Menu
Kynuté těsto / Slané recepty

Česnekové housky s rajčaty a rozmarýnem

Kynuté těsto mám ráda v jeho sladké, ale i slané podobě. Slané jsem se snažila většinou ochutit pomocí náplně, ale nikdy to nebylo tak úplně ono. Sýr nebo máslo obvykle vyteče nebo se náplň nedrží rovnoměrně. A tak jsem zkusila suroviny pro náplň zamíchat rovnou do těsta. Není jich tam sice tolik jako v náplni, ale výsledek je naprosto skvělý. Houstičky jsou krásně voňavé, nadýchané a chuť česneku, bylinek a sušených rajčat je v nich tak akorát.

Já je mám nejradši jen tak, samotné, hned po upečení, ale můžete si je doplnit o klasické či ochucené máslo nebo oblíbenou pomazánku. Bohužel vám neřeknu, jak chutnají druhý den, protože tak dlouho u nás nikdy nevydrží. A co si budeme povídat, kynuté těsto je stejně nejlepší v den upečení. Nicméně pokud vám nějaká houska zbyde nebo už předem víte, že je všechny nesníte, zamrazte si je. Já to dělám obvykle hned po vychladnutí, dokud jsou krásně křupavé. Rozmrazuji pozvolna při pokojové teplotě nebo je můžete krátce rozpéct v troubě, budou jako čerstvé.

A než se do mě pustíte s dotazy čím co nahradit, tak si troufám říct, že skvělou alternativou k rajčatům budou třeba olivy a místo rozmarýnu třeba tymián. No a pokud máte strach z pletení houstiček, můžete si z těsta udělat rohlíky. Nebo se mrknout na VIDEO, které jsem k tomuto receptu natočila, kde je pletení krásně vidět. Video najdete na mém INSTAGRAMU.

Česnekové housky s rajčaty a rozmarýnem (8 ks)

Kynuté těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 7 g soli
  • 150 g mléka
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 100 g oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce sušených rajčat v oleji, nakrájených na malé kousky
  • 1-2 lžíce čerstvého rozmarýnu, na drobno nasekaného

Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte rozmačkaný česnek, rajčata a rozmarýn, promíchejte.

Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Následně k němu přidejte žloutky a olej. Směs promíchejte, vlijte do mouky a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě nechte kynout, než zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a prsty vytvarujte do silnější kulaté placky. Pomocí karty rozdělte na osm stejných dílů (jako pizzu). Každý kousek vyválejte do pramene a stočte do houstičky (jak na to, najdeš ve videu na mém Instagramu).

Housky rozložte na plech vyložený papírem na pečení (já používám plech Easy2Clean od Electrolux s keramický povrchem, na který není papír potřeba), zakryjte utěrkou a nechte ještě nakynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (horní/dolní ohřev). Já používám na kynuté těsto program s připařováním a peču při teplotě 180 stupňů. Pozor, při tomto programu je potřeba ještě před zapnutím trouby nalít na dno studenou vodu. Více informací o programu s připařováním najdeš tady.

Vykynuté housky postříkejte vodou (rozprašovačem) a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 15 minut, až jsou hezky do zlatova. Nechte vychladnout a můžete se do nich pustit 🙂

6 Comments

  • M
    11. 10. 2024 v 13:22

    Dobrý den paní Míšo,
    s velkým potěšením jsem si přečetla tento Váš příspěvek. Výrobky s náplní zamíchanou do těsta přímo miluji. Mezi mé 3 nejoblíbenější v kváskovém chlebu i bílém pečivu patří tato Vaše, dýně hokaido s dýňovým semínkem a mák. Příště vyzkouším Váš recept s trochu jinými poměry surovin.
    Asi před 10 lety jsem chtěla na Velikonoce něco tradičního, zároveň výjimečného. Mazanec jsem měla vyzkoušený podle mnoha receptů, ale vždycky to byl jen mazanec. Nakonec jsem si suroviny rozdělila na 4 části. Do jednotlivých těst při mísení přidala tvaroh s rozinkami, mák, sekanou kopřivu s oves. vločkami a strouhanou dýni s troškou levandule. Po nakynutí jsem udělala malé (60 g) mazanečky.
    Od té doby jsem už vyzkoušela mnoho různých „náplní“ a překvapila plno hostů i jiných strávníků. Jsem moc ráda, že i na Vašich stránkách přibyl recept s tímto způsobem pečení. Velmi Vám děkuji za pečlivou a precizní práci pro nás, méně zkušené pekařky.
    Maruška

    Odpovědět
  • Květa
    12. 10. 2024 v 9:54

    Dobrý den! Včera jsem se pustila do pečení housek. Sušená rajčata a rozmarýn jsem neměla, tak jsem zkusila olivy a tymián. S těstem se pracovalo fantasticky a mojím příjemným překvapením bylo, jak housky krásně „vyrostly“, po upečení jich byl plný plech. Chutově výborné! Moc dobrý recept jako všechny Vaše recepty a to jsem jich už vyzkoušela!!!

    Odpovědět
  • Alice
    13. 10. 2024 v 11:27

    Pekla jsem včera. Jsou opravdu luxusní, doma se po nich jen zaprášilo. Ještě musím vyzkoušet verzi s olivami a tymiálnem. Moc děkuji za skvělé recepty!

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ