Menu
Dorty

Pistáciový dort s makronkami

Jeden pistáciový dort už na blogu mám, tohle je taková jeho malá obměna. Tentokrát jsem k pistáciovému krému vybrala svůj oblíbený ořechový korpus a obmazání doplnila sněhovým máslovým krémem s příchutí pistácie. No a protože se jednalo o narozeninový dort pro malou holčičku, nesměly chybět ani růžové makronky 🙂

Sněhový máslový krém na obmazání jsem zvolila záměrně. Dort se s ním dobře a hlavně hezky do roviny obmaže a po ztuhnutí je pevný. Riziko poškození při manipulaci je tak minimální, případně se snadno „opraví“. Zároveň vydrží hezky „svěží“, nemá tendenci jako některé krémy do druhého dne okorat.

Jako u většiny dortů i tady doporučuji přípravu rozdělit alespoň do dvou dnů. Nemusíte se tak „honit“ několik hodin v kuse a dortu to jen prospěje. Je lepší, když se rozleží a jednotlivé vrstvy se tak hezky propojí. V prvním dni si upečte korpus a v mezi čase připravte krém. Druhý den pak sestavte a můžete i dokončit. Já obvykle protahuji přípravu i na den třetí 🙂

Ořechový korpus (forma o průměru 20 cm):

4 vejce, odděleně

120 g cukru krupice

40 g jemně mletých ořechů (lískové/vlašské)

90 g hladké mouky

35 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem (jen dno).

Žloutky vyšlehejte se lžící cukru do pěny. Z bílků a zbývajícího cukru ušlehejte pevný sníh. Nejdříve šlehejte samotné bílky při střední rychlosti, až se vytvoří bílá pěna, začněte pomalu přisypávat cukr a následně pak zvyšte otáčky na maximum.

Vyšlehané žloutky přidejte ke sněhu a opatrně promíchejte. Přisypte mleté ořechy, promíchejte, pak prosátou mouku. Dobře zapracujte stěrkou do těsta. Nakonec přilijte olej.

Těsto přendejte do připravené formy a dejte péct asi na 25-30 minut do vyhřáté trouby. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte zchladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky korpusu a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete plnit hned, po úplném vychladnutí zabalte do folie a dejte do chladu.

Pistáciový krém (připravit den předem):

300 ml smetany ke šlehání 33%

150 g kvalitní bílé čokolády

pistáciová ochucovací pasta* – množství dle chuti nebo pokynů výrobce

+ 3 lžíce mascarpone k našlehání

Čokoládu a pistáciovou pastu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou promíchejte do hladka. Nakonec promixujte celou směs tyčovým mixérem. Přikryjte folii a dejte do lednice alespoň na 12 hodin vychladit.

Až budete chtít dort plnit, k vychlazené směsi přidejte mascarpone a vyšlehejte do krému. Doporučuji šlehat při středních otáčkách, zvláště ke konci hlídat, aby se krém nepřešlehal.

Sestavení dortu

Ořechový korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak tři pláty. Dobře to jde pilkou nebo strunou, případně dlouhým zubatým nožem.

První plát položte na tác, můžete pokapat rumem nebo ořechovým likérem, naneste necelou polovinu krému a rovnoměrně rozetřete. Přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte a opět pokapejte rumem a rozetřete krém. Zbytkem krému lehce obmázněte boky a vršek dortu. Vrstva je opravdu jen slabá, protože finální obmazání se bude dělat sněhovým krémem.

Naplněný dort dejte na několik hodin do lednice vychladit, klidně i přes noc.

Pistáciový sněhový máslový krém

sněhový máslový krém – recept tady na blogu

pistáciová ochucovací pasta* – množství dle chuti nebo pokynů výrobce

Sněhový máslový krém připravte dle receptu na blogu. Ke konči zašlehejte do krému pistáciovou pastu. Doporučuji řídit se chutí nebo pokyny výrobce. Každá pasta je trochu jiná, liší se kvalitou i intenzitou. Krém by neměl být moc tuhý, pro obmazání je lepší taková méně pevná varianta 🙂

Krém naneste v silnější vrstvě nožem nebo sáčkem po celém obvodu dortu. Dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou krém uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. Naneste krém i na vršek dortu a nožem ohlaďte do roviny. Doporučuji uhlazovat od kraje ke středu.

Množství krému je orientační, možná vám ho trocha zbude. Záleží, jak silnou vrstvu na dort dáte.

Dort ozdobte dle fantazie, já jsem na boky dortu nalepila půlky makronek (hned po namazání, než krém ztuhne). Nahoře je dekorace z pistáciové polevy odlitá v silikonové formě a makronky slepené pistáciovým máslovým krémem.

* pastu koupíte na cukrářských eshopech, já jsem použila pistácivou pastu de luxe – koupíte např. tady

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

79 Komentáře

  • Anonymní
    3. 3. 2018 v 22:22

    Co k tomu dortu říct, Míšo – krása, elegance, preciznost! Moc Vás obdivuji a přeji hezké jarní dny, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2018 v 7:19

      Mileno, opět moc děkuji za milá slova 🙂 Vy umíte vždycky potěšit 🙂 krásnou neděli 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 3. 2018 v 14:50

    Mílo,smekám,je to opět parádní a mistrovský kousek!Moc se těšim, že vyzkouším.Hm, a už konečně vím,jak udělat ten střed,tak silikon,aha.Moc si přeju,ať nás stále tak krásně překvapujete.Moc zdravím.Iva Žemli

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2018 v 17:20

      Ivo, moc děkuji 🙂 Vy ho budete mít určitě také parádní, zvládáte všechno levou zadní 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2018 v 7:23

    Mílo,nemám slov,jste prostě úžasná,jsem Vaší obdivovatelkou a peču Vaše dorty a celé rodině i přátelům moc chutnají.Dort je nádherný a při nejbližší příležitosti ho upeču.Moc zdravím a přeji hodně krásných nápadů.Vaše obdivovatelka Drahomíra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2018 v 9:45

      Moc děkuji za důvěru v mé recepty, jsem ráda, že se podle nich daří s úspěchem péct 🙂 krásné jarní dny 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 4. 2018 v 3:13

    Dobrý den,
    dortík máte nádherný. Mě se bohužel vůbec nezdařil ten sněhový krém. Nepovedlo se mi vůbec ušlehat sníh…vylezla mi z toho jen jako bílková poleva. Poradila byste mi prosím kde jsem udělala chybu?
    Moc děkuji Simona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2018 v 19:48

      Simono, tak to mě mrzí, že se krém nepovedl. Těžko říct, kde se stala chybat, musela bych vidět Váš postup. Šlehala jste ručním šlehačem nebo v robotu? Dostatečně dlouho? Byla směs zahřátá na správnou teplotu?

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 4. 2018 v 20:59

    Nejdřív jsem míchala jen metličkou a hřála nad párou na 70st. a pak jsem šlehala ručním šlehačem…po 20 min. jsem to vzadala a zašlehala i to máslo. Jedlé to bylo, vlastně si vsichni moc pochutnali ale nebylo to holt nadýchané…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2018 v 8:04

      Na vyšlehání by mělo stačit 7-8 minut, déle určitě není potřeba šlehat. Každopádně sníh je takový táhlý, není určitě stejný, jako když šleháte třeba do korpusu, až po přidání a zašlehání másla je krém nadýchaný 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 7. 2018 v 11:02

    Dobry den Miso,
    Krasa jako vzdy. Chtela jsem se s vami poradit ohledne zdobeni ze silikonove formy. Mam takovou silikonovou formu na mensi spiralky, ktere davam na minidortiky. Vetsinou formu pouzivam bud na cokoladu nebo citronovy krem. Ale kdyz delam spiralky z toho citronoveho kremu, vubec se mu mrsce nechce ven, respektive prvni dve spiralky po vyndani z mrazaku se jeste daji nejakym zpusobem vymacknout ven, ale pak uz je to patlanice. Proto jsem se chtela zeptat, jestli na to nemate nejaky figl? Daji se formy necim vysypat nebo tak neco? 🙂 a btw jak vlastne takove ozdoby delate prosim? Ja si udelam krem, do ktereho vmicham zelatinu a frknu do mrazaku, delate to nejak jinak? Jde mi tedy hlavne o ty ozdoby ze silikonovych forem. Moc dekuji za pripadne rady
    Madla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 7. 2018 v 12:18

      Magdo, zdravím Vás a děkuji 🙂 formu na malé spirálky mám také a zatím se mi kromě čokolády nepodařilo nic z této formy dostat 🙂 zkoušela jsem různé pěny, krémy a vcelku to nikdy nevyndám. Nevím, zda je to tím, že to není originál forma od Silikomartu nebo to prostě dělám špatně. Nicméně mám i jiné tvary, je pravda, že jednodušší a tam problém nemám. Měla jsem problém i s tou velkou spirálou 🙂 možná je moc členitá, opravdu nevím 🙂
      Obvykle tam dávám také něco s želatinou, pěnu nebo jiný krém, ale zkoušela jsem i jen ovocné pyré s želatinou a také to nešlo. Pouze ta čokoláda jako taková se mi povedla vyndat bez úhony 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 10. 2018 v 15:31

    Dobrý den Mílo,
    super blog, dost často podle Vás peču a vše je neskutečně dobrý.
    Myslíte si, že kdyby krém našlehala z mascarpone, smetany na šlehání a pistáciové pasty, že to bude v pořádku. U nás se totiž moc nemusí bílá čokoláda. Děkuji za radu. Mějte se moc krásně a ať se Vám v pečení pořád tak daří. I.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 10. 2018 v 18:42

      Zdravím a velké díky za přízeň 🙂 Ano, můžete čokoládu vynechat, doporučila bych poměr 1:1 mascarpone a smetana a podle chuti přidat pistáciovou pastu. Já osobně bílou čokoládu taky nejím, ale v krémech je moc dobrá, navíc není její chuť tak výrazná. Samozřejmě za předpokladu, že použijete kvalitní, nikoliv tabulkovou z běžného obchodu 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 10. 2018 v 8:08

      Moc děkuji za radu, dám vědět jak se krém povedl. I.

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 10. 2018 v 9:52

      Dobrý den Mílo, o víkendu jsem připravila ten pistáciový krém z mascarpone, smetany a pistácií a ještě jsem do dortu přidala čerstvé maliny a bylo "fakt dost dobrý" – ještě jednou moc díky za radu, mějte se krásně I.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2018 v 6:06

      Skvělé, díky za zprávu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 11. 2018 v 16:04

    Dobrý den Míšo ,chci se zeptat ty růžičky jsou sněhové nebo krémové .děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 11. 2018 v 7:09

      Pokud máte na mysli ty růžové na dortu na fb, tak jsou to sněhové pusinky 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    9. 1. 2019 v 16:11

    Dobrý den Míšo, bylo by možné do těsta místo lískových ořechů použít právě mleté pistácie? Jako aby to bylo echt pistáciové. 🙂 Děkuji za radu, Jitka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 1. 2019 v 9:28

      Jitko, zdravím, ano, určitě můžete použít mleté pistácie 🙂

      Odpovědět
  • Michaela Červenková
    30. 5. 2019 v 21:36

    Dobrý večer Míšo, potřebovala bych poradit ohledně množství surovin, když chci použít formu 23 cm? Může být takto:
    6 vajec
    180 g cukr krupice
    70 g ořechy
    130 hl. mouky
    58 ml oleje
    Děkuji mnohokrát, Vaše recepty jsou boží, kynuté koláče od Vás nepřekonatelné 🤗.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:41

      Víceméně ano 🙂 já dávám 140 g mouky a 60 g ořechů a oleje 50 g (nikoliv ml) 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 8. 2019 v 5:30

    Dobrý den, jak to prosím funguje kdybych nechtěla dělat ořechový, ale klasický z důvodu alergie? (Místo X gramů ořechů se přidá stejné množství mouky?
    Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 8. 2019 v 19:08

      Ano, ořechy nahraďte moukou.

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 6. 2020 v 22:03

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Budu péct cupcakes a ráda bych na ně použila pistaciovy krém z tohoto dortu. Je krém pevnější? Přežije cestu autem už nazdobený? Nedalo by se do něj přidat třeba máslo , aby byl pevnější? Moc děkuji za odpověď Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2020 v 6:25

      Pokud použijete kvalitní bílou čokoládu (ne tabulkovou z obchodu), tak je krém dostatečně pevný a vhodný i na zdobení cupcakes 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      12. 6. 2020 v 15:09

      Moc děkuji ❤

      Odpovědět
      • Andrea
        28. 5. 2024 v 10:38

        Ďakujem za recept. Je možné nahradiť bielu čokoládu kvalitnou mliečnu a použiť ako plnku do poschodovej torty? Rada by som použila na potretie snehový maslový krem a potiahla fondanom. Rada by som teda zvolila plnku pevnú aby sa dort nerozhodol. Vopred Ďakujem za odpoveď.
        Vaša obdivovateľka

        Odpovědět
        • Míša Landová
          28. 5. 2024 v 10:51

          Můžete použít mléčnou, ale recept bude potřeba trochu upravit. Nicméně k pistácii chuťově mnohem více ladí bílá čokoláda. Pokud je krém správně připraven, je dostatečně pevný i do patrové dorty, kde se navíc počítá s výztuží.

          Odpovědět
  • Hanka L.
    14. 2. 2021 v 18:48

    Dobrý večer Míšo, dnes jsem pekla tento dort k šedesátinam. Jsem šťastná, že se mi povedl hned napoprvé. Je to díky Vám a Vašim perfektně popsaným postupům. Jsem za ně vděčná, děkuji Hanka.

    Odpovědět
  • Magdaléna
    6. 4. 2021 v 15:29

    Dobrý den, korpus a vše se povedlo. Jen když jsem otočila korpus, tak se přilepil a vrch zůstal přilepený. Naštěstí jsem to zamaskovala krémem, ale moje otázka zní co jsem udělala špatně a jak se tomu přístě vyvarovat? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 4. 2021 v 18:42

      Omlouvám se, ale dost dobře nerozumím Vaší otázce? Jak jste otáčela korpus a v které fázi?

      Odpovědět
      • Magdaléna
        7. 4. 2021 v 18:34

        Po upečení, jsem odřízla boky a otočila.😊

        Odpovědět
        • Míša Landová
          7. 4. 2021 v 20:24

          Pokud ho překlápíte teplý, tak musíte buď na chladicí mřížku nebo na pečicí papír 🙂

          Odpovědět
          • Magda
            8. 4. 2021 v 21:43

            Moc děkuji. Někdy mi to moc nemyslí. 😂

  • Eva
    30. 4. 2021 v 13:17

    Dobrý den Míšo, chtěla bych zkusit ozdobu co máte nahoře, formu už mám, ale třeba čokoládovou nebo želatinovou například z malin. Poradila by jste mi nějaky recept aby se to dalo potom vyndat? 😀 Děkuji moc a děkuji za váš blog peču podle vás už nějaký ten pátek a všechno je super ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 5. 2021 v 9:03

      Pro snadné vyndání dekorace z formy doporučuji krém, které se dá zamrazit. Tedy ten, který obsahuje buď želatinu nebo třeba pektin. Pokud tam nalijete jen čokoládu, bude stačit jen chladit v lednici 🙂

      Odpovědět
      • Eva
        3. 5. 2021 v 11:07

        Děkuji mockrát ☺️

        Odpovědět
  • Adéla
    21. 6. 2021 v 18:21

    Krásný dobrý den,
    Prosím tu horkou smetanu na krém, může se ohřát v mikrovlnné troubě nebo raději v kastrulku na plotně? 🙂 děkuji

    Odpovědět
  • Drahomíra
    3. 9. 2021 v 16:59

    Milá Míšo,
    je zde pár otázek ohledně ozdoby na dortu.Vy sama v 1 odpovědi uvádíte, že krom čokolády se Vám nedaří hmotu dostat ven z formy bez újmy.Uvádíte,že jste použila pistáciovou polevu? Tj.je jaká poleva,Tj.koupená hotová poleva?Kde takovou seženu? Nebo tj.kombinace bílé čokolády pistáciové pasty?A když budu chtít zvolit varintu s krémem a želatinou a zamrazit, jaké mám použít správné poměry surovin? Mám i Vaši kuchařku a tam jsou mini cheesecaky také s touto ozdobou z malé silikonové formy,ale tj.želé. a tam je zase v rcp.Agar.Takže čokoláda a želé s agarem bez problému, jinak to nefunguje?A asi čím větší průměr,tím větší problém s vyloupnutím…Děkuji za Vaši radu a reakci.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 9. 2021 v 18:43

      Ano, použila jsem hotovou pistáciovou polevu, koupíte na cukrářských eshopech. S jinou variantou Vám neporadím, musíte vyzkoušet, ale určitě to je 🙂 jen pozor, agar není mrazitelný.

      Odpovědět
  • Ester
    9. 2. 2022 v 15:11

    Dobrý den, paní Míšo, všechny Vaše recepty jsou úžasné! Děkujeme za ně i za Vaše rady. Chci dělat tento pistáciový dort příští týden synovi k narozeninám. Můžu se zeptat jestli by se hodila nějaká marmeláda pod ten krém, anebo raději jak píšete nedávat žádnou? Ptám se, protože jsem zvyklá vždycky korpus pokropit rumem a promazat domácí marmeládou a pak krém. Děkuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2022 v 22:06

      Tak to mě těší, děkuji 🙂 já marmeládu v dortech nemám ráda a v tomto případě se mi tam moc nehodí. U těchto krému se používají spíše ovocná pyré či želé nebo ovoce. Hodí se maliny a jahody 🙂

      Odpovědět
      • Ester
        15. 2. 2022 v 14:32

        Děkuji moc pěkně za odpověď ☺. Tak já tam raději nic nebudu dávat ať se ty chutě nebijou😀. Děkuji za Vaší odpověď a skvělé recepty 👍. Ať se Vám i nadále ve všem daří 💗!

        Odpovědět
  • Ester
    8. 3. 2022 v 15:31

    Dobrý den, paní Míšo, děkují za super recepty. Pistáciový dort jsem udělala a všichni moc chválili. Marmeládu ani jiné ovoce jsem nedávala a máte pravdu nevynikla by ta chuť pistácií. Jenom jsem bojovala s množstvím té pasty pistáciové. V receptu není uvedená gramáž a měla jsem strach ať to utrefím. Vy to asi taky děláte všechno od oka že? Jinak už se moc těším na Peče celá země. Moc blahopřeji!!!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2022 v 15:48

      Díky, jsem ráda, že se dort povedl 🙂 naopak, většinou vše odvažuji přesně na gramy 🙂 nicméně existuje velké množství značek ořechových past a jejich kvalita i chuť se liší, proto není množství uvedeno.

      Odpovědět
  • Hana
    22. 5. 2022 v 13:11

    Dobrý den, Míšo, mohla bych se vás zeptat na dort o průměru 28cm mám 1x znásobit dávku co tu máte uvedenou? Spočítala jsem si to na 1 a půl ale to v komentáři doporučujete na dort o průměru 23cm,tak teď vůbec nevím jak se to počítá 😳😢 jinak opět překrásný dort. 👍😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2022 v 10:53

      Ano, na formu 28 cm budete potřebovat dvojitou dávku 🙂 počítá se úplně jednoduše podle obsahu kruhu.

      Odpovědět
      • Hana
        26. 5. 2022 v 23:55

        Míšo, prosím Vás našla jsem si nějaké počty na netu a vyšlo mi že každou ingredienci mám násobit třemi na průměr těch 28cm.. 😳 Je to pravda? Nebo teda mám dát pouze tu dvojitou dávku? A prosím kolik by jste tam dala těch bílků a žloutků, já nějak nevím, ty vajca jsou ošemetný 😁 děkuji mnohokrát. 😊 A prosím ten pistaciový krém Vám stačil tento recept na celý dort obmaz a promaz nebo jste navyšovala?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          27. 5. 2022 v 9:41

          Jak už jsem uvedla výše, na formu o průměru 28 cm bude stačit dvojitá dávka, tedy všechny suroviny vč. vajec vynásobit dvěma. Nicméně je na Vás, jestli se budete řídit mnou nebo radami na netu 🙂 V dortu jsou dva druhy krému, jeden uvnitř a druhý na obmaz, vše je uvedeno v receptu a popisu.

          Odpovědět
          • Hana
            27. 5. 2022 v 11:40

            Paní Míšo já se hrozně omlouvám. Přesně jak popisuje paní Maruška níže jsem si to spočítala, ale protože chci udělat dort dvou chutí korpusu a dvou chutí krému, to znamená že kloubím vlastně 4 Vaše recepty tak jsem se zamotala a myslela jsem, že recept na dort výše je o průměru 16cm, proto jsem stále motala tu trojitou dávku, to už by tak vycházelo. Došlo u mě k nepozornosti čtení, tak se ještě jednou omlouvám, že obtěžuji s otázkami, které už byly odpovězeny. Děkuji za recept a Vaše drahocenné rady. Jste skvělá. 👍

        • M
          27. 5. 2022 v 9:45

          Dobrý den,
          dovolím si do této diskuze zapojit jako dlouholetá vyučující matematiky. Co se týká výpočtů, je na netu plno chybných informací, až nesmyslů. Ale paní Míša má úplnou pravdu. Při porovnávání objemu „kolmých těles“ jakéhokoli tvaru při stejné výšce si skutečně stačí všímat jen velikosti ploch podstav, ty dát do poměru a ve stejném poměru měnit suroviny.
          Pokud se jedná o kruhové podstavy, je situace ještě jednodušší. Stačí „zpoměrovat“ druhé mocniny poloměrů podstav.
          Dort paní Míši – poloměr je 10 cm – druhá mocnina je 10×10=100
          Váš dort – poloměr 14 cm – druhá mocnima je 14×14=196, (přibližně 200)
          Pro stejnou výšku Vašeho dortu tedy potřebujete opravdu dvojitou dávku těsta.
          Dost přesné strohé matematické teorie. Jestli budete mít výšku dortu úplně stejnou v malém i velkém provedení, nevím. Mé výtvory se občas trošku liší, po výpočtech hrají roli „pekařské požadavky“ – mouka, trouba, šlehání,…. Proto u velkého dortu často ještě přidám 10% surovin, aby jeho výška byla dostačující, ale trojnásobek mi přijde už hodně. Samozřejmě, záleží, jak chcete dort vysoký.
          Přeji zdařilé a úspěšné pečení.
          Maruška

          Odpovědět
          • Míša Landová
            27. 5. 2022 v 10:23

            Maruško, děkuji 🙂

          • Hana
            27. 5. 2022 v 11:46

            Maruško a Vám taky děkuji. Přesně tento postup mi přišel nejlogičtější a jak jsem psala paní Landové, kloubím čtyři její recepty a zamotala jsem se.. Myslela jsem, že recept výše je na dort o průměru 16cm to už by vycházelo. Děkuji za Váš příspěvek bez něj a Vašich příkladů v něm bych si toho možná nevšimla. Takže dík. H.

  • Jitka Pokorná
    29. 8. 2022 v 21:27

    Dobrý den,

    zaujala mě ta ozdoba z pistáciové polevy – spirála. Mohla byste mi prosím poradit, kde koupit silikonovou formu na její odlití? Hledala jsem na různých e-shopech, ale zatím jsem na žádnou nenarazila. Předem díky za Vaši odpověď.
    PS: Již Váš blog sleduji několik let, mnoho receptů jsem vyzkoušela a co výtvor, to mňamka. Díky za Vaší práci.
    Jíťa.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 8. 2022 v 7:10

      Forma je od firmy Silikomart, hledejte pod názvem TOURBILLON 🙂 v nabídce mají různé velikosti.

      Odpovědět
  • Irena
    20. 9. 2022 v 9:10

    dobrý den Míšo, chtěla bych pistáciový krém použít na roládu, prosím poradíte mi, který váš recept na roládu použít.
    Dort jsem již pekla několikrát a je opravdu vynikající. Vždy mě fascinuje, jak voní těmi pistáciemi.

    Odpovědět
  • Martina
    31. 1. 2023 v 21:18

    Zajímalo by mě, když nemám pastu úplně hladkou, mohla bych do snehoveho krému vmichat rozpustene pistaciove pecičky( polevu)?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 2. 2023 v 12:17

      Vmíchat samozřejmě můžete, ale jestli se nepletu, pecičky jsou poleva a jsou chuťově trochu jinde, než pasta 🙂

      Odpovědět
      • Martina
        2. 2. 2023 v 17:12

        Mám obojí tak snad to dopadne.

        Odpovědět
  • Martina
    4. 2. 2023 v 15:46

    Právě jsem se vrhla na pečení tohoto dortu. A vůbec jsem si nevšimla,že krém má odležet 12hod. lednici, ale já to potrebuji dnes dopect…nějaká ráda? A hodí se pod krém namazat korpus malinovou marmeládou?Moc dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 2. 2023 v 13:34

      Bohužel, tyto krémy potřebují odležet a řádně vychladit, jinak se mohou přešlehat. Nicméně 6-8 hodiny by na chlazení mělo stačit. Ano, malina se k pistácii určitě hodí.

      Odpovědět
  • Martina
    26. 2. 2023 v 19:39

    Dobrý den Míšo,měla bych dotaz,krém budu dělat z mascarpone,šlehačky a pistáciové pasty,bez čokolády,chtěla bych se zeptat ,pokud dort nebudu obmazávat bílkovou polevou,ale jenom pistáciovým krémem,šli by stejným krémem udělat spirálky na bocích dortu, zdobící špičkou a nebudou odpadávat?Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2023 v 19:45

      Upřímně, takto jsem krém s pistáciovou pastou nikdy nedělala … nicméně pokud je to krém jen mascarpone a smetana, tak to určitě držet bude.

      Odpovědět
  • Irena
    4. 8. 2023 v 6:08

    Míšo šel by tento dort zamrazit pro následné polití zrcadlovou polevou?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 8. 2023 v 9:19

      Přes máslový krém jsem nikdy zrcadlovou polevo nedávala … v tomto Vám tedy neporadím.

      Odpovědět
  • Mirka
    17. 4. 2024 v 6:35

    Zdravím Míšo, je možné vyměnit oříšky za pistácie?

    Odpovědět
  • Mirka
    17. 4. 2024 v 17:30

    Zdravím Míšo, šel by udělat pistáciový korpus tím, že by se vyměnily oříšky za pistacie? Děkuji moc Mirka

    Odpovědět
  • Denisa
    31. 8. 2024 v 13:17

    Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně množství surovin na ten pistáciový krém ze smetany a bílé čokolády, když budu dort dělat do 23 cm formy? Zároveň bych tento krém ráda použila i na obmazání místo toho máslového. Děkuji 🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ