Menu
Dorty

Vanilkový dort s malinami

Recept na tento dort jsem chtěla na blog přidat už před časem, ale při jeho první přípravě jsem si zapomněla poznamenat přesné množství jednotlivých surovin. Vždycky si říkám, že si to budu pamatovat a ejhle … nejsem si pak vůbec jistá 🙂 Naštěstí se našla příležitost, jak si dort zopakovat, všechno si pečlivě zapsat a podělit se o něj s Vámi. 

Hlavní roli v dortu hraje jemný vanilkový krém, který dobře ladí s lehce nakyslými malinami. Je to ten typ dortu, kde je více krému a jen málo „buchty“. I když i v tomto případě je to měkoučký piškotový korpus. K přípravě budete potřebovat mražené maliny, které se dávají dovnitř dortu a připravíte z nich i malinovou polevu. Myslím, že stejným způsobem by se dali použít i borůvky nebo lesní směs.

Dort se připravuje v dortovém ráfku, já používám dovnitř ještě páskovou folii. Hotový dort jsem dala asi na hodinu do mrazáku, aby se zpevnil. Je to vidět i na fotkách, malinová poleva není čirá. Díky zamrazení se dort zpevní, pásková folie jde hezky sloupnout a boky dortů zůstanou krásně hladké. Dort můžete bez obav zamrazit i na delší dobu, díky želatině zůstane beze změn. 

Na vanilkový korpus cca 22 cm si připravte:

3 vejce, bílky a žloutky odděleně

90 g cukru krupice

100 g hladké mouky

vanilkový cukr nebo extrakt

citronová kůra/citronový olej

25 g oleje

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec olej. 

Těsto naplňte do dortové formy o průměru cca 22 cm a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Asi po 15 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.

Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 

Pokud nebudete ihned plnit, po úplném vychladnutí zabalte do folie a dejte do chladu.

Pudingový základ pro krém:

300 ml mléka (tučné nebo polotučné)

1 vanilkový puding

1 vanilkový lusk 

3 – 4 lžíce cukru krupice

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Puding připravte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Hotový puding přelijte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (přímo na puding) a nechte vychladit, nejlépe do druhého dne. 

Vanilkový krém:

pudingový základ – viz. výše

250 g smetany ke šlehání 33%

8 g práškové želatiny + 40 g studené vody

150-200 g mražených malin

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.

Smetanu vyšlehejte, ne úplně do tuha. Vychlazený pudingový základ našlehejte do krémova.

Želatinu nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, stačí jen pár sekund na nižší výkon. Pozor, nesmí se vařit. K želatině přidejte trochu pudingu a promíchejte, tím želatinu ochladíte. Přidejte ke zbytku pudingu a dobře promíchejte. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Podle chuti případně přislaďte. Krém ihned použijte do dortu. 

Sestavení dortu:

Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, pokud je potřeba seřízněte vršek do roviny. První plát korpusu dejte do ráfku, který můžete ještě z vnitřní strany vyložit páskovou folií. Korpus prokapejte rumem nebo vaječným koňakem a rozetřete asi polovinu krému. Na krém rozložte rovnoměrně mražené maliny, malé množství krému (asi 2-3 lžíce) si nechte stranou a zbytek krému rozetřete na maliny. Přiklopte druhý plátem a povrch potřete zbytkem krému, který jste si nechali stranou. Dejte do lednice na několik hodin vychladit, nejlépe přes noc.

Malinová glazura:

cca 180 g malinového pyré*

cukr dle chuti

3 g práškové želatiny + 15 g studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.

Pyré zahřejte (asi na 60 stupňů), dle chuti oslaďte a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte trochu vychladnout, pak nalijte na vychlazený dort a dejte do lednice. 

Dort můžete na krátkou dobu dát do mrazáku, zpevní se a pásková folie na boku dortu jde pak hezky sloupnout.


*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povaříte a ještě teplé propasírujete přes síto. 

A takhle vypadala první verze dortu 🙂

inspirace na korpus z Velké domácí cukrářky


Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

58 Komentáře

  • rozianne
    19. 3. 2016 v 8:28

    Vypadá úžasně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2016 v 19:29

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Cara C.
    19. 3. 2016 v 8:33

    Ten musím udělat 🙂 miluji tyto typy dortů 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2016 v 19:30

      Určitě stojí za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • Nela Procházková
    19. 3. 2016 v 9:53

    No ten je krásný.. Škoda ho jíst 🙂

    Nela Agáta z Beauty Charm

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2016 v 19:30

      Díky 🙂 naopak, byla by škoda ho nesníst 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    19. 3. 2016 v 10:54

    Milá Míšo, jak mě nemá honit mlsná, když sem dáváš takové pochoutky. Se……la bych i ten tablet 😁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2016 v 19:32

      Maruš, díky 🙂 taky mě ještě chuť na sladké pořád nepřešla 🙂 zvlášť když projíždím internet a hledám inspiraci 🙂 takže Tě vlastně chápu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 3. 2016 v 18:56

    Milo můžu se zeptat, jakou želatinu používáte?
    Děkuji

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2016 v 5:59

      Marcelo, želatinu v prášku kupuju v Lidlu, je to takový větší sáček cca 50 g, ale použít můžete i jinou. Jen pozor, nezaměnit s dortovým želé 🙂 Mila

      Odpovědět
      • Kuku
        3. 12. 2021 v 10:12

        Dobrý den, Míšo.
        Chci se Vás zeptat… jsem v cizině a zatím jsem v obchodě neviděla jinou želatinu než Dr.Oetker plátky. Předpokládám, že je to přesně ten druh želatiny, kterou nedoporučujete přidávat, že? Moc děkuji za odpověď, Kuku.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          3. 12. 2021 v 16:18

          Dr. Oetker má práškovou i plátkovou, obě jsou bez problému, také používám 🙂 jen se s každou pracuje trochu jinak.

          Odpovědět
  • Terka
    5. 5. 2016 v 11:04

    Dobry den!
    Dort jsem zkousela, je skvely!!:)
    Chci se zeptat, kdyz priste pouziju bezlepkovou mouku, bude fungovat stejne jako normalni?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 5. 2016 v 12:06

      Terko, hezký den. Moc děkuji, jsem ráda, že dort chutnal 🙂
      Také ho občas peču v bezlepkové verzi, část mouky dávám bezlepkové a část mleté loupané mandle (cca 30 g). Je trochu drobivější, ale jinak dobrý 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 9. 2017 v 18:16

    Už pár měsíců můj nejoblíbenější dort…diky!!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 9. 2017 v 19:45

      To mě moc těší 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Eliška
    8. 2. 2020 v 21:30

    Mohla bych dát místo mražených malin do krému čerstvé?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2020 v 17:26

      Ano, můžete.

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 2. 2020 v 11:26

    Chystám se dnes na nej ale chci se zeptat😇… Je lepsi ho udelat 1 den predem? Aby byl cerstvi? nebo muzu i 2 dny pred servirovanim rodine a predanim ale nejak ho zachovat aby byl jako cerstvi😇

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2020 v 20:13

      Klidně můžete i dva dny předem, želatina vše podrží.

      Odpovědět
  • Šárka
    22. 4. 2021 v 1:46

    Dobrý večer, dlouhodobě fandím Vašim receptům, prakticky nikdy mě nezklamou:). Na tento dort se chystám poprvé a chtěla bych se asi trochu hloupě zeptat na ty maliny, z textu jsem nepochopila, zda je při sestavování použít mražené, nebo rozmrazené ? (Dort bych chtěla mít hotový minimálně 12hod před plánovanou konzumací)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 4. 2021 v 12:16

      Jsou použity mražené maliny, je to uvedeno v receptu 🙂 ale klidně mohou být i čerstvé.

      Odpovědět
  • Veronika
    23. 5. 2021 v 14:45

    Tak dort jsme zrovna na posezeni snedli, je opravdu vyborny, lehky, jen jemne sladky, nadychany krem, jeden z nejlepsich co jsem kdy mela. Muzu se zeptat na to malinove zele nahore? Pres noc z nej trosku pustila voda a obarvila ten krem pod nim, cim to je – spatna znacka nebo spatny postup?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2021 v 18:42

      Tak to mě těší, děkuji 🙂 Pokud nechcete takové to hodně tuhé želé, tak je přirozené, že to trochu pustí „šťávu“. Můžete zkusit dát více želatiny …

      Odpovědět
      • Veronika
        23. 5. 2021 v 22:41

        Moc děkuji za odpověď, tak to jsem ráda, že je to normální, nebyla jsem si jistá, z želatiny mám respekt 🙂

        Odpovědět
  • Pavla
    25. 6. 2021 v 11:40

    Dobrý den, lze něčím nahradit vanilkový lusk? děkuji

    Odpovědět
  • Alena
    20. 8. 2021 v 20:16

    Dobrý den, prosím o radu… Dělala jsem krém a po přidání šlehačky do pudinku s zelatinou se mi z pudinku udělali malé kousky a nešlo mi to se šlehačkou spojit. Na chuť je to dobré, ale vizuálně jsou v krému malé hrudky pudinku. Zelatinu jsem ochladila pudinkem a se zbylým pudinkem zaslehala metlami, poté jsem šlehačku zamíchála do pudinku jen sterkou. V čem by mohla být chyba? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 8. 2021 v 7:34

      Řekla bych, že hrudky budou spíše z želatiny … pokud byl puding hezky hladký po uvaření a následném vyšlehání, tak se už později hrudky udělat nemohly. Bude to spíše zmíněná želatina, která pokud se přidá do příliš studeného, tak ztuhne … Také šlehačka musí být vyšlehaná jen do polotuha, jinak se bude špatně zapracovávat.

      Odpovědět
  • Šárka
    22. 8. 2021 v 22:13

    Paní Míšo, opět moc děkuji za výtečný recept. Dort lehký, sladký akorát a díky Vašemu přesnému popisu se povedl🙂 Děkuji!

    Odpovědět
  • Kamila S.
    8. 9. 2021 v 11:59

    Dobrý den paní Míšo,
    Mám dotaz na celkové množství mražených malin, na krém 150-200g a na glazuru dalších 180g, tedy celkem asi 400g malin?
    Děkuji za odpověď.
    Kamila

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 9. 2021 v 11:54

      Na glazuru je v použito už hotové pyré o váze 180 g, nikoliv maliny. Pokud si ho budete chtít připravit doma, malin na něj budete potřebovat více než 180 g …

      Odpovědět
  • Kristýna
    27. 1. 2022 v 10:36

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost mražení dortu na delší dobu, jak zmiňujete v receptu. opravdu mohu celý nenazdobený dort dát do mrazáku nebo by bylo třeba vhodnější např. použít invertní cukr? Předem moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 1. 2022 v 8:58

      Tak není myšleno nějak dlouhodobě, ale pár dnů určitě můžete. Jen je pak potřeba počítat s delším pozvolným rozmražením v lednici. Pokud umíte s invertním cukrem pracovat, klidně použijte, ale myslím, že to tady není nutné.

      Odpovědět
  • Martina
    24. 5. 2022 v 20:34

    Dobrý den paní Míšo, chtěla bych tento dort vyzkoušet, jen nevím, kdy dáváte tu folii. Přijde mi, že asi hned při prvním díle korpusu, protože korpusy nejsou od krému. Nebo až na závěrečné pyré. Nikdy jsem s folii nedělala, tak ten postup neznám. Moc děkuji za radu s postupem. Mohla bych použít jakékoliv ovoce? Děkuji, s pozdravem Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:14

      Fólie se dává do formy jako první, ještě než vložíte první plát korpusu. Ovoce můžete zaměnit, ale doporučuji drobnější jako jsou borůvky, rybíz … větší kusy jako jahody budou pouštět hodně vody.

      Odpovědět
  • Anna
    10. 7. 2022 v 20:25

    Míšo, tento dort je naprostý skvost, úplné nebe v hubě 🙂 dělala jsem z 1,5 dávky a dneska jsme ho celý doslova sežrali na rodinné oslavě. Potřebovala jsem ho upéct 2 dny předem a měla jsem strach dávat čerstvé maliny, tak jsem z nich udělala rozvar a hojně jím potřela oba kurpusy zevnitř krému. Vypadalo to velmi efektně a pro děti bylo plus, že tam nebyly semínka. Byl krásně uleželý, rozplýval se na jazyku jako obláček. Určitě nedělám naposledy, moc děkuji za recept, byla jsem díky Vám za hvězdu 🙂

    Odpovědět
  • Hanka
    8. 8. 2022 v 16:21

    Dobrý den, dort vypadá úžasně a nepochybuji o tom že tak bude i chutnat a proto bych se vás chtěla zeptat zda jej můžu použít jako spodní patro, zda se mi po nasazení horního patra nerozjede, děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Alena
    2. 3. 2023 v 20:12

    Dobrý den,ráda bych se zeptala ,když ze zmražených malin vaříte pyré,tak sladíte cukrem až po propasírování?
    Nebo se maliny vaří už s cukrem ? Děkuji

    Odpovědět
    • Olga
      25. 3. 2023 v 15:01

      Dobrý den, ráda bych se zeptala na použití želatiny v tomto receptu. Vždy jsem používala plátkovou Dr.Oetker, ale přidávala jsem ji do teplé tekutiny (zahřátá šlehačka nebo ov.pyré). Dnes poprvé jsem se odhodlala zkusit práškovou podle tohoto receptu a nedopadlo to dobře. V krému mám kousky želatiny, i když jsem postupovala podle vašeho receptu, nabobtnala, ohřála do rozpuštění v mikrovlnce a pak přidala trochu studeného pudingu, rozmíchala a pak přidala do zbytku pudingu, přesto mám v krému hrudky z želatiny. Napadá mě více důvodů, puding byl moc studený (z ledničky), měla jsem ho vyndat dřív a prvně našlehat, aby se mi želatina lépe vmíchávala nebo jsem neměla dost ohřátou želatinu, sice byla rozpuštěná, ale moc teplá ne, měla jsem strach, aby mi nezačala vařit, v mikrovlnce se mi to těžko hlídá… Proto mě napadlo, jestli by fungovalo, kdybych nabobtnalou želatinu přidala do teplého pudingu, rozmíchala a dala chladit do druhého dne i s ní nebo je to úplná blbost? Napadlo mě to, protože jsem zvyklá pracovat s želatinou tak, že ji přidávám do teplého základu a tolik se toho nebojím.
      Moc děkuji za odpověď, Vaše stránky jsou pro mě velkou inspirací, jste neuvěřitelně šikovná 🙂.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        27. 3. 2023 v 15:43

        Plátkovou i práškovou můžete libovolně za měnit a můžete si klidně postup upravit, tak jak píšete, tedy vmíchat ji do horkého pudingu. Ve Vašem případě byl krém příliš studený, proto se želatina srazila a udělala hrudky. Příště je lepší přidat větší množství krému do želatiny postupně 🙂

        Odpovědět
  • Hana
    17. 4. 2023 v 12:53

    Dobrý den, Míšo. Chtěla bych upéct korpus v takovém poměru, abych ho řízla na 3 části, vevnitř by tedy byly 2 vrstvy krému a poté krémem celý obmazat a nahoře jen ozdobit ovocem a čokoládou. Udrží mi to? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 4. 2023 v 9:45

      Je tam želatina, takže by to mělo fungovat 🙂 je potřeba sestavovat v ráfku.

      Odpovědět
  • Lucie
    5. 6. 2023 v 19:26

    Dobrý den,
    moc bych Vám chtěla poděkovat za to, že jste stále aktivní na Vašem bloku a že se stále s námi dělíte o rady a úžasné recepty, ikdyž jste určitě čím dál tím zaneprázdněnější.
    Jakýkoliv dortík který upeču, je sázka na jistotu, že bude neodolatelný a nezbyde po něm ani droběček.
    Když mám splín, zalovím ve Vašich kuchařkách a hned mám příjemnou aktivu pro zlepšení nálady.
    Přeji Vám mnoho dalších úspěchů
    Jinak malinový dort mohu jenom doporučit, je vláčný, svěží a příjemně kyselkatý.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 6. 2023 v 13:54

      Milá Lucko, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂 ano, je to čím dál těžší, občas mám pocit, že už mi dochází nápady, ale naštěstí jste tu Vy a mnoho podobných, kteří mě vždy motivují k další tvorbě. Děkuji za přízeň, moc si toho vážím.

      Odpovědět
  • Jana
    13. 6. 2023 v 16:54

    Dobrý den,
    dort jsem pekla přesně podle receptu a byl výborný jako vše od Vás. Ráda bych se zeptala, jestli by bylo možné ho udělat i s čerstvými jahodami. V jednom komentáři zde odpovídáte, že jahody nedoporučujete, že pustí moc vody, ale to myslíte asi mražené? Předpokládám správně, že s čerstvými by to šlo?

    Odpovědět
  • Radka
    15. 2. 2024 v 8:28

    Dobrý den, prosím, do jak velké formy mám dort udělat, když ho budu připravovat z 1,5 dávky? Děkuji, Radka

    Odpovědět
  • Martina
    3. 4. 2024 v 18:08

    Hezký den Míšo, chtěla bych se poradit, v čem jsem mohla udělat chybu. Dorty peču již primárně podle vás, ale často se mi stane (jako i teď), že v troubě dort krásně vyběhne, ale jakmile ho vyndám rázem spadne o polovinu takže se kolikrát nedá ani prokrojit. 🙁 Při šlehání apod. je vše bez problémů, těsto je krásné jako obláček, co může být tedy špatně? Moc děkuji za radu.

    Odpovědět
  • Kateřina
    16. 5. 2024 v 3:33

    Dobrý den Míšo,
    měla bych na vás takový dotaz. Když budu dělat klasicky vanilkový korpus, ale chci kakaový, kolik mám ubrat mouky nebo jestli mi poradíte jak si to mám spočítat prosím? Velice mi to pomůže. Mockrát děkuji❤️

    Odpovědět
  • Markéta
    15. 9. 2024 v 10:09

    Dobrý den, dort je ještě v procesu, ale už teď se musím připojit k paní, která měla hrudky v krému. Hrudky se mi udělaly už v pudinku, ještě než sem přidala smetanu. Respektive mi nešel dobře spojit puding s želatinou. S želatinou běžně nepracuju, takže nevím, jestli třeba nebyla málo ohřátá. Nebo kde by mohla být chyba.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ