Ať už je znáte jako dvojctihodné nebo moravské, v obou případech jsou to koláče s dvojí náplní. Jedna se skrývá uvnitř, zabalená do těsta, druhá je pak nahoře na koláči posypaná drobenkou. Na první pohled tak vypadají jako obyčejné koláče, o to větší překvapení, když do nich kousnete 🙂
Dovnitř koláče se obvykle dává tvarohová náplň, nahoru pak švestková povidla, ale může to být i marmeláda nebo kousky ovoce. Tedy alespoň tak se to ve většině receptů uvádí. Já občas dávám náplně tak, jak mě napadne a každé kousnutí je pak trochu sázka do loterie 🙂
Nemusíte mít strach, koláče s dvojí náplní nejsou o nic složitější, než ty klasické. Nejdříve zabalíte do těsta tvarohovou náplň, uděláte vlastně takovou malou buchtičku. Nahoře pak lehce promáčknete a přidáte povidla. Já jsem jako obvykle „natlačila“ do koláčů co nejvíce náplně, takže mi jich několik lehce prasklo. Nicméně na chuti jim to určitě nic neubralo 🙂
Dvojctihodné koláče (20 ks):
100 ml mléka
20 g čerstvého droždí
250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
špetka soli
špetka muškátového oříšku
50 g cukru krupice
citronová kůra
2 žloutky
50 g másla
Do vlažného mléka dejte lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, muškátový oříšek, zbytek cukru a citronovou kůru, dobře promíchejte. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
Vzešlý kvásek vlijte do mísy s moukou, přidejte žloutky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte v hnětení. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Dejte do mísy, lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30-40 minut kynout. Pak těsto propracujte a nechte znovu dalších 30 minut kynout.
Já si obvykle zapnu troubu na 30 stupňů a nechávám těsto kynout v troubě.
Náplně:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
1 malé vejce
citronová kůra
70-80 g cukru krupice
1 lžička kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
—————————————————————–
švestková povidla
skořice a rum na dochucení
Tvaroh smíchejte v misce s vajíčkem, citronovou kůrou, cukrem a škrobem. V případě potřeby přislaďte.
Povidla můžete ochutit špetkou skořice a dle potřeby trochu naředit rumem. Pokud jsou povidla naopak hodně „tekutá“, přidejte trochu strouhaného perníku.
Drobenka:
50 g polohrubé mouky
30 g cukru krupice
30 g másla
Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. Drobenku připravíte také snadno a rychle v mixéru či food procesoru.
Příprava koláčů
vejce na potření koláčů
(ca. 30 g rozpuštěného másla + rum dle chuti) – lze vynechat
Troubu předehřejte na 195 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozdělte na 20 kousků. Každý kousek zmáčkněte do placičky, dejte lžičku tvarohové náplně a zabalte. Spojem dolů položte na připravený plech. Takto připravené kousky nechte na plechu 15 minut kynout.
Do každého kousku pak udělejte důlek, opatrně prsty promáčkněte střed a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem. Naplňte švestkovými povidly a posypte drobenkou.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.
Ihned po vytažení z trouby můžeme koláče pokapat máslovo-rumovou směsí, díky které koláče krásně voní a zůstanou dlouho vláčné. I když v tomto případě budou vláčné díky tvarohové náplni i bez rumu 🙂
inspirace na kynuté těsto z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové
Vytisknout recept |
51 Komentáře
Anonymní
7. 1. 2018 v 20:43Dobrý večer Míšo,koláče vypadají úžasně,já mám problém vždy s těmi povidly,vždy mi z koláčů vytečou �� Renata
Víkendové pečení
8. 1. 2018 v 19:59Renato, děkuji 🙂 jsou opravdu skvělé, zkuste. Také mívám s povidly problém, hlavně na malých svatebních koláčcích. Tyto byly domácí, dostala jsem je od jedné čtenářky a drží perfektně. Klidně ale dejte povidla dovnitř nebo použijte kousky ovoce 🙂
Tereza
1. 6. 2024 v 14:51Skvělý recept, musím dělat z dvojí dávky, vždy se rychlo sní 🙂
Míša Landová
1. 6. 2024 v 16:23Tak to moc ráda slyším 🙂
Pavel
10. 1. 2018 v 9:23Promiňte, že se Vám do toho pletu. Někdy stačí povidla dopředu povařit a odpařit trochu vody, ale nepřehánět. Já kupuji povidla Darinka, jsou v 1kg balení a není s nimi vůbec žádný problém. Drží i na malých svatebních koláčcích. Pavel
Víkendové pečení
10. 1. 2018 v 19:48Zdravím Pavle, klidně se pleťte 🙂 vítáme každou radu, jak na povifla 🙂 funguje to povaření i na povidla, která už jsou extra hustá a přesto tečou? Díky Míša
Pavel
12. 1. 2018 v 19:13Ahoj Míšu, tak to jsi mě dostala. Extra a ještě tečou, tak to asi něco nebude v pořádku. Já jsem odpařoval z kelímku od Hamé a osvědčilo se. Ale určitě vyzkoušej povidla Darinka. Nic za to nedáš a možná budeš mít problém vyřešen. Přidávám do nich kapičku až kapku rumu a pořád drží fazónu a netečou. Pavel
Anonymní
8. 11. 2018 v 12:53do povidel dávám strouhaný perník krásně povidla ovoní a jsou
pevná
Robert
14. 6. 2020 v 18:57Hezký den.Já mám povidla vlastní a jsou opravdu extra tuhá.Poprve jsem teď dělal dvojctihodné a naprosto všechna povidla šla dolů na plech.Takže Zlatou svatbu jsem zachraňoval klasickými svatebními.Docela mě to mrzelo, protože chuťově byly fakt výborný.
Leopolda
17. 3. 2023 v 12:15Udělej vetší placatější důlek
Hana
8. 1. 2018 v 7:50Taky je dělám, jsou úžasné
Anonymní
8. 1. 2018 v 21:02Teda, ty jsou!!! Díky za recept, určitě vyzkouším – zase jste vpašovala rum 🙂
Víkendové pečení
10. 1. 2018 v 19:45Díky 🙂 rum nesmí nikdy chybět 😉
Anonymní
17. 1. 2018 v 19:19Děkuji za skvělý recept. Právě jsem je dopekla a vypadají a chutnají úžasně ��
Víkendové pečení
18. 1. 2018 v 16:24Super, děkuji 🙂
Anonymní
28. 4. 2020 v 17:47Já dávám dovnitř mleté ořechy, nahotu tvaroh a marmeladu, nemá to chybu. Nataša
Víkendové pečení
28. 4. 2020 v 19:36Každý máme svou oblíbenou kombinaci 🙂
Kláruš
24. 10. 2020 v 16:42Tento recept je prostě top, ale musím dělat dvojitou dávku, i tak koláčky nevydrží ani 24 hodin 🙈😂 Děkuji
Míša Landová
24. 10. 2020 v 20:15Klasika prostě nikdy nezklame :))
Tereza
23. 1. 2021 v 18:03Úžasné, úžasné, úžasné!! Jako od babičky a prý ještě lepší.. Dala jsem domácí povidla a boruvkovou marmeladu navrch. Děkuji a budu péct vždy, když budu chtít někoho oslnit:))))
Míša Landová
23. 1. 2021 v 18:41Děkuji 🙂
Vlaďka
30. 1. 2021 v 11:36Moc dobré koláčky. Včera jsem je pekla, dovnitř tvaroh a navrch hrušková povidla. Uz mám recept ve svém sešitě.
Vladimíra
Míša Landová
30. 1. 2021 v 17:00Děkuji 🙂
Júlia
3. 3. 2021 v 14:40Ahoj, recept vyzerá skvele, ale nemám odhad na veľkosť – aké sú asi koláče po upečení veľké? Ďakujem. J.
Míša Landová
3. 3. 2021 v 17:29Nikdy jsem neměřila, ale odhaduji min. 7-8 cm v průměru 🙂
Lenka
21. 10. 2021 v 21:15Dobrý den, můžu těsto použít na malé posvícenské koláčky. Děkuji.L.H.
Míša Landová
21. 10. 2021 v 22:27Nikdy jsem nedělala, ale myslím, že ano 🙂 případně mrkněte na recept Svatební koláčky
Mirka
27. 1. 2022 v 23:07Pekla jsem je dneska na Floride. Super testo, super kolace! Povidla jsem tady nesehnala, tak jsem nahoru dala malinovou marmeladu. Pokapat kolace rumovym maslem byl skvely napad. Moc vam Miso dekuji za recept!
Míša Landová
28. 1. 2022 v 9:02Tak to mě těší, že i v takové dálavě mají koláče úspěch 🙂
Pavla
1. 2. 2022 v 12:02Koláče jsou vynikající! Včera jsem pekla synovi za vysvědčení, kombinace tvaroh + domácí višňová marmeláda. Spěchala jsem, takže se mi trochu „rozjely“, ale to nevadilo, i tak vmžiku zmizely. Taky jsem z důvodu času vyzkoušela kynutí v lednici přes noc a klaplo to skvěle.
Míša Landová
1. 2. 2022 v 18:19🙂
Míša
19. 2. 2022 v 11:51Koláče jsou výborné. Už jsem dělala několikrát. Ale teda pokaždé připomínají spíš vdolky 😂. Jsou takové kulaté a ne takové plácáte jako všechny koláče 🤷🏼♀️. Nevíte v čem mužů dělat chybu?
Míša Landová
20. 2. 2022 v 17:36Mají dvojí náplň, takže jsou vyšší. Nicméně můžete je zkusit více rozmáčknout 🙂
Hanka
2. 4. 2022 v 9:53Vyborne koláče, dělala jsem z jeden a půl dávky, uvnitř tvaroh, navrh svestky, maliny, borůvky, broskvovou marmeláda, chuti spoustu. Opět povedený recept, který nezklamal. Děkuji
Míša Landová
2. 4. 2022 v 11:44Děkuji 🙂
Anna
23. 4. 2022 v 1:19Milá Míšo,potěšil mě Váš recept.Mám podobný ,jen trošku másla nahradím sádlem.Sádlo do kynutého těsta dávám ráda,mám pocit,že sádlo těstu prospívá.Tvaroh také sladím cukrem krupicí,mletým cukrem tvaroh řídne.Taktéž ráda používám máslo a rum,jako konečnou úpravu.Koláče nechám na plechu chvíli kynout,pak udělám docela razantně důlek .Do něj dám povidla +drobenku a dávám ihned péct. Povidla pak nevytečou, nebo minimálně.
Michala
12. 5. 2022 v 16:39Dobrý den Míšo, ráda bych věděla jak je to s teplotou trouby u horkovzduchu a délce pečení. Je rozdíl mezi obyčejnou a horkým vzduchem?
Děkuji Michala
Míša Landová
12. 5. 2022 v 17:00Já peču obvykle jen horní a dolní ohřev, horkovzduch z mého pohledu nepatrně vysušuje a peče více. Nicméně každá trouba peče jinak, teplota i čas jsou vždy jen orientační 🙂 Zkusila bych teplotu o ca. 10 stupňů nižší a délku podle barvy koláčů .)
Ivana
24. 2. 2023 v 22:50Pekny den, nevedela byste, proc mi pokazde ten tvaroh uvnitr „zmizi“? Kdyz se kolac rozrizne, tak uvnitr je jen testo, zadna viditelna vrstva tvarohu, jak by mela – uplne to pusobi, jak kdyz se nejak vstreba do testa … pritom ho davam dost, resp. podle receptu. Moc dekuji za pripadnou radu.
Míša Landová
25. 2. 2023 v 19:05Jaký používáte tvaroh? On se trochu do těsta dostane, tím jak to zabalíte a zmáčknete …
Ivana
26. 2. 2023 v 3:38Vetsinou alobalovy. Zkousela jsem i vanicku, a stejne. Proste on tak nejak uplne vysublimuje, jako bych ho tam vubec nedala 🙂
Leopolda
17. 3. 2023 v 12:47Ivanko zkus tam dát trochu hrubé mouky a určitě malé vajíčko.
ZDENKA
19. 4. 2023 v 20:30Kupujte jen tvaroh v alobalu a nechejte ho přes noc vytužít ( zabalit odbalený do čisté utěrky ) a pak je tuhý tak akorát, dávám mletý cukr, skořicí, žloutek a rum, připravím si kuličky podle velikosti jak chci velké koláčky a obalím vykynutým těstem
Marcela
5. 1. 2024 v 12:30Dobrý den,
peču dvojctihodné koláče, ale podle Vašeho receptu na kynuté těsto s olejem.Mám čekat nějaký problém?děkuji za rady .
Míša Landová
6. 1. 2024 v 15:09Oba recepty jsou vhodné na dvojctihodné 🙂
Marcela
7. 1. 2024 v 12:27děkuji, za odpověď .
Zkoušela jsem různé recepty na kynuté těsto, ale to s olejem je podle mě nejlepší a hlavně je moc dobré i další dny.Moc děkuji za recept.Můj vnuk se s koláčky úplně mazlí , čuchá k nim a pomlaskává si během jídla .
Míša Landová
7. 1. 2024 v 12:39Marcelo, musím souhlasit, kynuté s olejem je na koláče nejlepší 🙂
Anna
25. 4. 2024 v 16:22Zdravím Míšo a prosím o radu, může se těsto nechat kynout v lednici přes noc? Moc děkuji a pečení zdar ☺️
Míša Landová
25. 4. 2024 v 16:23Ano, mělo by to fungovat u většiny kynutých těst.
Kristína
2. 10. 2024 v 21:01Super jednoduché cesto. Dobre sa s ním pracuje a výsledok je božský. Ďakujem
Míša Landová
3. 10. 2024 v 11:08Rádo se stalo 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5