Menu
Slané recepty

Silvestrovské pohoštění

Chlebíček, jednohubka nebo slaný koláč

Vánoční svátky jsou za námi a pomalu nám dochází zásoby cukroví, vánoček a bramborového salátu 🙂 Ale nebojte, za pár dnů tu máme Silvestr a s ním i oblíbené chlebíčky a jednohubky. Je pravda, že na mém blogu moc slaných dobrot nenajdete, přeci jen se zaměřuji spíš na sladké, ale i tak si dovolím pár z nich připomenout. Je libo domácí veku, pečivo nebo slané krekry? Nebo dáte přednost slanému koláči či plněnému chlebu 🙂

Níže najdete přehled slaných dobrot včetně aktivních odkazů na jednotlivé recepty.

Domácí pečivo

Určitě mi dáte za pravdu, že chlebíčky, kanapky nebo jednohubky prostě k oslavě patří. Většina z nás si připravuje domácí a dává si na jejich vzhledu i chuti záležet. A co je letos vylepšit ještě o domácí pečivo? Na blogu najdete recept na klasickou veku, křupavé rohlíky nebo česnekové houstičky. Všechny recepty jsou z droždí, takže jejich příprava je na rozdíl od kváskového pečiva rychlá a jednoduchá. Připravit si můžete také rohlíčky plněné šunkou a sýrem nebo plněný slaný chléb.

Veka nejen na chlebíčky

Domácí rohlíky

Česnekové houstičky

Plněné rohlíčky šunkou a sýrem

Plněný slaný chléb

Slané koláče

Chcete zkusit letos něco jiného? Slaný koláč, tzv. quiche, by mohl být tou správnou volbou. Můžete si ho upéct s předstihem a potěšíte s ním nejednu návštěvu. Zužitkovat do něj můžete zbytky z Vánoc jako jsou sýry, uzeniny nebo zelenina. Základem je obvykle křehké těsto a do zálivky můžete kromě vajec použít také sladkou či zakysanou smetanu. Mým favoritem je koláč z máslového listového těsta s cuketou a žampiony 🙂

Slaný koláč se slaninou a pórkem

Zeleninový koláč

Slaný koláč s dýní, špenátem a nivou

Slaný koláč se šunkou a sýrem

Sýrovo-celerový koláč

Slaný koláč s cuketou, mozarelou a žampiony

Krekry a preclíky

Chlebíčky bychom měli, teď ještě nějaké drobnosti na zobání k pivu či vínu. Jasně, i tady si můžeme nakoupit nepřeberné množství brambůrek, oříšků nebo slaných tyčinek. Ale co si budeme povídat, je to drahé a ne úplně zdravé. Pokud jste jako já milovník křupavých semínek, tak musíte vyzkoušet semínkové krekry. Jsou jednoduché, dají se libovolně obměnit a budou skvělým doplňkem nejen k vínu, ale i nějaké pomazánce. Nicméně pro ty, kteří nemají semínka příliš v oblibě, mám i krekry špaldové.

Skvělou alternativou tyčinek jsou také preclíky. Ty moje jsou „louhované“ v horké vodě a následně pečené. Jsou z kynutého těsta a nejlépe chutnají v den upečení. A pro případ, že máte doma přebytečné škvarky, můžete si upéct škvarkové placky. Mám pro vás variantu klasik, ale také s kysaným zelím.

Slané preclíky

Semínkové krekry

Špaldové krekry s lněným semínkem

Křupavé škvarkové placky

Škvarkové placky se zelím

Slaná kapitola v kuchařce Když peču

A pokud jste majiteli mé druhé kuchařky s názvem Když peču, můžete se inspirovat kapitolou Když už sladké nechci ani vidět. Tady najdete skvělý recept třeba na Sýrové tyčinky, Trhací chleba nebo Máslové bulky.

Přeji vám všem pohodový závěr letošního roku a úspěšný start do toho nového.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ