Složením i chutí připomínají vanilkové rohlíčky, ale to vůbec nevadí. Naopak, třeba to někomu přijde vhod, protože nerad tvaruje rohlíčky a raději si vykrojí hvězdičky 🙂 I když i tady máte volné pole působnosti a hvězdičky můžete klidně zaměnit za srdíčka. Každopádně berte v úvahu, že cukroví potřebuje nějaký ten den rozležet, proto ho připravte s dostatečným předstihem před svátky.
Ořechy jsem použila vlašské, ale hodit se budou i lískové nebo třeba mleté mandle se slupkou. Určitě se neobejdete bez pravé vanilky, jak taky jinak, když jsou to vanilkové hvězdičky 🙂 Její podobu nechám na vás, do těsta to může být extrakt, mletá vanilka, vanilkový cukr nebo si rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábněte semínka. Na obalení pak doporučuji vanilkový cukr nebo mletou vanilku 🙂
Vanilkové hvězdičky (ca. 60 ks)
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 70 g mletých ořechů
- 1 žloutek
- citronová kůra
- vanilka (lusk, mletá, extrakt)
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Prosátou mouku smíchejte s cukrem a ořechy, přidejte pokrájené máslo, žloutek, citronovou kůru a vanilku. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu odležet.
Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na silnější plát a vykrajujte malé hvězdičky. Použila jsem vykrajovátko ze sady na linické od Tescoma. Rozložte na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev), až začnou lehce růžovět. Já peču na podložce Airmat od Silikomartu, která je skvělá nejen na cukroví 🙂
Hvězdičky nechte zchladnout, teprve pak obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pokud byste je obalovali horké, cukr se rozpustí a bude se lepit. Uchovávejte v uzavřené dóze a nechte alespoň 1-2 týdny rozležet.
4 Komentáře
Eva
18. 11. 2021 v 19:52Dobrý večer Míšo, děkuji za další receptík na vánoční cukroví. Peču už jen podle vás a nejvíc o vánocích ujíždím na vašich arašídových kolečkách se slaným karamelem. Chtěla bych se zeptat Míšo kolik extraktu dát těsta?Děkuji za odpověď.
Míša Landová
19. 11. 2021 v 10:11Množství extraktu záleží na jeho kvalitě, obvykle výrobce uvádí dávkování na obale. Případně bych se řídila chutí, myslím, že 1-2 lžičky by mohly stačit 🙂
Martina
29. 11. 2022 v 20:37Dobrý den, těsto jsem měla hodně křehké, trhalo se. Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu? Děkuji
Míša Landová
30. 11. 2022 v 8:54V jaké fázi se trhalo? Možná bylo máslo příliš měkké a těsto chtělo déle odležet …
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
4