Recept na tento dort jsem chtěla na blog přidat už před časem, ale při jeho první přípravě jsem si zapomněla poznamenat přesné množství jednotlivých surovin. Vždycky si říkám, že si to budu pamatovat a ejhle … nejsem si pak vůbec jistá 🙂 Naštěstí se našla příležitost, jak si dort zopakovat, všechno si pečlivě zapsat a podělit se o něj s Vámi.
Hlavní roli v dortu hraje jemný vanilkový krém, který dobře ladí s lehce nakyslými malinami. Je to ten typ dortu, kde je více krému a jen málo „buchty“. I když i v tomto případě je to měkoučký piškotový korpus. K přípravě budete potřebovat mražené maliny, které se dávají dovnitř dortu a připravíte z nich i malinovou polevu. Myslím, že stejným způsobem by se dali použít i borůvky nebo lesní směs.
Dort se připravuje v dortovém ráfku, já používám dovnitř ještě páskovou folii. Hotový dort jsem dala asi na hodinu do mrazáku, aby se zpevnil. Je to vidět i na fotkách, malinová poleva není čirá. Díky zamrazení se dort zpevní, pásková folie jde hezky sloupnout a boky dortů zůstanou krásně hladké. Dort můžete bez obav zamrazit i na delší dobu, díky želatině zůstane beze změn.
Na vanilkový korpus cca 22 cm si připravte:
3 vejce, bílky a žloutky odděleně
90 g cukru krupice
100 g hladké mouky
vanilkový cukr nebo extrakt
citronová kůra/citronový olej
25 g oleje
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec olej.
Těsto naplňte do dortové formy o průměru cca 22 cm a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Asi po 15 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
Pokud nebudete ihned plnit, po úplném vychladnutí zabalte do folie a dejte do chladu.
Pudingový základ pro krém:
300 ml mléka (tučné nebo polotučné)
1 vanilkový puding
1 vanilkový lusk
3 – 4 lžíce cukru krupice
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Puding připravte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Hotový puding přelijte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (přímo na puding) a nechte vychladit, nejlépe do druhého dne.
Vanilkový krém:
pudingový základ – viz. výše
250 g smetany ke šlehání 33%
8 g práškové želatiny + 40 g studené vody
150-200 g mražených malin
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Smetanu vyšlehejte, ne úplně do tuha. Vychlazený pudingový základ našlehejte do krémova.
Želatinu nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, stačí jen pár sekund na nižší výkon. Pozor, nesmí se vařit. K želatině přidejte trochu pudingu a promíchejte, tím želatinu ochladíte. Přidejte ke zbytku pudingu a dobře promíchejte. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Podle chuti případně přislaďte. Krém ihned použijte do dortu.
Sestavení dortu:
Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, pokud je potřeba seřízněte vršek do roviny. První plát korpusu dejte do ráfku, který můžete ještě z vnitřní strany vyložit páskovou folií. Korpus prokapejte rumem nebo vaječným koňakem a rozetřete asi polovinu krému. Na krém rozložte rovnoměrně mražené maliny, malé množství krému (asi 2-3 lžíce) si nechte stranou a zbytek krému rozetřete na maliny. Přiklopte druhý plátem a povrch potřete zbytkem krému, který jste si nechali stranou. Dejte do lednice na několik hodin vychladit, nejlépe přes noc.
Malinová glazura:
cca 180 g malinového pyré*
cukr dle chuti
3 g práškové želatiny + 15 g studené vody
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Pyré zahřejte (asi na 60 stupňů), dle chuti oslaďte a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte trochu vychladnout, pak nalijte na vychlazený dort a dejte do lednice.
Dort můžete na krátkou dobu dát do mrazáku, zpevní se a pásková folie na boku dortu jde pak hezky sloupnout.
*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povaříte a ještě teplé propasírujete přes síto.
A takhle vypadala první verze dortu 🙂
inspirace na korpus z Velké domácí cukrářky
Vytisknout recept |
58 Komentáře
rozianne
19. 3. 2016 v 8:28Vypadá úžasně.
Víkendové pečení
19. 3. 2016 v 19:29Děkuji 🙂
Cara C.
19. 3. 2016 v 8:33Ten musím udělat 🙂 miluji tyto typy dortů 🙂
Víkendové pečení
19. 3. 2016 v 19:30Určitě stojí za vyzkoušení 🙂
Nela Procházková
19. 3. 2016 v 9:53No ten je krásný.. Škoda ho jíst 🙂
Nela Agáta z Beauty Charm
Víkendové pečení
19. 3. 2016 v 19:30Díky 🙂 naopak, byla by škoda ho nesníst 🙂
Marie
19. 3. 2016 v 10:54Milá Míšo, jak mě nemá honit mlsná, když sem dáváš takové pochoutky. Se……la bych i ten tablet 😁
Víkendové pečení
19. 3. 2016 v 19:32Maruš, díky 🙂 taky mě ještě chuť na sladké pořád nepřešla 🙂 zvlášť když projíždím internet a hledám inspiraci 🙂 takže Tě vlastně chápu 🙂
Anonymní
24. 3. 2016 v 18:56Milo můžu se zeptat, jakou želatinu používáte?
Děkuji
Marcela
Víkendové pečení
25. 3. 2016 v 5:59Marcelo, želatinu v prášku kupuju v Lidlu, je to takový větší sáček cca 50 g, ale použít můžete i jinou. Jen pozor, nezaměnit s dortovým želé 🙂 Mila
Kuku
3. 12. 2021 v 10:12Dobrý den, Míšo.
Chci se Vás zeptat… jsem v cizině a zatím jsem v obchodě neviděla jinou želatinu než Dr.Oetker plátky. Předpokládám, že je to přesně ten druh želatiny, kterou nedoporučujete přidávat, že? Moc děkuji za odpověď, Kuku.
Míša Landová
3. 12. 2021 v 16:18Dr. Oetker má práškovou i plátkovou, obě jsou bez problému, také používám 🙂 jen se s každou pracuje trochu jinak.
Terka
5. 5. 2016 v 11:04Dobry den!
Dort jsem zkousela, je skvely!!:)
Chci se zeptat, kdyz priste pouziju bezlepkovou mouku, bude fungovat stejne jako normalni?
Víkendové pečení
5. 5. 2016 v 12:06Terko, hezký den. Moc děkuji, jsem ráda, že dort chutnal 🙂
Také ho občas peču v bezlepkové verzi, část mouky dávám bezlepkové a část mleté loupané mandle (cca 30 g). Je trochu drobivější, ale jinak dobrý 🙂 Mila
Unknown
21. 9. 2017 v 18:16Už pár měsíců můj nejoblíbenější dort…diky!!!!
Víkendové pečení
21. 9. 2017 v 19:45To mě moc těší 🙂 děkuji 🙂
Eliška
8. 2. 2020 v 21:30Mohla bych dát místo mražených malin do krému čerstvé?
Víkendové pečení
9. 2. 2020 v 17:26Ano, můžete.
Unknown
24. 2. 2020 v 11:26Chystám se dnes na nej ale chci se zeptat😇… Je lepsi ho udelat 1 den predem? Aby byl cerstvi? nebo muzu i 2 dny pred servirovanim rodine a predanim ale nejak ho zachovat aby byl jako cerstvi😇
Víkendové pečení
25. 2. 2020 v 20:13Klidně můžete i dva dny předem, želatina vše podrží.
Šárka
22. 4. 2021 v 1:46Dobrý večer, dlouhodobě fandím Vašim receptům, prakticky nikdy mě nezklamou:). Na tento dort se chystám poprvé a chtěla bych se asi trochu hloupě zeptat na ty maliny, z textu jsem nepochopila, zda je při sestavování použít mražené, nebo rozmrazené ? (Dort bych chtěla mít hotový minimálně 12hod před plánovanou konzumací)
Míša Landová
22. 4. 2021 v 12:16Jsou použity mražené maliny, je to uvedeno v receptu 🙂 ale klidně mohou být i čerstvé.
Veronika
23. 5. 2021 v 14:45Tak dort jsme zrovna na posezeni snedli, je opravdu vyborny, lehky, jen jemne sladky, nadychany krem, jeden z nejlepsich co jsem kdy mela. Muzu se zeptat na to malinove zele nahore? Pres noc z nej trosku pustila voda a obarvila ten krem pod nim, cim to je – spatna znacka nebo spatny postup?
Míša Landová
23. 5. 2021 v 18:42Tak to mě těší, děkuji 🙂 Pokud nechcete takové to hodně tuhé želé, tak je přirozené, že to trochu pustí „šťávu“. Můžete zkusit dát více želatiny …
Veronika
23. 5. 2021 v 22:41Moc děkuji za odpověď, tak to jsem ráda, že je to normální, nebyla jsem si jistá, z želatiny mám respekt 🙂
Pavla
25. 6. 2021 v 11:40Dobrý den, lze něčím nahradit vanilkový lusk? děkuji
Míša Landová
25. 6. 2021 v 13:34Vanilkovým cukrem, pastou nebo extraktem 🙂
Alena
20. 8. 2021 v 20:16Dobrý den, prosím o radu… Dělala jsem krém a po přidání šlehačky do pudinku s zelatinou se mi z pudinku udělali malé kousky a nešlo mi to se šlehačkou spojit. Na chuť je to dobré, ale vizuálně jsou v krému malé hrudky pudinku. Zelatinu jsem ochladila pudinkem a se zbylým pudinkem zaslehala metlami, poté jsem šlehačku zamíchála do pudinku jen sterkou. V čem by mohla být chyba? Děkuji
Míša Landová
21. 8. 2021 v 7:34Řekla bych, že hrudky budou spíše z želatiny … pokud byl puding hezky hladký po uvaření a následném vyšlehání, tak se už později hrudky udělat nemohly. Bude to spíše zmíněná želatina, která pokud se přidá do příliš studeného, tak ztuhne … Také šlehačka musí být vyšlehaná jen do polotuha, jinak se bude špatně zapracovávat.
Šárka
22. 8. 2021 v 22:13Paní Míšo, opět moc děkuji za výtečný recept. Dort lehký, sladký akorát a díky Vašemu přesnému popisu se povedl🙂 Děkuji!
Míša Landová
23. 8. 2021 v 8:36Díky 🙂
Kamila S.
8. 9. 2021 v 11:59Dobrý den paní Míšo,
Mám dotaz na celkové množství mražených malin, na krém 150-200g a na glazuru dalších 180g, tedy celkem asi 400g malin?
Děkuji za odpověď.
Kamila
Míša Landová
9. 9. 2021 v 11:54Na glazuru je v použito už hotové pyré o váze 180 g, nikoliv maliny. Pokud si ho budete chtít připravit doma, malin na něj budete potřebovat více než 180 g …
Kristýna
27. 1. 2022 v 10:36Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost mražení dortu na delší dobu, jak zmiňujete v receptu. opravdu mohu celý nenazdobený dort dát do mrazáku nebo by bylo třeba vhodnější např. použít invertní cukr? Předem moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
28. 1. 2022 v 8:58Tak není myšleno nějak dlouhodobě, ale pár dnů určitě můžete. Jen je pak potřeba počítat s delším pozvolným rozmražením v lednici. Pokud umíte s invertním cukrem pracovat, klidně použijte, ale myslím, že to tady není nutné.
Martina
24. 5. 2022 v 20:34Dobrý den paní Míšo, chtěla bych tento dort vyzkoušet, jen nevím, kdy dáváte tu folii. Přijde mi, že asi hned při prvním díle korpusu, protože korpusy nejsou od krému. Nebo až na závěrečné pyré. Nikdy jsem s folii nedělala, tak ten postup neznám. Moc děkuji za radu s postupem. Mohla bych použít jakékoliv ovoce? Děkuji, s pozdravem Martina
Míša Landová
25. 5. 2022 v 17:14Fólie se dává do formy jako první, ještě než vložíte první plát korpusu. Ovoce můžete zaměnit, ale doporučuji drobnější jako jsou borůvky, rybíz … větší kusy jako jahody budou pouštět hodně vody.
Anna
10. 7. 2022 v 20:25Míšo, tento dort je naprostý skvost, úplné nebe v hubě 🙂 dělala jsem z 1,5 dávky a dneska jsme ho celý doslova sežrali na rodinné oslavě. Potřebovala jsem ho upéct 2 dny předem a měla jsem strach dávat čerstvé maliny, tak jsem z nich udělala rozvar a hojně jím potřela oba kurpusy zevnitř krému. Vypadalo to velmi efektně a pro děti bylo plus, že tam nebyly semínka. Byl krásně uleželý, rozplýval se na jazyku jako obláček. Určitě nedělám naposledy, moc děkuji za recept, byla jsem díky Vám za hvězdu 🙂
Míša Landová
10. 7. 2022 v 21:49Tak to mě moc těší a mám radost i za Vás 🙂
Hanka
8. 8. 2022 v 16:21Dobrý den, dort vypadá úžasně a nepochybuji o tom že tak bude i chutnat a proto bych se vás chtěla zeptat zda jej můžu použít jako spodní patro, zda se mi po nasazení horního patra nerozjede, děkuji za odpověď.
Míša Landová
9. 8. 2022 v 7:51Tohle určitě není dort vhodný na více patrový …
Alena
2. 3. 2023 v 20:12Dobrý den,ráda bych se zeptala ,když ze zmražených malin vaříte pyré,tak sladíte cukrem až po propasírování?
Nebo se maliny vaří už s cukrem ? Děkuji
Olga
25. 3. 2023 v 15:01Dobrý den, ráda bych se zeptala na použití želatiny v tomto receptu. Vždy jsem používala plátkovou Dr.Oetker, ale přidávala jsem ji do teplé tekutiny (zahřátá šlehačka nebo ov.pyré). Dnes poprvé jsem se odhodlala zkusit práškovou podle tohoto receptu a nedopadlo to dobře. V krému mám kousky želatiny, i když jsem postupovala podle vašeho receptu, nabobtnala, ohřála do rozpuštění v mikrovlnce a pak přidala trochu studeného pudingu, rozmíchala a pak přidala do zbytku pudingu, přesto mám v krému hrudky z želatiny. Napadá mě více důvodů, puding byl moc studený (z ledničky), měla jsem ho vyndat dřív a prvně našlehat, aby se mi želatina lépe vmíchávala nebo jsem neměla dost ohřátou želatinu, sice byla rozpuštěná, ale moc teplá ne, měla jsem strach, aby mi nezačala vařit, v mikrovlnce se mi to těžko hlídá… Proto mě napadlo, jestli by fungovalo, kdybych nabobtnalou želatinu přidala do teplého pudingu, rozmíchala a dala chladit do druhého dne i s ní nebo je to úplná blbost? Napadlo mě to, protože jsem zvyklá pracovat s želatinou tak, že ji přidávám do teplého základu a tolik se toho nebojím.
Moc děkuji za odpověď, Vaše stránky jsou pro mě velkou inspirací, jste neuvěřitelně šikovná 🙂.
Míša Landová
27. 3. 2023 v 15:43Plátkovou i práškovou můžete libovolně za měnit a můžete si klidně postup upravit, tak jak píšete, tedy vmíchat ji do horkého pudingu. Ve Vašem případě byl krém příliš studený, proto se želatina srazila a udělala hrudky. Příště je lepší přidat větší množství krému do želatiny postupně 🙂
Hana
17. 4. 2023 v 12:53Dobrý den, Míšo. Chtěla bych upéct korpus v takovém poměru, abych ho řízla na 3 části, vevnitř by tedy byly 2 vrstvy krému a poté krémem celý obmazat a nahoře jen ozdobit ovocem a čokoládou. Udrží mi to? Děkuji moc
Míša Landová
18. 4. 2023 v 9:45Je tam želatina, takže by to mělo fungovat 🙂 je potřeba sestavovat v ráfku.
Lucie
5. 6. 2023 v 19:26Dobrý den,
moc bych Vám chtěla poděkovat za to, že jste stále aktivní na Vašem bloku a že se stále s námi dělíte o rady a úžasné recepty, ikdyž jste určitě čím dál tím zaneprázdněnější.
Jakýkoliv dortík který upeču, je sázka na jistotu, že bude neodolatelný a nezbyde po něm ani droběček.
Když mám splín, zalovím ve Vašich kuchařkách a hned mám příjemnou aktivu pro zlepšení nálady.
Přeji Vám mnoho dalších úspěchů
Jinak malinový dort mohu jenom doporučit, je vláčný, svěží a příjemně kyselkatý.
Míša Landová
6. 6. 2023 v 13:54Milá Lucko, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂 ano, je to čím dál těžší, občas mám pocit, že už mi dochází nápady, ale naštěstí jste tu Vy a mnoho podobných, kteří mě vždy motivují k další tvorbě. Děkuji za přízeň, moc si toho vážím.
Jana
13. 6. 2023 v 16:54Dobrý den,
dort jsem pekla přesně podle receptu a byl výborný jako vše od Vás. Ráda bych se zeptala, jestli by bylo možné ho udělat i s čerstvými jahodami. V jednom komentáři zde odpovídáte, že jahody nedoporučujete, že pustí moc vody, ale to myslíte asi mražené? Předpokládám správně, že s čerstvými by to šlo?
Míša Landová
13. 6. 2023 v 17:15Ano, bylo myšleno jahody mražené, čerstvé klidně použijte 🙂
Radka
15. 2. 2024 v 8:28Dobrý den, prosím, do jak velké formy mám dort udělat, když ho budu připravovat z 1,5 dávky? Děkuji, Radka
Míša Landová
16. 2. 2024 v 9:30Na blogu najdete tabulku, kde si vše dohledáte – Jak si upravit recept na velikost vaší formy 🙂
Martina
3. 4. 2024 v 18:08Hezký den Míšo, chtěla bych se poradit, v čem jsem mohla udělat chybu. Dorty peču již primárně podle vás, ale často se mi stane (jako i teď), že v troubě dort krásně vyběhne, ale jakmile ho vyndám rázem spadne o polovinu takže se kolikrát nedá ani prokrojit. 🙁 Při šlehání apod. je vše bez problémů, těsto je krásné jako obláček, co může být tedy špatně? Moc děkuji za radu.
Míša Landová
4. 4. 2024 v 9:49Nemáte přešlehaný sníh? Nešleháte na příliš vysokou rychlost? 🙂
Kateřina
16. 5. 2024 v 3:33Dobrý den Míšo,
měla bych na vás takový dotaz. Když budu dělat klasicky vanilkový korpus, ale chci kakaový, kolik mám ubrat mouky nebo jestli mi poradíte jak si to mám spočítat prosím? Velice mi to pomůže. Mockrát děkuji❤️
Míša Landová
18. 5. 2024 v 9:44Nahradila bych max. 10-15 g mouky kakaem, případně zkuste korpus, který najdete u receptu na Kávový dort 🙂
Markéta
15. 9. 2024 v 10:09Dobrý den, dort je ještě v procesu, ale už teď se musím připojit k paní, která měla hrudky v krému. Hrudky se mi udělaly už v pudinku, ještě než sem přidala smetanu. Respektive mi nešel dobře spojit puding s želatinou. S želatinou běžně nepracuju, takže nevím, jestli třeba nebyla málo ohřátá. Nebo kde by mohla být chyba.
Míša Landová
16. 9. 2024 v 8:06Problém bude v teplotě surovin. Pokud se udělají hrudky z želatiny, tak byl krém studený a želatina v něm rychle ztuhla. Zkuste se podívat na moje tipy NA INSTRAGRAMU JAK PRACOVAT S ŽELATINOU.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5