Menu
Koláče

Citronový koláč

Citronové dezerty mě nikdy dřív nelákaly, nepamatuji se, že bych si kdy v cukrárně vybrala citronový dort nebo v horším případě citronovou zmrzlinu. Změna nastala v okamžiku, kdy jsem upekla citronové makronky s mascarpone a citronovým krémem, tzv. lemon curd. Okamžitě jsem se do této dobrůtky zamilovala a začala hledat jiné citronové dezerty.

Na řadu tak přišel dlouhou očekávaný citronový koláč. Receptů jsme našla hodně a v podstatě se dělily na dvě základní skupiny. U jedné byly základem bílky, druhá varianta pak obsahovala slazené kondenzované mléko. Zvítězila varianta s bílky, nejen proto, že jsem jich v ledničce zrovna pár měla. Vybrala jsem recept od Hanky Michopulu, který vyšel před lety v časopise Gurmet a musím říct, že to byla dobrá volba. Křehké máslové těsto a chuťově dokonalá a vláčná smetanovo-citronová náplň.

Takže pokud se Vám právě teď krčí doma v lednici několik bílků a nevíte co s nimi, pusťte se do koláče.

Na korpus budete potřebovat:

150 g hladké mouky

100 g másla

80 g cukru

2 žloutky

sůl

V mixéru nechte promísit mouku, špetku soli a vychlazené máslo nakrájené na kostičky, dokud se nevytvoří žmolky. Pak přidejte cukr a po něm žloutky. Je-li směs stále sypká, přidejte 1 – 2 lžíce studené vody, až se vše krásně spojí. Těsto zabalte do folie a nechte v lednici asi hodinu odležet.

Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na placku, můžete i mezi dvěma foliemi, aby se Vám těsto nelepilo. Přeneste do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23-25 cm a dotvarujte prsty okraje. Takto připravené těsto dejte znovu na 30 minut chladit. Pak ho přikryjte pečicím papírem a dno vyložte suchými luštěninami na slepé pečení. Já si vypomáhám kovovými trubičkami na kremrole, ale stejně dobře myslím poslouží i jiné formičky na vánoční cukroví. Dejte péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů, potom odstraňte papír s luštěninami, snižte teplotu na 170 stupňů a korpus dopečte, asi 8 – 10 minut.

Mezitím si připravte náplň:

1 velké vejce

4 bílky

120 g krystalového cukru

3 citrony, citronový olej

150 ml smetany ke šlehání

Vejce, bílky a cukr našlehejte metlou najemno. Přidejte vymačkanou citronovou šťávu, citronový olej nebo kůru z jednoho citronu a smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.

Nejdříve vlijte 3/4 citronové náplně na korpus a nechte ji v troubě trochu ztuhnout. Po chvilce dolijte zbytek a pečte, dokud náplň neztuhne úplně, asi 25 – 30 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Výborně chutná i další dny.

inspirace z časopisu Gurmet

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

10 Komentáře

  • Unknown
    11. 8. 2017 v 7:12

    výborný

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 8. 2017 v 8:40

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 4. 2018 v 14:12

    Dobrý den, náplň se peče v troubě po upečení korpusu vyhřáté na těch 170 stupňů? Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2018 v 16:47

      Jano, ano, přesně tak, na 170 stupňů 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    18. 1. 2021 v 19:59

    Velice dobré. Formu jsem měla dortovou o rozměrech 22 cm. Těsto jsem jen namačkala dovnitř nemusela jsem válet. Chuť jemná, zlehka citrónová a ve spojení s tím těstem je to prostě bomba. Přesně jak píšete. Nestihlo to ani vychladnout a polovina byla pryč. Myslím, že jsem si tento koláč zamilovala .Marie

    Odpovědět
  • Michaela
    9. 12. 2023 v 6:56

    Dobrý den paní Míšo,
    jakmile vylijí náplň na upečený korpus, tak už to mám dát do vyhřáté trouby nebo nechat ztuhnout bez zapnutí trouby a až po ztuhnutí teprve troubu zapnout?
    Děkuji za radu.
    Míša

    Odpovědět
  • Vladěna
    15. 6. 2025 v 13:06

    Dobrý den, dotaz k náplni – 3 citrony, citronový olej – odkaz na citronovy olej uz nefunguje, to nevadí, ale když si ho pořídím, kolik toho oleje se prosím zhruba dává? ať se nepokazí celé dílo. Trošku se bojím šťávy ze 3 citronů jelikož je to dost tekutiny navíc oproti oleji, kterého jistě bude méně. Děkuji, děkuji že jste tady pro nás.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2025 v 18:47

      Pozor, citronový olej je alternativa pouze ke kůře. Nenahrazuje šťávu, tu je potřeba dodržet a vymačkat ze třech citronů. Místo kůry používám vysoce koncentrovaný citronový olej od JUSTu, který byl ale před časem kvůli legislativě zařazen jen pro vnější použití. Proto už není odkaz aktivní.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ