Menu
Dorty

Jahodová šarlota

Jahodová sezóna je tady a já mám pro vás jeden rychlý a jednoduchý recept. Dal by se samozřejmě ještě zjednodušit použitím kupovaných piškotů, ale byla by mi hanba ho sem pak dávat 🙂 Takže si nejdříve upečeme piškoty a pak si teprve poskládáme šarlotu. I tak to zvládnete levou zadní, protože je to fakt snadné 🙂

Většina receptů na šarlotu používá lehké pěnové krémy zpevněné želatinou nebo jiným ztužovačem. Já tyhle krémy moc v oblibě nemám, tak jsem si pro větší pevnost krému pomohla tukem. K tvarohu jsem přidala mascarpone a trochu smetany na zjemnění a výsledná chuť je skvělá. Krém není sice tak nadýchaný, ale dortík drží pěkně pohromadě.

Bohužel už si přesně nepamatuji, kolik piškotů mi z dávky vyšlo, protože jsem jich několik i snědla 🙂 Tipuji to něco kolem 40 kousků, prostě na dva plechy. Až na pár kousků jsem je všechny použila do dortíku.

Jahodová šarlota (6-8 porcí)

Cukrářské piškoty:

  • 55 g žloutků
  • 80 g bílků
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • moučkový cukr na posyp

Troubu předehřejte na 190 stupňů (horní a spodní ohřev), dva plechy vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s jednou třetinou cukru, bílky vyšlehejte se zbývajícím cukrem do pevného sněhu. Obě hmoty stěrkou spojte, přidejte prosátou mouku a dobře, ale zlehka promíchejte.

Těstem si naplňte sáček s hladkou špičkou o průměru ca. 10 mm a na připravené plechy nastříkejte piškoty o délce ca. 10 cm. Berte v úvahu, že při pečení trochu nabydou, ale vůbec nevadí, když se při pečení spojí k sobě. Spíš naopak 🙂 bude se jimi pak lépe vykládat forma.

Piškoty posypte přes sítko moučkovým cukrem a dejte péct po jednom plechu do vyhřáté trouby, až jsou pěkně do zlatova. Nechte na plechu zcela vychladnout.

Tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polutučný
  • 250 g mascarpone
  • 70 g smetany ke šlehání
  • 60-80 g moučkového cukru
  • citronová kůra, vanilkový extrakt.

Tvaroh, mascarpone a cukr společně prošlehejte, pak přilijte smetanu a došlehejte. Můžete ochutit citronovou kůrou či vanilkou, případně více přisladit.

Sestavení:

  • dortový ráfek nebo forma o průměru ca. 18 cm
  • ovocná šťáva nebo marmeláda (lze vynechat)
  • ca. 500 g čerstvých jahod
  • meruňková marmeláda

Ráfek nebo dortovou formu vyložte z vnitřní strany piškoty, hladkou stranou dovnitř. Já jsem je z jednoho konce seřízla do roviny, aby hezky dosedly na dno. Z piškotů vyložte i dno, pěkně natěsno k sobě. Pokud chcete, můžete piškoty prokapat ovocnou šťávou nebo pomazat marmeládou.

Na piškoty naneste část tvarohového krému, rozetřete, poklaďte kousky jahod a zakryjte krémem. Dejte další vrstvu piškotů a opět krém proložený jahodami. Nahoře uhlaďte do roviny a celou plochu zaplňte jahodami (celými či kousky).

Aby jahody na řezu neokoraly, potřete je meruňkovou glazurou. Tu si připravíte velmi jednoduše, stačí lžičku meruňkové marmelády zahřát s pár kapkami vody v mikrovlnné troubě a ještě horké použít na jahody. Šarlotu nechte alespoň pár hodin rozležet, ideálně do druhého dne.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

24 Komentáře

  • eva
    12. 6. 2021 v 10:16

    dobrý den, míšo, děkuji za inspiraci, piškoty se právě pečou:). hezký víkend eva

    Odpovědět
  • Černá
    17. 6. 2021 v 11:38

    Míšo, moc Vám blahopřeji jako porotkyni pořadu Peče celá země. jste člověk na pravém místě.

    Odpovědět
  • Ivana Svobodová
    17. 6. 2021 v 12:20

    Míšo, také Vám moc blahopřeji k pozici porotkyně a moc Vám to přeji. A už se nemůžu dočkat, až Vás uvidím na televizní obrazce. Mějte se moc hezky.Iva

    Odpovědět
  • Jitka
    20. 6. 2021 v 22:24

    Upečeno, snědeno a všichni chválili! Opět recept, který nemá chybu! Moc děkuji!!! Jitka

    Odpovědět
  • Svetlana
    21. 6. 2021 v 11:03

    Dobry den Miso,
    Muzete mi prozradit, jak jste poskladala ty piskoty tak uhledne? Me se to porad borilo. Uz je tedy hotovo, ale po dloouuhe dobe.
    Myslim, ze priste bych misto samostatnych piskotu pouzila „piskotovy plot“,aby to drzelo pohromade. ☺️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2021 v 19:08

      Jak píšu v příspěvku, je lepší, když se piškoty v troubě spečou dohromady a vytvoří Vámi zmiňovaný „plot“. Nicméně já jsem většinu skládala po jednom a šlo to dobře. Seřízla jsem jim jednu stranu do roviny a díky tomu hezky stály 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    3. 10. 2021 v 8:43

    Dobrý den Míšo, šel by dortík udělat i s kompotovaného ovoce např. broskve? Děkuji a přeji krásnou neděli

    Odpovědět
  • Eva
    3. 10. 2021 v 9:10

    Míšo a ještě jeden dotaz můžu si piškoty upéct uz pár dní dopředu a skladovat je třeba v krabici?

    Odpovědět
  • Eva
    3. 10. 2021 v 18:31

    Míšo tak nakonec změknou. Zkoušela jsem je ráno a ted večer jsou měkké. Děkuji

    Odpovědět
  • Monika
    19. 5. 2022 v 10:50

    Dobrý den Míšo,
    zajímalo by mě, jak vypadá takový dort na řezu a jestli není problém s porcováním? Díky za případné foto. Vždy, když nevím, co upéci přátelům, tak jste mojí nevětší inspirací. Díky za vaše úžasné a propracované recepty.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 5. 2022 v 10:59

      Problém s porcováním určitě není, krájí se stejně jako klasický dort a podobně vypadá i na řezu. Piškoty nahradí klasický korpus a krém vše krásně zpevní. Když jsem dort tvořila, foto v řezu jsem dávala na IG, sem se bohužel vložit nedá.

      Odpovědět
  • Markéta
    9. 6. 2022 v 16:55

    Dobrý den, nerozmočí se piškoty příliš a nesesune se dort), když ho nechám uležet hotový v lednici přes noc? Děkuju za odpověď.

    Odpovědět
  • Zdenka
    3. 3. 2023 v 9:44

    Dobry den Miso, krasny dort a na prvni pohled jednoduchy recept. Ocividne prvni pohled klame a ukousla jsem prilis velke sousto 🙂. Prvni problem byl naplnit testem pytlik – ztraty byly znacne, piskotu mi vysel jeden plech 🙃, druhe prekvapeni mi pripravil pytlik (jednorazovy z DM – jeho vyuziti rozhodne nedoporucuju prudsim povaham), ktery zhruba v puli prace prasknul, dalsi problem byl esteticky dojem z vytvorenych piskotu (myslim, ze pokud je pouziju dovnitr do dortu, nebude to katastrofa a piskoty na okraj dortu holt koupim 🙂).
    V kazdem pripade diky za recept!
    Mejte se fajn.

    Odpovědět
  • Majka
    25. 5. 2024 v 12:40

    Dobrý den, lze použít klasický tvaroh (v alobalu) místo toho ve vaničce?

    Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 5. 2024 v 11:21

      Ano, jen bude možná potřeba přidat trochu více smetany, aby byl krém jemnější.

      Odpovědět
  • Monika
    21. 7. 2024 v 22:23

    Dort byl skvely! Jen mam dotaz, jestli vas nenapada jak udelat piskoty bezlepkove treba s ryzovou moukou a skrobem? Jaky pomer byste doporucila pripadne?
    Moc dekuji,
    Monika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 7. 2024 v 11:28

      Zkuste nahradit klasickou mouku mixem bezlepkové mouky, kukuřičného škrobu a mandlové mouky.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ