Receptů na jablečné koláče není nikdy dost. Tenhle mě zaujal svou jednoduchostí, nejen pokud jde o přípravu, ale i výčtem potřebných surovin. K mému překvapení se tam nedává ani skořice, tak typická právě pro jablka. Přesto je koláč luxusní záležitost. A protože někteří pečou na Vánoce jablečný závin, rozhodla jsem se ho zařadit teď, jako případnou jablečnou alternativu 🙂
Recept na koláč pochází ze Švédska, kde se jmenuje se äppelkaka. Obvykle se servíruje s vanilkovou zmrzlinou, která mě osobně na koláči vůbec nechyběla 🙂 Koláč je skvělý samotný, ještě vlažný. V den upečení je krásně křehký a těsto křupavé, druhý den pak hezky zvláční.Těsto je celkem sladké, takže doporučuji vybírat kyselejší jablka.
Stálo mě to trochu sebezapření, ale udržela jsem se a do koláče opravdu nepřidala nic navíc. Obvykle totiž k jablkům přidávám ořechy, rozinky a samozřejmě skořici. Ale opět se ukázalo, že v jednoduchosti je krása, v tomto případě chuť 🙂
Křehký jablečný koláč (průměr ca. 23 cm):
150 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
2,5 lžičky prášku do pečiva
80 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
90 g studeného másla
1 menší vejce, lehce našlehané vidličkou
ca. 4 středně velká jablka, lépe kyselejší
Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Koláčovou formu o průměru ca. 23 cm vymažte lehce máslem.
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Studené máslo nastrouhejte na hrubém struhadle (velká oka) do mísy s mouku a rukama lehce zapracujte do mouky. Přidejte vajíčko a vanilkový extrakt, vše zpracujte do hladkého těsta.
Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do lednice. Zbytek těsta rozprostřete do připravené koláčové formy, vytáhněte ho asi do poloviny výšky okrajů. Já jsem si těsto z části rozválela mezi dvěma foliemi, přenesla a pak jen rukama ve formě „doladila“. Formu dejte do lednice, než si připravíte jablka.
Jablka omyjte a na hrubo nastrouhejte. Pro mě nezvykle, ale nastrouhala jsem jablka i se slupkou. Jablka dejte do sítka nebo cedníku a vymačkejte z nich šťávu. Tu doporučuji vypít, nevylévat 🙂
Vykapaná jablka rozprostřete do připravené koláčové formy, na krajích nechte malý kousek místa pro vrchní vrstvu těsta.
Odloženou třetinu těsta rozválejte mezi dvěma foliemi nebo na lehce pomoučněné ploše na průměr odpovídající velikosti koláčové formy. Těsto je poměrně slabé, opatrně přeneste na koláč a po stranách přimáčkněte.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až je hezky dozlatova. Koláč se ničím před pečením nepotírá.
Koláč před servírováním můžete lehce pocukrovat, ale i bez toho je dost sladký 🙂
inspirace z webu http://www.korenizivota.com/
Vytisknout recept |
25 Komentáře
Iveta B
18. 12. 2017 v 19:32Koláč vypadá opravdu lákavě. Co nejdříve určitě vyzkouším 🙂
Víkendové pečení
19. 12. 2017 v 19:22Díky 🙂 stojí za vyzkoušení 🙂
rêve de vivre
21. 12. 2017 v 7:01Jablkové koláče milujem a tento vyzerá výborne. Niečo podobné robievam, ale cesto je trošku iné, takže určite vyskúšam i tento. Andrea
Anonymní
8. 1. 2018 v 18:54Dobrý večer,koláč je chuťově dobrý,akorát se mi stalo,že spodní vrstva těsta je uplně mazlavá(jako nedopečená,ale dopečený je)koláč se nedá ani vzít z formy jak je mokrý a jablka jsem ždímala:-).Díky za odpověď.
Eva V.
Víkendové pečení
8. 1. 2018 v 20:05Evo V., zdravím, těžko říct, možná byla jablka hodně šťavnatá a pustila šťávu i po vymačkání …
Unknown
21. 10. 2018 v 11:07Je výborný,dělám ho teď často,když je teď plno jablek 😊.
Víkendové pečení
22. 10. 2018 v 20:29Díky 🙂 jablek je letos opravdu hodně 🙂
Míša
21. 3. 2019 v 10:36upečeno, koláč je skvělý, moc díky za recept
Anonymní
1. 11. 2019 v 11:50Je naozaj veľmi chutný, rýchly a nenáročný na suroviny. Vďaka! 🙂
Víkendové pečení
3. 11. 2019 v 19:49Skvělé, díky.
Anonymní
26. 2. 2020 v 6:42Výborný koláč, díky za recept! Také jsem se musela držet, abych do jablkové náplně nic nepřidala :-), ale vyplatilo se!
Víkendové pečení
26. 2. 2020 v 10:00Díky.
Iva
21. 11. 2021 v 10:17velmi jednoduchá příprava a moc chutný. děkuji za recept
Míša Landová
21. 11. 2021 v 15:05🙂 🙂 🙂
Martina
27. 7. 2022 v 21:48Opravdu jablka neloupat ?
Míša Landová
28. 7. 2022 v 12:34Ano, je to uvedeno v receptu …
Evjanka
3. 10. 2022 v 22:35Koláč jsem upekla přesně podle receptu akorát jsem neměla vanilkový extrakt. I bez extraktu byl vynikající Spodní plát jsem zvládla absolutně bez problémů ale horní mě potrápil ale nakonec jsem to dala Koláč je vynikající Není zbytečně přeslazený a není potřeba posypat cukrem Prostě báječný Mockrát děkuji za recept ❤️
Dora
27. 2. 2023 v 20:25Tak ja jsem to vyvalet vubec nezvladla. Nakonec jsem ze zoufastvi zasypala jablka drobenkou 😭😃
Tereza
13. 9. 2023 v 19:41Tak těsto mazlevé, že se mi lepilo všude možně, musela jsem přidávat mouku. Horní plat byl tak tenoučký, že se absolutně nedal přenést ani přes fólií na koláč. Nakonec je to tedy koláč mřížkový 🙈. Čekám na výsledek. Snad bude stát za to.
Lucie
25. 10. 2023 v 15:24Narazila jsem nedávno na váš web. Vyzkoušela jsem už cca 6 receptu od Vás a ani jeden nezklamal! Mám intoleranci na laktózu takže oceňuji recepty bez mléka. A teď ještě mám alergii na kravskou bilkovinu. Koláč jsem vyzkoušela udělat z ramy a je vynikající. Doma se po něm jen zaprasilo. Přidala jsem jen maličko mouky navíc. S těstem se krásně pracovalo. Moc děkuji za Vaše recepty 🙂
Míša Landová
25. 10. 2023 v 17:19Milá Lucie, tak to mě moc těší a děkuji za zpětnou vazbu 🙂
Adéla
18. 11. 2023 v 15:56Skvělý koláč, dělala jsem ho už snad stokrát v různých drobných obměnách a vždycky se povedl. Také se mi osvědčilo, použít předem připravenou náplň ze strouhaných zavařených jablek, pak je hotový opravdu za pár minut! Ideální pro nečekané návštěvy:)
Míša Landová
18. 11. 2023 v 18:50Děkuji 🙂
Veronika
29. 11. 2024 v 10:55Koláč jsem dneska vyzkoušela – teď je právě v troube aby jsme si ho mohli pak společně vychutnat u kávy. Na web narazila moje sestra která podle Vás děla cukroví – ani já jsem neodolala a nějaké ty druhy tam budu mít též od Vás ! Baví mě Vaše recepty. Přehledné, lehké a rychle ! Děkuji moc ❤️
Míša Landová
29. 11. 2024 v 14:29Veroniko, tak to vítejte a užívejte moje recepty bez omezení 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
4.2