Menu
Odpalované těsto

Čokoládové eclairs

Odpalované těsto jsem si poslední dobou hodně oblíbila. A to nejen pro jeho přípravu a chuť, ale i pro jeho variabilitu pokud jde o tvary. Věneček i větrník jsou fajn, ale musím říct, že nejvíce mi svým tvarem učaroval francouzský eclair. Česky bychom asi řekli banánek, i když už to nezní tak vznešeně 🙂 Eclair bývá obvykle naplněný zespodu nebo z boku jen malými otvory špičkou, tedy bez rozříznutí. Vynikne tak jeho elegantní tvar.

Je pravda, že to chce trochu cviku při stříkání, aby byly banánky stejně silné a dlouhé. Velký podíl má na tom i trouba, která si občas při pečení odpalovaného těsta dělá co chce. Doporučuji péct pouze na horní a dolní ohřev, nikoliv na horký vzduch. Každopádně učení dělá mistra a pokud se vám to hned napoprvé nepovede perfektně, příště to bude určitě lepší. 

Čokoládové eclairs (12 ks)
Odpalované těsto:
60 ml mléka
65 ml vody
špetka soli 
lžíce cukru krupice
50 g másla
80 g hladké mouky
110 g vajec (ca. 2 menší vejce)
+ moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku a promíchejte do hladka. Těsto odpalujte při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, ca. 2-3 minuty. 
Těsto přendejte do mísy a míchejte do mírného zchladnutí. Vejce přidávejte postupně, každé nejdříve dobře zapracujte, než přidáte další. 
Těsto si dejte do sáčku s řezanou trubičkou o průměru 12 mm a na připravený plech nastříkejte banánky o délce ca. 12 cm. Banánky poprašte lehce moučkovým cukrem a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 20 minutách snižte teplotu na 170 stupňů a ještě dalších 10-12 minut dopékejte. Banánky by měly být na dotek pevné a tvrdé.

Čokoládový krém:

150 g hořké čokoády Callebaut 70%
115 g mléka, tučné nebo polotučné
240 g smetany ke šlehání 33%
2 g plátkové želatiny Dr. Oetker
Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte nabobtnat. 
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Mléko zahřejte k bodu varu a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu. Poté ho ve dvou krocích nalijte na rozpuštěnou čokoládu, vždy dobře promíchejte stěrkou. Celou směs pak promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přilijte studenou smetanu a opět vše promixujte. Směs nalijte do misky, zakryjte folií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na osm hodin vychladit. 
Vychlazený krém si přendejte do sáčku s úzkou špičkou (krém už se nešlehá). Do každého banánku udělejte zespodu tři malé otvory špičatým nožem a pomocí sáčku je naplňte. Dejte do lednice vychladit. 

Čokoládová poleva:

100 g smetany ke šlehání 33%
100 g hořké čokolády 50-60%
+ kakaové boby na posypání
Čokoládu zalijte horkou smetanu, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout. Eclairs máčejte v polevě a posypte kakaovými boby (případě kousky čokolády).

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

43 Komentáře

  • MíšaPuš
    20. 3. 2020 v 19:20

    Vypadají božsky 😍 Děkujeme za recept, při nejbližší příležitosti musím vyzkoušet 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2020 v 7:57

      Děkuji, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    20. 3. 2020 v 19:42

    Parádní!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2020 v 7:57

      Díky 🙂

      Odpovědět
      • Lucka
        14. 8. 2021 v 12:10

        Dobrý den,už chladím krém,ale chtěla jsem se zeptat,má byt tekutý? Nebo jsem někde udělala chybu a po šlehání tyčovým mixerem měl zhoustnout? Dekuju

        Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2020 v 21:37

    Míšo, no jo, "eklerky" to je dobrota:-D.. dělám je docela často z čokoládového těsta, se šlehačkou s vanilkovým luskem, navrch čokoláda:-)taková Fitnes verze:-))) tyhle určitě také vyzkouším. Mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2020 v 7:58

      Hanko, myslím, že odpalované těsto je skvělé v jakékoliv podobě i náplni 🙂 krásné dny.

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 3. 2020 v 13:10

    Tak ty jsou DOKONALÉ..jste prostě nejlepší 🙏👍👍👍

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2020 v 13:40

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 5. 2020 v 8:54

    Dobrý den Míšo, tak jsme dnes vyzkoušeli a musím uznat , že je to fakt výborný zákusek. Trochu jsem měla obavu ,jestli krém zatuhne, ale povedlo se. Hezký den Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2020 v 18:39

      Díky, když se držíte receptu a surovin, mělo by to klapnout 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 5. 2020 v 6:53

    Hezky den Miso, myslite, ze je mozne "eklerky" zamrazit? Jestli budou stale chutove stejne? Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 5. 2020 v 18:03

      Nenaplněné odpalované těsto mrazím běžně, ať už jsou to eclair nebo věnečky. Nicméně myslím, že tyhle čokoládové by ustály zamrazení i naplněné.

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 6. 2020 v 20:49

      Plátkovou želatinu bych radši nemrazila, po rozmrazeni se rozpouští, bestie.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2020 v 10:33

      Dezerty s želatinou se běžně mrazí a právě díky želatině si udrží svůj tvar, a je jedno, jestli je plátková nebo prášková 🙂
      Pokud se Vám dezert rozpouštěl, tak bylo želatiny buď málo nebo byla špatně zapracovaná 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    12. 9. 2020 v 10:42

    Dobrý den, moc děkuji za úžasné recepty, peču už převážně jen podle Vašich stránek a má to vždycky obrovský úspěch. 🙂 Už se těším na Vaši kuchařku. Na zítřejší rodinnou oslavu peču dort s hruškami, věnečky a chci zkusit eclairs. Každopádně mám jen práškovou želatinu, můžu ji použít ve stejném množství jako plátkovou?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 9. 2020 v 19:18

      Ano, můžete použít i práškovou želatinu a použít ji ve stejném množství jako plátkovou.

      Odpovědět
  • Berenika Hincová
    30. 11. 2020 v 14:13

    Dobrý den, ráda zkouším Vaše recepty jsou úžasné. Prosím o radu zda by šel použít jiný krém třeba pistáciový z makronek?Čokoládové u nás nejsou oblíbené. Děkuji

    Odpovědět
  • Lucie
    4. 12. 2020 v 18:29

    Dobrý den,
    recept je úžasný. Zkoušela jsem od Vás i recept na větrníčky a oboje byla pecka. Jen tedy u těch eclairs mám problém, že mi pokaždé těsto spadne. Už jsem z toho zoufalá, když dělám jiný tvar je vše v pořádku. Samozřejmě věci jako otvírání trouby, horkovzduch apod. nedělám. Minule jsem i zkoušela tam těsto nechat tak dlouho dokud nebylo zespodu lehce připálené a i tak spadlo….. a to už snad ani není možné…….peču dle receptu, ale zkoušela jsem to i déle….ale bohužel tvar eclair se mi nedaří :/ nevíte kde u tohoto tvaru dělám chybu? 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2020 v 9:30

      Tak to mě mrzí, ale na dálku těžko říct. Těsto obvykle spadne, když je málo upečené nebo málo odpálené. Po upečení musí být na dotek úplně tvrdé.

      Odpovědět
  • Věra Štefková
    29. 1. 2021 v 12:21

    Paní Míšo, dnes ráno som dokončila eclairs podĺa vášho receptu a vyšlo to skvele. S vami sa mi podarilo všetko podĺa presného receptu. V týchto časoch si dávam vaše recepty z vyššej cukráriny,ako hovorím,ako výzvy,teraz je na výzvy čas. Držte sa a teším sa na nové výzvy.ĎAKUJEM

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 1. 2021 v 12:38

      Věro, tak to mě moc těší a má radost, že Vaše výzva dopadla dobře. Mám to podobně, každý nový recept či dezert je pro mě výzva. Mějte se hezky 🙂

      Odpovědět
      • Věra Štefková
        29. 1. 2021 v 20:30

        🌞✌ĎAKUJEM

        Odpovědět
  • Markéta Polová
    8. 3. 2021 v 18:27

    Dobrý den, Míšo, myslíte, ze mohu použít i jinou nez Callebaut čokoládu?

    Odpovědět
  • Svatava
    15. 3. 2021 v 13:51

    Míšo asi se zeptám hloupé,ale můžu péči odpalované těsto v silikonové formě?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2021 v 14:26

      Zkusit můžete, ale ještě jsem se s tím nesetkala 🙂 hodně se teď peče odpalované v perforovaném ráfku, tam je ale díky perforaci přísun vzduchu, u toho silikonu to bude asi problém.

      Odpovědět
  • Míša
    20. 3. 2021 v 14:49

    ¨Dobrý den Míšo,
    chtěla bych se optat, zda si eclairs mohu upéct dnes a až zítra je plnit?A nebo je dnes udělat komplet? Chtěla bych je zítra vzít do práce.. Děkuji moc za odpověd.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2021 v 19:21

      Odpalované těsto je nejlepší v den upečení. Pokud je máte na zítra, tak je dnes i naplňte, do zítra se rozleží 🙂

      Odpovědět
  • Esra
    2. 3. 2023 v 16:13

    Dobrý den miso . jaky spicky jste pouzila ? Děkuji

    Odpovědět
  • Kristýna
    2. 8. 2023 v 18:04

    Dobrý den,
    prosím prošlhenáním tyčovými myslíte klasický ruční šlehač se dvěma metlami? Pořád se mi nezdá, že by se to mixovalo tyčovými mixérem s noži.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 8. 2023 v 10:09

      Když píši tyčový mixér, tak mám na mysli tyčový mixér 🙂 šlehač je úplně jiný spotřebič, kterým se šlehá, nikoliv mixuje 🙂 a v tomto případě je mixování žádoucí.

      Odpovědět
  • Lucie
    21. 8. 2024 v 18:30

    Dobrý den, paní Míšo,
    chystala jsem se na arašídové věnečky se slaným karamelem podle vaší knihy, ale neteř by si přála eclairs, mohu prosím zachovat recept a změnit jen tvar? Říkám si proč ne, ale raději se optám:)
    Lucka

    Odpovědět
    • Lucie
      22. 8. 2024 v 0:54

      A pokud by to šlo, hodila by se nahoru také čokoládová poleva?
      Děkuji🙂

      Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 8. 2024 v 7:48

      Ano, můžete, to je výhoda odpalovaného těsta 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        22. 8. 2024 v 15:42

        Děkuji moc za odpověď, nakonec se vrhám na oboje, ale pro příště se bude hodit🙂 Pěkný den🙂

        Odpovědět
  • Jana
    9. 3. 2025 v 10:42

    Dobry den Míšo, tenhle recept jsem delala uz 3x. Eclairs jsou opravdu výborné. 2x jsem je pekla na stredni pricce a zdalo se mi, ze tmavnou nejak moc rychle. Vcera jsem tedy pekla na 2. pricce zezpodu. Byly fajn, ale rekla bych, ze ze spodni strany nebyly uplne tvrde. Na chuti to ale nikak neubralo. Nicmene, jde mi o to, ze mam odpalovane testo nejradsi opravdu cerstve, nez zvlhne. Kdyz je ale naplnim po uplnem vychladnuti v den upeceni, krem tak trochu povoli. Po rozkrojeni je povoleny. Kdyz je dam ale do lednice v uzavrenebadobe, tak zvlhnou a uz jim chybi ta lehka krupavost. Jak by tedy vlastne mely pri podavani chutnat? Mely by byt lehce krupave/tvrdsi a napln tuha, nebo je v poradku, kdyz jsou lehce zmekle? Dekuji Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2025 v 16:36

      Jano, souhlasím s Vámi, odpalované těsto je nejlepší v den upečení. Nicméně jakmile ho naplníte, natáhne vlhkost z krému a přirozeně zvlhne. Já skladuji v lednici jen na tácku, nezakryté, pak tolik nezvlhnou. Konzistence vždy záleží na druhu náplni a na polevě. Pokud chcete křupavější variantu, doporučuji přidat navrch tzv. craquelin. Najdete například u receptu na Pistáciové věnečky s jahodami nebo Křupavé čokoládové větrníčky 🙂

      Odpovědět
      • Jana
        11. 3. 2025 v 13:11

        Moc dekuji. Chci pect do prace. Privstanu si a udelam cerstve. 😉

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ