Jeden recept na Žloutkové věnečky už na blogu mám a není vůbec špatný. Protože ale ráda zkouším nové postupy a možnosti, tak jsem pro vás připravila i jednu novější verzi. I když nutno podotknout, že existuje spousta dalších receptů na tuhle dobrotu a neznamená to, že by některý z nich byl špatný 🙂
Odpalované těsto patří obecně k mým oblíbeným, ale to už jsem tu zmiňovala několikrát 🙂 Věnečky jsou taková klasika, kterou můžete jen lehce pocukrovat, dozdobit cukrovou polevou nebo třeba namočit do čokolády. Žloutkový krém jsem tentokrát nadlehčila ušlehanou šlehačkou, ale dá se použít i bez ní, i tak bude skvělý.
Od té doby, co jsem před lety objevila perforovanou podložku (Dinara Kasko, Air Mat), peču toto těsto výhradně na ni. Optimálně rozvádí teplo a kousky se tak dokonale propečou. Nicméně jde to samozřejmě i na plechu s pečícím papírem. V každém případě se nebojte péct do tmavšího odstínu, věnečky pak budou pěkně křupavé.

Těsto i krém jsem stříkala stejnou špičkou, tzv. francouzskou hvězdou průměr 10-12 mm. Tuhle špičku má v nabídce Martellato BF314/BF315 nebo Wilton 4B/6B. Koupíte je na cukrářských eshopech. Věnečky stříkám od oka, takže na velikost se mě neptejte, ale mám raději menší kousky. Odpalované těsto je nejlepší v den upečení, ale „jedlé“ je samozřejmě i druhý den.
Pokud byste mu chtěli prodloužit trvanlivost, nebo v tomto případě spíše křupavost, můžete upečené nenaplněné kousky zamrazit. Až vás bude honit mlsná, rozehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzduch) a zmražené kousky dejte na 1-2 minuty rozpéct. Pak už stačí jen naplnit a můžete servírovat.
Žloutkové věnečky (10-12 ks)
Odpalované těsto:
- 60 ml mléka
- 65 ml vody
- špetka soli
- lžička cukru krupice
- 50 g másla
- 75 g hladké mouky
- 110-120 g vajec (ca. 2 vejce)
- moučkový cukr na posyp
Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku, promíchejte a odpalujte při nižší teplotě, dokud se těsto neodlepuje od rendlíku. Přendejte ho mísy, míchejte do mírného zchladnutí, pak přidejte postupně vejce.
Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martellato BF314 nebo BF315) nastříkejte věnečky a lehce posypte moučkovým cukrem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 230 stupňů (horní/dolní), ale ihned stáhněte teplotu na 180 stupňů. Pečete 25-35 minut, až jsou na dotek pevné. Vychladlé věnečky vodorovně prokrojte.


Žloutkový krém:
- 250 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 35 g kukuřičného škrobu
- 30 g másla
- vanilkový extrakt/pasta
- citronová kůra
- 80-100 g smetany ke šlehání 35-40%
Žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkou a trochou mléka, pak přimíchejte škrob a citron. Zbytek mléka s máslem zahřejte a postupně nalijte na žloutkovou směs. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání krátce povařte (musí bublat).
Přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice vychladit (klidně i přes noc). Řádně vychlazený krém vyšlehejte a stěrkou do něj opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martellato BF314 nebo BF315) věnečky naplňte a pocukrujte. Nechte krátce odležet a podávejte.
Pokud si nejste jisti přípravou, mrkněte na můj IG, kde najdete k receptu i video postup.


41 Komentáře
Lenka Hamalová
12. 8. 2023 v 8:08Dobrý den, Míšo, chci se zeptat, na ten krém…po vychlazení přes noc vyšlehám, dle receptu, ale dost zřídne a pak teče…nevíte, čít by to mohlo být? Děkuji Lenka
Míša Landová
12. 8. 2023 v 9:31Na vině může být nedostatečné provaření krému (musí bublat) nebo naopak vaření příliš dlouho, čímž dojde k destrukci škrobu a krém pak řídne. Z dalších možností jedině pak špatné odvážení surovin nebo použití jiných, např. jiný škrob než kukuřičný … 🙂
Lenka
12. 8. 2023 v 10:40Miso, mozna bramborovy skrob, me dosel ten kukuricny 🙈 vse jinak odvaziji a bublalo mi hmota cca minutu. Kazdopadne dekuji 🙂
Šlávka
6. 7. 2024 v 21:45Já mám stejný problém,také mi krém teče.
Prosim jak jste problém pořěšila? Bylo to škrobem?
Pokud ano,jaká zn.škrobu je nejlepší?
Dekuji.
Slávka
Linda Vacíková
20. 9. 2023 v 9:37Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Věnečky mám krásně upečené, vysoké, ale jakmile otevřu troubu, abych je vyndala, tak vyběhne pára a věnečky spadnou. Pomůže nechat věnečky vychladnout v troubě? Ale to bych musela péct jen jeden plech.
Děkuji za radu
Míša Landová
20. 9. 2023 v 11:45Odpalované těsto by se mělo péct vždy jen po jednom plechu a bez horkého vzduchu. To může být i důvod, proč Vám spadnou. Případně bude na vině to, že jsou nedopečené 🙂
Zuzana
23. 10. 2023 v 22:15Věnečky spadnou když nejsou sopečné. Nechte déle a neotvírat vůbec troubu, dokud nejsou hotové.
Veronika
16. 11. 2023 v 18:39Dobrý den, mužů si těsto udělat vecer a dat do lednice rano strikat na plech? Dekuji za odpověď
Míša Landová
17. 11. 2023 v 18:09Ano, je to možné.
Pavla
5. 3. 2024 v 7:00Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, proč máte různé teploty u odpalovaněho těsta?
Míša Landová
5. 3. 2024 v 8:54Odpalované můžete péct různými způsoby a na různé teploty. Já jsem lety praxe zjistila, že vyšší počáteční teplota je lepší 🙂
Jana Strnadová
1. 4. 2024 v 17:21Dobrý den Mišo tohle je dokonalý recept , nadýchané věnečky a ten božský krém🥰, dělala jsem už potřetí – tentokrát dvojitou dávku menších pro velikonoční koledniíky ( asi 60 ks) a v poledne nezbyl ani jeden😅🥰
Krásné jaro přeji🌞
Míša Landová
2. 4. 2024 v 8:00Jano, moc děkuji a přeji krásné jarní dny 🙂
Eliška K.
22. 4. 2024 v 10:07Minulý týden jsem poprvé zkoušela odpalované těsto podle tohoto receptu a s výsledkem jsem byla nad míru spokojená. Ráda bych je upekla sestře k narozeninám, ale sestra je celiak a proto bych chtěla vyzkoušet bezlepkovou variantu. Myslíte, že to bude fungovat i v bezlepkové variantě, např s Jizerkou? Děkuji za radu.
Míša Landová
22. 4. 2024 v 10:30Zkušenost s bezlepkovou variantou bohužel nemám a nejsem si jistá, zda to bude tak jednoduché … zkuste kouknout na blog k Radce Vrzalové http://www.bezlepkovamatka.cz 🙂
Nikola
1. 5. 2024 v 22:28Dobrý den Míšo.
Mám Vaše recepty moc ráda a často podle nich peču. Věnečky jsem už také několikrát pekla a byly luxusní. Rodina již jiné nechce. Ale přemýšlela jsem, jak radíte, že jdou i zamrazit, jestli by šly stejně zamrazit a pak v troubě oživit i křupavé větrníčky s krustou? Díky za odpověď. 😊😊
Míša Landová
2. 5. 2024 v 9:35Ano, všechno odpalované, tedy i s krustou, lze mrazit a následně rozpéct 🙂
Erika
11. 5. 2024 v 15:41Chci poděkovat za skvělý recept, dělala jsem poprvé odpalované těsto a bála jsem se zda se povede. Teď už vím, že to bylo zbytečné😉. S těstem i krèmem se pracuje krásně. Je sladké akorát. Recept si ukládám, bude patřit k oblíbeným. Na Váš blog, se budu chodit ráda inspirovat. Mějte se krásně E.
Míša Landová
13. 5. 2024 v 10:00Eriko, moc děkuji 🙂
Hanka
20. 5. 2024 v 10:37Dobrý den, tyto úžasné věnečky jsem pekla už několikrát, chystám se na ně znova a tentokrát bych je chtěla zkusit s cukrovou polevou. Prosím vás, jak na tuto polevu? Bude fungovat poleva pouze cukr moučka a citronová šťáva jako v receptu na makový chlebíček. V některých receptech jsem vyčetla přidat med nebo trochu oleje. Moc děkuji za radu.
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:05Tak to mě moc těší 🙂 já používám obvykle kupovanou fondánovou polevu, která se koupí hotová a naředí jen citronovou šťávou. Nicméně můžete použít i recept z makového chlebíčku, ta tuhla dobře.
Hanka
20. 5. 2024 v 10:41A prosím ještě bych ráda vyzkoušela verzi s pařížským krémem, je lepší použít těžkou nebo lehkou verzi krému? Moc děkuji.
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:06Do odpalovaného těsta určitě těžká pařížská z čokolády.
Pavlína
24. 5. 2024 v 15:15Míšo, krém mi po vaření ztuhl a je z toho takový pudink hustý, je to v pořádku? Znejistěla jsem, že máte psáno přelijte do misky. Děkuji 🤩
Míša Landová
24. 5. 2024 v 17:26Ano, krém je hodně hustý, po vychlazení se našlehá do krémova.
Lída
30. 5. 2024 v 16:51Dobrý den Míšo, můžu si krém na venecky udělat dva dny předem a mít ho v lednici, mez ho vyšleháme? Děkuji Lída.
Míša Landová
31. 5. 2024 v 10:18Ano, můžete.
Lucka
20. 8. 2025 v 15:13Dobrý den, po vyšlehání mi krém vždy zřídne. Jak u tohoto receptu, tak u staršího receptu na věnečky. Co by mohlo být na vině? Případně, musím krém šlehat nebo mohu krémem zrovna věnečky plnit? Děkuji
Míša Landová
21. 8. 2025 v 8:07To mě mrzí, ale jak zmiňuji pořád dokola, krém je potřeba provařit, nestačí jen přivést k varu, musí se alespoň 1-2 minuty vařit, tedy viditelně bublat. Opačným problémem můžete být naopak příliš dlouhé vaření, kdy dojde k destrukci škrobu a následnému zřídnutí krému. Poslední věc, co mě napadá je použití bramborového škrobu na místo kukuřičného. Doporučuji prohlédnout si video na mém IG, kde je vše krásně vidět. Krém před plněním musíte našlehat, je tuhý, nešel by ani přendat do sáčku.
Lenka
10. 7. 2024 v 12:01Dobrý den Míšo, prosím o radu. Věnečky při pečení popraskaly. Nevíte, kde byl mohl bát háček? Děkuji.
Míša Landová
10. 7. 2024 v 14:09Nepekla jste na horký vzduch? Odpalované těsto nemá rádo výkyvy teplot při pečení …
Bára H.
7. 9. 2024 v 13:58Dobrý den, ráda podle Vás peču, věnečky se mi vždy povedly, chtěla bych se Vás ale zeptat, jak dlouho mám péct velký Větrníkovyvdort, když jsem zdvojnásobila množství těsta ? Nechala jsem stupně a pekla téměř hodinu, na povrchu už byl dost tmavý, ale spadnul a vevnitř je ještě měkký. Děkuji za radu 🙂
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:25Tyto větší se pečou samozřejmě déle a obvykle ke konci na nižší teplotu, aby se propekly.
Veronika
8. 9. 2024 v 16:59Přeji krásný den,
Měla bych dotaz, Vaše věnečky peču pravidelně a opravu si je nemohu vynachválit. Budu je teď péct pro kamarádku, akorát je problém, že to mám spojené s odletem na dovolenou. Budou věnečky dobré, pokud budu 19.9. péct skořápky a plnit připraveným krémem přes noc z 18.9., naplněné věnečky budou v lednici 20.9. celý den a večer si je kamarádka vyzvedne. Jist je mají v plánu 21.9. Moc děkuji za odpověď a budu moc ráda i za radu ohledně skladování.
Přeji krásný den
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:27Odpalované těsto je nejlepší v den upečení, tři dny „staré“ věnečky už moc dobré nebudou 🙁
Veronika
9. 9. 2024 v 17:51Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Budu je pect a plnit 19.9. opravdu pozdě večer, abych tomu alespoň trochu pomohla 😬. Mohu skladovat naplněné věnečky v lednici v dortové krabici vystlané pečícím papírem? Nebo raději zvolit jiný postup? Děkuji Vám
Míša Landová
11. 9. 2024 v 9:43Takto dlouho předem asi jiná možnost není…
Eva
12. 9. 2024 v 9:19Dobrý den Míšo, mám prosbu , mohu upečené věnečky rozkrojit až druhý den po upečení ? Někde jsem četla , že se pak lámou, ale nechci to dělat dřív než budu plnit…prosím o radu a omlouvám se za miliontý dotaz :-)Eva
Míša Landová
12. 9. 2024 v 10:48Já plní vždy v den upečení, do druhé dne obvykle odpalované těsto „zgumovatí“, je nejlepší v den pečení.
Lucie
4. 10. 2024 v 8:21Dobrý den, Míšo.
Pravidelně peču věnečky podle Vašeho receptu. Minule jsem je zkusila zamrazit a rozpéct podle Vašeho návodu, avšak mi nešly hezky rozkrájet jako čerstvé, lámaly se. Byly tam 2 minuty, přepečené být asi nemohly. Je možné je rozkrájet a až poté zamrazit a rozpéct? Děkuji.
Míša Landová
4. 10. 2024 v 8:52Pokud se lámaly, tak bych řekla, že budou přepečené … zkuste příště jen jednu minutu a rozpékat je rovnou z mrazáku, nenechávat rozmrazit. Do mrazáku bych raději dávala celé, nicméně vadit by asi nemělo je rozkrojit.
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
4.2