Menu
Ostatní

Dýňové recepty a pyré

Pomalu se nám blíží podzim a s ním i období dýně a voňavého koření. Do pečení se nejčastěji používá dýňové pyré, které moučníky krásně zvláční a dodá jim zajímavou chuť a barvu. Koření pak celé vše ještě zvýrazní a jeho vůně nám provoní celý byt. Na mém blogu najdete několik dýňových receptů, ale mezi favority patří jednoznačně Dýňové cupcakes. Přidala jsem je na blog přesně před deseti lety a byl to můj úplně první recept z dýně.

Jak už jsem zmínila výše, dýně se do sladkého používá obvykle v podobě pyré. A jak si takové pyré připravit? Jednoduše 🙂 Nejčastěji se používá dýně Hokkaido, muškátová nebo máslová. Můžete ji uvařit v páře nebo upéct v troubě. Někdo pyré mixuje, někdo pasíruje. Pokud máte vlastní úrodu, můžete si pyré připravit ve velkém a zamrazit nebo zavařit. Hodit se bude nejen do pečení, ale třeba i do polévky.

Jak připravit DÝŇOVÉ PYRÉ

Nejradši připravuji pyré v troubě, je pak hezky husté. Stačí dýni omýt, rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a půlky dýni položit řeznou stranou na plech vyložený papírem na pečení. Peču při teplotě 180 stupňů do měkka, test provádím vidličkou. Ještě teplou dýni pak rozmixuji (bez slupky) na jemné pyré. Po vychladnutí použiji do receptu nebo uchovám krátkodobě v lednici.  

BÁBOVKA, CHLEBÍČEK NEBO BUCHTA NA PLECH

Dýňové pyré je skvělé do litého těsta jako jsou bábovky, chlebíčky nebo rychlé buchty na plech. Kombinuje se obvykle s olejem a jako kypřidlo slouží prášek do pečiva nebo jedlá soda. Já mám tyhle typy těsta ráda k snídani doplněná bílým jogurtem a hrstí ořechů. V případě „slavnostnější“ příležitosti můžete „buchtu“ vylepšit krémem ze zakysané smetany, tvarohu nebo čerstvého sýra.

Na blogu tak můžete vyzkoušet Dýňovou bábovku, Dýňové řezy se skořicovou šlehačkou, Dýňové muffiny s ořechy nebo Dýňový dort se slaným karamelem.

DÝŇOVÁ ROLÁDA, CHEESECAKE NEBO MAKRONKY

Nicméně pyré se skvěle hodí i do těsta na rolády nebo do cheesecaku. Na blogu najdete verzi toho klasického, ale i mini cheesecakes. No a pokud si chcete střihnout něco mimořádného či nezvyklého, tak mrkněte na Větrníčky s dýňovým karamelem, Dýňové makronky nebo třeba Karamelové tartaletky s dýní a pekany. Ve všech receptech je použito výše uvedené pyré.

SLANÉ RECEPTY Z DÝNĚ

Na závěr ale nesmím zapomenout ani na dva slané recepty s dýní. Není v nich sice použito pyré, ale i tak stojí za vyzkoušení. Dýně je tam jen pokrájená na kostičky a najdete v receptu Slaný koláč s dýní, špenátem a nivou a Dýňové muffiny s bazalkou a fetou.

KTERÝ RECEPT Z DÝNĚ MÁTE NEJRADŠI? NAPIŠTE MI DO KOMENTÁŘE 🙂

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ