Čokoládové bonbony ani pralinky si moc často nekupuji, ale jestli něčemu neodolám, tak jsou to Mozartovy koule. A právě ty mě inspirovaly k přípravě těchto dortíků. Uvnitř se skrývá nugátový vklad zabalený do marcipánu zalitý pistáciovou pěnou. Na finiš jsem původně plánovala čokoládovou polevu, ale velvet nástřik zvítězil. Nejen pro svůj vzhled, ale hlavně pro snadnou a rychlou aplikaci.
A plány jsem musela změnit i pokud jde o sestavení dortíků. Chtěla jsem je sestavit do silikonových polokoulí, ale vklady jsou díky marcipánu hodně těžké a propadávaly mi přes pěnu na dno 🙁 Nicméně umění každého cukráře spočívá v improvizaci, a tak vznikla tahle konečná verze s páskovou fólií kolem korpusu. Na druhou stranu je to možná jednodušší, protože nebudete potřebovat žádnou formu a dortíky si můžete udělat veliké podle potřeby.
Jako první si upečte korpus a připravte nugátové vklady. Pak už stačí jen udělat pistáciovou pěnu, dortíky sestavit a nechat několik hodin zamrazit. Vytahovat je můžete postupně podle potřeby a dokončit. A i v tomto kroku je mi velmi sympatický velvet nástřik. Prostě si vyndám z mrazáku třeba jen dva dortíky, nastříknu a mám hotovo. Žádná příprava polevy, žádné zbytky 🙂 Nicméně klidně na dortíky polevu použijte, ať už to bude klasická ganache poleva (se smetanou) nebo čokoláda naředěná olejem.
VIDEO POSTUP K RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTAGRAMU.
Mozartovy dortíky (8 ks)
Pistáciový korpus (joconde) :
- 125 g vajec
- 55 g mandlové mouky (mleté mandle)
- 40 g pistáciové mouky (mleté pistácie)
- 35 g moučkového cukru
- 90 g bílků
- 40 g cukru krupice
- 45 g hladké mouky
- 25 g másla
Vejce, mandlovou i pistáciovou mouku a moučkový cukr společně prošlehejte. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do pevného sněhu a po částech spojte s vaječnou směsí. Vmíchejte prosátou mouku a nakonec rozpuštěné a zchladlé máslo.
Těsto rozetřete na silikonovou podložku nebo papír na pečení v síle asi 1 cm a pečte v troubě vyhřáté na 230 °C (horní/dolní ohřev) asi 8-10 minut. Nechte zcela vychladnout.
Nugátový vklad:
- 50 g mléčné čokolády min. 40% (Belocade, Callebaut Power)
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- 40 g lískoořískové pasty 100%
Čokoládu zalijte horkou smetanou a vymíchejte do rozpuštění. Přidejte oříškovou pastu a dobře promíchejte. Rovnoměrně rozlijte do osmi silikonových vkladů tvaru polokoule průměr 4 cm (Silikomart SF 005) a dejte zamrazit.
Sestavení dortíků:
- 100-150 g marcipánu (recept na ten domácí tady)
- pásková fólie (výška 4-5 cm)
Z korpusu vykrojte osm koleček o průměru 7 cm. Marcipán vyválejte na sílu 3-4 mm a vykrojte kolečka o průměru 6 cm. Ztuhlé nugátové polokoule vyloupněte z formy, položte na střed korpusu a na každou přimáčkněte kolečko marcipánu, hezky uhlaďte.
Nakonec kolem každého korpusu obtočte a utáhněte páskovou fólii. Konec můžete uchytit lepenkou. Dejte do lednice, než si připravíte pistáciovou pěnu.
Pistáciová pěna:
- 200 g bílé čokolády 31-32% (Belcolade, Callebaut Velvet)
- 70 g pistáciové pasty 100%
- 55 + 200 g smetany ke šlehání 33%
- 55 g mléka
- 5 g plátkové želatiny Dr. Oetker nebo Ewald
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Čokoládu rozpusťte.
Mléko a 55 g smetany zahřejte, přidejte změklou a vymačkanou želatinu, promíchejte a nalijte po částech na rozpuštěnou čokoládu. Promíchejte, přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem.
Zbylých 200 g smetany vyšlehejte do měkkých špiček a vmíchejte do čokoládové směsi. Pěnu rozlijte do připravených dortíků a dejte alespoň na 8-10 hodin zamrazit (možno i déle).
Dokončení:
- velvet sprej mléčná nebo hořká čokoláda
Dortíky postupně vyndejte z mrazáku, sloupněte páskovou fólii a aplikujte po celé ploše sametový sprej (kromě dna). Doporučuji do středu dortíku zapíchnout špejli, za kterou pak dortík uchopíte a snadno nanesete sprej. Nastříkaný dortík položte na finální podložku a špejli opatrně vytočte.
Nechte v lednici několik hodin povolit, pak ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem udělala pomocí pečetidla dekorace z fondánu a nastříkala je zlatou barvou. Nicméně jde to i jednoduše pomocí jedlých květů či kousky čokolády.
35 Komentáře
Zdena
10. 4. 2024 v 16:27Vypadá to báječně a určitě ještě lépe chutná. Vyzkouším, dělám podle Vás často. Mohu se zeptat na ty průsvitné rovné tácky s držátkem, kde se dají koupit? Ať se daří a krásný den.
Míša Landová
11. 4. 2024 v 7:57Podtácky jsem kdysi kupovala u Fialy (už nefunguje), ale obdobné koupíte na cukrářských eshopech 🙂
Karolína
11. 4. 2024 v 7:41Tak to bude boží dortík, ten musím vyzkoušet, mohla bych se jen zeptat Míšo, jaké rozměry silikonové podložky máte na tento poměr těsta. Moc Vám děkuji za Vaši práci. ♥️
Míša Landová
11. 4. 2024 v 7:58Myslíte silikon na korpus? Je to jedno, neroztírá se přes celou plochu…
Karolína
1. 5. 2024 v 22:39Děkuji a ještě bych se ráda zeptala, jak dlouho dortíky v mrazáku mohou být nejdéle. Děkuji.
Míša Landová
2. 5. 2024 v 9:36Když budou dobře zabalené, tak několik týdnů …
Barbora
11. 4. 2024 v 11:11Další mistrovské dílo, vy jste proste skvělá! O víkendu jsem pro návštěvu pekla vaše Míša řezy a plech zmizel během odpoledne 😊
Jana Peterkova
12. 4. 2024 v 17:06Jsou opravdu krásné, určitě se do toho pustím. Vždycky na mě něco od vás vyskočí a je to nádhera sama. 😉
Míša Landová
14. 4. 2024 v 19:29Díky 🙂
Magdaléna
15. 4. 2024 v 21:58Dobrý večer, je to opět nádhera . Už se těším až vyzkouším. Mohla bych se zeptat zda se dá použít pečetidlo které je na vosk?? Je to luxusní dekorace. Děkuji
Míša Landová
16. 4. 2024 v 9:02Ano, tohle je také pečetidlo na vosk 🙂
Magdaléna
16. 4. 2024 v 23:38Děkuji moc, je to nádhera
Ivana
16. 4. 2024 v 20:22Míšo, opět skvělý recept. Včera jsem dortíky udělala na sobotní svatbu syna. Dělala jsem klasicky v silikonové formě. A to tak, že jsem nejprve na dno dala vykrojený piškot, potom nugát s marcipánem a nakonec jsem zalila pistáciovým krémem. Zarovnávat jsem nemusela, protože krém je řidší, tak se krásně srovnal sám. Dnes jsem dortíky vytáhla a vypadají skvěle. Zabalila jsem každý zvlášť do strečky a nechala na mrazáku, stříkat budu v pátek. Už se těším, protože určitě budou báječné chutnat.
Míša Landová
17. 4. 2024 v 18:20Děkuji, jsem ráda, že i náročnější recepty mají ohlas. Věřím, že budou i chutnat 🙂
Kateřina
22. 4. 2024 v 19:17Paní Míšo, mám dotaz. Musím to dát do mrazáku když to nechci postřikat, ale polét čokoládou? Už teď polykám na sucho, jak se těším až to ochutnám.
Míša Landová
23. 4. 2024 v 8:25Když jsou dortíky zamražené, lépe se sloupne fólie … ale do mrazáku samozřejmě nemusí.
Jana
23. 4. 2024 v 8:03To vypadá prostě úžasně. Myslíte že by to šlo udělat jako kulatý dort, kde budou postupně všechny jednotlivé vrstvy?
Míša Landová
23. 4. 2024 v 8:26Ano, určitě to půjde i jako dort 🙂
Júlia
29. 4. 2024 v 21:49Dobry den, aky priemer formy by ste v tomto pripade zvolili? Dakujem.
Míša Landová
2. 5. 2024 v 9:30Nedokážu říct takto od boku, musela bych spočítat…
Jana
23. 4. 2024 v 11:48Krásný den Míšo, opět krása která mi nedá spát a budu je muset vyzkoušet. Ráda bych zkusila také Velvet sprej, ale zaráží mne cena. 400 ml – cca 600 – 800 kč? Máte prosím zkušenost na kolik použití sprej vydrží? Příp. také jak dlouho jej lze uchovávat v lednici? Nepeču příliš často.
Předem děkuji a přeji Vám krásný den
Jana
Míša Landová
23. 4. 2024 v 15:43Ano, velvet sprej je poměrně drahý, ale vydrží opravdu dlouho. A to nemám na mysli jen trvanlivost, ale i na počet dortů či zákusků. Není třeba ho skladovat ani v lednici, naopak před použitím je dobré ponořit ho chvíli do teplé vody 🙂 A nejlepší značka za mě jednoznačně Martellato.
Jana
23. 4. 2024 v 18:49Moc děkuji za odpověď. Tak to vypadá, ze teď nutně potřebuji i ten sprej. 😅
Kateřina
2. 5. 2024 v 19:02Ahoj Míšo, ten popis receptu je na jedničku s hvězdičkou! Vyšvihla jsem tyhle dortíky hned napoprvé bez ztráty kytičky:-) a i s bílým čokoldovým sprejem (čokoládový hnědý zrovna neměli) a obyčejnou čokoládovou mřížkou místo pečeti se dortíky náramně povedly. Jsou krásné, chuťově vynikající a překvapivě mi to nezabralo zdaleka tolik času, jak jsemočekávala. Velké díky za jasné instrukce pro začátečníky a momentálně se vrhám na další.
Míša Landová
3. 5. 2024 v 7:42Tak to mám velkou radost, protože to je záměr mých receptů, aby je zvládl opravdu každý 🙂
Ivana
12. 5. 2024 v 20:00Dobrý den Míšo,
můžu mít dotaz, čím to? Den před servírováním jsem vyndala dortík z mrazáku, nastříkala a ráno kaluž 🙁 Je to normální?
Míša Landová
13. 5. 2024 v 10:02Normální to určitě není, musela jsem udělat nějakou chybu v postupu …
Lucie
20. 5. 2024 v 16:52Krásný den Míšo, chystám se na dortíky na narozeniny pro kolegyně do práce, vypadají opravdu luxusně. Chtěla bych se prosím zeptat, ten Velvet sprej jste použla konkrétně na tyto dortíky s mléčnou nebo hořkou čokoládou? Děkuji
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:06Použila jsem mléčnou čokoládu, ale je to jedno, v chuti tam zásadní rozdíl není, liší se jen barvou.
Veronika
31. 5. 2024 v 15:42Dobrý den, chystám se na dortíky příští týden, ale zapomněla jsem si objednat lískooříškovou pastu – stačilo by oříšky rozmixovat a přidat trochu kakového másla/kokosového oleje? Jako když se dělá domácí nutella. Děkuji
Míša Landová
1. 6. 2024 v 12:45Lískooříšková pasta jsou jen rozmixované oříšky do pasty, bez přídavku čehokoliv dalšího. Pokud máte výkonný mixér, můžete si ji vyrobit doma.
Katka Tomášková
7. 6. 2024 v 15:25Dobrý den,
Míšo jak dlouho mají být ty polokoule v mrazáku, aspoň minimální čas?
Děkuji
Katka
Míša Landová
8. 6. 2024 v 8:40Vkladům stačí obvykle pár hodin, je potřeba zkusit, pokud spěcháte.
Jana
18. 7. 2024 v 5:42Krásný den Míšo, dortíky jsou naprosto úžasné. Dělala jsem je už 2x a moc nám všem chutnají. Recept na 1*. 😉 Těším se na další recepty.
Míša Landová
18. 7. 2024 v 19:22To mě těší, moc děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5