Asi si říkáte, kde že jsou ty pruhy 🙂 Nebojte, jsou tam, ale schované uvnitř dortu 🙂 Už dlouho jsem se chystala podobný dort vyzkoušet, takže když si rodina poručila Míša řezy, viděla jsem to jako vhodnou příležitost. Není to vlastně nic nového ani převratného. Je to prostě dort sestavený nebo lépe řečeno stočený z roládového plátu.
Základem je kakaový piškotový plát, na který jsem použila přírodní nealkalizované kakao. Hodně jsem si ho oblíbila pro jeho plnou a jemnou chuť. Není sice tak tmavé, ale kdo se zajímáte o čokoládu, tak víte, že tmavá barva čokolády ani kakaa nezaručuje jeho kvalitu 🙂 někdy je to přesně naopak. Každopádně klidně můžete použít i kakao holandského typu.
Krém je samozřejmě tvarohový, mixla jsem kvůli konzistenci vaničku i kostku a pro zpevnění i zjemnění přidala mascarpone a trochu smetany. Výsledná konzistence je jemná, chuť dostatečně tvarohová a má tu správnou hustotu. I když tady bude asi hodně záležet jakou značku tvarohu použijete. Doporučuji vybírat ty tučné nebo polotučné, u balených pak tvarohy jemné.
Pruhovaný Míša dort (8-10 porcí)
Kakaový piškotový plát:
- 4 vejce, velikost M
- 100 g cukru krupice
- 80 g hladké mouky
- 25 g přírodního kakao (možno i holandské)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Troubu předehřejte na 200 stupňů (horní a spodní ohřev), velký plech vyložte pečícím papírem. Já jsem opět použila silikonový plát, který jsem lehce vytřela olejem.
Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny, pár minut v robotu vám to zabere. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a opatrně stěrkou přes sítko vmíchejte do vyšlehaných vajec. Pracujte rychle, ale opatrně, moučnou směs dobře zapracujte.
Těsto rozetřete na připravený plech v síle asi 1 cm (ca. 28×36 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby na 9-10 minut. Těsto by mělo být na dotek pružné. Ihned po upečení stáhněte plát i s papírem z horkého plechu a otočte na lehce pomoučněný nebo pocukrovaný papír či utěrku. Nechte takto vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. Pokud pečete na silikonu, nechte vychladnout plát na něm.
Tvarohový krém:
- 250 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný
- 250 g tvarohu v kostce, jemný
- 250 g mascarpone
- 50-100 g smetany ke šlehání 33%
- 80-100 g cukru krupice
- vanilková pasta/extrak/lusk
Oba tvarohy, mascarpone a cukr společně promíchejte (prošlehejte). Já jsem použila pádlovou (káčkovou) metlu od robota. Přidejte vanilku a nakonec přilijte podle potřeby smetanu. Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, ale ne řídká. Hodně záleží na druhu použitého tvarohu. V případě potřeby si krém přislaďte.
Sestavení dortu
Okraje piškotového plátu seřízněte do roviny. Pokud jste pekli na silikonu, nemusíte, tam je to rovné samo o sobě 🙂 Asi 260-280 g tvarohového krému si dejte stranou na finální obmaz (do lednice) a zbytek rovnoměrně rozetřete po celé ploše plátu. Plát pak rozkrájejte na stejně široké pruhy ca. 5-6 cm. Rozměřte si to podle velikosti vašeho plátu. Berte v úvahu, že čím užší pruhy budou, tím bude dort nižší, ale větší, nebo naopak. Já jsem krájela 6 cm pruhy a dosáhla jsem dortu o průměru 18 cm 🙂
První pruh stočte do rolády a položte na pečící papír, dortovou podložku nebo tácek. Další pruhy přikládejte kolem prvního stočeného pruhu dokola – viz. foto. Každý pruh vždy lehce přimáčkněte. Nebojte, jde to celkem dobře 🙂 Nakonec celý dort stáhněte nastavitelným ráfkem, vnitřek ráfku můžete vyložit folií, a dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.
Následně sejměte ráfek a celý dort obmažte krémem, který jste si dali stranou. Opět dejte chladit.
Čokoládová poleva:
- 65 g hořké čokolády 55-60% (použila jsem Callebaut 811)
- 65 g smetany ke šlehání 33%
- strouhaná čokoláda na posyp (nemusí být)
Čokoládu i smetanu dejte do misky a společně zahřejte v mikrovlnné troubě. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, pak nalijte na vršek dortu a pomocí lžíce rozetřete. Část čokolády by měla stéct i po stranách. Ještě než poleva zaschne, můžete dort posypat kousky nasekané nebo nastrouhané čokolády.
Dort uchovávejte v lednici, krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě.
62 Komentáře
eva
20. 6. 2021 v 19:38míšo, děkuji, hned zítra vyzkouším. eva
Míša Landová
21. 6. 2021 v 7:06🙂
Drahomíra
22. 6. 2021 v 19:26Dortík je skvělý, úžasně se dělá, je rychlý, nápaditý, osvěžující..prostě famozní jako vše od Vás Miško.
Vyzkoušela jsem a jsem z něho já i moje rodina a přátelé nadšeni.Bude u nás určitě častým a oblíbeným zákuskem.
Šla by udělat i opačná varianta – světlý plát a vhodný tmavý krém? Muselo by být v těstě více mouky, když se vynechá kakao? Nezařadíte na Váš blog podobný s opačnými barvičkami?
Míša Landová
23. 6. 2021 v 8:48Míša dort prostě nezklame v žádné své podobě, děkuji 🙂 ano, určitě by šla udělat i opačná varianta nebo použít jakýkoliv jiný recept na roládu a udělat takto. Obrácený recept zatím v plánu nemám 🙂
Silvie
22. 6. 2021 v 21:38Dobrý večer,dort vyskouším. Moc děkuji za recept 🙂
Míša Landová
23. 6. 2021 v 8:50Rádo se stalo 🙂
Dada
24. 6. 2021 v 16:19Vyborny dortik…vnoucci byli nadseni,delal se skvele a povedl se…diky za mimoradny recept 👍
Míša Landová
24. 6. 2021 v 19:38Děkuji, to jsem moc ráda 🙂
Adéla
27. 6. 2021 v 9:28Super recept, pekla jsem a dort byl vyborny 🙂. Jen jediné, co bych příště udělala je, že bych před obtiranim dortu sloupla „krustu“, která se na plátu vytvořila.. Takhle šel hůř nanášet krém a dostaly se do něj drobky, ale to jen taková estetická.. Jinak super 🙂
Míša Landová
27. 6. 2021 v 20:13Ano, máte pravdu, také se mi to místy odlupovalo 🙂
Barča Krausová
20. 7. 2021 v 9:47Dobrý den Míšo,
šlehačka se do krému nešlehá, ale pouze se naleje nevyšlehaná? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
20. 7. 2021 v 9:54Ano, nešlehá se, je tam jen na zjemnění konzistence krému 🙂
Šárka
28. 7. 2021 v 13:07Dobrý den, ráda bych dort o větším průměru než 18 cm. Mám jinak nakrájet šíři pruhů (moc se mi nezdá) či spíše zvýšit dávku a asi tím pádem i větší plech? Co myslíte? Děkuji
Míša Landová
28. 7. 2021 v 16:22Pokud chcete dort větší, musíte udělat z větší dávky, třeba na dva plechy 🙂
Šárka
8. 9. 2021 v 15:34Dobrý den, doplňuji, že jsem pekla dvojitou dávku a výtečné. Těsto výborné, krém jsem nesladila skoro vůbec (chutná mi tak), poleva osvědčená a na řezu moc krásný dort. Za málo práce skvělý výsledek 🙂 Opět děkuji za inspiraci!
Míša Landová
9. 9. 2021 v 11:54Hezky řečeno 🙂 díky 🙂
Martina
19. 8. 2021 v 16:54Dobrý den, chtěla bych udělat těsto jako klasický dort, takže upéct v dortové formě a ne jako plát. Dá se to nebo to konzistence těsta neumožní? Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
19. 8. 2021 v 19:05Tohle je recept na piškotový plát, doporučuji raději klasický dortový korpus. Recept najdete např. u Čokoládový dort s tvarohovým krémem nebo u Kávový dort 🙂
Emm
11. 1. 2022 v 9:55Dobrý den, povedlo se mi to, jen jsem k receptu přidala 25g oleje a pekla cca 25 min na 180°C (samozřejmě jsem testovala špejlí) :). Forma 18cm a 2x jsem prokrojila :).
tamara
22. 8. 2021 v 10:12Dobrý den, Míšo, podle vašich receptů peču už léta, vždy s velkým úspěchem. Vlastně jste mě naučila pečení milovat. Za což vám děkuji nejen já ale i celá rodina 🙂 . Dort bych ráda vyzkoušela jen jsem ho chtěla jinak poskládat, nejdřív korpus a na něj celou tvarohovou náplň. Nejsem si jistá, zda je náplň dostatečně tuhá , aby „držele“ přece jen jí bude hodně nebo mám přidat cca 4-5 g žaletiny. Děkuji za odpověď, přeji hodně úspěchů a těším se na vaše nové recepty.
Míša Landová
22. 8. 2021 v 14:28Chcete udělat klasické Míša řezy? Nebo jak to myslíte s poskládáním … 🙂 krém je dle mého názoru dost hustý, želatina není potřeba.
Katka
3. 9. 2021 v 21:05Vaše recepty zbožňuji, už sem upekla spoustu dortíků, bábovek atd. a vždy měli veliký úspěch! Dneska sem se vrhl na tento protože Míša dort mě minule úplně nadchnul. Jediné co bych se chtěla zeptat, jak dortík natíráte, abyste v krému neměla drobečky. Pořád se mi to nějak nedaří a kor u tmavých korpusů to jde hodně vidět.
Děkuji za Vaší inspiraci a srozumitelně napsané postupy!
Míša Landová
5. 9. 2021 v 18:06Ano, máte pravdu, drobečky se tam zamíchají, také je tam trochu mám 🙂 zkuste natřít slabou vrstvu, nechat zachladit a pak ještě jednu vrstvu krému.
Helena
7. 9. 2021 v 19:43DObrý den , vypadá nádherně ,ale potřebovala bych udělat bezlepkovou variantu stačí vyměnit hladkou mouku za mandlovou a nechat stejný poměr?Děkuji
Míša Landová
8. 9. 2021 v 8:09Obávám se, že takhle jednoduché to nebude. Zkusila bych použít spíš nějakou bezlepkovou mouku.
Jana
10. 9. 2021 v 7:08Dobrý den Míšo, chtěla bych poprosit o radu..Daly by se místo kakaa použít ořechy?Chtěla bych tenhle recept vyzkoušet s Vaším kávovým krémem.Děkuji Jana
Míša Landová
10. 9. 2021 v 7:29Tento dort můžete udělat z jakékoliv rolády i krému, takže ano 🙂
Jana
10. 9. 2021 v 7:53Jeee,moc Vám děkuji..ještě mám otázku..žiji v Irsku..Vaší knihu asi nezasíláte do zahraničí?
Míša Landová
10. 9. 2021 v 13:25Ano, posílám a dokonce už jsem jich do Irska několik poslala 🙂 jen je tam vyšší poštovné. Pokud máte zájem, pošlete mi prosím e-mail 🙂
Jarmila
2. 10. 2021 v 19:53Dobrý den,pokud nemám ráfek můžu zabalit do fólie nebo dát do dortové formy?
Míša Landová
3. 10. 2021 v 16:46Nastavitelný ráfek dort stáhne, můžete samozřejmě utáhnout i folií, dortová forma moc vhodná nebude.
Jana
9. 2. 2022 v 22:53Dobry den, dekuji za uzasnou inspiraci. Chystam se tento dort udelat synovi k narozeninam. Byl by tento dort vhodny dozdobit misto cokoladovou polevou i zrcadlovou polevou?- dat trochu zamrazit a polit? Trochu se bojim aby krem po povoleni z mrzaku a politim polevou neco neprovedl, nemam s tim jeste tolik zkusenosti. Dekuji.
Míša Landová
13. 2. 2022 v 20:12Zrcadlovou polevu můžete aplikovat i na zachlazený dort. Nejsem si jistá, co tvaroh udělá po rozmrazení …
Jitka Adamcová
2. 6. 2023 v 15:03Plánuji upéct, vypadá jednoduše….jsem naprostý laik 😅….jen malý dotaz. Poslední založený pruh a jeho konec. Nebude na okraji dortu vyčhovat?
Díky
Míša Landová
2. 6. 2023 v 19:44Dort je zvenku obmazaný krémem, který lehkou vybouleninu vyrovná 🙂
Jana
15. 3. 2022 v 14:26Dobrý den,
děkuji za inspiraci. Potřebuji ale poradit, používáte 18 cm dortovou formu. Já mám 24 cm. Trochu se motám , jakou velikost plechu koupit? A také o kolik navýšit množství ingrediencí?
Děkuji.
Jana
Míša Landová
15. 3. 2022 v 18:19Výsledný průměr dortu je tady orientační a je lepší ráfek nastavitelný, kterým to utáhnete. Nicméně dá se to sestavit i bez něj. Plech není třeba kupovat, pokud máte ten klasický velký do trouby, tak rozetřete na uvedený rozměr na papíru.
Drahomíra
28. 3. 2022 v 16:27Míšo, chci se poradit, zda by se dal použít do Míša dortíku i krém z Míša řezů.Ano, musel by se zachovat postup s odkapáním tvarohu a kys.smetany, ale nevím, zda krémík z Míša řezů není třeba do dortíku málo tuhý.Chtěla jsem zkusit trochu mokřejší ten krém, aby byl dortík ještě vláčnější.Děkuji,Drahomíra
Míša Landová
28. 3. 2022 v 19:45Tak to opravdu nevím, už si nepamatuji konzistenci. Zkuste vyzkoušet 🙂
Martina
20. 4. 2022 v 22:36Dort vypadá úžasně,chci upéct synovi k narozeninám, ale nemám vúbec s pečením dortů zkušenosti , proto bych Vás Míšo poprosila o radu, když chci mít dort připravený na sobotu , stačí upéct v pátek? Nebo už musím ve čtvrtek, nevím jak dlouho se musí chladit v lednici poprvé smotaný v ráfku a po druhé pomazaný z boku, jestli musí být přes noc nebo stačí jen pár hodin. Mohu poprosit o upřesnění, moc děkuji🙈
Martina
Míša Landová
21. 4. 2022 v 8:23Pokud ho zvládnete připravit celý v pátek, do soboty se rozleží. Nicméně já si výrobu obvykle fázuji 🙂 takže bych ve čtvrtek upekla a srolovala, nechala do pátku stažené v ráfku. Pak bych obmazala a dokončila a nechala připravené na sobotu 🙂
Tereza
2. 5. 2022 v 22:48Dobry den, prosim Vas, udrzi se na te cokoladove poleve fondanova figurka, ci nikoli? Dekuji,
Míša Landová
4. 5. 2022 v 10:35Krátkou dobu ano, ale dlouhodobě určitě ne, natáhne vlhkost z krému.
Tereza
4. 5. 2022 v 11:22Moc dekuji a dekuji za Vase uzasne recepty. Tesim se na novou knihu.
Míša Landová
4. 5. 2022 v 20:14děkuji 🙂
Kristýna
8. 5. 2022 v 21:18Dobrý den, v krému mám hrudky z jemného tvarohu v kostce, to by asi nemělo být, že? Nevíte čím to je, jestli tím, ze mam jen obyčejný ruční šlehač nebo třeba špatným tvarohem? Předem děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
11. 5. 2022 v 17:59Ano, kvalita tvarohu se může lišit, ale nemyslím, že by to něčemu vadilo 🙂
Ivana Timkova
26. 1. 2023 v 21:28Dobrý deň, tortička sa už chladí v lednici. Chcem sa však spýtať, myslíte si že by sa poleva dala urobiť aj z ružovej čokolády?
Dakujem
Míša Landová
29. 1. 2023 v 17:14Ano, dala, ale musíte dát jiný poměr čokolády a smetany, obvykle 2:1.
Tereza
28. 5. 2023 v 21:44Tak jsem udělala rovnou z dvojité dávky a sklidilo to úspěch. Dort v průměru cca 24 cm a 8 cm vysoký.
Je to opravdu snadné a relativně rychlovka. Je dobré si to rozfázovat a pak to je i bez stresu. Jediný stres jsou ty drobečky 😄 to bylo peklo. Ale jinak efekt super. Poprvé jsem dělala „stékaný“ dort a efekt skvělý. Dozdobeno ovocem a vypadá opravdu krásně.
Děkuji za inspiraci a super recept. Už se těším na další pečení dle vašich receptů.
Míša Landová
29. 5. 2023 v 11:28Tak to jsem moc ráda, že se to povedlo 🙂
Alena
23. 7. 2023 v 19:58Moc děkuji za super recept a hlavně popis pracovního postupu. Každý rok se statečně pouštím do pečení dortu a nikdy to není ono. Každý rok nadávám a že to příští rok koupím. No nekoupila, nevzdala jsem to, upekla z dvojité dávky. Syn dostal dort k 9. narozeninám. Prý nejlepší, který jsem zatím upekla. Takže ještě jednou díííky moc za recept s obrázky (veliká pomoc) a za pocit, že se mi může někdy něco povést a dort vypadá tak, jak má! 🙂
Míša Landová
26. 7. 2023 v 12:23Milá Aleno, díky a určitě to nevzdávejte 🙂 rodina to domácí pečení ocení a i když dort třeba není na pohled úplně top, chutí jistě předčí ten kupovaný 🙂
Ilona
26. 10. 2023 v 17:32Dobrý den Míšo, chystám se na tento dort, ale potřebovala bych ho bezlepkový. Dal by se upéci plát podle receptu Bezlepkový kakaovo-mandlový korpus, který máte v bezlepkovém oddíle?
Díky moc Ilona
Míša Landová
26. 10. 2023 v 19:05Vyzkoušeno nemám, takže těžko říct 🙂
Veronika
3. 4. 2024 v 18:59Dobrý den paní Landová,
prosím Vás,můžu sestavit dvou patrový rolovací dort? Upevnila bych patra tyčkami a další patro dala na kruhovou podložku tak, jak uvádíte v postupu na patrový dort. Vaše recepty jsou skvělé ❤️
Děkuji za odpověď
Veronika
Míša Landová
4. 4. 2024 v 9:49Pokud bude druhý dortík na podložce, tak by neměl být problém 🙂 možná v tomto případě nebudou potřeba ani výztuhy, záleží na velikosti dortu.
Veronika
4. 4. 2024 v 11:34Moc děkuji za odpověď 🙂
Michaela
12. 5. 2024 v 19:22Dobrý den paní Míšo,
Máme rádi fondán, sel by dortík obtáhnout fondanem nebo jedlým papírem s fotkou? Nebo raději dat na obmaz máslový krém?
Děkuji za odpověď.
Michaela
Míša Landová
13. 5. 2024 v 10:02Pokud chcete dort potahovat, určitě je potřeba potřít něčím máslovým 🙂
Věra Maňasová
28. 7. 2024 v 13:57Tenhle dortík jsem upekla před pár dny dceři ke 13. narozeninám, miluje Míša dort.
A musím říct, že byl luxusní, krásné vypadal díky pruhům.
Dělala jsem vše z dvojité dávky, abych měla dortík větší, vše klaplo. Ta chuť toho krému je prostě nepopsatelná.
Máte to tak perfektně napsané, že se snad musí povést všem. Díky 🙃.
Míša Landová
29. 7. 2024 v 12:48Věro, moc děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5