na obalu je temperační křivka, kde jsou teploty uvedeny. Případně to bude mít výrobce i na svých stránkách. Bude to podobné jako u bílé čokolády.

      Odpovědět
      • Martina
        20. 3. 2025 v 13:46

        Ano, mám Callebaut. Té křivky jsem si vůbec nevšimla, jsem zase chytřejší😀. Děkuji

        Odpovědět
  • Lenka
    4. 5. 2025 v 16:18

    Dobrý den, Míšo, díky za další krásný recept. Chtěla bych upéct tento dort na dětskou oslavu, pokud bych chtěla vynechat Baileys v pěně, tak mám zaměnit 1:1 za smetanu ke šlehání? Nebo přidat čokoládu? Moc děkuji, krásnou neděli 🙂

    Odpovědět
  • Anet
    27. 6. 2025 v 15:40

    Zdravím Míšo, zrovna se snažím upéct tento dort a nějak jsem se hodně sekla a nejde mi udělat korpus. Tak jsem si nainstalovala instagram, abych koukla na recept, ale nemůžu ho najít. Je tam nebo jsem jenom slepá? Moc děkuji, Anet

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 7. 2025 v 7:22

      Milá Anet, asi dost dobře nechápu Váš dotaz. Všechny recepty jsou na blogu, v žádném programu 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    8. 7. 2025 v 14:05

    Paní Míšo, čím prosím nahradit baileys? Chci dort pro děti k narozeninám, s alkoholem to asi není vhodné.

    Odpovědět
  • Zdeňka
    24. 7. 2025 v 20:20

    Dobrý den Míšo, právě peču tento váš luxusní dortík sestře k narozeninám ♥️ A chci se vás zeptat-protože mi to vrtá hlavou- proč v tomto receptu je nutné ohřívat vejce s cukrem před tím než je šleháme? Jaký je k tomu důvod?
    Předem děkuji a jsem vám nesmírně vděčná za to že pro nás všechny tvoříte tento fantastický web plný inspirace, znalostí, zkušeností a radosti z pečení ♥️🌸

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 7. 2025 v 8:24

      Neexistuje jeden jediný recept na korpus 🙂 tady se šlehají celá vejce a díky zahřátí se cukr rychleji rozpustí a následně našlehá. Je to alternativa ke šlehání vajec odděleně 🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    25. 7. 2025 v 14:47

    Dobry den, tenhle dortík je nejlepší, co jsem kdy jedla. Navíc neni tak složitý na přípravu, což je super. Stala se mi taková věc, že po zamícháni vyšlehané smetany do pyré se mi pěna srazila. Zkusila jsem projet tyčákem, ale moc to nepomohlo. Máte prosím jeste nějakou radu, jak to zachránit. Jinak už běžím pro nové maliny a budu dělat znova, ale rada bych pro příště věděla, jestli se to dá zachránit. Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 7. 2025 v 9:22

      Je potřeba dodržet teploty uvedené v receptu a šlehačku vyšlehat jen do polotuha. Tyčák v tomto případě ne, tím to zabijete 🙁

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 6 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ