Menu
Bábovky a chlebíčky

Ořechová buchta s cuketou

Nebudu chodit kolem horké kaše, prostě je sezóna cuket, tak i já musím přispět s nějakým novým receptem. Nejsem pěstitelem ani příliš velkým nadšencem těchto zelených potvůrek, ale když už nějakou dostanu, snažím se ji smysluplně použít. Asi nejčastěji do slaného koláče, který najdete i tady na blogu, nebo do vaření. Do sladkého opravdu výjimečně, i když musím říct, že tahle buchta se povedla na výbornou.

Je krásně vláčná, šťavnatá a má plnou ořechovou chuť. A jako bonus je neskutečně jednoduchá a rychlá na přípravu. Přidala jsem do ní i skořici a věřím, že by ji slušelo i perníkové koření. Můžete si ji vylepšit marmeládou, čokoládou polevou nebo krémem. Já ji mám nejradši s jogurtem nebo zakysanou smetanou, ale skvělá je samozřejmě i samotná 🙂

Pokud máte doma větší množství strávníků, dávku receptu si klidně navyšte, níže uvedená vystačí zhruba na devět kousků a je pečená ve formě 24 x 24 cm. Mimochodem, je to pekáček z Tescoma.

OŘECHOVÁ BUCHTA S CUKETOU

  • 200 g oloupané a nahrubo nastrouhané cukety
  • 140-150 g cukru krupice (použila jsem třtinový)
  • 2 vejce „M“, odděleně
  • 50 g rostlinného oleje
  • 140 g polohrubé mouky
  • 60 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička jedlé sody
  • asi 1/2 lžičky skořice

K nastrouhané cuketě přidejte cukr, žloutky a olej, dobře promíchejte. Přidejte prosátou mouku smíchanou s jedlou sodou a skořicí, následně mleté ořechy. Nakonec opatně vmíchejte sníh z bílků.

Těsto nalijte do čtvercové formy o rozměru 24 x 24 cm, kterou jste předem vymazali a vysypali, případně použijte odlučovací olej. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 25 minut. Špejlí si ověřte, zda je buchta propečená. Nechte vychladnout a můžete se do ní pustit.

20 Comments

  • Zdena
    20. 8. 2024 v 21:00

    Dobrý den, také dělám z cukety buchtu, jenom šlehám celá vejce s cukrem a dávám trochu víc oleje. Pro vylepšení přidám rozinky a nasekanou čokoládu. Jinak vylepšuji jak mě napadne, stejně jak píšete. Máme ji moc rádi. Přeji hezké dny. Zdena

    Odpovědět
  • Pavla
    21. 8. 2024 v 9:04

    Včera jsem zkusila a je výborná. Recept jednoduchý. Všem chutnala😋. Je vláčná. Dělala jsem na klasický plech ze dvou dávek.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 8. 2024 v 9:45

      Tak to byla tedy rychlost 🙂 moc děkuji za vyzkoušení.

      Odpovědět
    • Eva
      22. 8. 2024 v 21:53

      Už je v troubě a těším se na snídani. Vždycky mám radost, když se objeví nový recept na vyzkoušení 😉

      Odpovědět
  • Irena
    23. 8. 2024 v 9:24

    Výborná buchta,. Je křehká, ale soudržná, není suchá. a cuketa v ní není cítit. Pro nás jsem ji slabě pomazala marmeládou a polila čokoládou.

    Odpovědět
  • Iva
    23. 8. 2024 v 22:21

    Opravdu vynikající 😊…jen příště o polovinu víc těsta 😁.

    Odpovědět
  • Jitka I.
    24. 8. 2024 v 13:56

    Vyzkoušeno. A hlásím, že jsem musela trošku improvizovat (trochu alá nejmenovaný kuchař na B. 🤭), takže místo cukety muškátová dýně a oříšky byly lískové. Navrch čokoláda. Jednu vadu to ale má, udělala jsem toho málo 😁 Jinak opět recept na 1*

    Odpovědět
  • Dáša
    24. 8. 2024 v 20:36

    Ďakujem za recept ,už dnes koláčik s cuketu a orechami robím druhý krát , v piatok mi došiel plech a to som hneď chcela vyskúšať a zjedol sa na šupu.Dnes ho chcem ešte obliať čokoladou ,zajtra ku kávičke .Koláčik je vláčny ,voňavý mňam.Sledujem Vašu cukrárska prácu,ste úžasná 🌹

    Odpovědět
  • Lucka
    25. 8. 2024 v 12:58

    Milá Míšo, děkuji Vám za tento recept 🙂 cukety nám lezou už ušima a tento recept mě zachránil od plýtvání 🙂 buchta je vynikající! Polila jsem ji pro vylepšení čokoládou, ale i bez ní byla skvělá

    Odpovědět
  • Hana
    3. 9. 2024 v 22:15

    Zdravím Míšo, peču podle vás často a ráda, vaše recepty jsou super a tato buchta mezi ně patří také. Je tak nadýchaná a chuťově vynikající. Patří vám velké poděkování za vaši práci, které věnujete svůj čas. Tak ať nám to pěkně peče.

    Odpovědět
  • Lucie
    4. 9. 2024 v 12:26

    Výborný moučník, říkala jsem si, že by šel udělat jako dort s krémem, tak je jemný. Moc děkuji za všechny recepty. Vše úžasné.

    Odpovědět
  • Jana
    14. 9. 2024 v 21:51

    Vyzkoušeno už 3 x , moc dobrá buchta, zařazuji do svých receptů.
    2 dávky a na plech : )
    Děkuji.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 8 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ