Jako dítě jsem měla vždycky pocit, že makové buchty musí být suché a drobivé. Prostě takové, co drhnou při jídle v krku. Proto jsem vždy sáhla po tvarohové či povidlové. Nicméně pak jsem jednou makovou ochutnala a rázem si je zamilovala. Pravdou ale je, že maková náplň musí být vláčná, jemná a musí jí být v buchtě dostatek.
Troufám si říct, že jsem svou vlastní makovou náplň doladila k dokonalosti. Mák vařím ve velkém množství mléka a cukr přidávám až na konec. Náplň zjemňuji rozmixovanými piškoty a dochucuji citronovou kůrou a rumem. V případě těchto buchet jsem přidala také švestková povidla, která náplň zjemní a dodají ještě více vláčnosti.
V každém případě je ale zásadní kvalita máku a jeho mletí. Nejčastěji kupuji už mák mletý, pozor nezaměňovat s hotovými náplněmi, občas si umelu doma svůj. Používám k tomu starý ruční mlýnek, který pracuje na principu, že makové zrnko rozmáčkne. Nevhodné je dle mé zkušenosti mák mixovat. Před zpracováním doporučuji mák ochutnat, aby nebyl žluklý a hořký, takový samozřejmě nepoužívejte.
Makové buchty (12 ks)
Kynuté těsto:
- 250-260 g hladké mouky
- 2,5 g soli
- 10 g čerstvého droždí
- 40 g cukru krupice
- 120 ml mléka
- 2 žloutky
- 25 g másla
- citronová kůra
- vanilka
Do vlažného mléka odeberte lžičku cukru, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
Do kvásku přidejte žloutky, citronovou kůru, vanilku a promíchejte. Směs vlijte do mouky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přilijte zchladlé máslo a vypracujte hladké těsto.
Dejte do misky, zakryjte a nechte na teplém místě kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Maková náplň:
- 100 g mletého máku
- 200 ml mléka (polotučné, tučné)
- 1-2 lžíce cukru krupice
- ca. 40 g rozmixovaných piškotů
- rum, citronová kůra
- 1-2 lžíce švestkových povidel
Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte ze sporáku. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Pak vmíchejte piškotové drobečky a podle chuti rum. Na závěr můžete náplň zjemnit švestkovými povidly.
Dokončení
- máslo, rum, moučkový cukr
Vykynuté těsto na pomoučněné ploše rozválejte do plátu a rozkrájejte na 10-12 čtverců (podle toho, jak velké buchty chcete). Rozdělte na ně náplň a každý čtverec zabalte do buchty, spoje dobře přimáčkněte.
V rendlíku rozpusťte máslo, částí vytřete dno pekáčku nebo formy a zbytkem každou buchtu potřete ze všech stran a položte spojem dolů do pekáče. Zakryjte utěrkou a nechte ještě vykynout.
Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C (horní/dolní ohřev) asi 30-40 minut, až jsou do zlatova. Ihned po upečení můžete pomazat rozpuštěným máslem s rumem nebo nechat vychladnout a jen pocukrovat.
13 Komentáře
Eva
25. 4. 2024 v 19:07Dobrý večer,chci se zeptat,jak velkou formu jste použila.Ja to nikdy neodhadnu.Diky za odpověď.Verim,že jsou vynikající,ostatně,jako vše od Vas.Recepty máte opravdu vychytané.Kdyz peču podle vašich receptu,je to na 100%.Díky.
Míša Landová
26. 4. 2024 v 13:51Pekla jsem ve formě o průměru 24 cm.
Jitka
3. 5. 2024 v 18:17Bohužel musím recept reklamovat, protože i když jsem pekla z dvojité dávky, životnost byla pouhé 2 hodiny. Byly to totiž buchty na výlet s pěti vnoučaty :-)). Skvělé těsto a opět moc děkuji! Dělala jsem ještě s tvarohem a s mými domácími povidly.
Míša Landová
6. 5. 2024 v 7:20Jitko, tak teď jste mě teda pobavila :))))
Eva
6. 5. 2024 v 21:39Zdravím,už jsem psala,že recept bude super
O víkendu jsem zadelala,a měla jsem pravdu.Mam několik receptu na buchty,ale tento nemá chybu.I manžel,který není moc na buchty si pochutnal.Delala jsem vaši náplň,příště udělám i tvarohove.Diky.
Míša Landová
7. 5. 2024 v 8:00Evo, velké díky 🙂
Markéta
15. 5. 2024 v 7:51Výborné!! Díky za skvělý recept.
Míša Landová
18. 5. 2024 v 9:36Rádo se stalo 🙂
Eva
4. 6. 2024 v 8:34Dobrý den,chci se zeptat,jestli by z toho testa šel udělat strudl.To testo je fakt vynikajici.Diky.
Míša Landová
4. 6. 2024 v 15:58Já myslím, že ano 🙂
Zuzana
31. 7. 2024 v 11:37Dobrý den, mám troubu jen s horkovzduchem je možné péct i takto?
Míša Landová
1. 8. 2024 v 13:17Ano, jen bych nepatrně snížila teplotu i čas pečení. Prostě podle oka 🙂
Deny
15. 9. 2024 v 9:35Do máku zásadně nedávám, ani rum, ani citron, ani povidla, to by mi totálně přetlouklo a zkazilo výbornou chuť máku! Jinak souhlas, že mák je nejlepší náplň, ale musi tam být dostatek mléka a žádné „vylepšováky“.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5